HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mart 2021 Çarşamba - 15:14

İzmir Kent Konseyi: Her 3 kadından 1'i mağdur!

Her üç kişiden birinin cinsel istismara maruz kaldığına dikkat çeken İzmirli kadınların temsilcileri İzmirli kadın temsilcileri farkındalık oluşturmak için sokağa çıktı. İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nevin Öğütcen, “ Hiçbir cinsel suça hükmün açıklanmasının geri bırakılması, ertelenmesi ve takdiri indirimi uygulanamamalıdır”dedi.

İzmir Kent Konseyi: Her 3 kadından 1 i mağdur!

İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık ile birlikte önemli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı etkinlikte “Cinsel zorbalık istismar suçudur, İstismarcıyı koruma aklama yargıla, Cinsel istismara sesiz kalma, Cinsel dokunulmazlık devlet güvencesidir” yazılı pankartlar açıldı. Yapılan basın açıklaması işitme engelliler için işaret diline çevrildi.

BU SALDIRILAR YAYGIN

Dünya Cinsel İstismar ile Savaşma Günü kapsamında İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi temsilcileri sokağa çıktı. Konseyin Kadın Meclisi Başkanı Nevin Öğütcen, Konak’ta bir basın açıklaması gerçekeştirdi. Cinsel istismarın, çoğu zaman kadına yönelik diğer şiddet biçimleriyle birlikte, kadını baskı altında tutmaya yönelik, evrensel bir olgu olduğuna dikkat çeken Başkan Öğütçen, “Cinsel istismarın mağdurları tüm dünyada ve Türkiye’de çoğunlukla kadınlar, engelliler , lgbt ve çocuklardır. Yaşına, medeni durumuna, fiziksel görünüşlerine, engelli olup olmamalarına, eğitim durumlarına, cinsel yönelimlerine , yaptıkları işlere bakmaksızın tüm kadınlar ve kız çocukları bu saldırılara yaygın biçimde maruz kalmaktadırlar”dedi.

CİNSEL SÖMÜRÜ TİCARETİ

Gelişmiş ve gelişmekte olan çok sayıda ülkenin cinsel istismarla mücadele ettiğine vurgu yapan Başkan Öğütçen, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) her yıl yaklaşık bir milyon kişinin cinsel sömürü amaçlı ticaretinin yapıldığını tahmin ediyor. 2001'de yayınlanan bir rapor, Amerika Birleşik Devletleri'nde 300.000 çocuğun, ticari olarak kabul edilebilecek cinsel sömürü riskiyle karşı karşıya olduğunu yazmaktadır. Göçler,gelir dağılımı adaletsizlikleri v.b nedenlerle bugün bu sayı çok daha fazladır. Her üç kişiden biri yaşamı boyunca en az bir defa cinsel istismara uğramıştır”şeklinde konuştu.

ERGENLİKTE CİNSEL ZORBALIK

Son dönemde istismarların katlanarak attığına dikkat çeken Kadın Meclisi Başkanı Nevin Öğütçen, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 verilerine göre Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 10 yılda yaklaşık 3 kat artmış, son 10 yılda 250 bin çocuk istismara uğramıştır. Cinsel istismara uğrayan kişilerin, utanç, korku ve suçluluk duygusu nedeniyle istismarı saklamakta ve istismara maruz kalmaya devam etmektedir. Özellikle ergenlik döneminde karşılaşılan cinsel zorbalık ve sanal zorbalık da önemli bir istismar alanıdır”dedi.

GÖREVLİLER DE SUÇ İŞLEMEKTEDİR
Kanunların ivedilikle uygulanması gerektiğine vurgu yapan Başkan Öğütçen, “5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. Bölümünde “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” düzenlenmiştir. Buna göre; 102. Maddede “Cinsel saldırı”, 103. Maddede “Çocukların Cinsel İstismarı”, 104. Maddede “Reşit Olmayanla Cinsel İlişki”, 104. Maddede ise “Cinsel Taciz” suçları yer almaktadır. Mağdurun şikâyetine rağmen gereğini yapmayan,faili bulmak yerine mağduru ikna etmeye çalışan, mağdurun mağduriyetini artıran görevliler de suç işlemektedir”şeklinde konuştu.

ERTELEME VE İNDİRİM UYGULANMASIN
Erteleme ve takdir indirimlerinin yapılmaması gereğine işaret eden Kadın Meclisi Başkanı Nevin Öğütçen, “İster bir yetişkine isterse çocuğa karşı işlenmiş olsun, hiçbir cinsel suça hükmün açıklanmasının geri bırakılması, ertelenmesi ve takdiri indirimi uygulanamamalıdır. Tanık da yoksa fotoğraf, video kaydı ve ses kaydı gibi başka tür deliller aranır. Onlar da yoksa sadece mağdurun beyanı, adli tıp raporu ve alınacak uzman raporu delil olarak kullanılmalıdır. Değerli basınımız sizlere de bu konuda önemli görevler düşmektedir. Sizleri de cinsel istismarla mücadelemize katkıya davet ediyoruz”dedi.

 
Kılıçdaroğlu paylaştı: İktidarımızın ilk haftasında yapacaklarımız...
 
Bucaspor 1928'ten 3 gol 3 puan!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savcılık tehdit ve hakaretten yargılama istemişti: Duruşmadan ne karar çıktı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ile MHP’li ...
Çiğli'de kahvehanelere normalleşme desteği
Çiğli Belediyesi, normalleşme kapsamında alınan yeni kararlar sonrası ...
Konak Belediyesi'nden esnafa işgaliye desteği
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kontrollü normalleşme süreci ile birlikte ...
 
Tartışma yaratan ‘sayın anonsu’ için açıklama: Ben siyasetin âlâsını yapıyorum!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı'da Cumhurbaşkanı ...
İzmir'de açılıyor... Türkiye'nin en büyüğü!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı’daki İzmir Adalet Sarayı yakınında ...
Soyer'den istemişlerdi: Bergamalı çocukların kaydırak sevinci
İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen haftaki Bakırçay Havzası turunda Başkan ...
 
Narlıdere-Yukarıköy’e 30 palmiye ağacı dikildi
Yerel seçimlerden bu yana ağaçlandırma çalışmalarına aralıksız devam eden ...
Karşıyaka’da çocuklar için örnek işbirliği
Karşıyaka Belediyesi, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği ...
Başkan Soyer açıkladı: Odalarla 200 milyonluk yapı stoğu protokolü!
İzmir'de 30 Ekim günü yaşanan deprem sonrası sıkça gündeme gelen 'yapı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva