HABERLER>GÜNCEL
16 Aralık 2020 Çarşamba - 15:07

İzmir için sarsıcı iddia!

Koronavirüs salgını sırasında okula gitmesi doğru görülmeyen çocukların ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını belirten Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, "Pandemi sürecinde eğitim ve öğretim sürecindeki çocuklara izin alarak, usta, çırak ve kalfa olarak gösterilerek bugün birçok işyerinde çalıştırılıyorlar. Yani okula gitmesi doğru görülmeyen çocuklar bugün ucuz işgücü olarak maalesef çalıştırılıyor" ifadelerini kullandı.

İzmir için sarsıcı iddia!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen alanların başında eğitim gelmişti. Türkiye'de korona salgınının görülmesinin ardından bazı tedbirler hayata geçirilirken, bunların başında ise okullardaki yüz yüze eğitime ara verilmesi olmuştu.

Eğitim ve öğretim için uzaktan eğitim modeli belirlenirken, özellikle bu alanda yaşanacak fırsat eşitsizlikleri ve EBA sisteminde yaşanan aksaklıklar tartışma yaratmıştı.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, eğitim ve öğretim çağındaki çocukların ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını belirtti.

"UCUZ İŞGÜCÜ OLARAK MAALESEF ÇALIŞTIRILIYOR"
Okul çağındaki çocukların uzaktan eğitim ile birlikte ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını belirten Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, "Bizim burada temel muradımız önce salgının kontrol altına alınması sonrasında yüz yüze eğitimin olmasıdır.  Çünkü yüz yüze eğitimin olmaması çocuklarda okul terk oranını artırıyor. Bunun yanında pandemi sürecinde eğitim ve öğretim sürecindeki çocuklara izin alarak, usta, çırak ve kalfa olarak gösterilerek bugün birçok işyerinde çalıştırılıyorlar. Yani okula gitmesi doğru görülmeyen çocuklar bugün ucuz işgücü olarak maalesef çalıştırılıyor.  Bunlarda bizi eğitimci olarak kaygılandırıyor. Sanki alınan bütün tedbirler özel sermayenin yararına olan kararlar gibi" dedi.

"PANDEMİ İLE BİRLİKTE EŞİTSİZLİK İYİCE ARTMIŞ DURUMDA"
Uzaktan eğitim sisteminde İzmir'de en çok etkilenen ilçeleri değerlendiren Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, "Sisteme kaç kişi girdiği yönünde istatistikler bizimle ve eğitim paydaşlarıyla paylaşılmıyor. İzmir genelinde özellikle Karabağlar, Buca gibi sosyo ekonomik olarak sıkıntılı olan bölgelerde ailelerin çokça çocuklarına yeterli donanım sağlanamadığını ve bunun eşitsizlğe yol açtığını söyledik. Maalesef bu deprem ve pandemi ile birlikte iyice artmış durumda.  Ekonomik durumda yoksulluklar, eksiklikler, pandemi dolayısıyla işini kaybedenler, çoğu gündelik kazançlarla kendilerini geçindirmeye çalışan ailelerin çocuklarını da etkiledi. Bundan kaynaklı olmak üzere en büyük sıkıntılar da zaten bu kesimlerde oldu" dedi.

"EĞİTİM KRİZİNE DÖNÜŞTÜ"
Pandemi sürecinin ilk anlarda sağlık sorunu olarak ortaya çıktığını belirten Beyazadam, pandeminin şimdi eğitim krizine dönüştüğünü ifade etti. Beyazadam, "Salgın krizi önce bir sağlık krizi olarak başladı ancak şu an eğitim krizine dönüştü. Eğitim krizi ile sağlık krizi artık at başı gidiyor. Bundan çocuklarımız  çok ciddi bir şekilde etkileniyor. Bundan ailelerimiz mutsuz. Ailelerin bu noktada çocuklarının daha derli toplu  okullarda, fiziki olarak  gerekli tedbirlerin alınması ile birlikte yüz yüze eğitime başlamasına dair talepleri var.  Burada özellikle salgını kontrol altına almadan açılacak okulların çokta yüz yüze eğitime bir yarara olmayacaktır. Burada aileler zaten çocuklarını okula göndermek istemeyecektir" diye konuştu.

"ANNE BABANIN İŞE YÖNELMESİ İSTENİYOR"
Alınan yeni tedbirleri de değinen Beyazadam, "Tabipler Birliği'nin de istediği tam kapanma durumu bir türlü yapılamadığı için aslında eğitime dönüş süreci de uzuyor. Bu çok daha çabuk kısaltılabilirdi. Dün yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı’nın  genelgesi ile  okul öncesi kurumların faaliyetlerine başlaması yönünde karar alındı. Özel öğretim kurumları da aynı şekilde eğitimlere başladı. Bunun yanı sıra  yöneticilerin kararı ile belirli okullar belirlenerek bunların açılması planlanıyor. Neden okul öncesi eğitimi açmaya çalışıyorsunuz? O yaş grubu çocuğu anne baba evde bırakıp işe gidemeyeceği için çocuğu özellikle  bakıcı pozisyonuna sokulan okul veya öğretmene verip o noktada anne babanın işe yönelmesi isteniyor. Burada durumu çocuk açısından baktığımızda, kendisini koruyamayacağını var sayarsak, bulaş çocuktan çocuğa yayılarak aile içinde yayılacak" ifadelerini kullandı.

"TARİKAT VE CEMAATLER HAREKETE GEÇTİ"
Çocukların tarikat ve cemaatlerin himayelerine teslim edildiği konusunda duyumlar aldıklarını belirten Beyazadam, "Okullarda bir çocuğun bulunması gereken alan 2 şekilde tarif edilir. Bunların birincisi ailesinin yanı diğeri ise eğitim kurumları. Çocuk için güvenli yaşam alanları öncelikle bunlardır. Bakıldığı zaman okul ortamında bulunmuş olmak çocuğa, sosyalleşme ile olmak üzere akranları ile bir arada bulunmayı ve adaptasyonu sağlıyor. Siz bunu elinden aldığınızda çocuğa farklı kanalları yaşam alanı olarak dayatıyorsunuz. Yani çocuğun okuldan uzak kaldığı her an farklı bir okulun olmadığı bir dünya fikrini tohum olarak atmaktır. Okulun olmadığı bir dünya çocuk için ideal bir dünya değildir. Burada bu sürecin uzamasını bu noktada ele almak zorunda yöneticiler. Bugün bakıldığında okullara özellikle gönderilmeyen çocuklar hakkında maalesef kötü duyumlar alıyoruz. Tarikatlara, cemaatlere, gerici ve o noktada uygun olmayan yapılara hali hazırda sokak aralarında olan kurslarına yada bir biçimde  onların himayelerine teslim ediliyor. Bu da aslında bizim en büyük korkumuz" diye konuştu.

Eğitimcilere koronavirüs aşısının yapılıp yapılmaması gerektiğini konusunu da değerlendiren Beyazadam, "Salgın koşullarında dezavantajlı olarak çalışan sağlık emekçilerini unutmamak lazım. Onlara herkesten öncelikli olarak bu noktada gerekli tedbirlerin kendilerine sunulması gerekiyor. Eğer siz bu noktada okulların açılması çalışmalarını sürdürüyorsanız, eğitim öğretim emekçilerinin aşı konusunda desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

 
Bakan Soylu, komutanlar toplantısına başkanlık etti
 
Koronaya yakalanan rektör hastaneye kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Soylu, komutanlar toplantısına başkanlık etti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında, '2020 yılı Sahil Güvenlik ...
O laboratuvar kapatıldı mı? Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama!
İzmir'de Halk Sağlığı Laboratuvarı'nın kapatılması ile ilgili çıkan haberler ...
Sahte içki 69 günde 92 can aldı!
Bursa'da son 3 günde metil alkol zehirlenmesi belirtisiyle hastaneye kaldırılan ...
 
Korona anneyi aldı, bebek hayata tutundu
Trabzon’da doktor eşiyle birlikte koronavirüse yakalanan 7 aylık hamile ...
Emre Tyler Mays'ın katiline müebbet
İstanbul'da Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 17 ...
Covid test kiti satışı yapan sitelere erişim engeli
Sağlık Bakanlığı, sosyal medya ve internet alışveriş siteleri üzerinden ...
 
Herkes karantinada... İzmir'de o PTT Şubesi kapatıldı!
Kargo çalışanlarının pandemi sürecinde çok zor koşullarda çalıştığını ...
Sevgili katili, cezaevinden izinli çıkmış!
Antalya'da yalnız yaşadığı evinde ölü bulunan Ukrayna asıllı Türk vatandaşı ...
Tatlıses'in vurulması davası: Abdullah Uçmak'tan 'FETÖ' şikayeti!
Sanatçı İbrahim Tatlıses'in ağır yaralandığı 14 Mart 2011'deki silahlı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva