HABERLER>SAĞLIK
29 Aralık 2020 Salı - 09:50

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Tedbirler iyi ama yetmez!

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve çeşitli kısıtlamalar sayesinde İzmir'de Covid 19 salgınında düşüş sağlandığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Bu seviyede tedbirlerle yüzde 50'lik düşüş sağlandığına göre, tam kapanma önerimiz hayata geçirildiğinde çok daha başarılı sonuçların elde edileceğine inanıyoruz" dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Tedbirler iyi ama yetmez!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir'in Covid 19 salgınıyla ilgili son durumunu değerlendirdi. Pozitif vaka ve vefat sayılarında son üç haftada yüzde 50'lik düşüş sağlandığını, bunun bir başarı olduğunu belirten Başkan Çamlı, "Yetersiz de olsa bu seviyede tedbirlerle yüzde 50'lik düşüş sağlandıysa, bizim uzun zamandır önerdiğimiz tam kapanma hayata geçirilirse, çok daha güzel sonuçlar elde ederiz" dedi.

Yetersiz de olsa rakamların düşmesini sağlayan tedbirlerin, daha önceleri alınması gerektiğini sık sık dile getirdiklerini anlatan Başkan Çamlı, şunları söyledi:

RADİKAL ÖNLEMLERE İHTİYAÇ VAR DEDİK, DİNLEMEDİLER
"Son tedbirlerin ardından üç haftada günlük test pozitif oranlarının yüzde 35'lerden yüzde 20'ye düştüğünü gördük. Eskiden, yani bir ay önce test yaptıran 100 kişiden 35'inde pozitif sonuç çıkarken, bugün 100 kişiden 20'sinde, hatta daha azında pozitif çıkıyor. Bu, çok sevindirici bir durum… Bu seviyede bir tedbirle bile yüzde 50 civarı düşüş oldu. Keşke bu tedbirler, daha önce, mesela ağustos, eylül aylarında alınsaydı, bu kadar vefatın önüne geçilebilirdi. Biz bu konuda ısrarlı biçimde daha radikal önlemlere ihtiyaç var dedik, kulak tıkadılar. Bu düşüşün devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. 100 testten 20'isinin pozitif çıkması, yeterli değildir. Örneğin geçtiğimiz ağustosta 100 kişiden 7'sinde pozitif çıkıyordu. Bu seviyelerin altına inecek mi? Zamana ihtiyaç var. Düşüşün bir süre sonra duracağını, tam kapanmanın şart olduğunu söylüyoruz. Vaka sayılarındaki düşüklüğe rağmen yoğun bakım ünitelerinin hala kritik seviyede olduğunu ifade etmeliyim."

AŞI KONUSUNDA DA ŞEFFAF OLUNMALI
11 Aralık'ta geleceği açıklanan ama hala ülkemize ulaştırılamayan aşıyla ilgili olarak da şeffaf olunması gerektiğinin altını çizen İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, aşının güvenliği açısından şu değerlendirmeyi yaptı:

"Gelecek olan aşı, güvenli mi, değil mi? Bunu bilemiyoruz. Bu konuda bir görüş bildirmek için bilimsel kanıtlar gerekir. Bir aşının nerede üretildiği önemli değil. Bizim kararımızda önemli olan, yapılan çalışma ve araştırmalardır. Faz 1 ve Faz 2 sonuçlarının iyi çıktığını biliyoruz. Asıl önemlisi, Faz 3 sonuçlarıdır. Türkiye'de Faz 3 sonuçları açıklanmadı. Faz 3 çalışması, Brezilya, Şili, Endonezya ve Türkiye'de yapılıyordu. Brezilya'da bitti ama bu ülkedeki sonuçların açıklanması erteledi. Türkiye'de yaklaşık 12 bin kişide test yapılması düşünülüyordu. Türkiye'de Faz 3 ara sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre onay verilip verilmeyeceğini bilmiyoruz. Diğer ülkelerin Faz 3 sonuçlarının beklenip beklenmeyeceğini de bilmiyoruz. Aşı konusunda da maalesef şeffaflık söz konusu değil. Örneğin, ara sonuçları açıklanan Faz 3 sonuçlarına göre, etkili ve güvenli kabul edilecek mi? Bağımsız kuruluşlar tarafından incelemeye alınacak mı?  Onay için diğer ülkelerin sonuçları beklenecek mi? Bir yığın soru var. Bu nedenle tatmin edici açıklamalar bekliyoruz."

YILBAŞI ÖNCESİ UYARILARDA BULUNDU
Yılbaşı öncesi yaşanması muhtemel kontrolsüz kalabalıklarla ilgili düşüncelerini de aktaran Başkan Dr. Çamlı, "Sadece yılbaşında değil, bundan sonraki hayatımızda da kontrolsüz kalabalıklara girmekten kaçınmalıyız. Toplu taşımada, alışverişte tedbirlere katı şekilde uymalıyız" dedi ve ekledi:

"Son yasaklar ve kısıtlamalarla gördük ki, tedbirlere katı bir şekilde uyulduğunda, pozitif vakalarda da vefatlarda da azalma olduğunu gördük. Koronayı yenmemiz mümkün. Yeter ki ciddi, radikal tedbirler alınsın ve vatandaşlarımız da uysun. Son üç haftada yaşadıklarımız, iyi bir göstergedir. Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı var. Yılbaşının birçok kişi için çok anlamı olduğunu biliyoruz. Artık tüm dünya olarak bu konuda bir özveride bulunmamız lazım. Bu yılbaşını tedbirlerle geçirmemiz, dünyanın sağlığı açısından çok önemli. Ben 4 günlük sokağa çıkma yasağının, kesinlikle fayda sağlayacağına inanıyorum."

 
Emniyet ve MİT'ten DEAŞ operasyonu! 35 gözaltı
 
Başkan İduğ, talep ve sorunları yerinde dinliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TTB açıkladı: İzmir’de kaç sağlık çalışanı korona kurbanı?
Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre 9 ay içerisinde 300 sağlık çalışanı ...
Psikologlar uyarıyor: Aşıyı teşvik böyle olmaz
Psikologlar uyarıyor: Aşıyı teşvik böyle olmaz
Bir hekim daha koronavirüs kurbanı!
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Radyoloji ...
 
Bitkisel kürler, kanser tedavisini olumsuz etkileyebilir
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Meral Günaldı, onkoloji hastalarının bitkisel ...
'Biz koronayla savaşırken, vatan hainleri villalarda parti veriyor'
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Yılmaz, "Koronavirüsle ...
Aşıyı reddeden işinden atılabilir mi?
Aşıyı reddeden işinden atılabilir mi?
 
Rüzgar bebek, yardımseverlerin desteğiyle nefes alıyor
İzmir'de yaşayan 6 aylık Spinal Müsküler Atrofi (SMA)Tip 1 hastası Rüzgar ...
Prof. Dr. Sönmez ezber bozdu: Aşı olmayana kız bile yok!
Prof. Dr. Bingür Sönmez, gelecek ocak ayı içinde herkese aşı yapılmasının ...
Uzmandan yılbaşı sofrasında aşırı yemek uyarısı
Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yılbaşı sofralarında aşırı ve hızlı tüketimin sindirim ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva