HABERLER>SAĞLIK
11 Ocak 2021 Pazartesi - 13:42

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Aşı süreci şeffaf yönetilmiyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, aşı konusunda kafasında soru işaretleri bulunan vatandaşları aydınlatması gerektiğini belirten Dr. Lütfi Çamlı, "Daha önce yapılan açıklamalara göre, bu ay içinde 50 milyon doz aşımız olacaktı ama elimizde sadece 3 milyon doz aşı var. Bakan Bey, en kısa zamanda ayrıntılı ve gerçekçi bilgilendirme yapmalı" dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Aşı süreci şeffaf yönetilmiyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Covid 19 sürecinde İzmir'in son durumunu değerlendirdi. Olumlu gelişmeler yaşandığını, rakamların gerilemeye başladığını belirten Başkan Çamlı, aşı konusundaki tereddütlerini dile getirdi. Pandemi sürecinde olduğu gibi aşı sürecinin de şeffaf yönetilmediğini iddia eden Çamlı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, kafalardaki soru işaretlerini kaldıracak ayrıntılı ve gerçekçi bilgilendirmede bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

KAMUOYUNUN ACİLEN AYDINLATILMASI GEREKİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 11 Aralık'ta 3 milyon doz aşının geleceğini, belki 20 milyon doz daha sağlanacağını, ocak ayında 20 milyon dozluk aşının daha depolara konulacağını açıkladığını hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Ocak ayının ortasına geldik, elimizde sadece 3 milyon doz aşı var. Maalesef, pandemi sürecinde olduğu gibi aşı süreci de şeffaf yönetilmiyor" dedi. Çamlı, bu konuda şunları söyledi:

"Bugün elimizde 50 milyon doz aşının olması gerekiyordu ama maalesef 3 milyon doz aşı var. Aşıların ne zaman geleceği belli değil. Aşılamana ne zaman başlanacağı da belli değil. Aşının onay alıp almadığı belli değil. Tüm bu belirsizlik, vatandaşların aşıyla ilgili tereddütlerini artırıyor. Dolayısıyla aşılarla ilgili kamuoyunun acilen aydınlatılması, kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. Bu arada, aşı gelse, aşılanmaya başlansa, aşı olsak, tüm bunlar, Covid 19'dan kurtulduğumuz, kurtulacağımız anlamına gelmiyor. Aşı olsak da toplumsal bağışıklık, ne zaman gerçekleşir, onu da bilmek lazım. Aşı da olsak, salgın sıfırlanıncaya kadar, tedbirlere çok sıkı bir şekilde uymak zorundayız."

SON İKİ-ÜÇ HAFTADA İZMİR'DE ÖNEMLİ AZALMA OLDU
Salgının İzmir fotoğrafını ortaya koyan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, son ikki-üç haftada, rakamların belirgin bir şekilde düştüğünü söyledi. Bunu, covid 19 polikliniklerine, aile hekimlerine başvuran başvuranlarla filyasyon ekiplerinin izlediği hasta sayına bakarak söylediğini belirten Başkan Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rakamların azalma eğiliminde olduğu doğrudur. Covid polikliniklerine başvurular azaldı. Pandemiden hastanelere yatan hasta sayısında yüzde 30 ile 50 arasında bir azalma yaşandı. Bazı hastanelerde pandemiye üç kat ayrıldıysa, biri, hatta ikisi, hasta sayısı azaldığı için kapatıldı. Yoğun bakımlar yüzde 85 dolu. Eskiden tamamen doluydu. Sedyede, acilde yatak sırası bekleyen hastalar vardı. Şimdi yatak bekleyen kimse yok. Yoğun bakımlarda üç tane, beş tane de olsa boş yatak var."

ARTIK 100 TESTTEN 13-15'İ POZİTİF ÇIKIYOR
Günlük PCR test sonuçlarının da çok iyi bir gösterge olduğuna dikkat çeken Başkan Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ay önce yapılan 100 testten 35'i pozitif çıkarken, şimdilerde bu oran yüzde 13-15 civarında. Biz diyoruz ki, bu gelişmeler güzel, rakamların düşmesi çok kıymetli ama yeterli değil. Umarım bu gelişmeler devam eder. Çünkü yaz aylarında 100 kişiden 7'sinde test sonucu pozitif çıkarken, bugün 10'unda pozitif görülüyor. Bir süre sonra plato çizebilme durumu söz konusu. Özellikle bu sonuçlarda iki durumun önemli olduğunu düşünüyorum. Gerçek rakamlar açıklanmaya başlandıktan sonra, vatandaşın tedbirlere uyumu ciddi bir şekilde gerçekleşti. Eskiden sayılar adeta saklanarak, salgın, olduğundan daha küçük gösteriliyordu. Bu durum rehavete yol açmıştı. Israrlı itirazlarımız olmuştu, gerçek rakamların paylaşılması yönünde. Çünkü açıklanan rakamlarla bizim sahada tespit ettiğimiz rakamlar örtüşmüyordu. Zaman bizi bir kere daha haklı çıkardı. Gerçek rakamları paylaşmanın, ulusal çıkarlarımıza ters düşmediğini gördük. İkincisi, kafe, restoran, kıraathane gibi yerlerin kapanmasının, bugünkü olumlu, umut verici tablonun oluşmasında önemli rol oynadığını düşünüyorum. Maske ve mesafeye pek de uyulmayan bu yerlerde kontrolsüz kalabalıkların oluşmasının önüne geçildi. Dolayısıyla insanlar evleri ve işleri arasında gidip geldi. Her şeye rağmen, tüm bunların yetmeyebileceğini, daha kapsamlı bir takım tedbirlerin alınması gerekebileceğini düşünüyorum."

 
Rekabet Kurulu'ndan Whatsapp'a soruşturma
 
Erman Toroğlu'na İzmir'den suç duyurusu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Afrikada bile aşı yapılıyor. 11 Ocak 2021 Pazartesi 18:44

Dünyada COVID-19 aşısı yapan 46. ülke Afrikan'ın Gine ülkesi. Bizimkiler hala hikaye anlatıp, patinaj yapıyorlar. Neymiş. Avrupa bizi kıskanıyormuş.

Yorumu oyla      2      3  
izmirliye 11 Ocak 2021 Pazartesi 18:13

12 Aralıkta 50 milyon aşı geliyordu. Bugün 3 milyon aşı ulaştığı söylendi. O da doğru mu değil mi bilmiyorum. BioNtek aşısı geliyordu. Tık yok İkinci doz 14 gün sönra idi 28 güne çıktı. Tüm yandaşlar ve saray çevresi aşılanmış.Sen ne diyorsun birader.

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 11 Ocak 2021 Pazartesi 15:28

hadi ordan.daha ne kadar şeffaf olacak. hergün her detay anlatılıyor. sırf muhalefet olmak için söylenmeyin. yada adınızı parti olarak değiştirin bilelim

Yorumu oyla      2      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de kullanılacak aşıya ilk onay
Endonezya Gıda ve İlaç Kurumu, Çinli Sinovac şirketinin corona virüs aşısı ...
CoronaVac aşılarının geleceği TIR görüntülendi
Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşıları, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz ...
Koronavirüse yakalanan Okan Karacan hastaneye kaldırıldı
Koronavirüse yakalanan oyuncu Okan Karacan hastaneye kaldırıldı. Oyuncu ...
 
Koronanın bir mutasyonu daha tespit edildi!
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Haneda Havalimanı'nda karantina altına ...
Yüzlerce sayfalık çalışmanın silindiği iddia edildi
İngiliz basını, Çin hükümetini koronavirüsün (Covid-19) çıkış noktası ...
Prof. Dr. Kara: Aşıda tereddüt olursa...
Koronavirüs salgını ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim ...
 
Koca'dan SMA hastalarının tedavisine ilişkin açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "SMA hastası çocuklarımızın tedavisi ile ...
Salgında günün bilançosu: 181 vefat, 9 bin 537 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 168 bin 289 Covid-19 testi yapıldı, 9 bin 537 ...
Koronada kritik mutant virüs uyarısı!
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva