HABERLER>POLİTİKA
1 Nisan 2019 Pazartesi - 11:50

İzmir'in performans raporu: Soyer, İnce'yi geçti... Zeybekci çıtayı yükseltti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Yıldırım, CHP’nin 24 Haziran sürecindeki Cumhurbaşkanı Adayı İnce, 2014’te CHP ve MHP’nin ortak Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu, 31 Mart’ta yarışan Cumhur İttifakı’nın temsilcisi Zeybekci ve Millet İttifakı’nın Adayı Soyer’in aldıkları oylar kıyaslanınca ortaya ilginç bir tablo çıktı.

İzmir in performans raporu: Soyer, İnce yi geçti... Zeybekci çıtayı yükseltti!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de 31 Mart yerel seçimleri geride kaldı. Siyasi partilerin ittifaklarla girdiği ilk yerel sandık mesaisi olan 2019 mahalli idareler seçimleri bazı özellikleriyle tarihe geçti. Ayrıca geçmiş seçimlerle kıyaslandığında da zaman zaman dikkat çeken tabloları oluştuğu görüldü.

Millet İttifakı’nın (İYİ Parti- Cumhuriyet Halk Partisi) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı sıfatıyla seçime giren Tunç Soyer yüzde 58.02’lik oy oranını yakaladı ve ipi göğüsledi. Cumhur İttifakı’nın (Milliyetçi Hareket Partisi- AK Parti) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ise yüzde 38.62’de kaldı. Zeybekci seçimi kazanamadı ama kendi partisi açısından bir rekora imza attı.

ZEYBEKCİ 1 MİLYON EŞİĞİNİ İLK ATLAYAN OLDU!
Geçmiş seçimlere ve liderlerin sergiledikleri performanslara bakıldığında CHP kanadında ilginç bir benzerlik ortaya çıkarken, iktidar cephesinde ise İzmir’de alınan en yüksek oy oranına ulaşıldı. Zeybekci İzmir’deki 1 milyon oy bandını aşan ilk isim oldu. Bu sonuçta MHP ile kurulan ittifakın da önemi bulunuyor.

SOYER’İN SONUCU EN ÇOK İHSANOĞLU’NA BENZİYOR
Öte yandan CHP’nin seçimi kazanan ismi Soyer 31 Mart’ta İzmirlilerden 1 milyon 545 bin 358 oy aldı. Yüzde 58.02’lik oranı yakalayan Soyer’in elde ettiği sonuç en çok 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ulaştığı orana benziyor. O dönemde İhsanoğlu 1 milyon 382 bin 641 İzmirlinin oyunu almıştı. İhsanoğlu ayrıca yüzde 58.64’lük oranı yakalamıştı.

LİDERLERİN KARNESİ/ KİM KAÇ OY ALDI?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı sıfatıyla yarışan Binali Yıldırım’ın geçmiş sandık mesailerinde aldıkları sonuçlar Zeybekci’nin 31 Mart’ta elde ettikleriyle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu (2009 ve 2014) ve Muharrem İnce’nin 24 Haziran’da eriştikleri oranlar da Soyer ile kıyaslandığında ortaya ilginç bir fotoğraf çıktı.

KOCAOĞLU İLK SEÇİMİNDE REKOR KIRMIŞTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin merhum Başkanı Ahmet Piriştina’nın ardından meclis kararıyla göreve gelen fakat ilk defa 2009 yerel seçimlerinde Büyükşehir noktasında halkın kantarına çıktı. Kocaoğlu Bornova’nın sonrasında yaşadığı ilk sandık deneyiminde rekor kırdı ve İzmir’de büyükşehir belediyesi tarihindeki en yüksek oy oranını elde etti. Kocaoğlu 1 milyon 107 bin 562 kişinin oyuyla yüzde 56.1’lik oranı elde etti. Kocaoğlu daha sonra 2014 yerel seçimlerinde 1 milyon 308 bin 134 oy aldı. İttifaksız gerçekleşen seçimlerde Kocaoğlu yüzde 49.6’lık oranı da elde etti.

KILIÇDAROĞLU İZMİR’DE NE YAPTI?
Genel seçimlere bakıldığında ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ulaştığı oy ve oranları dikkat çekti. Eski sistemde partinin aldığı oy oranı direkt olarak genel başkanı başbakan yapmak üzere veriliyordu. Milletvekillerinin de belirlendiği seçimlerde Lider Kılıçdaroğlu’na İzmirlilerin verdiği karneler hala hafızalarda… Buna göre 2011 genel seçimlerinde CHP İzmir’de 1 milyon 99 bin 478 oy aldı. Bu yüzde 43’lük orana denk geliyordu. 2015 yılında ise iki ayrı seçim gerçekleşti. 7 Haziran’da CHP 1 milyon 202 bin 151 oy alarak yüzde 45.41’lik oranı yakaladı. Türkiye daha sonra 1 Kasım’da bir erken seçim yaşadı. Bu kez CHP İzmir’de 1 milyon 264 bin 541 oya ulaştı ve yüzde 46.76’lık oran elde etti.

İZMİR EN AZ ERDOĞAN’A EN ÇOK ZEYBEKCİ’YE OY VERDİ!
2014 yılında ülke ve İzmir iki önemli sandık mesaisi yaşadı. İlk olarak yerel seçim gerçekleşti. Dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak, CHP’li Aziz Kocoağlu’nun karşısına çıktı. Yıldırım yüzde 35.9’luk oy oranına ulaştı ve 947 bin 516 oy alarak partisinin İzmir tarihindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Ağustos ayına gelindiğinde ise bu kez cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan İzmir’den 786 bin 967 kişinin oyunu aldı. Erdoğan bu sonuçlara göre yüzde 33.38’lik oranı yakaladı. 24 Haziran 2018 seçimlerine gelindiğinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kez ikinci dönemi için İzmirlilerden vize istedi. Erdoğan bu kez 930 bin 925 oy aldı ve yüzde 32.9’luk oranda kaldı. 31 Mart yerel seçimlerine ittifak adayı olarak giren Zeybekci ise 1 milyon 28 bin 544 oy aldı ve yüzde 38.62’lik oranı yakaladı. MHP destekli de olsa bu sonuç AK Parti’nin İzmir’de şu ana kadar ulaştığı en yüksek seviye oldu.

SOYER İNCE’Yİ GEÇTİ
Diğer taraftan 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP adına büyük çıkış yapan ve partisinin Türkiye genelinde ulaşamadığı yüzde 30’luk banda gelen Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ise İzmir’de o süreçte 1 milyon 527 bin 269 kişinin teveccühünü aldı. İnce’nin oranı ise yüzde 54.01 oldu. Soyer’in 31 Mart’ta ulaştığı oy ve oran ise 1 milyon 545 bin 358 ile yüzde 58.02 şeklinde tarihe geçti. 

 
İzmir'de sendika binasına kumar operasyonu
 
Göztepe ve Akhisarspor derbide kaderini çizecek!
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Baksana Lombak 2 Nisan 2019 Salı 15:02

Sen hani bir hafta vermiştin sevinelim diye? Yahu daha mazbatalarını vermeden elektirğe %37 zam geldi! O zam bize en az %50 olarak yansıyacak! Hani sevinecektik bir hafta? Bu arada nasıl insanlarsınız siz troller ve yandaşlar yahu, tecavüzcüsüne aşık şeyler gibi, gelecek zamlardan, milletin sevincinin yarıda kalmasından mutlu olmak nasıl bir duygudur, anlat bize lütfen!

Yorumu oyla      5      5  
tuhaf kıyas 2 Nisan 2019 Salı 11:25

İttifaklar, kümelenme etkisi yaptı perspektifinden anlatsanız yeter. Bugünkü sonuçları - Daha önce kurulmamış bir partinin olduğu zamanki seçim sonuçları - genel, referandum ve c.başkanlığı düzeyindeki seçim sonuçları - kişileri kıyaslamak ne kadar bilimsel? İstatistik bir bilim dalı, her isteyen istediği şekilde kullanmamalı

Yorumu oyla      4      5  
ayse 1 Nisan 2019 Pazartesi 23:23

Objektif ve anlaşılır şekilde yansıttığınız için teşekkürler emeginize sağlık

Yorumu oyla      4      6  
İnce ile karşılaştırma aynlış 1 Nisan 2019 Pazartesi 22:56

İnce % 54 almış idi ama % 6,3 Meral Akşener oyu ve % 6 Selahhitin Demirtaş oyları üst üste toplarsanız % 66,3 yapıyor. Bu oranla karşılatırısanız aslında Tunç Soyer bu oranın % 8,3 altında kalmış durumda. Yani bence kayda değer bir başarısı yok. Hele 5 İlçe de kaybedildi. Bunu kabahatı kimde?

Yorumu oyla      5      7  
sonuçlar 1 Nisan 2019 Pazartesi 19:59

Bakalım bu sonuçlardan sonra iktidar ne yapacak? Kıdem tazminatlarının üstüne yatacak mı? Dış borçları ödemek için yarım milyar dolarlık uçağı satacak mı? Saraylara yeni saraylar eklemeye devam edilecek mi? Suç ortaklarına makam arabası tahsisi devam mı? Dış basında çıkan varlık fonunun satışa çıktığı haberi doğrulanıp, satış yapılacak mı? yeni vergiler neler olacak? Yandaş trt için gene ödeme yapmaya devam mı edeceğiz? Benzin, mazot fiyatları nereye kadar çıkacak? Yerel yönetimler halkın derdine ne kadar derman olabilecek? Say sayabildiğin kadar ya da yandaşların yaptığı gibi yum gözünü, sık dişini görmezden, anlamazdan gel!

Yorumu oyla      6      5  
Lombak'a 1 Nisan 2019 Pazartesi 19:51

Üzülmeyin, yaşanan krize, sebze meyvede kuyruğa, ekmeğe katık ederiz dediğimiz soğanı bile dışarıdan aldığımız bir ortamda AKP için mucize sayılacak bir oy oranı var! Kimin kaç başkanlık kazandığından çok, şeyimize girmiş kazığa aşık sen dahil bunca insanın varlığı insanım diyeni korkutmalı!

Yorumu oyla      6      5  
Lombak 1 Nisan 2019 Pazartesi 19:14

Şimdi benden size izin 1 hafta üfürükten sevinin. Haftaya damat reformları açıklayacakmış. Zaten topluca bir şeyleri tutacağız.

Yorumu oyla      6      7  
sezarın hakkı sezara 1 Nisan 2019 Pazartesi 18:29

CHP bunun oyunu aldı,AKP şunun oyunu aldı olayı bitti. ittifak olmasa , oylar ayrılsa bile Soyer En az %46 bandında tek başına alacaktı zaten . aşağıda arsız vatandaşın biri hala il ,ilçe ve parti ayrımı yapıyor. milleti buakdar ayrıştırmak nedendir? dünden hiçmi ders almadınız be kardeşim ? bak çıktı erdogan bile ayrıştırıcı söylemlerden kaçındı. siz hala burada şunun oyunu aldı bunun oyunu aldı demogojisi yapıyorsunuz. bir tanesi diyor soyer HDP nin oyunu aldı. Alacak tabiki. sen çıkıpta kürt kökenli vatandaşlara sahip çıkmazsan biri çıkacak. şunuda belirtmek istiyorum izmirdeki HDP ye giden oy ile dagdaki çobanın HDP ye giden oyu bir değil.bunuda buraya yazın! artık ciddi anlamda bıktık. biz senelerce 17 sene boyunca AKP nin zaferlerini kabul ettik ama yılmadık bir gün kazanılacaktı . ogün de 31 mart akşamı oldu. şimdi size soruyorum siz niye millet ittifakının zaferinin kabul etmiyorsunuz? hadi istanbul ve ankara gibi oy farkı az olan yerleri anlarım ama izmir be kardeşim ! %58 almış adam . saglam bir fark atmış. halen daha yenilgiyi kabullenmeyip trollük peşinde koşmak hangi vicdana sığar????

Yorumu oyla      6      5  
Vatan sever 1 Nisan 2019 Pazartesi 16:54

Lomba lafım sana ne acı demi istanbulla ankarayı kaybetmek dusunebiliyormusun tam 25 yıl sonra ikiside cok buyuk kale s8z sadece aldıginiz belediyelerle avunun bu yeter size

Yorumu oyla      5      5  
Lombak 1 Nisan 2019 Pazartesi 16:28

Sorun yok mücadeleye devam.

Yorumu oyla      4      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmamoğlu'ndan yeni açıklama: Yıldırım'a çağrı!
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, seçimi ...
YSK'dan İstanbul açıklaması: İmamoğlu önde götürüyor
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, İstanbul'da seçim yarışına ...
31 Mart geride kaldı: İzmir’in meclis dağılımı nasıl oluştu?
Türkiye’de milyonlarca seçmen yerel seçimlerde sandık başına gitti ve ...
 
İzmir'de seçim kutlamaları
İzmir'de seçim kutlamaları
YSK'nin verilerine göre İmamoğlu önde!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun verilerine göre; saat 08.00 itibariyle sandıkların ...
Mehmet KARABEL yazdı... Mahallenin kısmeti böyleymiş meğerse!
Mehmet KARABEL yazdı... Mahallenin kısmeti böyleymiş meğerse!
 
2 kentte gözler geçersiz oylarda!
İstanbul ve Ankara'da geçersiz olarak kayıtlara giren oyların, yapılacak ...
Ekrem İmamoğlu'ndan seçim değerlendirmesi
CHP İstanbul Belediye Başkan Adayı İmamoğlu, "Bir sandık hariç benim adıma ...
Buca'da Erhan Kılıç coşkusu
CHP’nin Buca Belediye Başkan Adayı Erhan Kılıç, resmi olmayan seçim sonuçlarına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva