HABERLER>SAĞLIK
15 Ağustos 2022 Pazartesi - 14:30

İzmir Tabip Odası'ndan 'sonbahar-kış' uyarısı: Böyle giderse...

Haftalık covid 19 vakalarının bir ayda yedi kat, vefatların ise 13,5 kat artmasını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Yaz aylarında görülen bu rakamlar, sonbahar ve kış aylarında muhtemelen daha da artacak. İş işten geçmeden, öncelikle ve aciliyetle, maske kullanmak zorunlu olmalı, sağlık otoritesi aşı konusunu daha ciddiye almalı. Maskesiz, aşısız böyle giderse, çok daha zor günler yaşarız” uyarısında bulundu.

İzmir Tabip Odası ndan  sonbahar-kış  uyarısı: Böyle giderse...

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türkiye’de covid 19 ile mücadelede hem devlet hem de vatandaş anlamında işi sıkı tutmaktan uzaklaşması tartışma konusu olurken, vaka ve vefat sayıları her hafta artış göstermeye devam ediyor. 27 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında 57 bin 113 vakaya karşılık 25 kişi hayatını kaybederken, vaka sayıları ertesi haftalarda 117 bin 95, 226 bin 532, 365 bin 424 ve son olarak 25 Temmuz-1 Ağustos aralığında 406 bin 322 olarak gerçekleşti. Vefat sayısı da 337’ye yükseldi. Bir ay öncesine göre vaka sayısı yedi kat, ölümler de 13,5 kat artık gösterdi. İzmir başta olmak üzere pek çok kentte hastanelerin covid 19 yoğun bakım ünitelerinde yatan hasta sayısı da artarken, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, bu konuda önemli değerlendirmelerde bulundu.

AŞI KAMPANYASI OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ GÜNDEMDE TUTULMUYOR
Başkan Prof. Dr. Kaynak,  günde ortalama 58 bin kişinin koronaya yakalandığı günümüzde açıklanan rakamlara artık kimsenin şaşırmadığına vurgu yaparak, yine de rakamların gerçekleri yansıtmadığını öne sürdü. Kaynak, söz konusu artışın birinci nedeninin aşıların altı aylık sürecin tamamlanması sonucu etkisini yitirmesinin yanı sıra sağlığı yöneten otoritenin, hatırlatma dozu aşıların yapılması konusunda toplumu aşıya yönlendirecek bir kampanya yürütmemesi olarak gösterdi. Kaynak, “Maske zorunluluğunun kalkmasının ardından yavaş yavaş başlayan yükseliş, Temmuz ayının ikinci bölümünde ve Ağustos’ta hızlandı. Aşı meselesi, gündemde tutulmuyor. Hastalığın takibi de yok. Rakamlar gerçeği yansıtmıyor çünkü PCR testi, ancak mecburi durumlarda yapılıyor, tarama olarak gerçekleştirilmiyor” dedi.

ACİL SERVİSLERDE COVİD ŞÜPHELİ VAKA SAYILARI ÇOĞALDI
Omicron varyantının klinik tablo olarak covid 19’a göre çok farklılıklar gösterdiğini hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, BA 4, BA 5 gibi yeni varyantların ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Hastanelerde, PCR testi yaptırmadan, üst solunum yolu teşhisiyle yatırılan hastalar var. Bunların covid olup olmadıklarını bilmiyoruz. BA 4 ve BA 5 varyantlarının klinik tablolarının daha hafif seyrettiğini görüyoruz. Her şey bir yana, hastanelere covid şüphesiyle yatan hasta sayısında büyük artış var. Hastaneye covid şüphesiyle yatanların yanı sıra başka hastalığı olup da o hastalığın ağırlaşması sonucu yatanların sayısında daha büyük artış var. Tehlikenin tam ortasındayız. Neden bu hale geldik? Birinci hata, maskenin hayatımızdan çıkarılmasıdır. Maske kullanma zorunluluğunun kaldırılmasının hiçbir mantıklı tarafı yoktu zaten. Maskeyi niye kaldırırsınız? Pratik bir zararı vardır, kaldırırsınız. Bu tür pandemilerde maske, en büyük koruyucudur halbuki. Her defasında söyledik, maskeyi kaldırmayın diye. Maske kullanımının kamu otoritesi tarafından bir kural olarak beyan edilmesi gerektiğini ifade ettik. Nedense sözümüzü dinleyen olmadı. Maske kullanımından neden vazgeçildiğini anlamak mümkün değil. Aşıların üzerinden altı aydan fazla zaman geçti, aşı gücünü yitirdi. Hatırlatma dozlarının ciddi bir kampanyaya dönüştürülerek insanların hatırlatma dozlarını yaptırmaları sağlanmalıydı. Bu konuda geç kalındı. Yaz aylarında bugünkü rakamları gördüğümüze göre, sonbahar ve kış aylarında vakaların daha da artacağını söylemek mümkün. İş işten geçmeden, öncelikle ve aciliyetle, maske kullanmak zorunlu kılınmalı. Sağlık otoritesi aşı konusunu ciddiye daha fazla almalı. Maskesiz, aşısız böyle giderse, geçmişte yaşadıklarımızdan çok daha zor günler yaşarız.”

KORONA, SINIRLARIMIZDA BAŞIBOŞ BIRAKILDI
Okulların tatil olduğu şu günlerde 8-11 yaş aralığındaki çocukların mutlaka aşılanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sınırlardaki durumu da değerlendirdi:

“Temmuz ayının ikinci haftasında bayram yaşadık. Okullar kapandı, herkes tatil yörelerine koştu. Yoğun kalabalıklar oluştu. Yolculuklar yapıldı.  Tüm bunlar, insanların hastalığı birbirlerine bulaştırmaları konusunda çok ciddi kolaylıklar sağladı. Tüm bunların ötesinde sınır problemlerimiz var. Bulgar vatandaşlarının, hiçbir sorgu suale gerek duyulmadan Edirne’den yurdumuza giriş yapmalarına izin verilmesi oldu. Binlerce insan sınırı geçerken, ne PCR testi soruldu, ne aşı durumu sorgulandı. Doğu’daki sınırları konuşmuyorum bile. Korona, sınırlarda başıboş bırakıldı. Vatandaşlar, kendi imkanlarıyla korunabildikleri kadar korunabiliyorlar.  Bir başka sorun, öğrencilerin hala aşısız olması. Şu anda okullar tatil. 8-11 yaş grubuna hala aşı yapılmadı. Oysa bu çocuklara bugün aşı yapılsa, Eylülün ikinci haftasında okullar açıldığında, aşılanmış halde okula başlamaları sağlanmış olurdu. Okullar tatil olduğu halde işin bu kısmının hiç düşünülmemesi kaygı verici. Günde ortalama 58 bin vaka, yüksek bir rakam. Yasakların eskisi gibi insanların evlerine kapatılması şeklinde gelmesi, elbette doğru olmaz. Ancak maske zorunluluğu, sosyal mesafe ve hijyen konularındaki kurallar, daha sert bir şekilde geri getirilmeli. Bunların geri gelmesinde fayda var. Aslında maske, mesafe ve hijyen kuralları, çoktan geri gelmiş olmalıydı. Aşı seferberliği daha hızlı yapılabilirdi. Önümüzdeki süreçte covid vakalarında korkunç artışlar olacağını öngörmek hiç de zor değil. Şimdiden bu tehlike görülmeli ve gereği yapılmalı.”

 
Çanakkale Boğazı'nda tehlikeli dakikalar!
 
Otizmli bireyler hayatı 'Bizim Ora'da öğreniyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tuna 15 Ağustos 2022 Pazartesi 15:18

doktor bey, devletin maske zorunluluğu varken de halkın yarısı uymuyordu bunlar devlet otoritesiyle bu ülkede olacak işler değil burası muz cumhuriyeti

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlar: İklim değişikliği ölümcül cilt kanserinde artışa neden oluyor
Uzmanlar, iklim krizinin neden olduğu yüksek yaz sıcaklıklarının melanom ...
Bakan Koca duyurdu: Beyaz reform
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya Twitter hesabı üzerinden yaptığı ...
Ayı baygınlık geçirmişti... Acı bal uyarısı!
Önceki gün bir ayının baygınlık geçirmesine neden olan acı balın satışının ...
 
Canan Karatay'dan çay tiryakilerini üzecek açıklama
Canan Karatay, Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin ilk sıralarında ...
Mehmet KARABEL yazdı... Unutma beni... Unutama beni...
Mehmet KARABEL yazdı... Unutma beni... Unutama beni...
Uzmanlardan yayla turizmi uyarısı!
Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yaylaları, ziyaretçilerine, yaz mevsiminde ...
 
Pfizer/BioNTech'in aşısı inceleniyor
Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyici kurumu (EMA), Pfizer/BioNTech ...
4 yaşındaki çocuğa maymun çiçeği bulaştı
Almanya’da 4 yaşındaki bir çocuğa maymun çiçeği virüsü bulaştığı duyuruldu. ...
Biontech yeni aşı için tarih verdi
BioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva