HABERLER>GÜNCEL
22 Ekim 2019 Salı - 15:45

İzmir'in cennet köşesindeki 'sit ayarı' mahkemelik!

Seferihisar’daki Doğanbey bölgesindeki 1’nci, 2’nci ve 3’üncü Derece Doğal Sit Alanlarının koruma statülerinde değişikliğe gidilmesi sonrasında Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi dava açtı. İdare Mahkemesi’ne başvuru yapan oda adına konuşan Başkan Kocaer, ayrıca yerel yönetimlere seslendi. 2 yıldır süreci takip ettiklerini belirten Kocaer, “Bu konuda İzmir kamuoyunu daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Yerel yönetimlere, sivil topluma, kurumlara sesleniyoruz. Bunu tek başımıza bizim üstlenmemiz mümkün değil. Yerel yönetimlerin üzerine düşen vazifeyi gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.

İzmir in cennet köşesindeki  sit ayarı  mahkemelik!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz Temmuz ayında yayınladığı raporla Seferihisar’daki Doğanbey bölgesindeki 1’nci, 2’nci ve 3’üncü Derece Doğal Sit Alanlarının koruma statülerinde değişikliğe gidildiğini duyurdu.

Alanların nitelikli doğal koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edilmesinin uygun bulunduğu aktarıldı.

İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 2018 yılında aldığı kararın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilgili maddesine göre ‘Bakanlık Makamı Olur'u ile onaylandığı ifade edildi. Gelişme o süreçte kamuoyunda sitlerin derecelerinin düşmesi ve kıyıların yapılaşmaya açılması şeklinde yorumlanmıştı. Bakanlığın hazırladığı değişiklik için Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından İdare Mahkemesi’ne dava açıldığı belirtildi.

Gelişmeyle ilgili geniş çapta açıklamalar yapan ve süreç hakkında bilgiler veren Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Şenyol Kocaer net ifadeler kullandı.

2 YILDIR TAKİP EDİYORDUK
Kocaer, “İzmir’in genelini 39 bölgeye ayırdılar. İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanı Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi diye geçiyor. Bu çalışmayı çıktığından beri, 2 yıldır takip ediyoruz. Peyderpey ilçe sınırlarının dışında, bölge bölge ama hiçbir düzen olmadan, ‘şu bölgeyi bitirelim’ şeklinde bir işleyiş olmadan hangi gün hangi bölgenin açıklanacağını bilmediğimiz bir sistem var. Doğal sit değişiklikleri bakanlık tarafından yayınlanıyor” dedi.

ALAN CİDDİ BİR YAPILAŞMAYA AÇILACAK, İMAR KONUSUNDAKİ ENGELLER KALDIRILACAK
Geride kalan süreçte benzer davalar yürüttüklerini aktaran Kocaer, “Bu da o davalardan biri olacak. İdare Mahkemesi’ne davamızı açtık. Doğanbey’in sit değişikliklerine baktığımızda eski sit derecelendirmesine göre üçüncü ve ikinci derece diyebileceğimiz sürdürülebilir kontrollü kullanım ve nitelikli koruma alanı şeklinde ikiye bölünmüş. Sit dereceleri aslında ciddi oranda düşürülmüş ve yapılaşmada sınırlayıcı engeller kaldırılmış. Alanın özellikleri var. Doğal korunması gereken özellikleri var. Değişiklik yapılan bölge özellikle fokların üreme bölgesi ve flora fanus açısından da zengin bir alan. Diğer taraftan da bu alanın jeotermal kaynakları da ön plana çıkıyor. Jeotermal kaynaklarla ilgili de bu sürdürülebilir kontrollü kullanım alanlarında ekstra izin tanıyan bir ilke kararı var. Jeotermal kuyuların kazılmasına izin tanıyan karar 2017 yılında çıktı. Bunların birbiriyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Önümüzde bu alanın ciddi bir yapılaşmaya açılması, imar konusunda önündeki engellerin kaldırılması bu değişikliğin bir parçası olacaktır” açıklamasını yaptı.

DOĞAL ALANLARI KORUMAK İÇİN ÇIKTI RANTA DÖNDÜ
“Bu sit değişikliği yapılan yerlerde bizim tespit ettiğimiz ama takip etmemizin çok zor olduğu, kurul komisyon kararlarıyla parsel bazlı yapılaşma kararları çıkıyor” diyerek sözlerini sürdüren Kocaer, “Bu yapılaşma kararları yasalara aykırı ayrıcalıklı imar hakları taşıyan, geçiş dönemi yapılaşma koşulları belirtilmemiş alanlarda sit değişikliği yapılan yerlerde böyle bir açıklık oluşturulmuş durumda. Ne yazık ki Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü komisyonunun burada ileride ciddi sorun yaratacak, hakkaniyeti tamamen ortadan kaldıracak uygulamalarını görüyoruz. Bunun örneklerini gördük. Bunun gibi örneklerle de doğal alanlarımız, kıyılarımız kontrolsüz yapılaşmaya açılmış durumda. Çalışmanın temeli doğal alanların korunmasına yönelik yeniden bir değerlendirmeydi ama uygulamaya geldiğimizde hem parça parça hem de parsel bazlı verilen imtiyazlı imar uygulamaları konunun aslında doğal alanları korumaktan öte yine bir rant meselesine döndüğünü göstermekte. Bu da hepimizi endişelendiriyor” dedi.

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI: BİZİM TEK BAŞIMIZA ÜSTLENMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL!
İzmir’deki yerel yönetimlere çağrıda bulunan Kocaer, “Kıyılarımız, bu bakir alanlarımız doğal niteliği korunması gereken alanlarımız. Turizmin gelişmesini istiyorsak bu doğal yapıya sahip çıkmalıyız. Doğanın güzelliği turizmin gelişmesine katkı sunacak. Biz de mahkemeye başvurumuzu yaptık. Bu konuda İzmir kamuoyunu daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Yerel yönetimlere, sivil topluma, kurumlara sesleniyoruz. Parça parça hiçbir düzen olmadan bakanlık yeni yeni ilanlar çıkarıyor. İlanları yeniliyor ama neye göre olduğunu bilmiyoruz, eksiklikler olduğunu görüyoruz. Bunu tek başımıza bizim üstlenmemiz mümkün değil. Yerel yönetimlerin üzerine düşen vazifeyi gerçekleştirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 
AK Partili Dağ'dan Soyer'e 'Kıbrıs' tepkisi!
 
Ayrılmak isteyen sevgilisini suratından vurmuştu: O davada flaş gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Uçan taksi saatte 100 km hızı aştı'
Alman şirketi Lilium’un geliştirdiği dikey olarak iniş ve kalkış yapabilen ...
Güzelbahçe sahilinde üzücü kare!
İzmir'de Güzelbahçe sahilinde telef olmuş caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası bulundu.
İzmir trafiğinde ilginç görüntü!
Torbalı-Tire yolu üzerinde bir eşek, karayoluna çıktı. Trafik en yoğun ...
 
İki günde 22 bin 30 adet radar cezası kesildi!
Yurt genelinde 12-13 Ekim'de eş zamanlı yapılan denetimlerde 22 bin 30 hız ihlali tespit edildi
İzmir'in asayiş raporu: 1 ayda 328 kişi!
İzmir'de, polis ekiplerince huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla gerçekleştirilen ...
Anayasa Mahkemesi öğretmenleri haklı buldu
Anayasa Mahkemesi, protesto gösterisine katılan iki öğretmenin, polis ...
 
Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi Kremlin'den açıklama!
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Görüşme, son gelişmeler hakkında Türkiye’nin ...
İzmir'deki o lise depreme dayanıklı çıkmadı!
Torbalı ilçesinde, binası depreme dayanıklı olmadığı tespit edilip, yıkılan ...
Muhittin AKBEL yazdı... Muhtarlar günüymüş! Hadi canım sen de!
Muhittin AKBEL yazdı... Muhtarlar günüymüş! Hadi canım sen de!
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva