HABERLER>POLİTİKA
11 Mart 2019 Pazartesi - 09:47

İzmir’deki tartışmalı santral meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, ÇED olumlu kararı iptal edilmesine rağmen faaliyete devam eden İzmir Aliağa’daki İzdemir Enerji Santralı-II İkinci Ünite İlavesi projesini Bakan Kurum’a sordu. Santralin mahkeme kararına rağmen hangi gerekçeyle çalışmaya devam ettiğinin açıklanmasını isteyen Polat, “Santralin çalışması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Eğer bilginiz dahilindeyse hangi gerekçeyle buna göz yumulmaktadır?” diye sordu.

İzmir’deki tartışmalı santral meclis gündeminde!

CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir Aliağa’daki İzdemir Enerji Santralı-II İkinci Ünite İlavesi projesi için verilen 19.02.2016 tarihli ÇED olumlu kararının, İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 07.01.2019 tarihli kararıyla iptal edildiğini anımsattı. Bölgede büyük kirlilik yaratan ve bu nedenle başta meslek örgütleri olmak üzere pek çok kesimin tepkisine neden olan İzdemir Enerji Santrali-II’nin mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam ettiğinin ifade edildiğini vurgulayan Polat, şöyle devam etti:

“Üstelik söz konusu termik santralin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatının dahi olmadığı belirtilmektedir. Konuyla ilgili olarak aralarında İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İKK, TMMOB ÇMO, TMMOB ZMO, TMMOB KMO, TMMOB ŞPO, EGEÇEP, Ekoloji Kolektifi Derneği, Kıyı Ege Belediyeler Birliği gibi pek çok önemli örgütün olduğu bir grup da açıklama yaparak, bir an önce önlem alınmasını istemiştir.”

“ÇALIŞMASINA NEDEN GÖZ YUMULUYOR?”
İzmir Aliağa’daki İzdemir Enerji Santralı-II İkinci Ünite İlavesi projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptal edilmesine rağmen santralin hala çalışmaya devam ettiği iddialarının doğru olup olmadığını soran Polat, “Doğru ise bunun gerekçesi nedir?Santralin mahkeme kararına rağmen çalışması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Eğer bilginiz dahilindeyse hangi gerekçeyle buna göz yumulmaktadır?” diye sordu.

“ÇEVRE ZARARIYLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPILDI MI?”
Polat, Bakanlığın santralin çalışmasının durdurulmasına yönelik bir girişimi olup olmayacağının açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Bakanlığınız tarafından santralin çevreye verdiği zararla ilgili olarak herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa içeriği nedir? Yapılmadıysa böyle bir çalışmanın hayata geçirilmesi düşünülmekte midir?

-Bölge için büyük önem taşıyan ve yarattığı kirlilik nedeniyle tehlike yaratan santralle ilgili olarak çevreci kuruluşların ve kamuoyunun tepkisini Bakanlığınız nasıl değerlendirmektedir?

-Söz konusu termik santralin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatının dahi olmadığı iddiası doğru mudur? Doğru ise konuyla ilgili olarak önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle hangi işlemler gerçekleştirilmiştir?”

“ALİAĞA İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI”
Polat, konuyla ilgili olarak verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde, Aliağa’nın 1960 yılında yaklaşık 3 bin nüfuslu bir balıkçı kasabasıyken, 1961’de demir-çelik, petrokimya ve rafineri gibi kuruluşların bölgeye gelmesiyle birlikte ağır sanayi bölgesi haline geldiğini belirterek, Aliağa’da ısınma ya da trafik kaynaklı hava kirliliğinin yanı sıra yoğun şekilde sanayi kaynaklı hava kirliliğinin görüldüğünü vurguladı. Aliağa’da yeni sanayi tesislerinin faaliyete geçmesiyle birlikte enerji ihtiyacının arttığını, ancak bölgede hayata geçirilen santral projelerinde kirliliğin ve çevreye olumsuz etkilerinin göz önüne alınmadığını ifade eden Polat, şöyle devam etti:

“İzmir ve Türk sanayisi açısından büyük önem taşıyan Aliağa’nın geleceğe dönük planlamalarında enerji ihtiyacı ve yatırımları mutlaka çevresel etkileri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmelidir. Aliağa’da artık sanayi yatırımlarından çok yeşil alanların arttırılmasına, temiz havaya, temiz su ve toprağa ihtiyaç vardır. Aliağa’da doğal morfoloji korunmalıdır. Aliağa’da düzenli hava kalitesi ölçümlerine başlanması, sanayi tesislerinden yayılan emisyonların olması gerektiği gibi planlanması, burada yeni termik santrallerin açılmaması büyük önem taşımaktadır. Çünkü, bölgede sanayileşme sonucu yaşanan çevresel kirlilik üst limite ulaşmıştır. Bölgede acil bir çevresel değerlendirme çalışması yapılmalı, tam anlamıyla bir ‘çevre karnesi’ oluşturulmalıdır. Bölgede faaliyette olan ve yapılması planlanantermik santraller başta olmak üzere çevreye zarar veren tüm yatırımların durdurulması, bölgesel planlama ve çevre kirliliğini rehabilite edecek çalışmaların yapılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz.”

 
Çiğli'de Başkan Arslan'dan teşekkür yemeği
 
Bornova'da 18 bin metrekarelik spor tesisi yenilendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boşnaklar'dan Batur'a tam destek
CHP Konak Belediye Başkan Adayı ve Millet ittifakının ortak adayı Abdül ...
CHP Çiğli adayı Gümrükçü: İklim değişikliği ile mücadele edeceğiz
Millet İttifakının Çiğli Belediye Başkan Adayı CHP’li Utku Gümrükçü, 7-8 ...
İzmir'de 'erkek aday' bolluğu: Büyükşehir'e tek kadın aday TKP'den!
İzmir'de Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan 12 kişiden sadece biri ...
 
Erdoğan’dan minik hayranına İzmir mitingi daveti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine sevgisini dile getiren İzmirli ...
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’in köylüsü bu işten ne anladı?
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’in köylüsü bu işten ne anladı?
Soyer'den körfez müjdesi: Yeniden denize girilebilecek!
CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, Habertürk TV'de ...
 
Soyer: Türkiye’nin ilk tarım üniversitesini kuracağız
Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, seçim ...
AK Partili Dağ’dan Bayraklı’ya ‘geçmiş olsun’ ziyareti
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Bayraklı’nın Yamanlar Mahallesi’ndeki ...
Zeybekci’den iki ilçede çarpıcı mesajlar: Karanlıkta anlaşma yaptılar!
Narlıdere’de Cumhur İttifakı MHP Narlıdere Belediye Başkan Adayı Süleyman ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva