HABERLER>GÜNCEL
16 Kasım 2016 Çarşamba - 11:15

İzmir’deki iskele faciasında bilirkişi raporu: İhmaller zinciri!

Bornova İlçesi'nde 3 ay önce, 10 katlı apartmanın dış cephe onarımı ve boyası yapılırken, demir iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin ölümüyle ilgili bilirkişi incelemesinde, hatalar zinciri ortaya çıkarıldı.

İzmir’deki iskele faciasında bilirkişi raporu: İhmaller zinciri!

İzmir’in Bornova İlçesi'nde 3 ay önce, 10 katlı apartmanın dış cephe onarımı ve boyası yapılırken, demir iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin ölümüyle ilgili bilirkişi incelemesinde, hatalar zinciri ortaya çıkarıldı. Rapora göre, iş disiplini ve organizasyonu sağlanmamış, iş çalışanın inisiyatifine bırakılmış,  güvenlik önlemleri alınmamış, eğitimsiz ve belgesiz işçi çalıştırılmış, iskelenin iniş ve çıkışındaki engeller kaldırılmamış, iskelenin sabitleme noktaları kurallara uygun olmadan çalışma yaptırılmış.

Bornova'nın Yeşilova semti 6213 sokak 11 numarada geçen 13 Ağustos'ta meydana gelen olayda, işçiler Ercan Özkaya (40), Zihni Bayburt (58) ve Arif Gül (48), apartmanın dış cephe onarımı ile boyaması için çalışmaya başladı. 10 katlı apartmanın, en üst bölümünde çalışmalarını sürdüren işçileri taşıyan demir iskele, çalışmanın başlamasından kısa süre sonra ağırlığa dayanamayınca çöktü. İskelenin üzerinde bulunan işçiler Ercan Özkaya, Zihni Bayburt ve Arif Gül, beton zemine düştü.

İlk müdahaleyi yapan diğer iskeledeki işçiler, sağlık ekiplerinden yardım istedi. Kaza yerine gelen sağlık ekipleri 3 işçinin hayatını kaybettiğini belirledi.

Kazadan sonra bir de dram ortaya çıktı. İşçilerden Ercan Özkaya'nın henüz 1.5 yaşında çocuğunun bulunduğu ve kalbi delik olduğu için tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

FACİANIN SORUMLULARININ İHMALLERİ TEK TEK SIRALANDI
Kazadan sonra olayı soruşturan savcılığın talimatıyla yapılan bilirkişi incelemesi, ihmalleri tek tek ortaya koydu. Bilirkişi raporuna göre, işveren S.Ö., işyerinde iş disiplini ve iş organizasyonunu sağlamadı, yapılan işi çalışanın kendi inisiyatifine bıraktı, elektrikli asma kilitle gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini aldırmadı, düşme sıralarında devreye girecek olan emniyet kemerlerinin işçilere takılmasını sağlamadı, çok tehlikeli iş sınıfında eğitimsiz ve belgesiz işçi çalıştırdı. Sanıklardan Ş.K.'nin kiraladığı elektrikli iskelede aşırı yük algılama sisteminin bulunmadığı da inceleme sırasında ortaya çıktı.

Ş.K.'nin ayrıca iskele iniş ve çıkış yolundaki engelleri kaldırmadığı, iskele sabitleme noktalarını en uygun koşullara uygun olmadan kiraladığı saptandı. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı E.D.Ç.'nin ise işyerinin çok tehlikeli iş sınıfında olmasına rağmen risk değerlendirmesi yapmadığı, belgesiz işçi çalıştırıldığı ve iskelede önlem alınmadığı konularında işvereni uyarmadığı tespit edildi. Bilirkişi, olayda hayatını kaybeden üç işçinin de kusurlarının bulunmadığını belirledi.

SORUMLULAR HAKKINDA 15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ
Hazırlanan iddianamede, işyeri sahibi S.Ö. ve iskeleyi kiralayan Ş.K.'nin asli kusurlu bulunduğu belirtildi. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı E.D.Ç.'nin de tali kusurlu olduğuna karar verildi. Savcılık iddianamesinde, üç sanık için 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Davanın önümüzdeki günlerde İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği öğrenildi.

"MÜVEKKİLLERİMİZİN HAKLARINI SAVUNACAĞIZ"
İhmaller zinciri sonrasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin avukatlarından Güngör Tosunoğlu ile Taner Tosunoğlu, gerek iddianamede, gerekse de bilirkişi raporunda yaşanan olumsuzlukların tümünün sıralandığını, can veren işçilerin aileleri adına hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. (DHA)

 
Yıldız Holding İzmir’deki fabrikasını Japonlara sattı
 
İzmir’in 2 büyük ilçesinde kaçak sigara operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fırat Kalkanı raporu: 75 terör hedefi vuruldu
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında hedef tespit vasıtalarıyla belirlenen ...
Ve İZBAN şehre döndü: Pankart indi, seferler başladı
8 gün süren grevin Ankara’daki zirveyle sona ermesinin ardından sabahın ...
İki belediyeye operasyon: Başkanlar gözaltında
Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.
 
3 bin 181 emniyet personeline göreve iade
EGM'den yapılan açıklamada, "3 bin 181 emniyet teşkilatı mensubu görevine ...
Pakistan FETÖ'cülerin ülkeyi terk etmesini istedi
Pakistan hükümeti, ülkede FETÖ'ye ait 23 okulda çalışan 108 öğretmenin, ...
Yüz nakli olan Uğur Acar cinayetle suçlanıyor!
Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan kişi olan Acar, "Yakmak suretiyle kasten ...
 
İzmir’de zehir evi: 76 kilo esrar bulundu!
İzmir’in Bornova İlçesi'ndeki bir evde 76 kilogram esrar ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.
Vali açıkladı: Kaymakamı personeli mi şehit etti?
Mardin Valisi Mustafa Yaman, Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün ...
Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerine HGS şoku!
Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü kapısında Hızlı Geçiş Sistemi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva