HABERLER>GÜNCEL
13 Aralık 2021 Pazartesi - 13:16

İzmir'in iki üniversitesine yeni unvan

Türkiye’nin yükseköğretimdeki saygın kurumlarından olan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği 20 araştırma üniversitesi arasına girmeye hak kazandı.

İzmir in iki üniversitesine yeni unvan

Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Ege Üniversitesi (EÜ), Yükseköğretim Kurulunca açıklanan listeyle araştırma üniversitesi olmaya hak kazandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı kapsamında alınan yeni kararların duyurulduğu Araştırma Üniversiteleri Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı toplantıda Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması programında yapılan değişiklik ile 20 devlet üniversitesi ve 3 vakıf üniversitesinin araştırma üniversitesi olduğu açıklandı. Türkiye’nin köklü kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi de ‘araştırma üniversitesi’ olmaya hak kazanan üniversiteler arasındaki ilk 15 üniversite arasındaki yerini aldılar.

Yükseköğretim Kurulunca Ankara’da alınan kararların hayırlı olmasını dileyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Ünivesitesi’nin kurulduğu günden bu yana eğitim ve bilimsel araştırmalar yoluyla insanlığın ekonomik, kültürel ve sosyal zenginliğini artırma misyonuna uygun hareket ettiğini belirterek, “Girişimcilik ekosistemini ve yenilikçi eğitim modelini benimseyen üniversitemiz, ülkemizin 2023 hedefleri ile 2053 ve 2071 vizyonu çerçevesinde oluşturduğu 2021-2025 stratejik planıyla tüm basamakların hazırlığını zaten yapmıştı. Bu kapsamda üniversite olarak, başta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 11. Kalkınma planı olmak üzere ulusal/bölgesel ve Birleşmiş Milletler kalkınma hedefleri ile uyumlu, uluslararası ve ulusal rekabet önceliklerini öncelikli araştırma alanları belirledik. Sanayi ve kamu kurumlarıyla yakın işbirlikleri yaparak girişimci üniversite modeline geçiş yaptık. DEPARK, DETTO gibi bünyemizde yer alan kurumlarımızla proje hazırlama, kümelenme, Ar-Ge, ticarileşme alanlarına üniversitemiz nezdinde özel önem verdik, vermeye de devam ediyoruz. Araştırma altyapımızı bir yandan daha da geliştiriyor diğer yandan ise daha verimli kullanabilmek üzere stratejiler üretiyoruz. Araştırmacı insan kaynağımızın bilgi, beceri ve yetkinliğini geliştirmeye yönelik çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor. Ülkemiz ana stratejik planında yer alan kritik konularda yaptığımız çalışmalar, gerçekleştirdiğimiz atılım ve yatırımlarla araştırma üniversitesi olmak için gösterdiğimiz çabaların karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

MİLLİ HEDEFLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ

Araştırma üniversitesi olarak büyük bir başarıya imza atan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bundan sonraki süreçte de Türkiye’nin milli hedeflerine yönelik çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Rektör Hotar, “Üniversite olarak, bilimsel kapasitemizi geliştirmeye, araştırma ve yenilikçilik ile ilgili fiziksel ve operasyonel altyapımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Girişimciliği daha çok destekleyecek, katma değer yaratan bilimsel çıktıların artırılmasına azami gayret göstereceğiz. Araştırma üniversitesi yetkinliklerini dikkate alarak öncelikli sektörlere yönelik projeler ve iş modelleri ortaya koyacağız. Kritik teknolojilerde yapılan çalışmalarımızı yetkin akademisyen ve araştırmacılarımızın da destekleriyle teşvik edecek, bu alanlarda laboratuvar altyapımızı da güçlendireceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve üniversitemizin evrensel vizyonuna uygun olarak dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinden biri olma idealine ulaşmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Destekleriyle her zaman bizlerin yanında olan çok değerli Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, berat töreninde bizleri yalnız bırakmayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr.Erol Özvar’a ve bu başarıyı elde etmemiz de yoğun bir çaba harcayan üniversitemiz mensuplarına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

EÜ’DEN BİR BAŞARI HİKAYESİ DAHA
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bölgemizin ilk yükseköğretim kurumu olarak 66 yıl önce temelleri atılan Ege Üniversitesi, köklü tarihine yakışır yeni başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyor. Bölgemize ve ülkemize hizmet veren öncü akademik birimleri, ulusal ve uluslararası indekslerdeki yükselişi, dünyanın her köşesinde başarılarıyla adından söz ettiren mezunları, bilime tam bir adanmışlıkla katkı sağlayan akademisyenleri ile kurulduğu ilk günkü heyecan, gayret ve inançla çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi;   Türkiye için yeni bir misyonu üstlenmenin haklı gururunu yaşıyor. Üniversitemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından YÖK’ün ‘İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi’ kapsamında açıklanan Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri arasında 5 aday araştırma üniversitesi içinde yer almıştı. Aday üniversite statüsünü aldığımız günden itibaren en büyük hedefimiz araştırma üniversiteleri arasında yer almak oldu.  Üniversitemizin hedef ve stratejilerini, misyon ve vizyonunu yeniden oluşturarak bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza yön verdik. Çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yoğunlaştırarak YÖK’ün koyduğu kriterleri tek tek yerine getirmeye başladık. TÜBİTAK kapsamında en çok proje yapan üniversite olduk. Bölümlerimizi ve laboratuvarlarımızı akredite ettik, etmeye devam ediyoruz. Sanayi kuruluşları ve diğer kamu kurumları ile işbirliklerimizi artırdık. Uluslararası alanda yapılan sıralamalarda ülkemizi temsil ederek adımızı dünyaya duyurduk. Ar-Ge ve inovasyon iklimini oluşturarak model ve patent çalışmaları yaptık. Politikalarımızı kararlı bir şekilde uygulayıp önemli başarılara imza attık. Kalite ve araştırma politikamızı kurumsal bir kültüre dönüştürdük. Sürdürülebilir bir ekosistem oluşturduk. Kaliteyi ve yenilikçiliği önemseyerek; şeffaf, katılımcı ve rekabetçi yönetim anlayışıyla tüm paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz yoğun çalışmaların başarılı sonuçlarını da bir bir alıyoruz. Türkiye’de bir ilki başararak YÖKAK’tan beş yıllık tam kurumsal akreditasyon almamızın ardından şimdi de YÖK tarafından belirlenen ülkemizin 20 araştırma üniversitesi arasında 11’inci sırada yer aldı.” diye konuştu.

REKTÖR BUDAK: ÜLKEMİZİN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ
Araştırma Üniversiteleri Projesinin amaçlarından bahseden Rektör Budak, “Ülkemizin ilk üniversitelerinden biri olarak, bugün ulusal ve uluslararası arenada adından başarılarla söz ettiren güçlü ve köklü bir üniversite olmanın haklı kıvancını yaşıyoruz.  Şunu belirtmek isterim ki bu başarı bizlere, mensuplarımıza ayrı bir sorumluluk ve görev yüklüyor. Bu görevi de en iyi şekilde başarı ile yerine getireceğimizden hiçbir şüphem yok. Araştırma Üniversiteleri Projesi, ülkemizin ihtiyaç ve hedefleri doğrultusunda üniversitelerin belirli alanlarda araştırma odaklı uzmanlaşmalarını hedefliyor. Ege Üniversitesi olarak bu hedef doğrultusunda üniversitemizin bilimsel çalışmalarını daha nitelikli hale getirip daha ileri noktalara taşıyacağız. Ülkemizin öncelikli alanları ve hedefleri kapsamında daha çok nitelikli bilgi üreteceğiz, araştırma yetkinliği yüksek doktoralı insan kaynağı yetiştireceğiz, multidisipliner bir anlayışla ulusal ve uluslararası iş birliklerimizi artıracağız, uluslararası derecelendirme sistemlerinde görünürlüğümüzü ve bilinirliğimizi artıracağız. Türkiye’nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için yerli ve milli teknoloji hamlesine daha çok katkı sunacağız. Üniversitemizi, ülkemizin ve dünyanın en önemli bilim üretim markası haline getirene kadar gece gündüz demeden çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Bu vesileyle desteklerini bizlerden esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a ve YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar Hocamıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Üniversitemizin bu tarihi başarısına katkı sağlayan tüm mensuplarımızı tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise programda yer alan üniversitelerin rektörleriyle genel bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 
Manisa'da 59 ton sahte gübre ele geçirildi
 
Ekonomi zirvesi Erdoğan başkanlığında toplanıyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Durmuş baba 13 Aralık 2021 Pazartesi 21:23

siz yokken üniversiteler zaten araştırma hastanesiydi. Şimdi ssk hastanesine döndü sayenizde.. Aklımızla aly etmeyin o makam arabaları o maaşlar böyle boş işler için mi?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet Müdürü'ne 'Broadway'de silahlı saldırı
İstanbul'dan cenaze için İzmir'e giden İstanbul Havalimanı'ndan sorumlu ...
TIR şoförünün yol arkadaşı 'kedi'
Trabzon'da TIR şoförü Samet Ayyıldız'ın (34) yolda yaralı bulup, sahiplendiği ...
3 kuştan 1’i Gediz’de doğuyor
Türkiye'de 312 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası aynı zamanda ...
 
Bilnet Okulları kayıt kabul sınavları başlıyor!
Türkiye’nin farklı illerinde eğitim – öğretim faaliyetlerini yürüten Bilnet ...
Yeni yılın sınav takvimi belli oldu!
ÖSYM sınav takvimi belli oldu.
750 milyon vergi iadesi almışlar... Devleti zarara uğratan çeteye baskın!
İstanbul'da yüksek rakamlı fatura göstererek devletten 750 milyon vergi ...
 
Kızılay kadınlarından yeni yıl kermesi
Kızılay İzmir Şube bünyesinde yaklaşık iki ay önce faaliyete geçen İzmir ...
Karısını vurdu... Önce barıştı, sonra öldürdü!
Adana'da Nazik Sancar, eşi Ömer Sancar tarafından pompalı tüfekle vurularak ...
Selde kaybolmuştu... Cansız bedeni bulundu!
Edirne'nin Enez ilçesinde sağanak etkili oldu, su baskınları nedeniyle ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva