HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2016 Salı - 12:13

İzmir’e doğalgaz çağrısı: 2017’den önce…

İzmir’de 1 milyon 50 bin haneye temiz enerji götüren İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yandımata Egedesonsöz’ün sorularını yanıtladı. Başvuru şikayetlerine yanıt veren Yandımata, vatandaşlara yetkili firma uyarısında bulundu ve ekledi: 2017’den önce abone olun!

İzmir’e doğalgaz çağrısı: 2017’den önce…

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’in tek doğalgaz firması İzmirgaz’da havaların soğumasıyla birlikte yoğunluk arttı.

Günde yaklaşık iki bin adet projeyi değerlendiren İzmirgaz gelen talepleri en kısa sürede gerçekleştirmek için çalışmaları sürdürüyor.

Geride bırakılan yıldaki çalışmalar ve yol haritası ile ilgili Egedesonsöz’ün sorularını yanıtlayan İzmir Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Burçin Yandımata,  vatandaşlara önemli mesajlar verdi.

561 KİLOMETRELİK ÇELİK HAT
İzmirgaz’ın 2016 yılında yaptığı faaliyetler hakkında bilgi veren Burçin Yandımata, “Biz şimdiye kadar 1 milyon 50 bin hanenin bağımsız bölüm sayısı olarak doğalgaz arzını sağlayabilecek bir altyapısı yaptık. 561 bin metre çelik hat var. İzmir'de 2 milyon 812 bin polietilen ana hat yaptık.  1 milyon 481 bin metre servis hattı döşedik. 141 bin 521 adet servis kutusu imalatı yaptık. 141 tane bölge rektörümüz var. 23 tane de A tipi basınç ölçüm istasyonumuz var. Bu rakamlar bu çok büyük rakamlar. Bu sene ne yaptık? 83 kilometre çelik halat yaptık 338 bin metre polietilen ana hat, 203 bin metre servis hattı, 22 bin 600 adet servis kutusu montajı yaptık. 20 tane de bölge regülatörü montajı yaptık. Biz burada 1 milyon 100 bin adet bağımsız bölüm sayısı olarak evin doğalgaz kullanımı için altyapı çalışması yaptık. Biz bin 50 konutun doğalgaz kullanımı altyapısını yaptık.  Bunların yaklaşık 754 bin adedi doğalgaz kullanıyor. Aradaki 300 bin 400 bin kişi doğalgaz kapısında olduğu halde kullanmıyor. Bu da büyük bir rakam” diye konuştu.

KINIK’A DOĞALGAZ MÜJDESİ
Mevcut saha olarak İzmir’deki 30 ilçenin 17 tanesinde hizmete ulaşıldığını ifade eden Yandımata, Kınık’a doğalgaz müjdesi verdi.

Burçin Yandımata, “İzmirgaz olarak toplam 17 ilçede hizmet veriyoruz.  Doğalgaz arzının sağlandığı iller ilçeler Karşıyaka, Konak, Bornova, Bayraklı, Buca, Torbalı, Menemen, Menderes, Karabağlar, Ödemiş, Tire, Kemalpaşa, Aliağa, Balçova, Çiğli, Narlıdere, Gaziemir’de hizmet veriyoruz.  Bu ay içerisinde de Kınık’a hizmet vereceğiz. Bu saydığımız ilçeleri ülkelerin tamamına yüzde yüz ulaşılamadı. Bu mümkün değil Çünkü sürekli yeni yapılar yapılıyor onlara yetişmeye çalışıyoruz. Diğer ilçeleri de doğalgazı 2017 yılı içinde götürmeyi planlıyoruz” dedi.

DOĞALGAZ KULLANIMI HAVA KALİTESİNİ ARTTIRACAK
İzmir’de kış aylarında tavan yapan hava kirliliği hakkında konuşan Yandımata, “İzmir'deki hava kirliliğinin sadece bir yere bağlamak doğru olmaz. Konutlardan dolayı kirletme var,  sanayiden kaynaklı, ulaşımdan dolayı bir kirlenme var. Hava kirliliğinin birçok nedeni var. Bunlardan en büyüğü konutların kış aylarında kullandığı yakıtlardan dolayı kaynaklanıyor. Yaz aylarında böyle bir kirlilik olmuyor. Kış aylarında bunun olması demek büyük payın konuttan olduğunu gösteriyor. İzmir'de yaygın olarak kömür ve fuel oil kullanılıyor. Birçok merkezi sistem kullanan binalarda, iş hanlarında, özellikle Konak bölgesinde gördüğünüz bir şey... Doğalgazın yoğun olarak kullanıldığı Mavişehir Bostanlı gibi yerlerde hava kalitesini de ciddi anlamda artışlar oldu. Bunların doğalgaza döndürülmesiyle birlikte hava kalitesinde ciddi bir artış oldu. Doğalgaz kullanımı, hava kalitesinin artmasında etkili olacaktır. Sadece doğalgazla da olacak bir şey değil. Çünkü mutlaka binalarda izolasyon konusu çok önemli ısı yalıtım çok önemli” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE DOĞALGAZ İMKANI OLANLARIN YARISI KULLANMIYOR
Kentte doğalgaz hizmeti götürülen konutların yarısının gaz kullanmadığını söyleyen Yandımata, “İzmir’de götürdüğümüz yerlerin yaklaşık yüzde 50’si doğalgaz kullanıyor. Biz 1 milyon 50 bin haneye gitmişiz, 554 bin tanesi bunlardan doğalgaz kullanıyor. Abonenin bağımsız bölüm sayısı 754 bin bağımsız bölüm sayısı ne demek; biz her 100 metrekareye bağımsız bölüm diyoruz. Yani 250 metre 300 metrekarelik bir evde oturuluyorsa biz ona 3 bağımsız bölüm diyoruz. Bizim doğalgaz gördüklerimizin yüzde 50'si doğalgaz kullanıyor” dedi. 

SALONDA ISINIP BANYODA MUTFAKTA ÜŞÜMEK ISINMAK DEĞİL
İzmir’de vatandaşların kapısına doğalgaz gelmesine karşın kullanım oranın az olmasıyla ilgili Yandımata, “İzmir'in soğuk olmadığına inanmıyorum. İzmir kışı olan bir şehir... Diğer Doğu’daki illere göre soğuk gün sayısı daha az.  Ama yine de İzmir soğuk bir kent... Vatandaş burada evine doğalgaz geldiği halde kullanmayıp elektrikli cihazları tercih ediyorsa bir şey diyemem. Ama elektrik ile 100 TL ödüyorsa doğalgaz ile 25 TL öder. Bir defa bir vatandaşın evini tamamen klima ile ısıtması mümkün değil. Sadece salonunuzu ısıtırsınız.  150 metrekarelik bir evde oturulduğunu var sayalım. Yatak odası ve salonda klima varsa toplamda 45 metrekarelik bir alan yapar. Yani elektrikle 45 metrekarelik alanı ısıtıyorsun. Salonda klimayı açıp ısıtıp, mutfağa giderken donarak gitmek, banyoda üşümek, ısınmak değil.  Doğalgaz ile evin her yeri sağlıklı bir şekilde homojen olarak ısınır. Ama öyle klima ile bir evin her yerini 21 dereceye getirmek mümkün değil. Siz hiç İzmir’de her odada klima olan bir yer gördünüz mü? Onlar evin bir kısmında ısınıyorlar” şeklinde konuştu. 

BİR AYDA 12 BİN DİLEKÇE GELİYOR
İzmirli vatandaşların İzmirgaz’a yaptıkları başvuru sürelerinin uzaması üzerine gelen şikayetleri değerlendiren Burçin Yandımata, “İzmirgaz, İzmir tarafından çok benimsenmiş bir şirket. Çok kurumsal bir şirket. Teknik, sosyal, yazışmalar anlamında çok güçlü bir şirket. Vatandaşlarda şöyle bir algı var. Vatandaş, ‘İzmirgaz’a dilekçeyi yazdık, yarın gelip bağlayacaklar’ diyor.  Böyle bir şey yok. Bizi sağa sola şikayet ediyorlar. Biz dilekçeyi verdik, iki ay oldu diyorlar. Sen vereli iki ay oldu ama sen Dikili’de oturuyorsun… Benim bölgem değil Dikili. Buradaki vatandaşlar da bina bitiyor, ‘biz binaya başvurduk, yeni binaya doğalgaz getirmiyorlar’ diyor. Vatandaş Kasım ayının sonunda başvuruyor. Ama senin gibi başvuran on binlerce insan var. Bize burada bir ayda 12 bin tane dilekçe geliyor” dedi.

VATANDAŞ YAZIN DURUYOR KIŞIN BAŞVURUYOR
Yandımata,” Biz bu sene 22 bin tane kutu koyduk. Vatandaş Nisan Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında abone olmuyor, kış ayları geldiğinde biz abone olacağız diyorlar. Günde bin tane gaz açıyoruz biz. Burada günde iki bin tane iş tesisat projesine bakılıyor. Gaz şirketlerinde bir Ocak’tan Eylül’e kadar  olan süre var; bir de Eylül’den Aralık’a kadar olan bir süre var.  Ocak’tan Eylül’e kadar yapmamız gereken işi biz 4 ayda yapıyoruz. Biz bu sene 100 bin abone alıyoruz. Bu abonenin 50 bin tanesini ilk 8 ayda, diğer 50 bin tanesini de son 4 ayda alıyoruz.  Vatandaşlar, kış bittiğinde önümüzdeki sezonu düşünüp abonelik yaptırsalar. Yazın başvurular olursa kışın bu kadar curcuna olmaz. Bana günde 50 – 60 tane telefon ricası geliyor. ‘Ne olur buranın gazını aç, ne olur şuranın gazını aç’ diyorlar.  Senin evin Nisan ayında bittiyse neden Nisan ayında başvurmuyorsun? Ben başvurdum 1 haftadır bağlanmadı diyorlar. Bu talepler toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin  Alt Yapı Koordinasyon Merkezi’ne (AKOME) gönderiliyor. AKOME gerekli değerlendirmeleri yapıyor, gidiyor sokakların durumuna bakıyor.  Ondan sonra bize bir ruhsat veriyor. Bu süre de minimum 15 gün… Ruhsat çıktıktan sonra da aldığımız abone başvurusuna göre sıraya koyarak iş yapıyoruz” diye konuştu.

BAŞVURULARINIZI YAZIN YAPIN
Vatandaşlara yaz aylarında başvuru yapmaları için çağrı yapan Yandımata, “Günde bin tane gaz açmak az bir iş değil. Onda bile şikayet oluyor.  Bir kişi yaz aylarında başvurursa ısınma için kullanmayacağı için bekleme süresi daha rahat geçecektir. Nisan ayında 300 – 400 proje gelirken Kasım’da 5 bine yakın proje geliyor. Biz buna rağmen günde bin tane projeye onay veriyoruz, ertesi gün gazı açıyoruz. Bunlar Türkiye’de iddialı rakamlar. 22 bin tane doğalgaz kutusu koymuşuz. Anadolu’daki birçok ilde toplamda iki bin tane kutu yoktur.  Yeni bina projesi yapan adamlar gelip derse ben Haziran 2017’de bina teslim edeceğim diye, önümde uzun bir süre var. Rahat rahat yaparım… Ama evi teslim ettikten sonra gelip başımın etini yiyorlar. Sen bu inşaatı bir günde bitirmedin ki” şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLER SU TESİSATIYLA DOĞALGAZ TESİSATI YAPIYOR
Vatandaşlara yetkili firmalarla çalışmaları için çağrı yapan Yandımata” En büyük sıkıntılardan birisi, kim olduğu bilinmeyen, İzmirgaz ile ilişkisi olmayan, firmalara iş yaptırılıyor. Biz bunları tespit ettiğimizde işlemeler uzuyor.  Lütfen vatandaşlarımız İzmirgaz’ın sitesine girsin, oradaki yetkili firmaları bulsunlar.  Yetkisiz firmalara iş yaptırıyorlar. Küçük firmaları buluyorlar. Onlara proje çizdiriyorlar. Sonra olmayınca vatandaş mağdur oluyor. Bize gelip geldik bağlatamadık diyorlar. Bunlar İzmirgaz’dan kaynaklı bir sorun değil. Lütfen yetkili firmalarla çalışılsın. Müteahhitler ucuz olacak diye su tesisatçılarına doğalgaz borusu yaptırıyorlar. Sonra bunları bir şekilde geçirtmeye çalışıyorlar. Yetkili firmalar bu görevi yapsın” diye konuştu.

2016 BİTMEDEN ABONE OLUN
Yandımata sözlerini şöyle tamamladı: Doğalgaza geçmeye karar verenler, yaz aylarında başvurularını yapsınlar.  O zaman daha uygun fiyatla yaptıracaklar.  Bu dönemlerde fiyatlarda elimizden olmayan nedenlerle artış oluyor. Bunun yanı sıra abone olmak isteyenler 2016 bitmeden başvuru yaptırırlarsa daha uygun fiyatlı yaptıracaklar. 2017’de mutlaka bir zam gelecektir. Bir an önce abone olurlarsa daha iyi olur.

 
Çeşme’nin leziz festivaline büyük onur
 
3 ilçede yasa dışı geçiş operasyonu: 6 organizatör yakalandı
YORUMLAR
Toplam 29 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sevgi akdağ 23 Kasım 2020 Pazartesi 22:24

İsmetpasa mahallesine doğalgaz getirirmisiniz nereye baş vurmamiz lazım herkes doğalgaz bekliyor lütfen ne olur kılimayla isinamiyoruz teşekkürler

Yorumu oyla      2      3  
Hüseyin VARLIK 5 Ocak 2019 Cumartesi 13:43

Karşıyaka girişi NALDÖKEN VE GÜMÜŞPALA da yeni yapılan yüzlerce yeni bina var ve klima ile ısınmaya çalışıyoruz yeni binada oturanlar doğalgaz almak istiyor fakat hizmet henüz gelmiş değil gereğinin yapılmasını keşif yapılmasını bilgilerinize arz ederiz.

Yorumu oyla      10      5  
HAVVA EROGUL 23 Mart 2018 Cuma 17:27

İsmetpaşa mahallesine doğalgaz gelme ihtimali varmı dilekçelerimizi teslim ettik umarım beklentilere bu yaz cevap verebilirsiniz.

Yorumu oyla      9      5  
Emre35 27 Ocak 2018 Cumartesi 14:59

İzmir menemen TOKİ konutlarında oturuyom burda doğalgaz yok kömürle çalışıyor kalorifer kışın nefes alamıyoz sayın yetkililer 750 konut var ondan sonra çevre kirliliği diyorsunuz

Yorumu oyla      11      5  
murat 23 Kasım 2017 Perşembe 21:17

GÜMÜŞPALA 7000 sk dogal gazı beklemekten sıkıldı

Yorumu oyla      13      5  
Vildan 23 Ekim 2017 Pazartesi 20:55

Yorumunuz:Bina önüne kutu gelmesi için 90 iş günü verilmesi çok uzun bir süre ...Doğalgaz bağlatmak bu kadarmı zor...

Yorumu oyla      11      5  
Meliha gencer 9 Temmuz 2017 Pazar 18:35

Gümüş pala 700 bin sokakta doğalgaz yok yetkililerin buna bir an önce çözüm bulmasi lazım karsiyaka nin girişine aramizda 500 metre var neden bu sokağa doğalgaz gelmiyor yetkililerden bir cevap biliyorum lütfen

Yorumu oyla      13      5  
Sevim 30 Haziran 2017 Cuma 21:55

Lütfen Bornova Mevlana ya bağlı yunus emre mahallesine doğalgaz gelsin

Yorumu oyla      11      5  
Selen 23 Nisan 2017 Pazar 20:03

Artik torosa dogalgaz gelsin yolda yururken is kokusu yuzunden nefes almakta zorluk cekmekten sadece bir odaya tikili kalmaktan camasirlar asildigin ustlerine is kokusunun sinmesinden guzelim manzarayi is yuzunden gorememekten surekli geri kalip koy yasamindan cikamamaktan cok sıkıdık lutfen toros levent gultepe gibi yerlere dogal gaz gelsin artik

Yorumu oyla      11      5  
Volkan kartal 5 Nisan 2017 Çarşamba 09:08

Çigli egekent evka5 egekent 2 de dogalgaz var ulukentte yok ulukente dogalgaz istiyoruz saygilar

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Petkim Konteyner Limanı kapılarını açıyor
İzmir’in Aliağa ilçesinde 1.5 milyon TEU elleçleme kapasitesi ile Ege ...
Ege’de tarım ürünleri ihracatı yüz güldürdü
Ege bölgesinin önemli ihraç kalemleri arasındaki tarım ürünleri, bu yılın ...
Diyanet'ten flaş karar: Hac ve umre ücretleri...
Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umre ücretlerini Türk lirası üzerinden ...
 
Yeni asgari ücret için pazarlık başlıyor
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Dolar/TL, haftaya yükselişle başlayarak 3,54'ün üzerinde işlem görüyor.
Çifte zam geliyor: Benzin 5 lirayı aşacak!
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası, benzin ve motorine gece yarısından ...
 
Flaş! Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon kasım ayında TÜFE'de yüzde 0,52 arttı. Yıllık enflasyon yüzde ...
Ve zam sonrası yeni sigara fiyatları belli oldu
Alkollü içkiler ile tütün ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne ...
Otomotiv ihracatı Kasım ayında tavan yaptı!
Otomotiv ihracatı, kasım ayında yüzde 16,9'luk artışta 2,2 milyar dolar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva