HABERLER>ENERJİ
8 Mart 2023 Çarşamba - 16:19

İzmir’in doğal parkur ağını parçalayacak proje… ÇED toplantısı halktan mı kaçırılıyor?

Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa parkuru bölgesinde kurulu bulunan GRC Enerji’ye ait Emres Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasite artışı halkın katılım toplantısı için çağrı metni yayımlayan Karaburun Kent Konseyi, yer seçimi ile ilgili ‘Karaburun halkının toplantıya katılıp, itirazını dile getirebilmesini engelleme girişimi’ yorumu yaptı.

İzmir’in doğal parkur ağını parçalayacak proje… ÇED toplantısı halktan mı kaçırılıyor?

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle Karaburun Mordoğan’da Emres isimli rüzgar enerji santralini diken GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kapasite artışı için harekete geçmiş ve bakanlığın kapısını çalmıştı.

Bakanlığın başlatmış olduğu yeni çevresel etki değerlendirme sürecine göre şirket hali hazırda 3 tane olan türbin sayısını 4’e 2,25 MWm / 2 MWe olan gücünü ise 6,45 MWm / 6,2 MWe’ye çıkarılmasını planlıyor. Şirket bu artış için 18 milyon TL’lik bütçe ayırmış durumda. Kapasite artışı ile birlikte yıllık 7 milyon kWh elektrik enerjisi üretim miktarı ise 24,8 milyona çıkacak.

Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ormanlık alana dikilecek. Proje 9 Mart Perşembe günü halkın kantarına çıkacak. Projenin halkın katılımı toplantısı Urla Balıklıova Mahallesi’nde Balıklıova Caddesi’ndeki  Güven Kıraathanesi’nde saat 14:00’de gerçekleştirilecek.

Toplantı öncesinde çağrı metni yayımlayan Karaburun Kent Konseyi, yer seçimine dikkat çekti. Yer seçimini ‘Karaburun halkının toplantıya katılıp, itirazını dile getirebilmesini engelleme girişimi’ olarak değerlendiren Konsey projenin Efes / Mimas Kültür Rotası’nı da parçalayacağını vurguladı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Karaburun Yarımadası Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan İmzası ile 2019 Yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş durumda buna karşın Karaburun Yarımadasında, 2013 Yılından başlayarak “Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi” denilerek kent sakinlerinin rızası dışında doğaya zarar verecek   girişimler de bulunuluyor. Rüzgar Enerji Santralllerinin dikildiği alanlar Karaburun Yarımadasının 100 bin ölçekli çevre düzenleme planında Tarım, Orman ve Mera alanları olarak belirlenen yerler.

Karaburun Yarımadasının Yüz ölçümü 484 Kilometrekare. Bu alanın Yüzde 89’u Ruhsat verilerek Rüzgar Enerji Santrallerine ayrılmış durumda.

Yarımada'yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes/Mimas kültür rotası üzerinde Mordoğan mahallesi Çatalkaya mevkiinde kurulan  GRC Enerji'ye ait Emres Rüzgar Enerji Santraline daha önce kent sakinleri karşı olduklarını dile getirmiş protestolarını yapmışlardır.

Buna karşı kurulan tesis sahibi Grc Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi “Emres Rüzgâr Enerji Santrali (RES) Kapasitesini  (2,25 MWm / 2,0 MWe den 6,45 MWm / 6,2 MWe ye) çıkartmak için bakanlığa tekrar başvuruda bulundu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir il Müdürlüğü tarafından proje ile ilgili

ÇED toplantısının 09/03/2023 tarihinde Balıklıova Mahallesi Balıklıova Caddesi No:251/A Urla/İZMİR adresinde yapılacağı bildiriliyor.

“Halkın Katılım toplantısının, projeden en çok etkilenmesi beklenen, ilgili halkın kolaylıkla ulaşabileceği merkezi bir yer ve saatte düzenlenmesi gerekirken” Emres tesisleri Karaburun ilçe Mordoğan Çatalkaya mevkiinde yeralmasına rağmen, ÇED toplantısı yeri olarak Urla ilçesine bağlı Balıklıova Mahallesi Balıklıova Caddesi No:251/A Urla/İZMİR adresinde

seçilmiş. Bu Karaburun halkının toplantıya katılıp, itirazını dile getirebilmesini engelleme girişimidir,  manidardır.

ÇED alanı aynı zamanda Yarımada'yı saran ve biribirine bağlayan parkur ağı ile Efes/Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa Parkuru'nun bir kısmını da içine alıyor.  "EMRES RES Proje sahası ayrıca Yarımada'nın en cazibeli ve aktif kullanılan yürüyüş parkurlarından biri olana Balıklıova-Eski Mordoğan Parkuru'nun tam ortasında yer almaktadır. Projenin uygulanması halinde, Börklüce Mustafa Parkuru kullanılamaz hale gelecektir. Ayrıca bu rotanın ortadan kalkmasıyla tüm yarımada'yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas Kültür Rotası da parçalanmış olacaktır. Hem merkezi karar vericilerin hem de yerel karar vericilerin Karaburun'un kalkınması için öncelikli faaliyet alanı olarak belirledikleri kültür ve doğa turizmi potansiyeli RES yatırımlarıyla büyük zarar görecektir. Ayrıca bu bölge, kuşların geçiş ve üreme alanı.

Biz Karaburun yarımadasında yaşayanlar olarak Doğa Tahribatına karşı duruyor

YAŞAM ALANIMIZI  SAVUNMAYA DEVAM EDİYORUZ.

 
Muğla'da kablo hırsızları yakalandı!
 
Malatya'da ağır hasarlı 5 katlı bina çöktü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Dönmez Karadeniz gazı için tarih verdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki doğal gaz ...
Koruma alanına inşa edilecekti... GES projesine Bakanlık'tan veto!
Özel çevre koruma statüsündeki Karaburun’da kurulmak istenen güneş enerji ...
EPDK Kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ), ulusal iletim şebekesi ...
 
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam geliyor
Motorinin litre fiyatına, 91 kuruşluk zam geliyor.
BOTAŞ açıkladı: Doğal gaza yeni indirim!
BOTAŞ, mart itibarıyla elektrik üretim amaçlı gazın toptan satış fiyatında ...
Motorine 63 kuruşluk indirim!
Dün benzinde yapılan indirimin ardından motorinin litre fiyatına da bugünden ...
 
Avrupa Birliği'nin doğal gaz tüketimi son 6 ayda yüzde 19,3 düştü
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin toplam doğal gaz tüketimleri, Ağustos ...
EPDK'dan 'mücbir sebep' kararları!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin, elektrik piyasasındaki önlisans veya ...
OHAL bölgesinde elektrik ve doğal gaz güvence bedeli alınmayacak
Deprem sebebiyle olanüstü hal ilan edilen ve afet bölgesi kararı alınan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva