HABERLER>GÜNCEL
13 Şubat 2021 Cumartesi - 11:29

İzmir Gıda Mühendisleri Odası uyardı: Sevgililer Günü için çikolata alırken dikkat!

Sevgililer Günü için vatandaşlar, çikolataya rağbet gösterirken Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak'tan uyarı geldi.

İzmir Gıda Mühendisleri Odası uyardı: Sevgililer Günü için çikolata alırken dikkat!

Sevgililer  Günü için vatandaşlar, çikolataya rağbet gösterirken Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak'tan uyarı geldi. Toprak, "Çikolata tağşişe çok fazla açık bir ürün. Dikkat edilmesi gereken çok önemli özellikler var. Kaliteli bir çikolata parlak, pürüzsüz ve düzgün yapıda olmalı. Kırıldığı zaman kırıntı bırakmaması gerekir" dedi.

İzmir'deki birçok işletme, 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarını tamamlayıp ürünlerini vitrinlere koydu. Bu özel günde en çok talep gören çikolata için üreticiler, çeşitli tasarımlarla müşterilerini beklemeye başladı. Tatlı bir 14 Şubat geçirmek isteyenler, beğendikleri ürünleri özel paket yaptırarak, eş ya da sevgililerine hediye etmek için kolları sıvadı. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetin Kurulu Başkanı Uğur Toprak, çikolata alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

"Çikolata tağşişe çok fazla açık bir ürün. Dikkat edilmesi gereken çok önemli özellikler var. Kaliteli bir çikolata parlak, pürüzsüz ve düzgün yapıda olmalı. Kırıldığı zaman kırıntı bırakmaması gerekir. Bihter çikolatalar, sütlü çikolataya göre kırdığın zaman daha sert bir ses çıkarmalı. Çikolatayı elimize aldığımız zaman vücut sıcaklığında erimeli. Elimize aldığımız zaman çikolata erimeye başlamalı. Çünkü vücut sıcaklığı ortalama 30 derece. Bu nedenle kakao erimeye başlar. Buna çok dikkat etmemiz gerekir." 

Farklı bir yağ tadı gelmemesi gerektiğini söyleyen Toprak, "Yoğun bir yağ tadı varsa, çikolatada dışarıdan farklı bir yağ katıldığı anlamına gelir. Çikolata diye çok farklı ürünler satılabiliyor. Özellikle pralini çok fazla görüyoruz. Çikolataya çok benzer yapıdadır ama aslında çok farklı 2 üründür. Kakao bulunmaz planinde. Diğer bitkisel yağlar ve ürünlerin karışımıyla yapılan bir üründür. Çikolatayı alırken şuna dikkat etmek lazım. İçerdiği ürünler nedeniyle gıda alerjisi olan özellikle süt, Antep fıstığı, fındık gibi ürünlere alerjisi olanlarım mutlaka dikkat etmesi gerekir. Ürünü alırken mutlaka etiketi iyi okunması gerekir. İyi bir çikolatada kakao oranı yüzde 50'nin üzerinde olması gerekiyor. Kakao oranı ne kadar fazla olursa, ürünün raf ömründe o kadar uzuyor. El yapımı çikolatalarda raf ömrü biraz daha kısa oluyor" dedi.

5 yıldır ev yapımı çikolata üretimi yapan işletmeci Damla Deniz Tutuk (31), "Yoğun geçiyor satışlar. Sevgililer gününde insanlar birbirlerine çikolata almayı tercih ediyor. Özellikle üç boyutlu seçenekler daha çok tercih ediliyor. Çikolata herkesi mutlu ediyor. Sevgililer günü için özel seçeneğimiz var; 'Seni seviyorum' gibi tabletler var. Kırmızı kalplerimiz var. Kalpli çikolatalarımız var. Spesiyal birleştirdiğimiz özel tatlılarımız var. En çok sevgililer günü olduğu için, 3 boyutlu kristal kalp tercih ediliyor. Fiyatlar 80 lira ila 290 lira arasında değişiyor" dedi.

Çikolata alan Haydar Ceylan (68), "14 Şubat özel bir gün, muhakkak çikolata alınır. Haftada bir gün mutlaka bizim çikolata krizimiz var, alıp yeriz" dedi. Eşi Ayşe Dinçer de, "Benim her gün tutuyor çikolata krizim. Bugün özel bir gün, kalplisini aldım" diye konuştu.

3 aylık evli kadın kuaförü Kutay Su (20), "Öncelikle ambalaj çok önemli. Bir kadına verilecek en güzel hediye çikolata bence. Ambalaj hoşuma gitti, o yüzden aldım. Genelde bilindik yerden alıyorum. İsmini bilmediğim yerden almıyorum" dedi. (DHA)

 
Denizli merkezli 3 ilde uyuşturucu operasyonu
 
Milyonerlerin mevduatı 568 milyar lira arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sevgililer Gününü unutmak boşanma gerekçesi sayılabilir'
14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken, avukat Zerrin Aslantaş Arpaşin, ...
Gara'da 2 terörist daha etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, "Irak'ın kuzeyindeki Gara'da devam eden Pençe ...
Yolcu otobüsünde korona paniği: 2 kişi pozitif!
Kırıkkale'de kontrol noktasında durdurulan otobüsteki 2 yolcunun koronavirüs ...
 
İzmir'de dört ayrı ilçede terör baskını!
İzmir’in Bayraklı, Çiğli, Karabağlar ve Konak ilçelerinde eş zamanlı terör ...
26 büyükelçiliğe yeni atama kararnamesi
4 uluslararası örgüt daimi temsilcisi ile 22 ülke büyükelçisi merkeze ...
Gül, ‘Adli süreçte yalnız değilsiniz’ projesini anlattı
Mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar, şiddet mağduru kadınlar, yaşlılar ...
 
İzmir'de gözaltına alınmıştı... Serbest bırakıldı
İzmir'de 'Boğaziçi dayanışma' gruplarını yönettiği iddia edilen Beyza Buldağ, serbest bırakıldı.
PKK’nın sözde 3 yöneticisi etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak kuzeyindeki Gara ...
Sokağa çıkma kısıtlaması başladı
Türkiye genelinde yeni tip Corona virüs (Covid-19) ile mücadele tedbirleri ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva