HABERLER>EKONOMİ
25 Mayıs 2021 Salı - 10:44

İzmir’in en büyük 100 firması açıklandı: Zirve el değiştirdi!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Üretimden Satışlara” göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 listesini açıkladı. Buna göre Star Rafineri A.Ş, 2 yıldır zirvede olan TÜPRAŞ’ın yerini alarak 1’inciliği elde etti.

İzmir’in en büyük 100 firması açıklandı: Zirve el değiştirdi!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), bu yıl 39’uncu kez açıkladığı  “Üretimden Satışlara” göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 yılı listesini düzenlenen online basın toplantısıyla duyurdu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, toplantıda salgın döneminde ekonomik gelişmeleri değerlendirerek üretim ve sanayinin gelişmesi için yapılması gerekenleri açıkladı.

“Üretimden satışlara” göre 100 büyük sanayi kuruluşu 2020 yılı sıralamasında Star Rafineri A.Ş, 2 yıldır zirvede olan TÜPRAŞ’ın yerini alarak 1’inciliği elde etti. Star Rafineri A.Ş’ni, düşen bir üretim ve satışla; TÜPRAŞ ve PETKİM takip etti. İlk 10'da sırasıyla PETKİM’in ardından; İzmir Demir Çelik,Philsa Philip Morris, JTI Tütün, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Pınar Süt Mamulleri, BMC Otomotiv ve Kocaer Haddecilik yer aldı.

Toplantıda 2020 yılı değerlendirmesi yapan Yorgancılar, “Pandemiyle birlikte yaşadığımız bir süreyi geride bıraktık, özellikle ham madde konusunda önemli sıkıntılar yaşandı” dedi. Pandemi sürecinde  demir-çelik ve saç sektöründe yaşanan ham madde fiyatlarının bu ham maddeleri kullanan sektörleri etkilediğini belirtti.

Pandemi sürecinde ihracatçıların en büyük sıkıntısının konteyner bulunamaması olduğunu açıklayan Yorgancılar, “Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada konteyner bulunamaması sebebiyle büyük sıkıntılar söz konusu. Uzak Doğu’dan gelen konteyner fiyatları 2-3 bin dolardan 6-7 bin dolara çıktı” dedi.

MALİYET ORANLARI ARTTI
Geçtiğimiz yıl yüzde 12-13 seviyelerinde olan kredi faizlerinin 19-20 seviyelerine yükselmesinin finansman faaliyetlerinde artışa neden olmasıyla sanayicilerin maliyetler oranlarının artmasını beraberinde getirdiğini açıklayan Yorgancılar, “İmalatta büyüme oranı arttı ama bu istenilen bir rakam değil. Daha iyisi olabilirdi, işsizlik rakamlarının mutlaka tek haneli rakamlara inmesi gerekiyor bunun da tek yolu üretim. Pandemi sürecinde 2 sektör ön plana çıktı; sağlık ve gıda. Bununla birlikte üretim ve turizm de çok önemli. Aşılamayla birlikte turizm gelirlerinde artış olacağını düşünüyorum. Ancak Türkiye’de ilk aşı olanlar için kullanılan Sinovac aşısı için AB’den henüz bir izin çıkmadı bu da bizim bazı sektörlerimizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

FİRMALAR ÇARKINI BORÇ İLE DÖNDÜRÜYOR
Yorgancılar, dolar kurundaki artışların 2020 yılında yüzde 25’e  yakın bir oranda arttığını ve CBS primlerinin de dolar dolayısıyla artarak sanayiciyi zor duruma soktuğunu söyledi. Kar eden firma sayısının 2020 yılında 84 olduğunu açıklayan Yorgancılar, 16 firma ise zarar ettiğini aktardı. Yorgancılar, “Borçlar öz kaynakların 4 katına ulaştı. Bu da finansman maliyetlerini ciddi bir şekilde arttıracak” diyerek yüksek faiz oranlarıyla birlikte firmaların yıllar içinde borçla çarkını döndürebilir hale geldiğini vurguladı. Yorgancılar, “Borç tabi ki olacak ama bunun ödenebilir olması çok önemli. 100 büyük firmanın mali kırılganlığında yüzde 80,5 borç payı ile büyük riskler taşıyor” dedi.

Pandemi sürecinde firmaların ayakta kalması için yapması gerekenlerden bahseden Yorgancılar, “Yeni ve akılcı ekonomik programı kamu-özel sektör arasında etkin bir şekilde oluşturulmalı. Nakit ihtiyacı giderilmesi için uzun vadeli kredilendirme yapılmalı. Vergi afları getirilmeli ve borçlu kesimlerin, borçları silinmesi gerekiyor. Asgari ücretin vergiden muaf olması gerekiyor, bu çalışanın eline daha fazla para geçmesini sağlayacak. En azından 1-2 yıl bu sağlanabilirse çalışan kesimimizin eli rahatlayacaktır” ifadelerini kullandı.

REFAHA KAVUŞMANIN TEK YOLU ÜRETMEK
İzmir’de en önemli sektörler arasında 2’nci sırada yer alan tarımın, mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” sözleriyle son vererek; “Çünkü bu ülkede yaşadığımız müddetçe halkımızın refaha kavuşmasının tek yolu üretmekten geçiyor. Tüketen toplumlar belirli bir zaman içerisinde kendilerini de tüketiyorlar”

İŞTE İLK 100'E GİREN FİRMALAR:

 
Hem ekranın hem de sosyal medyanın birincisi
 
3 gün içinde zorunlu ekspertiz raporu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnafa yönelik hibe desteği başvuruları başladı
Esnafa, iş koluna göre 3 ile 5 bin lira hibe desteğinde başvuru süreci ...
MB Başkan Yardımcısı Özbaş görevden alındı
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararıyla Merkez Bankası ...
Bayraktar'dan 'Zor olan neydi?' sorusuna yanıt
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Twitter hesabında, kendisine ...
 
Hazine 8,4 milyar lira borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı 4 yıl vadeli ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli ...
Bankacılık devinden kripto para açıklaması
Avrupa’nın en büyük bankası HSBC’den kripto para açıklaması geldi. Banka’nın ...
Esnafa hibe desteğinin detayları belli oldu
Ticaret Bakanlığı, esnafa yönelik hibe desteği başvurularının kimlik numaralarına ...
 
Thodex soruşturmasında tutuklama talebine ret!
Thodex soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla ...
Turizm sektöründe ‘1 Haziran’ umudu
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, "Otellerimiz sezona ...
ABD'ye 1,5 milyon ceset torbası ihraç edildi
Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki tekstil fabrikası, corona virüs salgını ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva