HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Kasım 2012 Cuma - 10:16

İzmir ‘hesabını yaptı’: Bütçe 2 milyar 298 milyon TL

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı bütçesi meclis toplantısında 2 milyar 298 milyon TL olarak belirlendi. AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, “Bütçe yatırım değil tamirat, tadilat bütçesidir” dedi.

İzmir ‘hesabını yaptı’: Bütçe 2 milyar 298 milyon TL

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun EXPO 2020 sunumu nedeniyle Paris’te olmasından dolayı katılmadığı meclis toplantısını Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan yönetti. Toplantıda, belediyenin 2013 yılı bütçesi ile 2012 performans programı resmen kabul edildi. AK Partili meclis üyelerinin ret oyu kullandığı bütçe oy çokluğu ile kabul edilirken yatırımlar dahil 2 milyar 298 milyon TL olarak tespit edildi. Bütçe görüşmelerinde AK Parti ile CHP arasında tartışmalar yaşandı.
 
HAYAL ETMİYORUZ, GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Toplantıda ilk sözü CHP Grup Sözcüsü Olgun Atilla alırken bütçenin kullanılacağı alanları ve ayrılan para miktarını anlattı. 2013 yılının yatırım yılı olacağını ifade eden Atilla, “Güzel İzmir’in aydınlık yarınlarını sadece hayal etmiyoruz. Yapacaklarımızı önce planlıyor sonra gerçekleştiriyoruz. İzmir’i geleceğin kenti haline getirirken kaynakları da verimli kullanıyoruz. Bütçe kaynakların hedeflere göre harcamanın diğer adıdır. 2013 yılında ulaşımda önemli yapacaklarımız var. Bütçenin oldukça büyük bölümünü kapsayan bu alana 345 milyon TL ödenecektir. İlk gemiyi yine önümüzdeki yıl alacağız. Ardından sırasıyla diğerleri gelecek. Ayrıca iskele ve marinalar da düzenlenecek. Yine Üçyol-Üçkuyular Metro hattı tamamlanırken banliyo üst geçit ve alt yolları da gerçekleştirilecektir. Belediye olarak 80 kilometrelik hattın Menderes’ten Torbalı’ya uzatılması için çalışmalar sürüyor. Üçkuyular-Konak Alsancak güzergahı ile Karşıyaka-Bostanlı arasında tramvay çalışmaları başlayacaktır. Belediye aynı yıl içinde birçok yere semt garajları inşa edecektir. Ulaşımda tam adaptif trafik yönetim sisteminin büyük bölümü tamamlanacak. Bölgesel otoparkların çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Kentsel altyapı çalışmaları bütçe içinde ikinci sırada yer alıyor. Burada 264 milyon TL ödenek ayrıldı” dedi. Atilla, belediyenin kentsel dönüşümden altyapıya, arıtma tesislerinden imar planlarına ve yatırımlara kadar birçok konuda çalışmaların yeni yılda tamamlanacağını ifade etti.


ZAYIF PROJELER
CHP Grubu adına konuşan Olgun Atilla’nın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar yapılanları eleştirirken planlamanın yetersiz olduğunu söyledi. Çakar, “Bütçeleri oluştururken rakamları yazmak kolay Bu rakamları istediğimiz gibi büyütüp, küçültebiliriz. Önemli olan işlevsel bir durumunun olmasıdır. Yapılan ve söylenilenin o büyüklük içindeki payı da ayrıca önem arz eder. İzmir’de 100 binin üzerinde öğrenci var. Abla-ağabey projesinde 400 öğrenci çalışmış. Bunu oranladığınızda binde 4 eder. Böyle bir şeyi proje diyerek getiriyorsunuz. Bunu faaliyet olarak anlatmak doğru değil. Kültür faaliyetlerine ve kültür işlerinde 300 engelliye destek verileceğinin söylendiği konusu var. Nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğu bir yerde bu çalışmalar yeterli değil” dedi.
 
SADECE PROJEDE KALMIŞ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sürekli gündeme getirdiği ‘Yüzülebilir Körfez’ çalışması kapsamında yapılanların da yeterli olmadığını anlatan Çakar, “Tarama gemisi, çöp toplama aracı var. Ayrıca çöp transfer istasyonu konusunda yapılan çalışmalar da yeterli değil. Evsel atık istasyon çalışmaları da beklenildiği gibi değil. Belediye yine mezbaha projesinin çizimini anlatmış. Bu bir hayal projedir. Biz mezbaha projesi 2012-13 yılında çizilirse kaç yılda yapılır kim bilir. Ayrıca Güzelbahçe Yelki’de yapılması planlanan mezbaha yapımı ile ilgili bilgi yok” diye konuştu. Kentsel dönüşüm konusunun siyaset malzemesi haline getirildiğini anlatan Çakar, “Cennetçeşme Kentsel dönüşüm projesi uygulaması belirlenen yıllarda zaten yapılmıyor. Bu projenin ‘proje geliştirme oranı’ yeterli değil. Onaylansa ne olur, onaylanmasa ne olur. Belediye daha bu çalışmayı 20 yılda bitiremez. Aynı durum Ege Mahallesi için de geçerli” dedi.


 
YATIRIM DEĞİL TAMİRAT
1 milyar TL’lik yatırım bütçesine sahip Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın tamirata 230 milyon TL bütçe ayrıldığını anlatan Çakar, yeni projelere 20-30 milyon TL ayrıldığını anlattı. Çakar, “Demek ki önümüzde yatırım değil tamirat, tadilat projeleri var. İzmir’de yeterli derecede otopark sayısı yok. Bir kent otopark ihtiyacını karşılayamazsa trafik sıkışıklığı yaşanır. Bu yatırımlar ile, bu program ile trafik sıkışıklığı bitmez. İzmir’de bakımı yapılacak iki iskele projesi var. Peki yeni yapılacak iskele var mı? Yok. Denizleri de iyi kullanamayacağız. Yine üzerinde tartışılan tramvay projelerine baktığınızda sorun yaşanıyor. Üçkuyular-Alsancak tramvay hattı çoktan onaylandı. Programda 2012 yılında yüzde 40 ilerleme öngörülürken 2013 yılında da yüzde 10 öngörülüyordu. Siz bu yıl yüzde 40’ı hiç yapmadığımız için önümüzdeki yıl yüzde 50 yapacaksınız. Böyle giderse bu proje de 10 yılda biter” dedi. Çakar, hazırlanan projeler arasında gerçekleşme oranı en iyi olabilecek projenin yeni fuar alanı olduğunu anlattı.
 
SOSYAL DEMOKRAT ANLAYIŞ İLE ALAKASI YOK
Kültür kenti İzmir’de kültür hizmetleri verilen Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’ne girişlerin yüzde 50 arttırılmasının doğru olmadığını anlatan Çakar, asfalt, parke ve bordür taşlarının maliyetlerini de eleştirdi. Bir metrekare parke taşı 20 TL’ye mal edildiğini anlatan Çakar, vatandaştan 90 TL alındığını söyledi. Çakar, “Hadi zam yap 30 al ama böyle olmaz. Bunun sosyal demokrat anlayış ile alakası yok. Bu ticaret yapanların bile yapmayacağı uygulamadır. Arkadaşlar cevap verirken ‘şu belediyede böyle, şöyle’ diyecekler. Biz İzmir’de yaşıyoruz. Başkalarının yanlışlarını alıp kendimize bahane üretmememiz gerekir. Belediyenin toplam bütçesi 2 milyar 298 milyon TL’dir. Bu bütçenin zaten 900 milyon TL’si gerçekleşmiyor. Belediyenin bütçesi borçlanmaya dayalı tamir, tadilat bütçesidir” dedi.
 
EN SON ELEŞTİRİLECEK BELEDİYE
Abla-ağabey-kardeş Projesi ve Süt Projesi'nin Türkiye’ye model olduğunu anlatan Murat Bakan, “Bu proje takdir edilecek projedir. Okuyan gençler gecekondu bölgelerindeki çocuklara yardımcı oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi engelliler alanında eleştirilecek en son belediyedir. Belediye ‘engelsizmir’ projesi ile alkış almıştır. İzmir’de belediyenin yardımcı olduğu 300 değil 19 bin 200 engelli var. Bilginiz yanlış. Biz belediye olarak ileri biyolojik arıtma tesislerinin yapımında önemle çalışıyoruz. Biz, iktidar partisinden Gediz’den İzmir Körfezi’ne gelen kirliliğin önlenmesi için çalışma yapmalarını bekliyoruz. Burada kamulaştırma ve evsel atıklarla ilgili eleştiriler oldu. Mezbaha yerinde mülkiyet sorunları var. Bizden kaynaklanmıyor. Yine kentsel dönüşümde yanlış bilgi var. Cennetçeşme projesi bakanlıkta onay bekliyor. Karabağlar projesi bir yıl bekledikten sonra bakanlar kurulundan çıktı. Konak-Ballıkuyu, Gaziemir Aktepe-Emrez Projeleri de bekledikten sonra çıktı. Halen bekleyen projeler var. Ankara’da nasıl Kuzey Ankara Projesi bir gecede onay aldıysa İzmir için de aynı özveriyi bekliyoruz” dedi. Bakan, Çakar’ın eleştirdiği Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın yaptığı çalışmaların takdir edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Bakan, “Belediye ova yollarına kadar asfaltlama çalışmaları yaptı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir’in milletvekilidir. O yüzden yol ve kamulaştırma çalışmalarında belediyeye yardımcı olabilir. Siz, tramvay projesinde DLH ile Devlet Planlama Teşkilatı’nı karıştırıyorsunuz. Biz bu sorunu halletsek Hazine Müsteşarlığı’nı nasıl geçeceğimizi de bilmiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi kenti tarih, kültür kenti yapmak için çalışan belediyedir. Dileriz ki belediye tamamen ücretsiz yapsın. Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’ni yapmak aslında bakanlığın işidir. Biz, İstanbul’da olduğu gibi İETT garajında uygulanan sistemi uygulamadık. Eski otobüs garajını kültür merkezi yaptık, satmadık” ifadelerini kullandı.
 
Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “İzmir bütün dünyanın ilgisini çeken bir kenttir. Yatırımlar artıyor, çalışmalar hızlanıyor. Herkese hayırlı olsun” dedi.
 
ENGİN’İN UYARISI İŞE YARAMADI
Dün yapılan belediye meclis toplantısı öncesinde parti grup toplantısına gelerek belediye başkanlarının toplantılarına katılmamasına tepki gösteren CHP İl Başkanı Ali Engin, ‘katılım gösterin’ uyarısında bulunmuştu. Engin’in uyarısı pek ciddiye alınmadı. Mecliste bulunması gereken belediye başkanlarının büyük bölümü yine gelmedi. Toplantıya Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı dışında diğer başkanlar katılmadı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SEYDİBABA 23 Kasım 2012 Cuma 15:49

SN.K.ÇAKAR KONUŞMANIZI OKUMUŞ BULUNMAKTAYIM.İZMİR DE YAŞADIĞINIZI SÖYLEDİĞİNİZ ÇOK DOĞRU.ANCAK GAZİEMİR BEL.MECLİSİ ÜYESİ OLARAK GAZİMİRDE NE ZAMAN YAŞAMAYA BAŞLAYACAKSINIZ.B.ŞEHİR MECLİS TOPLANTILARI OLMASA İSMİNİZİ CİSMİNİZİ UNUTACAĞIZ.!

Yorumu oyla      14      5  
partili 23 Kasım 2012 Cuma 12:55

Bütçe sunumunu sunan bornova ve büyükşehir mejlis üyesi sayın mejlis üyesi olgun atillayı izlerken adının neden bornova belediye başkanlıgına dillendirildigini yakındangören biri olarak mutavazi vede alçak gönüllülügünüde şait oldum sanırım gerek yaşam tarzı gerekse kariyer olarak bu makama yakışıyorki halk arasında adı bu sıfata yakıştırılıyor olgun beye tavsiyem hep böyle kal zira C.H.P NİN SİZİN GİBİLERİNE İHTİYACI VAR.Yolun açık olsun Olgun Atilla

Yorumu oyla      51      8  
NS 23 Kasım 2012 Cuma 09:06

Kenan çakarı görmekten sıkıldım tamam grup başkanvekili anladık da başka adam yok mu ya bu partide.

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de yılın öğretmeni Urla’dan
İzmir’de yılın öğretmeni Urla Asiye Hüseyin Akyüz Bilim İlköğretim Okulu ...
İsveç’e kaçan Özgüven ardında isyan bıraktı!
Yargıtay’ın hakkında verilen 8,5 yıl hapis cezasını onamasının ardından ...
Büyükşehir bu kez İTO Meclis Üyesi’ni yasakladı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şikayeti ile İçişleri Bakanlığı, Ticaret ...
 
İzmir BIE'yi büyüledi... Pavey dünyayı ağlattı...
İzmir EXPO 2020 yürüyüşü kapsamında BIE Genel Kurulu’ndan üçüncü kez sahne ...
Gaziemir'de semt evi açma sezonu başladı
Sosyal belediyecilikteki atılımlarıyla dikkatleri çeken Gaziemir Belediyesi’nin ...
Bergama hedef tüm engellilere ulaşmak
Bergama Belediyesi tarafından kente kazandırılan Rahmi Yeşilsoy Engelli ...
 
Konak’tan Altınpark’a kardeş proje geliyor
İzmir Kalkınma Ajansı’nın 2012 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında ...
Solak'tan taksicilere durak ve takım elbise sözü
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Çiğli’de görev yapan taksicilerin ...
Aliağa Belediyesi’nden ücretsiz SBS kursu
Aliağa Belediyesi kent merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Helvacı mahallesindeki ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva