HABERLER>GÜNCEL
30 Kasım 2014 Pazar - 12:00

İzmir'den kritik zehirli ayakkabı uyarısı

İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Başkanı Yalçın Ata, vatandaşların, ucuz olmasından dolayı zehirli ayakkabı tuzağına düşmemesini, para yerine sağlıklarını düşünmelerini istedi. Ata ayrıca Suriyeli işçi çalıştırdıklarını kabul edip, onları kalifiye eleman oldukları için işe aldıklarını ama yasal düzenlemenin şart olduğunu dile getirdi.

İzmir den kritik zehirli ayakkabı uyarısı

İZMİR - Geçen hafta içinde, Erenköy Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı antrepolarda, bakanlık denetiminden sağlığa zararlı oldukları için geçemeyip satışına izin verilmeyen ayakkabıların, imha edilmek yerine eskileriyle değiştirildiği ortaya çıktı. Eskilerle değiştirilen bu ayakkabılarda iç piyasaya sürülüp, ucuz fiyattan satılmaya başlandığı anlaşıldı. Bu da halkın ayak sağlığını önemli oranda tehdit etti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de, ortada bir usulsüzlüğün olduğunu, artık kamu elemanlarının denetimlerini yapacağını, bu yerlerde de kamera sistemlerinin kurulacağını açıkladı. Konunun kamuoyuna yansımasıyla birlikte ise, zehirli ayakkabı tartışmaları da başladı. Çin'den gelen ve azoboyar madde ile fitalat içeriği nedeniyle ayakkabıların hem kanserojen özelliği olduğu hem de çeşitli ayak hastalıklarına neden olduğu öğrenildi.

'UCUZLUĞA KANMASINLAR'
Bu tür ayakkabılarla ilgili en yetkili kişilerden bir tanesi olan İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Başkanı Yalçın Ata da, önemli ve dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Zehirli ayakkabının eskiden çok daha kolay ülkeye girdiğini söyleyen Ata, şöyle konuştu: "Ama artık Sağlık Bakanlığı da dahil çeşitli numune çiftlerde, inceleme yapılıyor. Böylelikle içeriğinde kanserojen ya da ayak sağlığına zararlı maddelerin bulunduğu tespit edilirse, o ayakkabıların ülkede satılmasına izin verilmiyor. Bunlar da o ayakkabılardan ama orada bir hile söz konusu, değiştirilmişler. İşte ortaya çıkmış. İnsanların en önemli uzuvlarından biri tanesi aylaklarıdır. Günlük yaşamdan özel yaşamlarına her türlü anında en önemli olan ayakların böyle bir hastalığa yakalanması, bu tür ayakkabılarla, önemli bir tehdit durumuna geldi. İnsanlar bir ayakkabının zehirli madde mi, boya mı içerdiğini, ya da kanserojen mi olduğunu bakmakla anlayamaz. Kimse anlayamaz. Ancak yetkili kurumların incelemelerinin ardından o ayakkabılarda kanserojen ya da diğer zararlı malzemelerin kullanıldığı belirlenir. Bunun için de denetimlerin sıklaştırılmasını bekliyoruz. Ayrıca yine vatandaşlarımız paraya aldanıp da ucuz ayakkabı almasındalar. Çünkü ayakkabının belli bir maliyeti vardır. Ve onun altına düşmesi istenmez. Ama böyle ucuz ayakkabı alan vatandaşlar, kendi sağlıklarının, yakınlarının sağlıklarını hiçe sayıyorlar. Ucuz olmasından dolayı zehirli ayakkabı tuzağına düşmesinler. Para yerine sağlıklarını düşünsünler."

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_11/2014_11_29/e8e2403f353335e8cb8217dc3d9e6b7a.jpg

SURİYELİLER KALİFİYE ELEMAN
Yalçın Ata, özellikle İzmir'deki ayakkabıcılar sitesinde de sık sık Türk işçiler ile Suriyeli işçileri karşı karşıya getiren olaya da açıklık getirdi. Bin 600 üyeli odanın başkanlığını yapan Yalçın Ata, sektördeki toplam 30 bin çalışanın yaklaşık 2 bin 500'lük bölümünün ise, Suriyeli olduğunu anlattı. Suriyeli işçilerin sitede çalıştırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ata, "Suriyeliler, ülkemize alınıp İzmir'e geldikten sonra bizim burada da çalışmaya başladılar. Şu anda da 2 bin 500'e yakın Suriyeli ayakkabı işçisi, imalathanelerimizde çalışıyor. Bunlar bizim için ucuz iş gücü. Ama öyle sanıldığı gibi kötü işçilik yok. Bunlar ülkelerinde kalifiye eleman olarak geçiyor. Yani Suriye ayakkabı imalathanenin geliştiği bir ülkeydi. Bu kişiler de orada ayakkabıcılık yapıyorlardı. Başarılı da çalışıyorlar. Ama burada sıkıntı yaşanıyor. Denetimlerde, Suriyeli işçilere işyerinde yakalandığında, önemli para cezalarına çarptırılıyorlar. Bunun için de kaçak çalışan içiler için çeşitli yöntemler geliştirildi. Ona göre de tedbir alınıyor, ama bu işin çözülmesi lazım. Yani bu kişilere çalışma izni verildi. Bizler de bu kişileri çalıştırmak istiyoruz. Bunun için yasal bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Çünkü böylelikle, bu kişiler için bizler, ayrıca devlete vergi vereceğimiz için olay da kayıt altına alınmış olacak. Ayrıca devletin kasasına da yeni para girecek. Bir de yasal bir düzenleme yapıldıktan sonra, Türk işçiler ile onların arasındaki ücret farkı da önemli ölçüde kapanacağı için, sorun da kalmayacak" dedi.

BAŞKAN VEKİLİ DE UYARDI
İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Yönetim Kurulu üyesi olan ve aynı zamanda da Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkan Vekilliği yapan Hulusi Çıtak da, yine kanserojen madde içeren ayakkabılar konusunda vatandaşları uyardı. Çıtak, "Kesinlikle ucuz ayakkabı alınmamalı. Vatandaşların elinde test aletleri olmadığı için hiçbir ürünü vatandaş kendisi denetleyemez. Bunun için tek şart ucuza satılan ayakkabı almasınlar" dedi.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın ofisi için yüzlerce ağaç katledildi!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için çalışma ofisi olarak hazırlanan tarihi ...
AYM'de kritik gündem: Seçim barajı!
Anayasa Mahkemesi seçim barajının kaldırılmasıyla ilgili başvuruları gündeminde ...
Emniyet Müdürü'ne sokak ortasında silahlı saldırı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü Ali İhsan Güngör, motosikletli ...
 
Tire'yi kazdıkça tarih fışkırıyor: 3 mezardan sonra...
Tire’de Yeğenli Mahallesi kırsalında geçen temmuz ayında Devlet su İşleri'nin ...
Papa ve Patrik'ten 'yeniden birleşme' mesajı
1054 yılında birbirlerini aforoz ederek ayrılan Katolik ve Ortodoks dünyasının ...
CHP'li Balbay'dan Pekünlü'ye ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ege Üniversitesi'nde, ...
 
Flaş! Şanlıurfa Valiliğinden 'IŞİD' yalanlaması
Şanlıurfa Valiliği, Türkiye'den Suriye'ye bomba yüklü bir aracın geçtiği iddiasını yalanladı.
Başkent’te polisten öğrenciye yumruk: 22 gözaltı
Harçları protesto etmek isteyen öğrenci kollektiflerine üye bir grup, ...
O işçi konuştu: Gece Superman, gündüz temizlikçi!
Eskişehir'de 7. kattan düşen ve bu esnada aşağıda çalışan temizlik işçisi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva