HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Nisan 2012 Perşembe - 10:53

İzmir'in MOBESE'sinde görüntü hala net değil!

2007 yılında start alan çalışmalar toplamda 22.5 milyon lira harcanmasına rağmen kusursuz sona ulaşamadı. Kentte hala kamera sayısı yetersiz ve 6 milyonluk bir ödeneğe daha ihtiyaç var.

İzmir in MOBESE sinde görüntü hala net değil!

İZMİR - Kameralı kent güvenliği çalışmalarına 2007 yılında başlandı. 10 Ekim 2007 ve 27 Mart 2009'ta yapılan iki ihale, maliyetleri çok yüksek olduğu gerekçesiyle iptal edildi. 25 Şubat 2009'da 3. ihale gerçekleştirildi. Kazanan Siemens firması 6 Mart 2009'ta ihale şartnamesinde yazılı olan "İhaleyi alan firma MOBESE'yi 540 iş gününde yani 1 Mayıs 2011'de test yayınları için İl Özel İdare'ye teslim edecek. 15 gün sürecek test yayınları başarlı olursa MOBESE'nin devri gerçekleşecek" maddesini yerine getirmek için çalışmalar başladı.
ÖDENEK BULUNDU
Toplam maliyeti 28 milyon lira olan MOBESE'nin ilk etabı için 10.5 milyon lira harcandı. Büyük bir bölümü yazılım ve alt yapı çalışması için harcalanan bu paranın 6 milyon lirası Özel İdare, 4.5 milyon lirası ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından karşılandı. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında MOBESE tam faaliyette geçmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla 12 milyon lira tutarında ödenek daha gönderildi. Toplam 28 milyon liraya mal olacak MOBESE için bugüne kadar 22.5 milyon lira ödenek ayrıldı.

BİR GÜN KALA TESTTE ÇAĞIRDILAR
Bir taraftan MOBESE için kaynak bulunurken diğer taraftan da yüklenici firma kendilerine tanınan 540 iş gününde yani 1 Mayıs 2011 tarihinde MOBESE'yi teslim etmek için çalışmalarına devam etti. Siemens firması kendilerine tanınan sürenin dolmasına bir gün kala yani 29 Nisan günü İl Özel İdare'ye yazıyla başvurup MOBESE'yi test çalışmalarına başlanması için teslim etmeye hazır olduklarını belirtti.

6 AY SONRA TESTE BAŞLANDI
Firmanın MOBESE'yi test çalışmaları için teslim etmeye hazır olduklarını belirtmesine rağmen İl Özel İdare test ekibi oluşturamadığı için MOBESE'yi teslim alamadı. İhale şartnamesine göre 1-15 Mayıs tarihleri arasında yapılması gereken test yayınları yaklaşık 6 ay sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği'nde oluşan bir ekip tarafından yapılmaya başlandı.

YAZILIM HATASI ÇIKTI
Bilgisayar ve yazılım konusunda uzman ekip tarafından yapılan test yayında ihla şartnamesine göre Türkçe olması gereken yazılımın Almanca olduğu ve aynı zamanda çeşitli işletim sistemlerinde çalışması gereken yazılımın sadece Windows siteminde çalıştığını tespit etti.

ÖZEL İDARE ALMAK İSTEMEDİ
Yazılımın hatalı çıkması üzerine İl Özel İdare MOBESE'yi yüklenici firmanın ihale şartnamesine uymadığı gerekçesiyle teslim almayacağını belirtti. Özel İdare'nin İzmirlilerin yıllarca beklediği MOBESE'yi devralmayacağını belirtmesi üzerine Siemens firması yazılım hatalarını gidermek için çalışmalara başladı.

BİR YIL GEÇİKMEYLE DEVRALDI
Çalışmalar yapılırken çöken yazılım sistemi tekrar kullanılabilir duruma getirilirken, Almanca olan yazılım Türkçe'ye çevrildi ve çeşitli bilgisayar işletim sestemlerinde çalışır hale getirildi. Sorunların giderilmesinden sonra geçtiğimiz yıl 1 Mayıs'ta teslim edilmesi gereken MOBESE, bir yıl gecikmeyle İl Özel İdare tarafından devralındı.

155 POLİS İMDAT TAŞINMAYA BAŞLANDI
Devir işlemleri gerçekleşmesinden sonra Yenişehir'de bulunan 155 Polis İmdat Haber Merkezi, MOBESE'nin Bornova Doğanlar'daki Komuta Merkezi'ne kademeli taşınmaya başlandı. Bir kaç gün için 155 Polis İmdat'ın tamamen taşınacağı MOBESE Komutan Merkezinde hizmet verilmeye başlanacağı öğrenildi. Taşınmanın ardından 155'e gelen ihbarlar MOBESE kameralarında takip edilip ekipler sevkedilecek.

"SORUN YOK"
MOBESE'yi devraldıklarını belirten İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Bulut, "Tüm sorunlar giderildi. MOBESE'yi devraldık. Şu anda emniyet burada çalışmalar yapmaya başladı. Yakında biz de emniyete devredeceğiz" dedi. MOBESE'nin birinci kısmını gecikmeyle de olsa teslim edildiğini belirten Siemens firması yetkilisi Nuri Yıldırım ise, "Yazılım ve alt yapı çalışmalarında oluşan birinci fazı teslim ettik. Şimdilik bir sorun yok" dedi.

KAMERA SAYISI YETERSİZ
Habertürk Egeli'den Neşet Dişkaya'nın haberine göre MOBESE'nin en önemli kısmını oluşturan oluşturan yazılım ve altyapı çalışmaların tamamlanmasından sonra kentin çeşitli yerele konulacak kameraların yeri belirlenecek. Şimdiye kadar Bornova, Bayraklı, Karşıyaka ve Konak'ta 20 noktaya toplam 68'i izleme ve 32'si ise plaka okuma olmak üzere toplam 100 kamera yerleştirildiği öğrenildi. Gerekli 6 milyon liranın bulunması durumunda İzmir'de toplan 155 ayrı noktada 800'e yakın kamera bulunacak.

ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
MOBESE konusunda açıklama yapmaktan kaçınan İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay ise, "'Yazılım ve alt yapı çalışmalarında oluşan birinci bölümün tamamlanmasından sonra Haber Merkezi'ni kademil olarak MOBESE'ye taşımaya başladık. Test çalışmalarını yapıyoruz" dedi.

BÜYÜK ŞEHİRLERİN TÜMÜNDE VAR
İzmir'de yapımına 2007 yılında karar verilen ancak 5 yıldan beri tam kapasiteli olarak faaliyette geçirilemeyen MOBESE, büyükşehirlerin tümünde yıllardan beri bulunuyor. İstanbul, Bursa, Eskişehir Gaziantep, Ankara, Adana, Balıkesir, Manisa, ve Kayseri gibi illerde MOBESE 2010 yılından beri tam kapasitli olarak kullanılıyor. (Neşet Dişkaya/Habertürk Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
FAKİRLER 14 Aralık 2014 Pazar 16:00

İZMİR FAKİR BELEDİYE FAKİR TÜM PARALAR TAYYİPTE TOPLANMIŞ OLAYLARA MOBESEDEN BAKIYIM DEDİM İZMİRDE TOPLAM 25 TANE MOBESE VAR SADECE ONLARIN DA YARISI ÇALIŞMIYO,BEXERİKSİZLER...

Yorumu oyla      11      5  
oktay 20 Nisan 2012 Cuma 00:03

sayın Deli Bekir Bey, İlk önce Bu proje Valilik, il özel idare, emniyet Müd. yürütüğü bir proje. Belediye burda nerde derseniz en büyük destekleyen konumunda şünkü hiç bir ilde olmayan fiber optik bir alt yapıyı bu projede kullanılması için vermiştir. Bu ne anlama geliyor derseniz bu projenin toplam maliyetinden daha fazla. Bu tür hizmetlerde o parti bu parti yoktur. Belediye Başkanın verdiği desteği anlatmama sayfalar yetmez. bence bunu siyasete dökmek dogru da degil bilginize...

Yorumu oyla      11      6  
deli bekir 19 Nisan 2012 Perşembe 16:48

chp yandaşları.. haberin son bölümünü üçkere okuyun. halen bu belediyeye bağnazlık derecesinde bağlısınız. şimdi dersiniz ki 'o belediyelere hükümet yardım yapıyor' :)) bahanenizde hazır. bu arada eskişehir chp li bir belediye(bu teziniz de çürüdü her zaman ki gibi :)) ) bakalım ne yumurtlayacaksınız merakla bekliyorum.

Yorumu oyla      14      13  
Mustafa ÖZDEMİR 19 Nisan 2012 Perşembe 16:47

Kamera sayısının yeterli hale gelmesi için gerekli olan 6 milyon TL.'nın bulunamaması çok düşündürücü.Koskoca İzmir vilayetine bu durum hiç yakışmıyor.Bu parayı bulamıyorlarsa,cuma günleri cami önlerine hayır kutusu koysunlar,bu asil millet bu parayı rahatlıkla bağışlar.Çünki bu sistem İzmir'in güvenliği için çok önemli!

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama Çocuk Şenliği 16 yaşında
Bergama Belediyesi’nin bu yıl 16. sını düzenlediği Bergama Çocuk Şenliği ...
Aliağa Helvacı'nın derelerini ıslah ediyor
Aliağa’nın Helvacı mahallesinin önemli bir altyapı sorunu daha çözülüyor. ...
Meles Deltası çocuklarla şenlendi
İzmirgaz ve Konak Belediyesi birlikte düzenledikleri organizasyonla çocukların ...
 
Kemeraltı'na yeni bir 'çekim merkezi'
Perakende Balıkçılar Çarşısı’nın da içinde bulunduğu 4 katlı Taşçılar ...
Karşıyaka'da 8 yılda 250 proje 500 milyonluk yatırım
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, göreve geldiği günden bu yana ...
Bornova'da sahne sırası çocukların
Çeşitli festivaller düzenleyerek Bornova’da sanatın ve kültürün öncüsü ...
 
İzmirli başkanlar top 10'da!
Türkiye’deki en başarılı belediye başkanı Konya'nın AK Partili Büyükşehir ...
Gaziemir’de ‘yabancı çocuk’ heyecanı
Bu yıl 15. kez gerçekleşecek Uluslararası Çocuk Şenliği’ne 10 ülke ile ...
Vapur seferlerine lodos freni!
Şiddetli lodos nedeniyle kentteki vapur seferleri bir süre durduruldu.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva