HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Şubat 2016 Pazartesi - 14:10

İzmir’in yeni ulaşım tarifesi: Hangi güzergah kaç para oldu?

Büyükşehir’in meclisten geçirerek yeniden belirlediği tarife ve güzergah düzenlemeleri ile ilgili tartışmalar devam ederken yetkililer son rakamlar üzerinden gerekli işlemleri tamamladı. ESHOT, İzmir’deki ulaşım sistemini İZBAN ile entegre ederken ücretlendirme kategorilerini de sınıflandırdı.

İzmir’in yeni ulaşım tarifesi: Hangi güzergah kaç para oldu?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı itibariyle Bütünşehir Yasası’ndan kaynaklanan ulaşım düzenlemesi çalışmaları sürüyor. Yasa gereği tüm ilçeler il sınırına dahil edilirken belediyenin yetki ve sorumluluğuna girdi.

TCDD ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa hayata geçirdiği İZBAN ise Aliağa’dan Torbalı’ya kadar uzatıldı. Hat uzunluğu 110 kilometreye çıkartılırken Kuzey’de Aliağa ile Menemen Hatundere, Güney’de ise Torbalı ve Menderes (Cumaovası) aktarma ve otobüslerin hareket merkezi olarak belirlendi. İZBAN, Yarımada’daki ilçelere ve Kemalpaşa’ya uzanmadığı için Doğu-Batı yönünde de Metro A.Ş’nin çalıştığı raylı sisteme entegre edildi. Bornova Evka 3 ile Üçkuyular-Fahrettin Altay aktarma merkezi olarak düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü de yeni ilçelerin bağlanmasından sonra birçok güzergah açarken yeni otobüs hatları faaliyete geçirdi. Merkezden çeperlere doğrudan yolcu taşımak yerine, aktarmalı sistemi kullanarak hem ulaşımdaki otobüs sayısını düşürdü, şehir merkezlerine büyük araçların girmesini engelleyerek trafiğin tıkanmasının önüne geçti.

Bu kapsamda çalışmalar devam ederken Büyükşehir, meclis kararı ile yeni fiyatlandırma çalışması yaptı. KDV dahil yeniden ayarladığı sistem bazı yerlerde 90 dakika uygulamasının tartışılmasına neden oldu. Özellikle Torbalı, Urla güzergahlarında sistemin yeniden binişlerde artı para alması vatandaşların tepkisine neden oldu. İZBAN’ın Torbalı’ya ulaşmasına sevinen vatandaşlar merkezden ya da Cumaovası’ndan trene bindikten sonra Torbalı’ya kadar 90 dakikanın dolmamasına rağmen Torbalı’dan aktarma yapan köy ve mahallelere giden otobüslere yeniden ücret ödediklerini söyledi. Bu uygulamanın kaldırılmasını 90 dakika uygulamasının devam etmesini talep etti. Büyükşehir Belediyesi ise birçok yerde kargaşaya neden olan bu durum ile ilgili kesin kararını vererek meclis kararına göre düzenlemesini tamamladı.

ZAM YOK AMA DÜZENLEME VAR
Belediye yetkilileri ilk olarak ulaşımdaki binişlere zam yapmadı. Şehir merkezi olarak nitelendirilen A kategorisinde (otobüs-metro-vapur ve banliyö) tam bileti 2.40, öğrenci 1.35, öğretmen 1.75, 35 bilet ile 52 binişlik aylık personel ulaşım servis kartından alınan 1 kontörü korudu. Bu düzenleme aynen kaldı. Sadece 35 bilet hariç tüm kategorilerde 90 dakika içinde sınırsız biniş hakkı verildi.


 

AKTARMA OLMAYAN GÜZERGAHLAR
Belediye düzenleme kapsamında sınıflandırdığı B kategorisine 55 adet güzergah koydu. Bu güzergahlarda tam bileti 2.40, öğrenci 1.35, öğretmen 1.75 yaparken 52 binişlik personel kartı yine 1 kontör ile sınırladı. Fakat bunların hiçbirisine aktarma hakkı vermedi. Güzergahların büyük bölümü Torbalı, Cumaovası, Urla, Menemen, Kemelpaşa, Bayındır ve Ödemiş ilçeleri merkez kabul edilerek yapılan yeni hatlardan oluştu.

GERİ DÖNÜŞTE YARI FİYATINA
Büyükşehir C kategorisinde ise İZBAN yerine Metro A.Ş’nin güzergahını baz aldı.  Buna göre Fahrettin Altay’dan Urla ve Seferihisar’a giden Zeytinalanı, Bademler,Balıklıova, İYT otobüslerine binişler tam için 4.20, öğrenci 2.30, öğretmen 2.60, personel ve 35 bilet ise 2 kontör olarak kaldı. Bu otobüslere Evka-3 ile Kemalpaşa arasında çalışan 765 numaralı hat da eklendi. Düzenleme ile C fiyat tarifesinden yani dışarıdan A fiyat tarifesine (merkeze) gelenler bir sonraki aktarmada 90 dakika indirimden faydalanacak. Merkezden dışarı gidenlerin 90 dakika içinde geri dönüşlerinde ise merkezde uygulanan fiyatın düşürülerek kart basmasına karar verildi.

Belediye D fiyat tarifesine ise Urla, Çeşme, Tire ve Ödemiş gibi uzak ilçeleri koydu. Burada ise aktarma hakkı vermedi.

E Fiyat tarifesinde ise üniversite öğrencileri için düzenleme yapıldı. Ege ve 9 Eylül Üniversitesi öğrencileri için tarifeler arası geçiş ücreti değişmedi.

Belediye F tarifesinde gece saat 24:00’ten sonraki saatler için çalışan baykuş hatlar için düzenleme yaptı. Konak Merkezi baz alınarak hareket eden Çiğli, Gaziemir, Bornova, Buca ve Narlıdere güzergahına iki katı fiyat uygulaması getirildi. Daha önce de aktarmasız uygulanan sistem değişmedi. 

Ayrıca G Fiyat tarifesinde ise havalimanı güzergahı düzenlenirken yine aylık bilet, 60 yaş kartı, oto tahsis ve servis dışı kalma bedeli ile personel ulaşım kartı fiyatları ayarlandı.



 
CHP’li genç başkana Erdoğan'a hakaretten hapis!
 
Altınordu'nun derdi gol
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zekeriya Aydoğdu 6 Mart 2018 Salı 14:21

Bu anlamsız zamla halkı eziyorsunuz! Nerde kaldı sizin halkçılığıniz hizmet anlayışınız, yazıklar olsun!

Yorumu oyla      9      5  
YUSUF TURAN YALDIZ 11 Mart 2016 Cuma 21:51

209 nolu zeytinalanı hattının çift bilet tarifesine alınması toplu taşıma, sosyal belediyecilik, kamu yararı, tüm çalışanlar açısından uygun olmamıştır.Belediyeler arasında halk için en iyi ulaşım tarifesine sahip İZMİR'e kara bir leke olmuştur. Yapılan bu haksız, adaletsiz ve insafsız karardan geri dönülmesini, 209 hattını kullanan halka haksızlık yapılmamasını sevgi ve saygılarımla arz ederim.

Yorumu oyla      11      5  
CAFU 23 Şubat 2016 Salı 08:22

90 dk ankarada varmı sor

Yorumu oyla      11      5  
Hacı 23 Şubat 2016 Salı 01:42

Sayın aziz Kocaoğlu zeytinalanı-fahrettinaltay arası çalışan 209 nolu otübüse yapılan zam ile ne sosyal belediyecilik ilkesi nede kamo yararı adına bir fayda sağlamadınız. Aksine halkın mağduriyeti ile sonuçlanmış bu uygulamayla,sosyal belediyecilik ilkesi hiçe sayılmış,ve otobüslerin (5-10 yolcuyla oda ya bedava kartı olan yada 60 yaş kartı olan insanlarla)boş sefer yapmasıyla kamu yarı da göz ardı edilerek kamo zararı oluşturulmuştur.Sayın başkan bu uygulamayı halk olarak benimsemediğimizi,kabullenmediğimizi ve size bu akılı veren bürokratlarınızı kınadığımızı bilmelisiniz.Sayın başkan belediyelerin görev ve sorumluluklarından olan halkın ulaşım hakkını iyi niyetli düşüncelerimize rağmen;bazı çevrelerin ulaşımı ranta dönüştürdüğü fikride zihinlerimizi bulandırmuyor desek yakan olur.Sayın başkan bu uygulamanın bahsetiğim üzere ne halka nede kamoya yarar sağlamadığı aşigar bir gerçektir.Sizlerden kasp edilen huzurlu ulasım hakkımızın tekrardan verilmesini talep ediyoruz.

Yorumu oyla      12      6  
muhalif 22 Şubat 2016 Pazartesi 20:35

f.altay-zeytin alanı otobüsü olan 209, bilet fiyatı, 4,20 olmuş..bu fiyat, f.altay-ç.altı minibüs fiyatından fazla.

Yorumu oyla      11      6  
Ksk 22 Şubat 2016 Pazartesi 19:23

Burasi izmir beyler. Bize kimsenin beyenmedigi ankara ulasimini neden ornek gosteriyorsunuz? Yani biz ankara kadar kotu degiliz mi demek istiyorsunuz? Ornek verirken yada kiyaslama yaparken turkiyeye ornek olmus basarili belediyeleri verin.

Yorumu oyla      11      5  
kasabalı 22 Şubat 2016 Pazartesi 16:53

kırsal kesim ayrancılar tarafı nasıl olurda 90 dk dahil olmaz ayrancılar pancar arası 5 km bu çok yükmü getirir bir kez daha gözden geçirilsin

Yorumu oyla      11      5  
"Durum tespiti" 22 Şubat 2016 Pazartesi 16:28

Ankarada aktarma ücretli 0,80TL ve 75 dakikada 2 aktarma yapabiliyorsun. izmirde ben çok bilirim 2-3 aktarma gittiğim yerden işimi halledip 90 dakikada 2-3 aktarma geri geldiğimi. Yani izmirde 2şer aktarma ile 90 dakikada 2,40 tl ye gidip gelirken ankarada olsaydım 75 dakikada dönsem dahi 2,35 + 0,80 + 0,80 + 2,35 = 6,30 TL verecektim. Durumları tespit ederken dikkat edelim.

Yorumu oyla      11      5  
sezo 22 Şubat 2016 Pazartesi 16:13

Ankara ve istanbulda 90 dak. bedava gibi bir uygulama yok. Otobüsten indin bir daha bindin ankara da 0.80 veriyorsun. tespitleri dogru yapmak lazım . istanbulda zaten böyle bir uygulama bile yok bildigim kadarıyla.

Yorumu oyla      11      5  
bilet 22 Şubat 2016 Pazartesi 15:04

ankarada insanlar 2.35 olan için sokaklarda. hatta chp vekilleri ring yapıyor protesto için. İzmirde bir bilet ise 2.4 tan başlıyor. yorum yapmıyorum sadece durumu tespit ediyoruz.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'tan Kemeraltı'na çerez ve baharat denetimi
Konak Belediyesi, beslenme ve diyette önemli yere sahip olan, keyifli ...
Kiraz’da işçi krizine nokta koyan gece yarısı zirvesi!
Sendika ile başkan anlaştı, işçiler iş bırakma eyleminden vazgeçti. Yerel ...
Bornova yeni parklarla daha güzel!
Daha yeşil ve yaşanabilir bir kent hedefiyle çalışan Bornova Belediyesi, ...
 
Kocaoğlu’dan ‘Diyarbakır’ mesajı: Bu kez görev…
Beyaz Sivil İnisiyatif Grubu üyeleriyle buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı ...
300 esnaf 'Karşıyaka'nın Filizleri' için tek yürek!
Karşıyaka Belediyesi tarafından başlatılan ve Türkiye’nin en önemli sosyal ...
Başkan Uyar'a yelken başarı ödülü
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar yelken sporuna yapmış olduğu katkılardan ...
 
Buca'da can dostlara 5 yıldızlı merkez
Hayvanların yaşama haklarını korumak, onlara daha donanımlı tedavi ve ...
Menderes'de mahalleler arası turnuva
Menderes Belediyesi Mahalleler Arası Futbol Turnuvası coşkuyla başladı. ...
APİKAM’da Ege Zeybekleri konuşulacak
Kent tarihinin ve kültürü açısından önemli çalışmalara imza atan İzmir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva