HABERLER>İŞ DÜNYASI
6 Eylül 2021 Pazartesi - 09:17

İzmir iş günlerinde denizcilik sektörü bir araya geldi

90. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinesinde düzenlenen İzmir İş Günleri’nde, deniz taşımacılığı ve lojistikte yeni stratejiler ele alındı. İZFAŞ ev sahipliğinde Fuar İzmir’de yapılan “Pandemi Sonrası Deniz Taşımacılığı ve Lojistik Sektöründe Yeni Stratejiler” başlıklı online panelde, Covid-19 pandemisi ile denizciliğin kilit sektör, Türkiye’nin de lojistik köprü haline geldiği vurgulandı. Toplantıda denizcilik ve lojistiğin ana gündemlerinin yeşil denizcilik ve dijitalleşme olduğuna dikkat çekildi.

İzmir iş günlerinde denizcilik sektörü bir araya geldi

Toplantının moderatörlüğünü yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, pandemi ile beraber küresel ticarette deniz taşımacılığının kilit sektör olduğunun bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Öztürk, “İnsanların ihtiyaçları sonsuz. Dolayısıyla lojistik sektörü katlanarak büyüdü. Türkiye ise lojistikte gerçekten köprü ülke oldu.  Avrupalı birçok satıcı, lojistik maliyetteki artıştan dolayı Çin’deki siparişlerini bir kenara bırakıp Türkiye’den mal alma arayışına girdi. Böylece yıllık ihracatımız 207 milyar doların üzerine çıktı. Ülkemizin ihracatının yarısından fazlası Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriliyor. Gelecek ek ihracat talebini karşılamak için yeni konteyner ve Ro-ro hatları gündeme gelmelidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Akdeniz liman şehirleri ile İzmir’i birbirine bağlayacak projelerini önemli buluyoruz” dedi.

GEMİ FİLOSUNU BÜYÜTELİM
Pandemi sonrası oyunların ve kuralların baştan aşağı değiştiğine ve yeni bir dünyaya adım atıldığına dikkat çeken Öztürk, “Artık kağıtların yeniden dağıtıldığı bir dünya geride kaldı. Artık kağıtların yeniden basıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Yeni stratejiler ve yeni önlemler geliştiriliyor. Yeşil limanlar, çevreci gemiler gündeme gelirken, deniz taşımacılığı hızla değişiyor. Devlet desteği ile Türkiye olarak gemi filomuzu büyütmeliyiz. Konteyner taşımacılığında milli hatlarımızı küresel ölçekte daha iyi noktaya getirmek için atılacak adımları değerlendirmeliyiz. Büyük resmin dışında kalmamalıyız” diye konuştu.

Kruvaziyer sektöründe gelecek birkaç yıl büyük beklenti içinde olmadıklarını ifade eden Öztürk, “Küresel kruvaziyer firmaları bu sezon test sürüşü yaptılar. Sınırlı sayıda yolcu ile belli hatlarda çalıştılar. Ege Ports Kuşadası Limanı’na sezonun ilk gemisi geçtiğimiz günlerde geldi. Sektörde bir kural vardır. Bir gemi gelirse diğerleri onu takip eder. Bu nedenle ülkemiz limanları için iyimserliğimizi koruyoruz. Sağlık açısından yalıtılmış tatil talebi nedeniyle bu sezon yat turizmi altın çağını yaşadı. Marinalarımız iyi bir sezon geçirdi” dedi.

TÜRKİYE’NİN STRATEJİK DEĞERİ ARTTI
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Durmuş Ali Deveci, ticaret savaşları ve sonrasında pandemi nedeniyle dünya ticaretinde çok büyük düşüş yaşandığını belirterek, “En keskin düşüş ise Ortadoğu’da gerçekleşti. Gelişmekte olan ülkelerin ticaretinde daha hızlı bozulma yaşandı. Küresel gemi /liman uğrakları 2020 ilk yarısında yüzde 8.7, ikinci çeyrekte yüzde 17 azaldı. En çok düşüş ise Avrupa ve Akdeniz limanlarında oldu. Bu ortamda denizciliğin vazgeçilmez olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Krizlere alışık olan denizciler, bu sürece de en hazırlıklı sektördü. O nedenle denizcilik firmaları ve limanlar bu zor dönemi başarılı şekilde atlattı” diye konuştu.

Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika üçgeninde tüm ulaştırma koridorları üzerinde olmasının ve bütün taşımacılık modlarından yararlanmasının, ülkenin stratejik konumunu artırdığını belirten Deveci, şöyle devam etti: “Güçlü bir sağlık sistemimiz var. Üretim, dış ticaret ve transit ticaret potansiyeli ve ulaştırma altyapısına yapılan yatırımlar bize güçlü bir lojistik merkez olma imkanı sunuyor. E-ticaret büyümeye devam ediyor. Denizcilik ve lojistikte teknoloji temelli firmaların artışını yakından izliyoruz”.

LOJİSTİK FİRMALARI YEŞİL EKONOMİYİ DESTEKLİYOR 
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Okan Tuna, lojistik sektörünün dijitalleşmenin yanı sıra çevreye duyarlı taşımacılığı da desteklediklerini söyledi. Sektörün yeşil taşımacılığa nasıl baktıklarına yönelik yeni bir araştırma yaptıklarını açıklayan Tuna, “Öncü sonuçlara göre lojistik işletmeler ve dış ticaret firmaları, çevreye duyarlı olan taşıyıcıların ek maliyetini ve transit sürede yaşanacak artışı kabul etmeye hazır. Firmaların yarısından fazlası yeşil projelerle ilgili yatırım yapmak istiyor” dedi.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) ile geçen yıl yaptıkları beklenti ve eğilimler araştırmasına göre lojistik sektörü temsilcilerinin yüzde 70’inin yeni yatırım planladığını belirten Tuna, “Lojistik sektörü pandemiyi çok iyi algıladı. Büyük esneklik gösterdi. Kriz yönetimini iyi yaptı. Teknoloji ve müşteri ilişkileri konusunda büyük adaptasyon geçirdi” diye konuştu.

Uzakdoğu tersanelerinde siparişi verilen yeni gemilerin suya inmesinin, deniz taşımacılığındaki gemi ve ekipman, konteyner ve yüksek navlun sorununu hemen çözemeyeceğini kaydeden Tuna, taşımacılığın çok boyutlu bir organizasyon olduğunu belirtti. Taşımacılıkta maliyet artmış olsa da birçok sektörün stok yönetimi ve depolamada maliyet düşürücü yöntemleri kullanmaya başladığını belirten Tuna, “Lojistik maliyetler tüketiciye yansıyacak ama artış oranının çok büyük olmasını beklemiyoruz” dedi.

 
Nazilli'de vandallar sahnede! 1'i bebek, 3 yaralı
 
Kocaoğlu'ndan '2023' mesajı: Ekrem'in kanına girildi, Mansur yemedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... 30 yıl önce bugünler için neler planlamıştı?
Mehmet KARABEL yazdı... 30 yıl önce bugünler için neler planlamıştı?
EBSO Başkanı Yorgancılar büyüme rakamlarını değerlendirdi
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Sanayi Sektörü 2021 yılının ...
Getir’den n11’e stratejik yatırım
Getir, Türkiye’nin öncü alışveriş platformlarından n11’e ortak olmak için ...
 
İş dünyasından bağımsızlık vurgusu
Yunan işgal kuvvetlerini Anadolu’dan kesin olarak atmak için 26 Ağustos ...
TTO gönüllü ekipleri ormandaki çöpleri topladı
Temmuz ayında yaşanan orman yangınları ülke genelinde büyük bir üzüntüye ...
İZTO Başkanı Özgener'den 'yeşil mutabakat' çağrısı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, pandeminin ...
 
Kuşadalı iş insanı Saraç’a İtalya’dan şövalye unvanı
İtalya Cumhuriyeti, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğine katkılarından ...
Aşısız çalışan tartışması: İşten çıkarılabilir mi?
Son dönemlerde corona virüs vaka sayıları artsa da aşılama çalışmaları ...
Bakioğlu'ndan yenilenebilir enerji konusunda iki dev adım
Yenilenebilir enerji üretimine ilk olarak 2014 yılında Ege Orman Vakfı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva