HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2020 Salı - 13:56

İzmir Gıda Mühendisleri Odası’ndan çağrı: Alkollü içkide vergiler düşürülmeli!

Alkollü içkilerde çok yüksek oranlarda vergi uygulanmasının kayıt dışılığı ve sahteciliği körüklediğini belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “alkollü içkilerdeki yüksek vergi baskısının, sahtecilik cazibesini düşürecek oranlara çekilmesi, tüketicinin uygun fiyatlarla alkollü içkilere ulaşmasını sağlayıcı bir fiyat düzeyinin belirlenmesi gerekiyor” dedi.

İzmir Gıda Mühendisleri Odası’ndan çağrı: Alkollü içkide vergiler düşürülmeli!

EGEDESONSÖZ- TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, son dönemde artan alkol zehirlenmesi vakalarını değerlendirdi. Alkollü içkilerdeki yüksek fiyatın tüketicileri ucuz fiyatlı kaçak üretimlere sevk ettiğini söyleyen Toprak, “Tamamen adli bir vaka ve kayıt dışı ekonominin bir ürünü olan merdiven altı üretimin halk sağlığını nasıl tehdit ettiğinin en çarpıcı örneğiyle karşı karşıyayız. Gıda insan sağlığı ile doğrudan ilgili, ihmal edilemeyecek ve ertelenemeyecek bir konudur. Mevzuat hazırlamak, kurallar koymak, bu kuralların uygulaması ve yeterince denetim yapılması son derece önemli. Bu denetimlerin yeterince yapılamaması tüketicileri riske atıyor. Bu denetimler yeterince yapılamazken, bir de alkollü içkilerde çok yüksek oranlarda vergi uygulanması  kayıt dışını ve sahteciliği körüklüyor. Tüketicileri riske atıyor. İçilebilir nitelikte alkol olmasının çok ötesinde sanayi tipi alkollerden veya hiç olmayacak bir şekilde insan sağlığı için son derece zararlı olan metil alkol türü çok daha ucuz alkol kullanılarak yapılan bu kaçak üretimlerin insan hayatını nasıl sonlandırdığına bir kez daha tanık olduk” dedi.

“BÜTÇE AÇIKLARI ALKOLLÜ İÇKİLERE YAPILAN ZAMLARLA KAPATILIYOR”
Alkollü içkilere yüksek oranda vergi uygulandığını belirten Toprak şu sözleri söyledi:

“Bütçe açıklarını kapatmak için, alkollü içkilere yapılan yüksek zamların ve vergilerin sahtecilik ve kaçakçılığı tetiklediği açık. Rakı dışındaki diğer distile alkollü içkilerde de sahteciliğin olmadığını söylemek olası değil. Bugün rakıda yaşanan sorun, yarın votka ve diğer distile içkilerde de görülebilir. Bu bağlamda, alkollü içkilerdeki yüksek vergi baskısının, sahtecilik cazibesini düşürecek oranlara çekilmesi, tüketicinin uygun fiyatlarla alkollü içkilere ulaşmasını sağlayıcı bir fiyat düzeyinin belirlenmesi gerekiyor.”

“KAÇAK ALKOLDEN ÖLMEK, İNSANIN KADERİ OLMAMALI”
Toprak, devletin denetlemeden sorumlu kamu kurum ve kuruluşları ile etkin bir denetim mekanizması kurması gerektiğine değinerek, “Merdiven altı kayıt dışı üretimlere yönelik çok boyutlu bir çalışma başlatması, halk sağlığının ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yerel yönetimler dahil olmak üzere konuyla ilgili bizler gibi Anayasa’da tanımlanmış kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte çalışmalar yapmalıyız. En basit tedbirlerle alkol ve gıda zehirlenmesi gibi vakalarla insanlarımızı yitirmek çağdaş, demokratik bir hukuk devletine yakışmamaktadır. Halk sağlığı ve gıda güvenliği denetimsizliği ile yüksek ÖTV’nin bir sonucu olan kaçak alkolden ölmek, insanın kaderi olmamalı” dedi.

Tüketicilerin ürünün dış görünüşünden sahte olup olmadığını anlaması mümkün olmadığını vurgulayan Toprak, şunları söyledi:

“Dökme içki tüketmemek veya tükettikleri noktalarda orijinal ambalajı görmeyi talep etmek yetersiz de olsa vatandaşlar tarafından önlem olarak görülmeli. Alışveriş sırasında kapak, etiket, barkod ve seri numarası kontrollerini yapmaları ve olabildiğince güvenilir buldukları yerlerden içki satın almaları önemli. Akıllı telefonlarda kullanılabilen ‘GİB BÜİS’ uygulaması ile ürünlerin bandrolünde bulunan QR kodu okutup orijinalliğinin kontrolü sağlanabilir. Vatandaşlar şüpheli gördükleri durumları yetkililere bildirmekten kaçınmamalılar. Genel bir ilke olarak, piyasadaki eşdeğerlerinden çok daha ucuz olan gıda maddelerinde sahtecilik ve aldatma riski yüksek.”

“METİL ALKOLÜN ZEHİRLENME BELİRTİLERİ 12-24 SAATE KADAR GÖRÜLMEYEBİLİR”
Metil alkolün endüstriyel kullanıma uygun bir ürün olduğunu, gıda ürünlerine girdi olarak kullanılmasının kesinlikle yasak olduğunu söyleyen Toprak, “Türk Gıda Kodeksi'ne göre rakıda bulunmasına izin verilen metil alkol miktarı en fazla 150 gram/hektolitredir. Bu miktardan daha yüksek oranlarda metil alkol içeren ürünler insan sağlığı açısından riskli olarak değerlendirilir. Mevzuatta izin verilen dozların üzerinde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olur. Zehirlenme belirtileri 12-24 saate kadar görülmeyebilir. Metil alkolün bir diğer özelliği zehirleme dozunun değişkenlik gösterebilmesidir. Zehirlenme mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle başlar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve ölüm; bu olumsuz tablonun ciddi sonuçları olarak ortaya çıkar.  Belirtiler görülmeye başlandığı an derhal hastaneye başvurulmadır” diye ifade etti.

 
Meclis Başkanı Şentop'tan erken seçim yorumu
 
Sokakta nargile içen 6 çocuk Çocuk Şube'ye götürüldü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selçuk Mengüç 13 Ekim 2020 Salı 21:14

Çok doğru bir bakış. Amerika veya Almanya'da da içki içiliyor ancak hiç kimsenin aklına dezenfektandan içki yapmak gelmiyor.

Yorumu oyla      2      3  
Tayyar Önder 13 Ekim 2020 Salı 16:17

Alakası Yok... Alkol'ün Su Gibi Tüketildiği Rusya'da Votka Çok Makul Fiyata Satılmasına Rağmen Kaçak Alkol Ölümleri Konusunda Rusya Dünya da Neredeyse Birinci Sıradadır...Lümpen Proleter Bir Yapı Toplum da Hızla Büyümektedir... Sorun Bunun Önlenmesidir... Kadın Cinayetlerinden Kaçak Alkol Ölümlerine Onlarca Yaşanan Ortadayken...

Yorumu oyla      2      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO Meclisi’nden sağlık çalışanlarına teşekkür 
EBSO Meclisi, pandemi süreciyle birlikte her biri birer kahramana dönüşen ...
Varank: En hızlı toparlanan ülkelerdeniz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin sanayide en hızlı ...
Sanayi üretiminde hızlı yükseliş!
Ağustos ayında Sanayi Üretim Endeksi yıllık yüzde 10.4, aylık olarak ise yüzde 3.4 yükseldi.
 
Piyasalarda yoğun veri gündemi
Türkiye'de sanayi üretimi endeksi, ABD ve Almanya'da enflasyon ve IMF'nin ...
Süt üreticisi vefat ilanı verdi
Sosyal medyada büyük yankı uyandıran, "acı kaybımız" başlıklı ilanın, ...
Nobel Ekonomi Bilimleri ödülü sahiplerini buldu
Nobel Komitesi, 2020 Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü'ne Paul R. Milgrom ...
 
27 bin kişinin şifresini çaldılar
Binlerce kişiye ait, kullanıcı adı ve şifreyi ele geçiren siber korsanlar, ...
Varank: Özel sektör yatırımları artıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ağustosta; 18,3 milyar yatırımı ...
Temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin işgücü istatistiklerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva