HABERLER>SAĞLIK
11 Mayıs 2021 Salı - 13:57

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan vaka düşüşü yorumu ve rehavet uyarısı!

İzmir'de haftalık vaka oranının yüz binde 223.34'ten 161.92'ye gerilemesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Rakamsal azalmış olsa da İzmir hala kırmızı ve en riskli iller arasında. Asla rehavete kapılmamak lazım. Bayram sonrasında bir kısım tedbirlerle kontrollü bazı gevşemeler sağlansa da toplumsal bağışıklık elde edilmeden yapılacak açılımların sıkıntı yaratacağını unutmamak gerekiyor" dedi

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan vaka düşüşü yorumu ve rehavet uyarısı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Pandemi sürecinde İzmir'in rengi değişmese de bir hafta önce yüzbinde 223.34 olan vaka sayısının yüz binde 161.92'ye gerilemesi, İzmirliler için sevinçle karşılandı ve umutların yeşermesini sağladı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Bu umut verici… Bizleri mutlu eden bir sonuç… Fakat bu düşüşte nelerin rolü olduğunu,  önümüzdeki günlerde göreceğimizi düşünüyorum. Vaka sayıları düşüşe geçmiş olsa da yine yüksek sayıda olduğunu unutmayalım, tedbirlere harfiyen uyalım" çağrısında bulundu.

ŞU GERÇEK UNUTULMAMALI Kİ, İZMİR'İN RENGİ HALA KIRMIZI
Vatandaşların, daha önceki süreçlerde açıklanan rakamlar nedeniyle güvensizlik hissi yaşadığına dikkat çeken Başkan Çamlı, "İnsanlarımız doğal olarak açıklanan rakamlara temkinli yaklaşıyor. Sonuçta vakaların düşüyor olması, pandemiyle mücadelede olumlu bir gelişmedir" dedi.

Başkan Çamlı, test sayısındaki belirgin azalmanın, hala pozitif temaslılara test yapılmamasının aynı birer tartışma konusu olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şunu akıldan çıkarmamak gerekiyor; İzmir'de yüz binde 223.34 olan oran, 161.92 olmasına rağmen İzmir'in rengi hala kırmızı. Yani en riskli iller arasında. Dolayısıyla bu düşüş bizi rehavete sevk etmemeli. Bu bağlamda bu enfeksiyonun varyant virüs tarafından yapıldığı da göz önünde tutularak, maske, mesafe, hijyene dikkat etmek gerekiyor. Kapalı ortamlardan uzak durulması lazım... En büyük sorunun kapalı ortamlarda, iyi havalandırılmayan kapalı ortamlarda virüsün bulaşımının çok yüksek olduğunu akıldan çıkarmayalım. Toplu taşımlarda, kapalı ortamda çalışma koşullarında mutlaka fiziksel mesafeyi koruyarak, oralarda kalma süresini kısa tutarak korunmayı artırmalıyız. Kapalı ortam ve ev içi bulaşların yüksekliği göz önüne alınarak bayram ziyaretlerinin, kutlamaların yapılmaması da önemli"

NORMALLEŞMENİN ÖNCELİKLE EĞİTİMDE BAŞLAMASI TARAFTARIYIZ
Vaka sayısının 10 binin altına inmesi durumunda kademeli normalleşmeye geçileceği, önce küçük işletmelerin açılacağı, ardından yüz yüze eğitimin başlayacağı şeklindeki söylemleri de değerlendiren Başkan Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vaka sayılarının düşmesiyle, kademeli normalleşme uygulanabilir. Ancak bunu yapabilmek için vaka sayılarının 10 binin altına inmiş olması yetmez. Eğitimdeki bulaşın çok düşük olduğunu biliyoruz. İlk normalleşmesi gereken kesim, özellikle ilkokul, okul öncesi eğitim olmalı. Eğitime başlanması, bulaşı artırmayacaktır. Ancak öğretmenlerin aşılarının bir an önce tamamlanması, ilköğretim, okul öncesi ve kreşlerin gerekli altyapı düzenlemelerinin yapılması gerekir, normalleşme öncesi... Diğer açılımlar için daha geniş parametrelerde değerlendirmeler yapılmalı. 10 bin sayısı, kontrollü bir açılım için, genel olarak çok uygun düşmüyor, buna özellikle dikkat çekmek istiyorum"

VAKALAR AZALSA DA YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı'nın, "Önümüzdeki hafta başında tam kapanma süreci tamamlanmış olacak. Bayram sonrasında pandemide nasıl bir tablo öngörüyorsunuz?"  sorusuna yanıtı şöyle oldu:

"Vaka sayılarının 17 Mayıs'ta hangi seviyeye ineceği konusunda fikrimiz yok. Görünen o ki, vakalar azalsa da yüksek kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bir kısım tedbirler çerçevesinde kontrollü bazı gevşemeler olabilir. Ancak en büyük sorunun, toplumsal bağışıklık elde edilmeden, toplumun en az yüzde 70'inden fazlası aşılanmadan, her zaman bu tür açılımlarda sıkıntı çıkabileceğidir; bu gerçeği unutmamamız gerekiyor. Vaka sayılarının düşmesiyle bir açılım yapılacaksa bile mutlaka kontrollü bir açılım olmalı. Daha önemlisi, hızlandırılmış bir aşılama programı ile toplumsal bağışıklık sağlanmalı. İngiltere'de aylar sonra covid 19 nedenli ölüm olmadı. Burada aşılama ve tedbirlerin birlikte yürütülmesinin etkili olduğunu kabul etmemiz gerekiyor"

 
Başkan Soyer rakamlarla konuştu: Borcumuz 1 yıllık gelirimiz!
 
TIR devrildi, çok sayıda tavuk telef oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir kadına yanlışlıkla 6 doz Biontech aşısı yapıldı!
İtalya'da 23 yaşındaki bir kadına yanlışlıkla 6 doz biontech aşısı enjekte ...
HES uygulamasında aşı kartı dönemi
Türkiye’de iki doz aşı olmuş kişilere e-Nabız üzerinden ‘aşı kartı’ oluşturma ...
Uzmanlar uyardı: Astımı ve alerjisi olanlar Kovid-19'a daha yatkın!
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ...
 
Salgında günün bilançosu: 283 can kaybı, 15 bin 191 yeni vaka
Türkiye'nin 9 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
Salgında günün bilançosu: Vakalarda düşüş var!
Türkiye'nin 8 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Bakanlıktan korona ilacı kararı!
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ...
 
Sağlık çalışanlarına 4 ay süreyle ek ödeme
Sağlık Bakanlığı'na bağlı tesislerdeki personele, 1 Nisan 2021'den geçerli ...
DSÖ Çin aşısı Sinopharm'a onay verdi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin aşısı Sinopharm'a acil kullanım onayı verdi.
İngiliz aşısı için kritik 40 yaş üstü tavsiyesi!
İngiltere Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede Oxford-AstraZenaca ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva