HABERLER>EKONOMİ
15 Ekim 2015 Perşembe - 14:25

İzmir’de yatırım zirvesi, Zeybekci’den ‘serbest bölgeler’ vaadi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ‘Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısına’ toplantısına katıldı. Türkiye’nin yabancı sermaye girişiyle ilgili Ekim ayına kadar 11,8 milyar dolar yabancı sermaye girişi olduğunu söyleyen Zeybekci toplantıda İzmir’in serbest bölgeler şehri yapmak istediklerini söyledi.

İzmir’de yatırım zirvesi, Zeybekci’den ‘serbest bölgeler’ vaadi

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Uluslararası Yatımcılarla İstişare Toplantısını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleştirdi.
 
Toplantıya Zeybekci’nin yanı sıra Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk, EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçioğlu, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, YASED Başkanı Ahmet Erdem ile dernek üyeleri katıldı. Toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da katıldı.


 
12.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Toplantının açılış konuşmasını yapan YASED Başkanı Ahmet Erdem, 35 yıldır ülkenin yatırım koşullarını iyileştirmek için çalıştıklarını söyledi. 

Başarını bir ekonomi için güçlü iktidar vurgusu yapan Erdem, “FED’in para politikası ülkesizine de seçim dönemine girdiği bir zamana denk geldi. Ama bu yabancı yatırımcıların uzun vadeli vizyonunda bir değişiklik yaşanmadı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dengeleri yeniden şekilleniyor. Biz ülkemizin cazibesinin artacağını ve doğrudan yabancı yatırımların artacağına inanıyoruz. Siyasi istikrarın sağlanması için yeni ve güçlü bir hükümetin kurulmasını temenni ediyoruz. Geçen yıl doğrudan yabancı giriş 12. 5 milyar dolarlık yatırım geldi. Böylece dünyada en fazla yatırım çeken 22. ülkeyiz. Gelişmekte olan ülkeler arasındaysa 12. sıradayız. Biz ilk 10 ülke arasına girmek istiyoruz. Uluslararası doğrudan yatırımlar istihdam, verimlilik ve ihracat alanlılarında artışı sağlar” ifadelerini kullandı.
 
EN ÖNEMLİ İLAÇ BİRLİK BERABERLİK
Toplantının basına açık bölümünde konuşan Zeybekci, Ankara’da 97 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili, “Ankara’daki saldırı tüm milletimizin kalbine yapılan bilinçli bir saldırıdır. Bu saldırılara karşı milletimizin yüce duruşu nedeniyle şükranlarımı sunuyoruz. Bu melun saldırıya karşı en önemli ilacımız milli birlik ve beraberliğimizde. Böyle olduğumu sürece bu hastalıklar defolup gidecektir. Biz bir an önce Gazi Mustafa Kemal’in gösterdiği muhasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak istiyoruz. Biz 10 bin dolar civarındaki milli geliri 20 bin dolara çıkarmalıyız. Eğer bunu yaparsak bu hastalıkların tamamından kurtuluruz” şeklinde konuştu.
 


HEDEF YÜZDE 40 ARTIŞ
ISO 500 büyük şirket arasında 128 tane yabancı sermayenin olmasının önemine değinen Zeybekci, “Uluslararası yatırımcı ihracatın yüzde 40’ını ve Ar-Ge’nin yüzde 45’ini gerçekleştirmesi çok önemlidir. Ülkemize yabancı sermaye girişi 22 ile 7,5 milyar dolar aralığında gidiyor. 2014 yılında 12,6 milyar dolar yabancı sermaye girişi oldu. Ekim ayına kadar bu yıl 11,8 milyar dolar yabancı sermaye girişi gerçekleşti. 2015 hedefimiz yabancı sermaye girişini bir önceki yıla göre yüzde 35-40 oranında arttırmak” dedi.
 
SERMAYE İHTİYACIMIZ VAR
Bakanlık olarak yatırımlara verilen önemin altını çizen Zeybekci, “Ekonomi Bakanlığı’na aslında YASED Bakanlığı da diyebiliriz. Çünkü bizim en önemli hedefimiz yabancı yatırımları Türkiye’ye taşımaktır. Güçlü bir vücuda sahip olduğumuzda hastalıklar da bize bulaşamaz. Bizim sermayeye ihtiyacımız var. Geçenlerde Türki Cumhuriyetlerden birine gittiğimde aslında bunun sermaye yani öz maya olduğunu öğrendim. Biz şu an en çok eksiliğini öz tasarruf ve sermaye ihtiyacımız var. Bizim teknoloji ve Pazar kabiliyetiyle gelen sermayeye ihtiyacımız var. Her kim benim ülkeme gelip de benimle aynı şekilde benim kaderime ortak olmak istiyorsa onun benim başımın üstünde yeri var” dedi.
 
792 FİRMAYA 14 BİN TEŞVİK
Bakanlık olarak verilen teşviklere ilişkin rakamları açıklayan Zeybekci, “Verdiğimiz teşviklerde 20 Haziran 2012 ‘de bizim yeni teşvik 13 bin 686 adet yerli firmaya 792 yabancı firmaya toplam 14 bin 383 adet yatırım teşvik belgesi düzenlemişiz. Toplamda 264 milyar TL’nin 86 bin TL si enerji sonda imalat ve madencilik sektörleri geliyor” ifadesini kullandı.
 
MERKEZ BANKASININ KURA MÜDAHALESİNE GEREK YOK
Zeybekci, “Yabancı sermaye girişinde 2014 yılında tüm dünyada yüzde 16 düşüş olurken bizde artış oldu. Yine 2015 yılını, 2014’e göre yüzde 35-40’lar civarında artışla kapatacağız. Türkiye yaşananlara rağmen en hızlı büyüyen 7. ülke. Şu an itibariyle ithalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 70’i aştı. Artık ülkemiz dış ticarette dengeye doğru gidiyor. Türkiye’nin FED in alacağı kararlardan olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyorum.  Merkez Bankası’nın kurlarla ilgili müdahalesine gerek yoktur. Euro dolar paritesindeki hareketlenmeye karşı bunu Merkez Bankası’nın elinde bunu yönlendirecek kadar bir güç yoktur. Ben buna karşı duyacağım demek anlamsız olur. Müdahale etmeye gerek yok, piyasa dengesini bulacaktır. Diğer taraftan FED’in alacağı kararlardan etkilenmemiz normaldir ama bizi Brezilya’dan Şili’den Hindistan’dan ayıran şey AB ülkeleriyle ticaret yapmamız. FED’in faiz artırım kararı doların değerlenmesine yol açacaktır ama bu ABD için sürdürülemez” dedi.


 
İZMİR’İ SERBEST BÖLGELER ŞEHRİ YAPACAĞIZ
Toplantı sonrası açıklama yapan Zeybekci içeride gerçekleştirilen konuşmalarla ilgili Kasım sonuna kadar bir faaliyet metninin açıklanacağını söyledi. 
 
Zeybekci İzmir bölümü için ise “Geçtiğimiz hafta İstanbul’da G 20  Ekonomi Bakanları zirvesi ile toplantı yaptık. Toplantı sonunda Çin Ekonomi Bakanı ile önemli görüşmeler yaptık. Çin Devlet Başkanı’nın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında konuştukları Edirne-Kars hızlı tren hattı. Ve Antalya-İzmir hızlı tren ve otoyol hattı projeleriyle ilgilendiklerini söylediler. Bununla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Yaklaşık 22 aydan bu yana İzmir ile ilgili İzmir’i serbest bölgeler şehri yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hızlı hızlı adımlarımız devam ediyor. Somut projelerimiz devam ediyor. Bunların hepsini de içerideki toplantıda değerlendirdik” dedi.
 
İŞSİZLİK RAKAMLARI YORUMU
Zeybekci son olarak bugün açıklanan işsizlik rakamları ile ilgili şöyle konuştu: “İşsizlik rakamları açıklandı. Türkiye siyasi istikrar ve siyasi istikrara dayalı ekonomik istikrarı bir an önce üst seviyede oturtarak yeniden son 13 yıldan beri yakaladığı yüzde 4.7 rakamlarının üzerine çıkmak için, yüzde 5’in üzerine çıkmak için 1.6 milyon vatandaşını yeni iş sahibi yapması gerekiyor. Bunu yapamadığı zaman da sıkıntı içerisine giriyor.  Türkiye son 1 yıl içerisinde 1 milyon yüz bin yeniden istihdam yaratmış.  Ama bu yeterli değil. Türkiye iş gücüne katılıma yüzde 52 ile bir rekora gelmiş. İşsizlik oranı yüzde 9.8 ve istihdam edilen toplam işgücü sayısı 30 milyon 311 bin kişi. İstihdam edilen toplam insan sayısı da 27 milyon 342 bin kişi. İşsiz sayısı da 2 milyon 970 bin kişiye ulaşmış. Bunu da önümüzdeki süreçte işsizlik rakamlarını iki haneye ulaşmadan aşağı çekecektir.  Türkiye yıl sonuna kadar yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme rakamıyla yılı kapatacak. 2016 hedeflerimiz ise daha yukarıda olacak.”

 
Başkan Karabağ’ın acı günü
 
Panflüt ustası Zamfir'den müzik ziyafeti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
semih yalçın 15 Ekim 2015 Perşembe 16:19

Sayın bakanım Expo yeri inciraltını sağlık yeri olacaktı dediniz; ama karışıklık oldu...çünkü inciraltı ruhsatsız işletmeler ile sağlıksız oldu..

Yorumu oyla      15      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar’da bir ilk: 'Sıcak enerji' elektriğe dönüşecek
Sıcak enerji sahalarında elektrik üretimi için ilk adım atıldı. Jeotermal ...
Flaş! İşsizlik rakamları çift haneye dayandı
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı ...
Dolar kritik seviyenin altına indi
Dolar/TL ABD’de faiz artışlarının öteleneceği beklentisinin kuvvetlenmesiyle ...
 
Motorinde büyük indirim
Motorinde bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere önemli oranda indirime gidildi.
Karşılıksız çeklerde büyük artış!
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Eylül ayına ait çek bilgilerini ...
'Terör yüzünden Anadolu turlarında iptaller oluyor'
Kuşadası’na gelen Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı A. Zeki Apalı, ...
 
Didim’de mavi kart devrimi
Aydın Büyükşehir Belediyesi ile İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ...
Turizmde serbest bölge tehlikesi
Geçtiğimiz yıla göre Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısında yaşanan ...
Altında tarihi zirve
Gram altın 111 lirayı görerek bugüne kadar ki en yüksek seviyesini gördü. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva