HABERLER>GÜNCEL
21 Şubat 2016 Pazar - 13:23

İzmir'den Lahey'e 193 ülke hakkında şikayet!

İzmir'de, avukat, gazeteci ve işadamının bir araya gelmesiyle oluşan 4 kişilik heyet, Suriye savaşı sonrasında ortaya çıkan sığınmacı sorununu Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na taşıdı.

İzmir den Lahey e 193 ülke hakkında şikayet!

Başvuru dilekçesinde dünyadaki 193 ülkeden şikayetçi olduklarını belirten Avukat Senih Özay, "Bu insanlık dramına, savaşa, masum insanların ölümüne sebep olan hangi düşünce ve sözde tez olursa olsun, sorumluları kimler olurlarsa olsunlar, üstelik savaşa mani olma çabasına girmeyenler de dahil olmak üzere Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanmalı" dedi. 

'Arap baharı' olarak Afrika ülkelerinde başlayan halk ayaklanmalarıyla birçok ülkenin rejimlerinde değişiklikler oldu. Bu ayaklanmalar 5 yıl önce de Suriye'de başladı. Ülkede giderek karmaşık hale gelen gelişmelerden sonra, ölümden kaçan milyonlarca Suriyeli, Türkiye'ye sığındı. Buradan da Avrupa ülkelerine geçmek için kaçak yollardan kaçmaya çalıştı. Suriyeli mülteci sorunu, başta Türkiye ve Avrupa ülkeleri olmak üzere hemen tüm ülkeleri ilgilendirmeye başladı.

İZMİR'DEN İTİRAZ YÜKSELDİ
Savaş sonrası ortaya çıkan mülteci dramlarına karşı duyarsız kalamayan İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü, işadamı Mehmet Refik Soyer ve gazeteci, yazar Feyzi Hepşenkal, olayı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na taşıdı. Adalet Divanı'na dilekçelerini sunan Avukat Senih Özay, mülteciler meselesinin, evrensel boyutta giderek hız kazandığını, batı ülkelerinin devasa sorunu haline geldiğini vurguladı. Söz konusu mülteci sorunuyla nasıl baş edeceğini bilmeyen batılı ülkelerin, geçici çözümler üretip bundan kurtulacaklarını varsaydıklarını da savunan Senih Özay, şöyle dedi:

"Oysa bu meselede pabuç pahalı. Süper güçlerin adeta harpçilik oynadıklarını sandıkları önemli alanlardan birisi olan Suriye'de, çok ciddi savaş ve insanlık dramları giderek, artan bir ivmeyle devam ediyor. Çocuk, kadın, yaşlı, sefil vaziyette, aç biilaç ve ölüm korkusuyla soğuk, yağmur, çamur demeden yollara düştüler. En yakındaki Türkiye'ye, yollanmış durumdalar." 

"HUKUK VE ADALET ARAYIŞINA YÖNELDİK"
Siyasi, sosyal, ekonomik, askeri ve dini sebeplere dayalı bu kavgalardan dolayı masum insanların hayatlarının alt üst olduğunu, yarım milyona yakın insanın yaşamı yitirdiğini anlatan Senih Özay, şöyle konuştu:

"Hukuk ve adalet arayışına yönelmemizden bu yana meselenin vahameti artmış ve ne yazık ki, bizleri haklı kılmıştır. 'Bu insanlık dramına ve savaşa, masum insanların ölümüne sebep olan hangi düşünce ve sözde tez olursa olsun, müsebbibleri kimler olurlarsa olsunlar, üstelik savaşa mani olma çabasına girmeyenler de olmak üzere Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanmalılar. Suriyeli mülteciler trajedisi artan bir dehşetle sürdüğü sırada Adalet Divanı'na yaptığımız başvurunun ne kadar doğru olduğu da her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Haklı çıktığımız için hüzünlü, mutsusuz. Başta Avrupa Birliği olmak üzere, Birleşmiş Milletler'i dünya ülkelerini, sorunun çözümüne gerçekçi biçimde yaklaşmaya bir kez daha davet ediyoruz. Biz de, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin tümünü birden, yargılanmaları talebiyle Uluslararası Adalet Divanı'na havale ediyoruz. Dünya halklarını da uyanık olmaya çağırıyoruz."(dha)

 
Gönül Yazar'ın doğduğu ev harabeye döndü
 
Harmandalı çöplüğü yine yandı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
m.y. 21 Şubat 2016 Pazar 21:07

bu 3 lü birazda izmirin sorunlarıyla ilgilenseler ama gökdelen bölgesiyle değilse, mesela çöp atık tesisiyle,harmandalı ilkel çöp alanı izmire yakışıyor mu?birde izmir tarihinin,kaybolan sivil mimari örneklerinin korunması gibi..

Yorumu oyla      11      5  
yurdum insanı 21 Şubat 2016 Pazar 21:03

Savaş bitsinde mülteciler avrupaya gelmesin demiyor.Yeni sykes-picot anlaşması yapılanadek mültecilere Türkiye kapıyı açsın sonra avrupa ülkelerine geldiklerinde onlata hangi ülkeden geldiniz diye sorulduktan sonra Türkiyeye getirilip bırakılsın diyor BM.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gönül Yazar'ın doğduğu ev harabeye döndü
İzmir'de sahipleri tarafından onarılıp, restorasyonu yapılmak yerine kaderine ...
Otistik çocuklar için 82 bin lira topladılar
EGE Otizmliler Derneği, 'İstanbul-İzmir El Ele İzmir'de Okumayan Otizmli ...
Soma faciasında 240 can alan 'S panosu' skandalı
Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağında inceleme yapan ...
 
İzmir gökyüzünde şehitlere saygı!
Gündoğdu Meydanı'nda tandem paramotor paraşüt ile havalanan pilot İsmet ...
Cüceloğlu: Konuşmaktan çok dinlemek önemli
Kitapları, yazıları, seminerleri ile Türkiye'de farkındalık oluşturan ...
PKK'ın kaçırdığı 3 gazeteciden iyi haber!
PKK'lı teröristlerin Mardin'in Nusaybin ilçesinde kaçırılmasına rağmen, ...
 
Uzmanından ailelere çizgi film uyarısı!
Çizgi filmlerin aktardığı toplumsal değerleri inceleyen İzmir Üniversitesi ...
Ankara katliamı sonrası gündem sahte plaka!
Ankara katliamında kullanılan bomba yüklü otomobilin sahte kredi kartı ...
GATA'dan acı haber: Bir asker daha şehit
Genelkurmay Başkanlığı, teröristlerin 18 Şubat’ta Diyarbakır'da düzenlediğin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva