HABERLER>EKONOMİ
15 Ocak 2020 Çarşamba - 14:30

İzmir'deki lisede üretiliyor... Yok satıyor!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir okulun kimya teknolojileri bölümü öğrencileri tarafından üretilen parfüm, temizlik ve kozmetik malzemeleri kamu kurumlarına pazarlanıyor. Mopak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, kendilerine sunulan bu imkanla mezun olmadan hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de okul harçlıklarını çıkarıyor.

İzmir deki lisede üretiliyor... Yok satıyor!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir okulun kimya teknolojileri bölümü öğrencileri tarafından üretilen parfüm, temizlik ve kozmetik malzemeleri kamu kurumlarına pazarlanıyor. 

Mopak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, kendilerine sunulan bu imkanla mezun olmadan hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de okul harçlıklarını çıkarıyor. 

Temizlik ve kozmetik malzemelerinin üretildiği atölye oluşturulan okulda, 10 ve 11'inci sınıf öğrencileri, öğretmenleriyle parfüm başta olmak üzere sıvı el sabunu, tuvalet temizleyici, kıvamlı çamaşır suyu ve bulaşık deterjanı, yumuşatıcı, leke çıkarıcı gibi temizlik malzemesi üretiyor.

Fabrikayı andıran atölyede, liseli kimyagerler tarafından üretilen malzemeler, genellikle İzmir ve çevresindeki kamu kurumlarına satılıyor. Okul, yoğun ilgiden dolayı kamu kurumlarının parfüm, temizlik ve kozmetik ürün talebini karşılamakta zaman zaman zorlanıyor.

Geçen yıl 1 milyon liralık ciro elde eden okul, bu sene 4 milyon lira ciro hedefliyor. 

Kimya Teknolojileri Alan Şefi Ufuk Akış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta okulda numune bazında deneyler yaptıklarını, döner sermaye kanalıyla şişe ve esans alım işlemlerini yaparak parfüm ürettiklerini söyledi.

Esansları ham madde olarak aldıktan sonra esansı bağlayıcı özelliği olan gliserin ve etil alkol içinde çözdüklerini aktaran Akış, yüzde 96'lık alkolü, yüzde 80'e indirip, bir miktar saf su koyduktan sonra işlemi tamamladıklarını anlattı.

Ufuk Akış, okulda aynı zamanda temizlik malzemeleri üretimi de gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

"Öğrencilerimiz işsiz kalmıyor"
Söz konusu malzemeleri İzmir'in yanı sıra çevre kentlerdeki kamu kurumlarına sattıklarını dile getiren Akış, şöyle konuştu:

"Sıvı el sabunundan yumuşatıcıya, leke çıkarıcıdan oda parfümüne kadar bunların hepsini yaparak çevre illerdeki veya bölgedeki kurumlara döner sermaye işletmesi aracılığıyla satışını yaptık. Bu anlamda İl Milli Eğitim Müdürümüz Ömer Yahşi ve ilçe müdürümüz, kaymakamımız desteklerini esirgemedi. Geçen yıl Milli Eğitim'de ilimiz ve 15 ilçenin temizlik malzemelerini biz temin ettik. Bu yıl da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Okulun döner sermayesi sayesinde kimya teknolojileri öğrencileri, yıl boyunca aylık asgari ücret düzeyinde gelir elde ediyorlar. Mezun olan çocuklarımızın iş yeri açma belgeleri var. Sanayi bölgesinin içinde olduğumuz için kimya teknolojileri alanından mezun olan hiçbir öğrencimiz işsiz kalmıyor."

Öğrencilerden Beyza Ceylan da okulu bilerek ve isteyerek seçtiğini belirterek, kimya bölümünde iş bulma alanının çok geniş olduğunu aktardı.

Öğretmen ve öğrencilerle temizlik malzemesi ve parfüm gibi ürünler hazırladıklarını belirten Ceylan, "Bu bölüm bazen eğlenceli ancak gerçekten çok zor. Buradan mezun olduktan sonra kimya dalında devam edeceğim. Babam da kimyacı, onunla birlikte çalışmayı düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Onur Akçin ise kimya bölümünü eğlenceli ve renkli olduğu için seçtiğini ifade etti.

Diğer öğrencilere de bu bölümü tercih etmelerini öneren Akçin, "Sanayi bölgesindeyiz, o yüzden iş bulma olanağı daha fazla. Burada her şeyi öğreniyoruz, mezun olduktan sonra iş bulma konusunda sıkıntı yaşamıyoruz." dedi. 

Mopak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hamit Dursun da öğrencileri en güzel şekilde geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. (AA)

 
İzmir'de bir tarih daha kurtuluyor!
 
İzmir'de memurlar bordroları yaktı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Engin yılmaz 17 Ocak 2020 Cuma 07:53

Sayın karabel sayenizde bir egitim kurumunda güzel işler yapıldıgını ögrencilerin başarılarından bahsedildigini duyduk çok şükür

Yorumu oyla      5      5  
Meral 16 Ocak 2020 Perşembe 10:30

Bu ürünler nerede satiliyor

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,88 TL, Euro ise 6,55 TL'den işlem görüyor.
Yeniden yapılandırılan borç tutarı 5,2 milyar lira
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi ...
Kara liste yayınlandı: İzmir'den hangi firmalar var?
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit ...
 
3'e katladı... Küresel borçlar rekor kırdı!
Toplam borç, ülkelerin toplam gayri safi yurt içi hasılasının 3 katını ...
'Yurt dışı harcamaları'nda taksit sınırı 3'e indi
BDDK, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,87 TL, Euro 6,53 TL'den işlem görüyor.
 
Kritik işsizlik rakamları açıklandı!
Geçen yılın ekim ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklandı. Buna ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 5,87 TL, Euro 6,52 TL'den işlem görüyor.
Borsa 22 ayın zirvesinde
ABD ve İran arasındaki krizin hafiflemesiyle küresel piyasalarda görülen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva