HABERLER>GÜNCEL
16 Şubat 2023 Perşembe - 08:57

İzmir'den AYM'ye taşınmıştı... Ne karar çıktı?

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi’nin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan ‘… ölümlerde bu Kanun uyarınca hak sahiplerine…’ hükmünün Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırılığı iddiasını karara inceleyen Anayasa Mahkemesi, Daire’nin talebini geri çevirdi.

İzmir den AYM ye taşınmıştı... Ne karar çıktı?

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Anayasa Mahkemesi, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi’nin, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan bir hükmün Anayasa’ya aykırılığı başvurusunu karara bağladı. 

İş kazası nedeniyle oluşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın zararının rücuen tahsili amacıyla açılan davada itiraz konusu ‘… ölümlerde bu Kanun uyarınca hak sahiplerine…’ ibaresini Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri süren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi iptalini talep etti. 

‘EŞİTLİK İLKESİ İLE BAĞDAŞMIYOR’
Mahkeme itirazının gerekçesini ise “8. Başvuru kararında özetle; itiraz konusu kuralla iş kazasına bağlı olarak sürekli iş göremez duruma gelen sigortalı ağır bir tazmin yükümlülüğü altına sokulurken aynı iş kazası nedeniyle ölen sigortalının hak sahipleri yönünden rücu muafiyeti öngörülmesinin mağdurlar arasında nesnel ve makul olmayan bir ayrıma neden olduğu, bu durumun eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı belirtilerek kuralın Anayasa'nın 10. maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.” ifadeleri ile özetledi. 

AYM: EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI DEĞİL
İtirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, eşitlik ilkesine ihlal eden bir hukuka aykırılı tespit edemedi. Anayasa Mahkemesi’nin kararında “ Kural, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenlerin hak sahiplerinin sorumluluklarının kapsamını belirlemektedir. Söz konusu hak sahipleri, murislerinin ölümüne neden olan iş kazası veya meslek hastalığı neticesinde başka bir sigortalının ölümü durumunda anılan sigortalının hak sahiplerine yapılan sosyal sigorta yardımlarından sorumlu tutulmamaktadır. Ancak diğer bir sigortalının ölmemesi ve sadece yaralanması durumunda yapılan sosyal sigorta yardımları nedeniyle bu tür bir muafiyet söz konusu değildir. Kusuruyla meydana gelen iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölüme neden olanlar ile yaralanmaya neden olanların karşılaştırma yapılmaya müsait olacak şekilde benzer durumda olmadıkları açıktır. İtiraz konusu kural, kusuruyla iş kazası veya meslek hastalığı meydana gelmesine ve bunun sonucunda ölüm olayına neden olan herkesi kapsadığından farklı muamelenin varlığından söz edilemez. Dolayısıyla kuralın eşitlik ilkesini ihlal eden bir yönü bulunmamaktadır.” ifadeleri yer aldı. 

İtirazı istenen, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 21 maddesinin 5’inci fıkrası şu şekilde:

İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık; kamu görevlileri, er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmiş ise, bu fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunanlar hariç olmak üzere, sigortalı veya hak sahiplerine yapılan ödemeler veya bağlanan gelirler için kurumuna veya ilgililere rücû edilmez. Ayrıca, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümlerde, bu Kanun uyarınca hak sahiplerine bağlanacak gelir ve verilecek ödenekler için, iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde kusuru bulunan hak sahiplerine veya iş kazası sonucu ölen kusurlu sigortalının hak sahiplerine, Kurumca rücû edilmez.

 
Malatya'da 4,4 büyüklüğünde deprem
 
TTO'dan deprem bölgesine 20 TIR yardım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Malatya'da 4,4 büyüklüğünde deprem
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,4 büyüklüğünde artçı deprem oldu.
Depremde porselenlerin dahi kırılmadığı bina!
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde bir binanın giriş katında bulunan, ...
10 günde 4 bin 520 deprem!
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 6 Şubat'tan 15 Şubat ...
 
Depremzedelere destek ödemeleri başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ...
Deprem bölgelerinde İHA'larla denetim!
Gaziantep’te deprem sonrası hasarlı bina ve iş yerlerinden hırsızlık ve ...
Resmi ilan fiyat tarifesi belli oldu
Resmi ilan fiyat tarifesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Mehmet KARABEL yazdı... İsimlerini kaybeden bebekler!
Mehmet KARABEL yazdı... İsimlerini kaybeden bebekler!
Türkiye tek yürek... Ortak yayında rekor bağış!
Türkiye’nin yüreğinde derin yaralar açan deprem felaketinin ardından tüm ...
Kocaeli'de taksinin çarptığı yaya öldü
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde taksinin çarptığı yaya hayatını kaybetti
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva