HABERLER>GÜNCEL
14 Temmuz 2014 Pazartesi - 14:57

İzmir’in Twitter davası yargı paketine takıldı!

İzmir’deki Gezi Parkı eylemleri sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 29 kişinin yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz sanıklardan 3'ünün katıldığı duruşmada, 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Abdulkadir Certel, son yargı paketiyle, sulh ceza mahkemelerinin kapatıldığını ve bu nedenle karar verme yetkilerinin bulunmadığını belirtti.

İzmir’in Twitter davası yargı paketine takıldı!

Birçok ile yayılan İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı protestoları sırasında, İzmir'de de geçen yıl 5 Haziran'da, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, örgütlü suçlar soruşturma bürosunda görevli savcının talimatıyla harekete geçti. Attıkları tweetlerle, insanları yasadışı davranmaya teşvik ettikleri iddia edilen 38 kişi gözaltına alındı. Soruşturma yaklaşık 7 ay sürdü. Birbirini tanımayan bu kişilerden 29'u hakkında, halkı kanunlara uymamaya tahrik ettikleri iddiasıyla 3'er yıl hapis cezası istemiyle İzmir 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Başbakan Erdoğan'ın adı tek mağdur olarak iddianamede yer aldı. Kentte 33 banka, 17 ATM, 75 işyeri, 10 ev, 20 polis otosu ve 31 otomobilde hasar meydana geldiği iddianamede yer alırken, sanık olarak gösterilen kişilerin bu olaylara bizzat katıldıklarının tespit edilemediği belirtildi.
 
İzmir'deki Gezi eylemleri sırasında Twitter üzerinden haberleşmeleri örgüt kapsamında değerlendirilen 29 kişinin yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Seray Yiğenler, Egemen Çiğnek ve Irmak Kara ile avukatları ile Uluslararası Af Örgütü üyeleri Andrew Gardner ve Johannesvon Ahlefled gözlemci olarak katıldı.
 
1'inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Abdulkadir Certel, sanıklar Yiğenler ve Çiğnekli'ye ceza almaları durumunda Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 231. maddesinin (Hükmün açıklanmasının geri bırakılması) uygulanıp uygulanmaması konusunda muvafakat edip etmediklerini sordu. İki sanık da muvafakat ettiklerini söyledi. Bazı sanık avukatları hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ederken, bazıları da müvekkileriyle görüştükten sonra görüşlerini belirteceklerini söyledi.
 
Sanıklar Can Büyükkalan ve Özge Ünlütezcan'ın avukatı Hatice Hande Atay, Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak'tan alınan 30 sayfadan oluşan bir değerlendirmeyi mahkemeye sundu. Atay, bu görüşlerin kabul edilmesini ve hazırlayan kişilerin tanık olarak dinlenmesini istedi.
 
Hakim Certel, sanık Efecan Karakış hakkındaki yakalama kararının devamına, bazı sanıkların avukatlarının CMK'nın 231 maddesi ile gilgil beyanda bulunmaları için süre verilmesine, Avukat Hatice Hande Atay'ın, Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak'ın tanık olarak dinlenlerinin reddine, savunma dilekçesinin ise kabulüne karar verdi.
 
Hakim Abdulkadir Certel, geçen 28 Haziran'da yürürlüğe giren 6545 sayılı yasa gereği sulh ceza mahkemelerinin kapatıldığını, dosyaların asliye ceza mahkemelesine devredilmesi gerektiğini, bu konuyla ilgili kararın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından verileceğini belirtti. Kurul tarafından bu konuda bir karar verilmesinin beklenmesine karar verip, duruşmayı eylül ayına erteledi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de çocuklarını katleden anne akıllı çıktı!
İzmir’in Buca İlçesi'nde 3 yıl önce, 2 çocuğunu bıçaklayarak balkondan ...
Sertel’den zehir zemberek açıklama: Muhbirlik vurgusu!
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
İzmir’de 6 ayda 4 bin uyuşturucu operasyonu!
Yılın ilk 6 ayında düzenlenen 4 bin uyuşturucu operasyonunda 15 bin 500 ...
 
Ali İsmail'in annesi o rapora dayanamadı...
Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali ...
Ege Üniversitesi'nde mühendislerden pankartlı mezuniyet
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, düzenlenen törenle ...
Kordon’da ‘tek yön’ rahatlığı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından ...
 
Urla villaları hazır: İşte ilk görüntüler
17 Aralık tapelerinde Urla'da Başbakan ve ailesi için yaptırıldığı iddia ...
Ölüme uçuş: İzmir Emniyeti’nden ‘bonzai’ raporu
Neredeyse her gün ölüm haberleriyle gündeme oturan sentetik uyuşturucu ...
Bonzaiye karşı Nuri Alçolu mücadele!
Türkiye'de genç ölümlere damgasını vuran bonzaiye karşı mücadele kampanyasına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva