HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Temmuz 2022 Pazartesi - 21:32

İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO Dünya Mirası yolunda

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in en önemli vizyon projelerinden biri olan Kemeraltı, Kadifekale, Basmane, Bayraklı Smyrnası ve Bornova Yeşilova & Yassıtepe Höyüklerinden oluşan İzmir Tarihi Liman Kenti alanını Dünya Mirası yapma hayali tüm hızıyla devam ediyor.

İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO Dünya Mirası yolunda

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Basmane, Kadifekale ve çevresi ile Eski Smyrna, Yeşilova ve Yassıtepe Höyüklerinden oluşan İzmir Tarihi Liman Kenti, 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasında imzalanan protokol doğrultusunda UNESCO Dünya Mirası Adaylık Dosyası ve Alan Yönetim Planı’nın hazırlanması için çalışmalar hızlandırıldı ve 1 yıl öne çekilen süreç doğrultusunda yoğun çalışmalarla 2022 Ağustos ayında İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Daimî Listesi'ne girmesi için dosyanın T.C Kültür Bakanlığı’na ve ardından UNESCO’ya gönderilmesi hedefleniyor.

İzmir Tarihi Liman Kenti’nin alan yönetim planı hazırlığı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık çalışmaları kapsamında oluşturulan birçok üniversitenin, alan başkanlıklarının, yerel yönetimlerin ve odaların yer aldığı Danışma Kurulu’nun alan yönetim planı içeriğini değerlendirdiği son toplantısı 22 Haziran 2022 tarihinde yönetişim ilkesinin bir parçası olarak eş zamanlı sosyal medya kanallarından canlı yayınlanarak gerçekleştirilmiş, üyelerin tüm önerileri kaydedilerek ilgili düzenlemeler yapılmış ve UNESCO Dünya Mirası Daimî Listesi yolunda ilk aşama tamamlanmıştı.

04.07.2022 tarihinde İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı,İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO İletişim ve Koordinasyon Ofisi TARKEM tarafından çeşitli kurum ve kuruluşların yer aldığı Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu onay toplantısı Kemeraltı'nda TARKEM ofisinde gerçekleştirildi. İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, yaşanan süreci aktarırken, Alan Yönetim Planı İkarya Danışmanlık firması proje koordinatörü Serdar Nizamoğlu’nun sunumuyla plan hakkında bilgilendirmeler ve yapılan düzenlemeler aktarıldı.

Vali Yardımcısı Sayın İsmail Çorumluoğlu, İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası olma yolundaki çalışmalarının hızla sürdüğünü, bunu yakından gözlemleyerek katkı sunuyor olmanın İzmir Valiliği adına mutluluk verici olduğunu, bu süreç için gerekli olan aksiyonları bu çalışmada görev alan ve masada hazır bulunan birimlerin gerçekleştireceğine emin olduğunu söyledi. Alan yönetim planının, adaylık dosyası çalışmalarıyla eşzamanlı olarak hazırlandığını belirten İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, 2021 yılında yönetim planı hazırlığı sürecinde planın İzmir’deki tüm kişi ve kurumlar tarafından sahiplenilmesi amacıyla çalışmaların geniş katılımla yürütülmeye dikkat edildiğini dile getirdi. Ediz, çalışmanın İzmir’in tamamını ilgilendirdiğine ve tüm paydaşlardan süreç boyunca katkı sunulduğuna ve bundan sonra da katkı sunulmaya devam edileceğine inandığını belirtti. TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, yapılan çalışmaların tarihi alan için çok büyük öneme sahip olduğunu ve başta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi olmak üzere tüm kurumlar için  kılavuz bir çalışma olduğunu belirtti.

Yapılan değerlendirmelerin ardından Alan Yönetim Planı, Kurul üyelerinin değerlendirmesine ve onayına sunuldu. Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu üyelerinin çoğunluğundan yeterli oyu alarak yürürlüğe giren plan ile İzmir’in 20 yıllık rüyası gerçekleşmiş oldu.

 
Bağımsızlık Günü kutlamalarında silahlı saldırı
 
İsveç ve Finlandiya NATO için önemli adım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun yangında kalan can dostları unutmadı!
Karaburun Kütlücek mevkiinde dün meydana gelen yangında zarar gören canlılar ...
'Emsal' uyarısına Gümrükçü’den yanıt: Dersimize çalıştık, tolerans yok!
Çiğli Belediye Meclisi'nde AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe’nin “Emsal ...
Seferihisar'da gündem ulaşım ve arıtma... Başkan Yetişkin: Sorumluluk Büyükşehir'in!
Seferihisar Belediye Meclisi Temmuz ayında olağan gündemiyle toplandı. ...
 
Buca’da ‘benzinlik’ gerilimi!
Buca Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve belediyenin karşısında yer alan ...
Alevi derneklerinden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret!
Alevi kültür derneklerinin yöneticileri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Körfez'de ilk... Görme engelli kanocular yarıştı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Körfez ...
 
Başkan Soyer İzmir’den Çin’e seslendi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in girişimleri sonucunda ...
Opera binasında flaş gelişme: İptal mi edilecek?
İzmir Büyükşehir Belediyesi yapımı uzun süredir devam eden Karşıyaka Mavişehir’deki ...
Çiğli'nin tiyatro TIR'ı çocuklarla buluşuyor!
Çiğli Belediyesi tiyatro TIR'ı mahalle mahalle gezerek “Çilek ve Arkadaşları” ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva