HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
2 Ağustos 2022 Salı - 14:02

İzmir'in jet sosyete projesine mahkemeden ret!

Çeşmeli bir vatandaşın açtığı dava sonucu İzmir Bölge İdare Mahkemesi, sulak alan üzerinde inşaatı devam eden Alaçatı Port Projesi’nin binlik planlarını iptal etti.

İzmir in jet sosyete projesine mahkemeden ret!

EGEDESONSÖZ – Çeşme Alaçatı’da sulak alan üzerinde inşası devam eden Alaçatı Port Projesi ile ilgili mahkemeden önemli bir gelişme yaşandı. Yargıya taşınan 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ile istinaftan karar çıktı.

Kendi arsasını hukuka aykırı bir şekilde ele alındığını ileri süren bir vatandaşın açtığı dava sonucu ilk olarak İzmir 5’inci İdaresi Mahkemesi açılan davayı reddetti. Yerel mahkemenin kararını İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyan vatandaş bölge açısından önemli bir karara imza attırdı.

Gündem Çeşme’de yer alan habere göre Üçüncü İdari Dava Dairesi 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planlarını hukuka uygun bulurken, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarını hukuka aykırı görerek iptal etti. Kararın tebliğ edilmesi ile birlikte Çeşme Alaçatı Port’ta devam eden inşaat çalışmalarının durdurulması gerekiyor.



KarardaDavaya konu alanda 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planının belirtilen bu ilkeler çerçevesinde kullanım kararlarının tanımlamadığı, 144.877,67 m2'lik tek bir imar adası şeklinde gösterime yer verildiği, bu büyük alanın içinde yer alması gereken bölgenin ihtiyacına yönelik çocuk bahçesi, ada içi yeşil alanlar, yaya ve taşıt yolları, otopark ve cep otopark alanları, aile sağlığı merkezi, mescit, karakol, muhtarlık, trafo gibi sosyal ve teknik altyapı alanları ile bu yerde parselasyon işlemi ile oluşturulacak imar parsellerine mahreç teşkil edecek imar yollarının konumlarının belirlenmediği ve "Konut+turizm" olarak kullanım kararı tanımlanan bu yerin bu kullanıma uygun yapılaşma koşullarının ortaya konulmadığı, max. inşaat alanı ve max. birim sayısına ilişkin rakamlar verilerek imar adası içinde yapı yaklaşma sınırı hatları noktalı çizgiler ile belirlenmiş ise de, bu büyüklükteki bir alanı düzensiz biçimde 5 ayrı parçaya ayıran çizgilerin tek bir imar adası halinde belirlenen bu geniş alanın içinin yola mahreç oluşturulmadan bölünmesi hüviyetinde olduğu ve bu nitelikte çizgilerle alanda hatlar çizilmesinin yasal dayanağı bulunmadığı gibi bu durumu gerekli/zorunlu kılan nedenlerin ortaya konulamadığı ve esasen bu büyüklükteki bir alanda mevcut 164 hisseli mülkiyet dokusunun doğurduğu sorunları çözmeye yönelik değil, yeni hukuki sorunlara neden olacak bir yaklaşım olduğu değerlendirilmiştir. Bu durum karşısında, bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere davaya konu 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planının alanda yapılacak parselasyon işlemini yönlendirmeye müsait, mevcut mülkiyet dokusunu dikkate alan, kullanım kararlarının yer ve konumlarını belirleyecek hüviyette olmadığı ve planlama teknikleri ile ve koruma ilkelerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.” denildi.

SULAK ALAN YAPILAŞMAYA AÇILDI
Doğal SİT alanı olan ve Türkiye’deki kuş türlerinin yüzde 25’ini barındıran Alaçatı Sulak Alanı Alaçatı Port Projesi ile yapılaşmaya açılmıştı. Lüks villaların bulunduğu proje kapsamında kepçeler ve büyük iş makinaları ile sulak alanın içinde çalışmalar yapıldı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Çeşme İlçesi Alaçatı sulak alanında devam eden Alaçatı Port inşaatlarının, kanuna aykırı olduğu gerekçesi ile durdurulmasını istemişti. Basın açıklamasında, söz konusu alanda hukuka aykırı yürütülen inşaat faaliyeti hakkında suç duyurusunda bulunulduğu kaydedilmişti.

Açıklamada “İzmir’in Çeşme İlçesinde “Alaçatı Port”olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler nedeniyle “Alaçatı Sulak Alanı” nın doğal yapısı olumsuz etkilenmektedir. Söz konusu alanı mevsimlere göre sayıları ve türleri değişen bir biçimde üreme ya da göç güzergahı üzerinde mola ve beslenme amaçlı olarak kullandığı tespit edilen 150’nin üzerindeki kuş türü; alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve faunaya sahip alanın; toplum ve doğa yararı doğrultusunda değerlendirilmesi gerekirken sermayenin talepleri doğrultusunda müdahaleye uğraması hiçbir şekilde kabul edilemez.” denilmişti.


 

 
Grand Plaza düğmeye bastı: Sanatoryum için ‘plan’ kararı!
 
AK Partili Bekle’den ‘Roman Katliamı’nın yıl dönümünde mesaj
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Harum 3 Ağustos 2022 Çarşamba 11:52

Bi cesme ile bitmedi assalik kompleksiniz isci partili. Kominist partili cekememezlik bende de yoksa onda olmasın cesme ormanlık cesme nin altinda zeus tapinagi var cesme e dünya nin bütün tarihi buradan geçmiş gibi aslında hiç bir şey olmayan kurak toprağı olan yeralti suyu bile olmayan kayalik tarihle.uzaktan yakindan alakası olmayan bi yer bibyazlik alan cemisgezekli herseye itiraz ediyor cesmeli susuyor ama disardan gelen hasbel kader yazlik sahibi olmuş kelek olmaz diyo yapamazsın dio ne ilginç bi sey

Yorumu oyla      3      3  
Hulya Sezen 3 Ağustos 2022 Çarşamba 03:52

Cok yerinde karar olmuş. Cesme belediyesi kişilere göre hareket ediyor. Beni de haksız yere mağdur etti. Dalyandaki akşamı kafalarına göre sosyal tesis yapmışlar.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut müjdesi netleşiyor!
‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi’ olacak kampanya için ...
Ev sahiplerine özel promosyon… Emlakta ‘altın’ dönemi!
İzmirli emlak komisyoncusu İsmail Geldi, firmasına kiralık evini getirene ...
Bakanlıktan 44 milyon satış… Lojmanlar vitrinde!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’deki 50 konutu ...
 
Yeni gider kalemi... Aidatlara yüzde 200 zam!
İstanbul'da ilginç giderlerle şişirilen site aidatlarına yapılan zam yüzde ...
Merkez Bankası açıkladı… İzmir’de yeni konut fiyatları uçtu!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2022 Mayıs’a ilişkin Konut ...
İzmir'in o bölgesi için uyarı... Sağlam binalar bile yıkılabilir!
Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Kararı’nın riskleri ...
 
Hülya Oğuz 'Pamukkale 12 yıkılmayacak' dedi
Bostanlı semtinde 32 yıldır emlakçılık yapan Hülya Oğuz, "Pamukkale 12’de ...
TOKİ'nin ucuz konutları için başvurular başladı
TOKİ, dar ve orta gelirliler için konut satışına devam ediyor. 24 ilde ...
TÜİK, konut verilerini yayımladı: Yabancıların gözdesi İzmir!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; İzmir’de Haziran ayında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva