HABERLER>EKONOMİ
12 Eylül 2015 Cumartesi - 09:49

İzmir’deki büyük firmadan üniversite mezunlarına veto!

İzmir’de faaliyet gösteren tedarikçi firma Delphi üniversite mezunlarına kapılarını kapattı. Türkiye’de sayısı 190’ı bulan üniversitelerin niteliksiz mezun verdiği gerekçesi ile YÖK’ü hedef alarak üniversite mezunu çalıştırmayacağını açıklayan Petkim'in sahibi SOCAR'ın Türkiye CEO'su Kenan Yavuz’un ardından Delphi de aynı yolu izledi. Firma yakın zamanda yapacağı personel alımında üniversite mezunlarının başvurmamasını istedi.

İzmir’deki büyük firmadan üniversite mezunlarına veto!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye’deki üniversiteli işsiz sayısı her geçen gün katlanarak büyümeye devam ediyor. Son dönemlerde ülke çapında üniversitelerin sayısındaki artış, niteliksiz iş gücü tartışmalarını beraberinde getirdi.
 
Son verilere göre Türkiye’de 114’ü devlet, 76’sı vakıf olmak üzere toplam 190 üniversite eğitim döneminde hizmet verirken, içlerindeki çoğu üniversitenin niteliksiz eğitim verdiği gerekçesiyle Yüksek Öğretim Kurumu eleştirilerin odağı oldu.
 
ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA KAPIM KAPALI
Geçtiğimiz aylarda Petkim'in sahibi SOCAR'ın Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, yaptığı açıklamalarla konuyu gündeme taşımıştı.  Yavuz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada YÖK’ü hedef almış, artan üniversite sayılarıyla ilgili, “Üniversite! bitirip ortalığa dökülen milyonlarca genç var. Nitelikli ara işgücü bulamıyoruz. Üniversite bitirdim diye eline diploma alan, ben ne zaman müdür olacağım demeye başlıyor. Buradan YÖK'e sesleniyorum, gelecek üç yıl içinde binlerce meslek eğitimli işçi istihdam edeceğim. Üniversite mezunlarına ise kapım kapalı. Ailelere sesleniyorum, Sitcom Üniversitelere çocuklarınızı gönderip hayatlarını karartmayın. İş bulamazlar” ifadelerine yer vermişti.


 
DELPHİ DE MEZUNLARA KAPIYI KAPATTI
Yavuz’un açıklamalarının ardından ESBAŞ’ta hizmet veren otomotiv, ticari araç ve diğer pazar dalları için elektronik ve teknolojileri tedarikçi firması Delphi de üniversite mezunlarına kapılarını kapattı. Üretim departmanında çalışmak üzere teknik eleman yapımı hazırlığında olan firma, yayınladığı iş ilanında 18 – 30 yaş arası lise mezunlarının başvuru yapabileceğini ifade ederken; başvurularda üniversite mezunlarının tercih edilmeyeceğini özel olarak belirtti.
 
ÜNİVERSİTELİ DEĞİL TEKNİK PERSONEL
Konu ile ilgili açıklama yapan Delphi İnsan Kaynakları, üniversite mezunlarının özellikle tercih edilmediğini ifade etti. 

Yetkililer, işe alımlarda teknik personellerin tercih edileceğini söylerken, Üniversite mezunlarının başvuru yapmamalarının personel alımında fırsat eşitliğinin sağlamsı için önemli olduğu açıkladı.
 

 
Menderes’te evde sağlık hizmetine yoğun talep
 
AK Parti’de kongre raporu: Parola değişim!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şevval 19 Ekim 2016 Çarşamba 18:27

Yazık gercekten başka birşey diyemiyorum ben üniversite mezunuyum ama lise mezunları ön planda tutulucak bizler ne yapacağız acaba

Yorumu oyla      12      5  
selçuk 13 Eylül 2015 Pazar 13:21

ucuza çalıştırmak için bahane...

Yorumu oyla      13      7  
egeden 13 Eylül 2015 Pazar 11:40

bence dogru karar. sonuçta istikrar ve nitelik arıyorlar.Örnek vermek gerekirse büyük bir giyim firmasında mağaza müdür yardımcısıyım. Firma oalrak işe alım yaparken lise mezunlarına öncelik veriyoruz çünkü üniversite mezunlarından randıman alamıyoruz. kendi bölümleri ile ilgili bir iş buldukları an işten ayrılıyorlar ve biz personel eksikligi yaşıyoruz.Fabrikalar da aynı şekilde işçi olarak giriyorlar ancak işçiği geçici süre olarak görüp ilk fırsatta işten ayrılıyorlar. sonra işletme eleman sıkıntısı yaşıyor. ben kendim de lise mezunuyum bugünkü kariyerime gelene akdar iş bilmez üniversite mezunları yüzünden yolum çok kesildi.

Yorumu oyla      13      7  
patatesci 13 Eylül 2015 Pazar 08:52

Delphi de Socar da yine bilimsellikten ve piyasadan uzak calisiyor Lise Universite degil Dogru ve caliskan adam Ah Turkiye m Vah Turkiye m Gelismis ulkeler bunlara bilmem neresiyle guler

Yorumu oyla      14      8  
SEVİM 12 Eylül 2015 Cumartesi 20:00

işe alımlarda yaş sınırı getirilmesi yanlış bir grup yetiştirilmek üzere alınır o ayrı bu ülkede 30 yaş üstü çoluk çocuk sahibi meslek sahibi olan işverenlerin koyduğu yaş sınırından dolayı iş bulamayan binlerce insan var yapmayın yazıktır ne yapsın 30 yaş üzeri insanlar açmı kalsın intiharmı etsin yaptığınız yanlış işe alım sınavını yaparsın yaşı ister 25 olur ister 70 olur başarılı olursa alır 3 aylık deneme süresinden sonrada kararını verirsin bu ülkede işsizliği işverenlerin koyduğu yaş sınırı arttırıyor bu işverenler herhalde hepsi 20 li yaşlarda patron olduki 30 yaştan sonrasını çoooook yaşlı görüyor lütfen biraz empati lütfen.

Yorumu oyla      16      6  
12 Eylül 2015 Cumartesi 13:30

O zaman kimse mühendis olmasın fabrikalardaki dev makineleri işçiler yapar 😁😀😂😃

Yorumu oyla      20      7  
ali 12 Eylül 2015 Cumartesi 13:20

çok doğru bir karar.üniversite değil yüksek lise mezunu çoğu.özellikle özel üniversiteler.yüksek maaş talep ediyorlar ama hiç birşey bilmiyorlar.işveren sil baştan eğitiyor.

Yorumu oyla      19      9  
12 Eylül 2015 Cumartesi 12:17

Üniversite okuyorsun ama kimse iş vermiyor. Tecrübe yok, bilmem ne yok ... Kimse iş vermeyince gençler nasıl iş bulup tecrübe kazanacak ?

Yorumu oyla      18      6  
İşçi parçası 12 Eylül 2015 Cumartesi 11:53

Bence doğru bir karar teknik eleman üniversite mezunu kişi ben üniversite mezunuyum diyip 5 bin tl maaş istiyor elini bişeye sürmüyo salla başı al maaşı o parayı teknik elemana ver alabileceğin performası görebilirsiniz bence herşey üniversite mezunu olmakla olmuyo herşeyi defter de görüyo teknik eleman iste işin içinde büyüdüğü için daha iyi verim alınıyor.bence işçilerin maaşı yüksek olmalı en az bir işçi üniversite mezunu kişinin yapabileceğinin faZlasın yapabilir.ben 4 yıl okudum ben mi yapıcam mantığıyla iş hayatında sağlıklı bir ortam da olamıyorlar özellikle yeni mezun olan kendini mühendis zannedenler.

Yorumu oyla      14      9  
Seda Akman 12 Eylül 2015 Cumartesi 11:30

Yanlış yorumluyorsunuz . işi yapacak personelin lise mezunu seviyesinde olması, üniversite mezunlarının kapasitesine göre hafif bir iş olması nedeni ile firma bu şekilde ilan çıkmıştır. Üniversite mezunu iş bulamayan Gençler'in bu tarz haberler ile moralini ve motivasyonunu bozmayınız. Özel sektör , Belediye değil. İşe göre insan alma prensibi ön plandadır . İyi Çalışmalar Seda Akman Yönetim Danışmanı

Yorumu oyla      13      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO'da terör zirvesi! Yorgancılar: TBMM göreve!
Türkiye terör gündemiyle çalkalanırken Ege Bölgesi Sanayi Odası yaşanan ...
Hisarcıklıoğlu: Gün el uzatma günüdür!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
Bakanlıktan Katip Çelebi’nin dev kampüs planına onay
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’in dördüncü kamu üniversitesi olarak ...
 
Demirtaş: Kruvaziyer şirketleri en çok o soruyu soruyor
Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Seatrade Europe Kruvaziyer Fuarı'na ...
Fuar İzmir’de yeni heyecan: Shoexpo
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından organize ...
Benzinden sonra motorine de zam
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
 
İkinci çeyrekte özel sektör yatırımlarındaki büyük artış
2015 yılı ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 3,8'lik büyüme verisini değerlendiren ...
Turizmciler Kemeraltı’nda alışveriş festivali istiyor
EGE Turistlik İşletmeler ve Konaklama Birliği ( ETİK ) Başkan Vekili ...
TTO meclisi teröre tepki gösterip sağduyuya davet etti
Torbalı Ticaret Odası Meclisi yayınladığı bildiri ile terör olaylarını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva