HABERLER>GÜNCEL
10 Ağustos 2012 Cuma - 12:21

İzmir’in çocukları için deney zamanı

İzmirli akademisyen Çiğdem Selli'nin minik öğrencilerin bilimsel araştırmalara daha erken yaşta başlamasını sağlamak adına hazırladığı proje TÜBİTAK'ın desteğiyle hayat buldu. 3 Eylül'de başlayacak ücretsiz yaz okuluyla 80 minik öğrenci Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne ait laboratuarlarda bilimsel araştırmaların nasıl yapıldığını öğrenecek.

İzmir’in çocukları için deney zamanı

İZMİR - Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlilerinden Dr. Çiğdem Selli, ilköğretimde okuyan çocukların bilimsel araştırmalara karşı ilgisini artırmak için proje geliştirdi. Çocukları deney ve laboratuar ortamına çok küçük yaşlarda sokmak üzere hazırlanan 'Moleküler Biyoloji Laboratuarı Yaz Okulu (MOBİLYO)" isimli proje TÜBİTAK'tan da destek buldu. 3 Eylül'de başlayacak yaz okuluna ilköğretim sekizinci sınıfta eğitim gören 80 öğrenci alınacak.
 
ÜCRETSİZ YAZ OKULU
MOBİLYO'ya başvurmak isteyenlerin internet sitesi üzerinden projenin internet sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak başvuru yapabileceklerini belirten Selli, her biri 16 öğrenciden oluşan beş grubun 3 Eylül'den itibaren Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Bilimsel Araştırma Laboratuarı'nda iki gün süreyle misafir edileceğini söyledi. Şuana kadar 100'ün üzerinde öğrencinin başvuruda bulunduğunu dile getiren Selli, "Önceliğimiz sosyal hizmetlere bağlı okullarda yatılı bölge okullarında eğitim gören çocuklar olacak. İki günlük eğitimler sabah 9 ile akşam 19.00 saatleri arasında yapılacak. Öğrenciler hiçbir ücret ödemeyecek. Minik öğrenciler, bilimsel araştırmaları merkezinde görecek, bilim adamlarıyla birlikte ders yapacak" dedi.
 
KENDİ DNA'LARINI İNCELEYECEKLER
Yaz okuluna ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin alınmasının gerekçesini de açıklayan Selli şöyle konuştu: "Milli Eğitim müfredatına göre ilköğretim sekizinci sınıflar bu yıl eğitim dönemine başladıklarında Fen ve Teknoloji derslerinin ilk ünitesinde DNA ve genetik konusunu işliyorlar. Bu nedenle birbirini tamamlayıcı olması için sekizinci sınıfları seçtik. Bu sayede teorik bilgiden çok uygulamalı bir eğitim almış olacaklar. İki günlük sürede öğrenciler kendileri çalışacak, kendileri deney yapacaklar. Her dört öğrenciye bir tane de anabilim dalımızda yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerimiz rehberlik edecek. İki günün sonunda öğrencilerden neler öğrendiğini bize sunum yaparak anlatmalarını isteyeceğiz. Ayrıca katılan her öğrenciye sertifika vereceğiz."
 
İSTEYEN KONAKLAYACAK
"İki gün sürecek grup çalışmalarında öğrencilere yaratıcı drama eşliğinde hem eğitim verilecek hem de onların keyifli vakit geçirmeleri sağlanacak" diyen Selli, İzmir ve ilçelerinden gelecek öğrencilerin dilerlerse yatılı olarak misafir edeceklerini de söyledi. Selli, "Öğrenciler ilk gün DNA nükloitlerini bir araya getirerek DNA sarmalını oluşturmayı öğrenecek. Bunu yap-boz tamamlar gibi hem eğlenerek hem de bilgilenerek yapacaklar. Ayrıca DNA izole etmeyi de öğrenerek, kendi DNA'larını taşıyan kolyeler yapacaklar. Okulun son günün de ise yine yaratıcı drama eşliğinde olay yeri inceleme çalışması da yapılacak. Öğrenciler dört farklı materyal üzerinden DNA araştırması yaparak olayla ilgili bilgilere ulaşacak" dedi.
 
DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Türkiye'de üniversiteler ile toplum arasında var olan kopukluğun bu tür projeler sayesinde aşılabileceğini belirten Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Üstünes ise, "TÜBİTAK tarafından da bu projenin fark edilip, destek verilmesi bizim için gurur verici. Fakülte olarak bu tür çalışmalarda yer almak, bundan sonrada bu tür projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Toplumda genç insanların sadece çevrelerinde gördüğü meslek gruplarını değil, araştırmacı ve bilim adamlığını da öğrenmelerini sağlayacak" dedi. (Fırat Soylu/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege-Koop 800 muhtara dönüşümü anlattı
EGE-KOOP, İzmir’deki tüm mahalle ve köy muhtarlarına kentsel dönüşümü ...
Mezunları İzmir’in ünlü lisesini baştan yaratıyor
Bornova Anadolu Lisesi, yeniden inşa ediliyon. 200 dönümlük arazisiyle ...
Türk jetinin vurulduğuna dair kanıt yok!
Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen Türk jetinin parçaları üzerinde ...
 
'Benimle ne uğraşıyorsunuz, bırakın öleyim'
12 Eylül davasında yargılanan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in tedavi gördüğü ...
İzmir terörü binlerce kişiyle lanetledi
İzmir'de, düzenlenen terör saldırısının ardından evlerinden bayraklarını ...
İzmir teröre karşı Gündoğdu’da tek yürek
Foça’daki hain saldırı sonrası kent ayağa kalktı… Sosyal medyada örgütlenen ...
 
Dünyaca ünlü plaj kızıla büründü
Alanya'nın dünyaca ünlü Kleopatra Plajı, dranaj hattından akan çamurlu ...
Terörü protesto eden asker babasına polis engeli
Tekirdağ’da ikici el eşya alım satımı yapan Tayfun Sevinç, İzmir’de asker ...
Yaralı er: Otobüsle gitmeyi kendim istedim
Hakkari’deki çatışmada yaralandıktan sonra memleketine otobüsle gönderildiği ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva