HABERLER>GÜNCEL
6 Aralık 2021 Pazartesi - 09:28

İzmir'in El Sistema’sı

Venezuela’da suç oranın yüksek olduğu bölgelerde yaşayan çocukları sanatla ücretsiz bir şekilde tanıştıran ‘El Sistema’ modelinin bir benzeri İzmir’de hayata geçirildi. Eşrefpaşa, Agora, Kadifekale, İkiçeşmelik semtlerinde yaşayan çocuklarla kurulan Yorglass Çocuk Barış Senfoni Orkestrası hafta sonu konser verdi.

İzmir in El Sistema’sı

Sahnede parmaklarınının arasındaki keman, çello, kontrbas ve trompetleriyle yaşları 7-15 arasında değişen 70 çocuk ve genç. Batonu tutan el, dünyaca ünlü İngiliz şef, artık yarı Türkiyeli olmuş Howard Griffiths. Az sonra yanlarına klarnet ustası Savaş Özkök ve perküsyonun büyük ismi Burhan Öçal da ilişecek. İzmir’deyiz, Adnan Saygun Sanat Merkezi Konser Salonu’nda her zamankinden farklı bir heyecan var. Sahnedekiler; İzmir’in ‘El Sistema’sı diye bahsedebileceğimiz, İzmir’in Eşrefpaşa, Agora, Kadifekale, İkiçeşmelik semtlerinde yaşayan çocuklardan oluşan Yorglass Çocuk Barış Senfoni Orkestrası.

İZMİR MARŞI’YLA BAŞLADI
‘İzmir Marşı’ ve ’10. Yıl Marşı’ ile başladıkları konserde Brahms’a da uğruyorlar, Burhan Öçal ve Savaş Özkök’ün eşlikleri ve etkileyici sololarıyla birlikte ‘Yemeni Bağlamış’ı da seslendiriyorlar. Bu, orkestranın tarihinin beşinci konseri.

Eşrefpaşa’nın El Sistema’sıBirinci keman Eren Tok -konser öncesi izlediğimiz kısa filmde öğreniyoruz ki- orkestrayla tanıştıktan bir süre sonra Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’ne girmeye hak kazanan gençlerden sadece biri. Tok 2015’te, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı aracılığıyla tanışıp dahil olmuş orkestraya. “Keman eğitimi almaya başlayınca ufkum genişledi” diyor ve müzikte daha ileri gitmek istediğini anlatıyor: “Müziğe girdiğiniz anda hayalleriniz uzay boşluğunda dağılıyor gibi oluyor, sizi de alıp başka bir yere götürüyor…”

Konser boyu Eren’in dediği şey biz seyircilere de oluyor, kafamızdaki güncel olumsuzluklar bir saatliğine uzay boşluğunda yok oluyor, gözlerinin içi gülerek şefi takip eden çocuk müzisyenlerin enstrümanları aracılığıyla saçtığı umuda dahil oluyoruz.

Eşrefpaşa’nın El Sistema’sı'ANNELER DE BACH MIRILDANIYOR'
2015’te opera sanatçısı Selmin Günöz’ün kişisel çabalarıyla, Eşrefpaşa’da sokak sokak dolaşıp proje için mekân arayarak, tükenmez bir inançla başlattığı yolculuk, çok sayıda gönüllünün katılımıyla 2017’de dernekleşerek Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği’ne dönüşüyor. Şehrin merkezinde ama sosyoekonomik olarak dezavantajlı bölgelerinde yaşayan ailelerin çocuklarına, dolaylı olarak ailelere de adeta “başka bir gelecek mümkün” diyen orkestra, 2018’den beri endüstriyel cam işleme ve düz cam ticareti alanında 47 senedir faaliyet gösteren İzmir menşeili Yorglass’ın sosyal sorumluluk projesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Yorglass Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği’nin başkanlığını üstlenen Yorglass Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülfem Yorgancılar Perçin, Venezuela’daki modeli İzmir’de uygularken ‘yetenek ya da zekâ’ peşinde koşmadıklarını özellikle vurguluyor. Venezuela’da suç oranın yüksek olduğu bölgelerde yaşayan çocukları sanatla ücretsiz bir şekilde tanıştıran ve Jose Antonio Abreu tarafından 1975’te kurulan ‘El Sistema’ modeli 100’den fazla ülkeye yayılmıştı.

Eşrefpaşa’nın El Sistema’sı130 ÇOCUĞA ULAŞTI
İzmirli ‘El Sistema’ ise 45 çocukla çıktığı ve Gülsin Onay, İdil Biret, Gürer Aykal gibi büyük isimlerin de desteğini aldığı yolda bugün 130 çocuğa ulaşmış durumda. Pandemi döneminde eğitimlerine Zoom üzerinden devam etmişler. Dernek çocuklara ve ailelere psikolojik destek sunuyor, ayrıca orkestra üyesi çocukların okul başarılarına göre, Yorglass tarafından burs imkânı sağlanıyor.

Konser öncesi orkestranın yolculuğunu özetleyen, kurucu Selmin Günöz, çocukların evvelden yabancı oldukları çoksesli müzikle artık çok yakın ilişki içinde olduklarını, konserler sırasında gürültü yapan, telefonlarıyla oynayan seyirciyle karşılaştıkları zaman sitem ettiklerini anlatıyor. Orkestraya dahil olan çocukların okul başarısının da arttığını, çocukların bir kısmının eğitimine güzel sanatlar lisesinde devam ettiğini öğreniyoruz. Çocuklar klasik müziği evlere de sokmuş elbette; evlerde çalışırken dudaklarında Mozart ve Bach ezgileri dökülen annelerden bahsediyor, Günöz: “Çocuklar çalıştığımız eserlere ‘şarkı’ diyor, bir gün birisi gelip ‘Öğretmenim annem Yemek yaparken bizim şarkılarımıızı söylüyor’ demişti.” Ve orkestranın belki de asıl görevini şu cümleyle özetliyor: “Çok sesli müziğe alışan, çok sesli düşünmeye de alışır.” (Hürriyet-  Bahar Çuhadar) 

 
Annesini istismar eden dayısını öldürmüştü... Cinayete 'ağır tahrik' indirimi!
 
İzmir’de yeni şirket kuruldu... Büyükşehir'e 20 yıllık lisans
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Annesini istismar eden dayısını öldürmüştü... Cinayete 'ağır tahrik' indirimi!
İzmir'in Selçuk ilçesinde, annesinin 10 yaşındayken cinsel istismarına ...
2.3 milyon Euroluk kargo oyunu!
Yozgat'ta dolandırıcılar tarafından kargo teslim tutanağının altına yerleştirilen ...
Meteoroloji'den Ege'de fırtına ve yağmur uyarısı!
Meteoroloji Ege illeri için fırtına uyarısında bulundu. Yağmurlar da kaldığı yerden devam edecek.
 
Kuzenini tabancayla yaralayıp, evini ateşe verdi
Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde S.B., tartıştığı amcasının oğlu Y.B.'yi ...
Tüfeğini temizlerken karısını vurdu
Ankara'da M.E., evinde tüfeğini temizlerken silahın kazayla ateş alması ...
Zirve yürüyüşüne çıkan 3 kişi mahsur kaldı
Uludağ'da zirveye doğru yürüyüşe çıkan 3 kişi mahsur kaldı. Telefonla ...
 
Yeni TBB yönetimine İzmir'den iki isim girdi
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilen Ramiz Erinç Sağkan’ın ekibinde ...
TIR dorsesinden 56 kaçak göçmen çıktı
Erzincan’ın Refahiye ilçesinde arama yapılan TIR’ın dorsesinde Afganistan ...
İzmir açıklarına geri itilen 63 göçmen kurtarıldı
İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva