HABERLER>SAĞLIK
19 Haziran 2022 Pazar - 11:00

İzmir Tabip Odası Başkanı: Bakanlık 'maske takın' diyebilmeli!

Günlük vaka sayılarının 1000’in altına düşmesiyle toplu ulaşımda maske takma zorunluluğu kaldırılırken, son iki haftada önce 7 bin 322, sonra da 7 bin 556 vakanın meydana gelmesi, kafaları karıştırdı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Madem ortalama 1000’in üzerinde vaka var, o halde Sağlık Bakanı, kendimizi korumak için yeniden maske takmalıyız, diyebilmeli” açıklamasında bulundu.

İzmir Tabip Odası Başkanı: Bakanlık  maske takın  diyebilmeli!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bilim Kurulu’nun tavsiyesiyle Sağlık Bakanlığı, günlük vaka sayısının üç gün üst üste 1000’in altında seyretmesiyle, iki hafta önce toplu ulaşım araçlarında maske kullanma zorunluluğuna son vermişti. Ancak 30 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında haftalık vaka sayısı 7 bin 322, vefat ise 19 olarak gerçekleşti. 6-12 Haziran arasında ise 7 bin 556 kişinin korona olduğu, 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu durumda günde ortalama 1000 kişiden fazla insan koronaya yakalandığı göz önünde tutulduğunda, “Toplu ulaşımda yeniden maske takma zorunlu olmalı mı?” sorusu akla geldi.

BAKAN BEY, VATANDAŞA BU MESAJI VERMEK ZORUNDA
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Sağlık Bakanı’nın, bu durumda en azından toplu ulaşım araçlarında maske takma zorunluluğunu geri getirmesi gerektiğini söyledi. Her fırsatta salgının bitmediğini ifade ettiklerini, sosyal mesafenin ortadan kalktığı durumlarda herkesin maske takması gerektiğine vurgu yaptıklarını anlatan Başkan Kaynak, “Günde ortalama 1000’den fazla insan pozitif oluyorsa, Sağlık Bakanlığı şunu söylemek zorundadır: Hala bu hastalık devam ediyor. Hastalıktan korunmak mecburiyetindeyiz. Biz de kamu otoritesi olarak maske takılmasının, özellikle mesafeyi 1,5 metre olarak koruyamadığınız yerlerde, maske takmak zorundayız, diyebilmeli” dedi.

BİR BAŞARI HİKAYESİ ÇIKARMAK İÇİN BÖYLE BİR KARAR ALDILAR
Maske, mesafe ve hijyenin, covid 19 salgınında insanların en temel korunma mekanizmaları olduğunu hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kamu yönetimi, pandeminin ortadan kalktığı, tümüyle normal yaşantıya dönülmesi gerektiği yönünde birtakım mesajlar verdi. Bu mesajları ne amaçla verdiklerini öngörebiliriz. Birincisi, toplumdaki ekonomik faaliyetlerin devamı açısından… İkincisi, bunu bir başarı hikayesi olarak sunmak istediler. O kadar iyi mücadele ettik ki, pandemiyi yendik, artık böyle bir enfeksiyon yok, demek için… Bu aslında temkinli, bilimsel gerçeklerle örtüşen bir açıklama değildi. Gerçekçi rakamların ortaya çıkabilmesi için en azından tarama çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledik. Bu yapılmadığı için elimizdeki rakamların doğruluğu son derece kuşkuludur. Vakaların daha yüksek olacağını düşünüyoruz. Bunu nereden biliyoruz, yüksek olma ihtimalini? Çünkü çevremizde covid 19 pozitifliği göstermekte olan ve kendi kişisel inisiyatifiyle test yaptırmaya giden pek çok insan var. Bu insanlar hastanelere, yoğun bakımlara intikal etmiyorlar. Hastalık eskisi gibi seyretmiyor, daha hafif seyrediyor. Aslında insanlar hastalanıyorlar, hastaneye düşme olasılığı azaldı, ölüm azaldı. Bu güzel bir şey ancak bu, hastalığın ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Hastalıktan korunma yöntemlerinin tamamen ortadan kalkması gerektiği anlamına da gelmiyor. Niçin? Çünkü bu hastalık, bu covid ajanı, vücudumuza hasarlar meydana getirebiliyor.”

KAMU YÖNETİMİNİN TOPLUMU YÖNLENDİRMESİ GEREKİYOR
Covid 19 hastalığına yakalananların unutkanlık, depresyon, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara, diyabet, kalp damar gibi hastalıklara yakalandığını, buna tıp dilinde post covid dendiğini belirten Başkan Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben hastalığı hafif geçiriyorum, önemli değil, demek yanıltıcı olur. Uzun vadede çeşitli hastalıklarla karşılaşma riski var. Bu hastalıklarla karşılaşmamak için korona olmamak gerekiyor. Hasta olmamak için de özellikle maske kullanmak gerekiyor. Sosyal mesafeyi koruyamadığımız hallerde özellikle maske takmak gerekir. Madem haftalık tabloya göre, günde ortalama 1000 kişiden fazla insan koronaya yakalanıyor. O halde kamu yönetiminin, toplumu yönlendirmesi gerekiyor. Bizim söylememiz yetmiyor. Sağlık Bakanının çıkıp, sevgili vatandaşlar, bakın yine günlük ortalama 1000 vakanın üzerine çıkıyoruz, kendimizi korumak için tekrar maskeye dönmek zorundayız, demeli, diyebilmeli.  Unutulmamalıdır ki, kamu idaresinin, vatandaşı korumak gibi bir sorumluluğu vardır. Bakanlık, hastalığın devam ettiğini, sosyal mesafenin ortadan kalktığı toplu ulaşım araçlarında, maske takılmasının gerekli olduğunu söylemeli.”

 
İzmir'den sınav günü manzaraları
 
Havuzun şampiyonu İzmir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maymun çiçeği cinsel bir hastalık mı?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Almanya ve İtalya'daki bazı hastaların sperminde ...
Salgında haftanın bilançosu: 20 vefat 7 bin 556 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs için son gelişmeleri ve haftalık tabloyu ...
Kuzey Kore'de yeni salgın hastalık endişesi
Kuzey Kore'de COVID-19'un ardından türü ve kapsamı açıklanmayan yeni bir ...
 
Kara Veba'nın 700 yıllık gizemi ve kaynağı çözüldü
Araştırmacılar , 14. yüzyılın ortalarında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı ...
Komşuda ilk maymun çiçeği vakası!
Türkiye'nin sınır komşusu Gürcistan'da ilk maymun çiçeği vakası tespit ...
'Maymun çiçeği salgınının merkez üssü Avrupa'
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa'nın, geçen ...
 
Hastaneye gidecekler dikkat! Sağlıkçılar iş bıraktı
Sağlık emek-meslek örgütleri; TBMM Genel Kurulu’na sunulan, 'hekimler ...
Yanlış tedavi davalarına düzenleme!
Tıbbi hata nedeniyle zarara uğrayan kişilerin açtığı maddi ve manevi tazminat ...
Maymun çiçeği virüsünün ismi değiştiriliyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), endemik olmadığı en az 28 ülkede yaklaşık bin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva