HABERLER>GÜNCEL
12 Ekim 2015 Pazartesi - 11:14

İzmir'de yas: Gündoğdu'da on binler 'Ankara'ya ağladı

Ankara’da yaşanan kanlı terör saldırısının ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB greve gidiyor. STK’ların İzmir şubeleri yaptıkları ortak toplantı sonunda eylem kararını açıkladı. On binler Basmane Meydanı’ndan Gündoğdu’ya doğru yürüyüşe geçti. Alanda yapılan basın açıklamasının ardından yitirilen canlar için denize karanfil bırakıldı.

İzmir de yas: Gündoğdu da on binler  Ankara ya ağladı

Onur DENİZ – Gökhan KOÇ / EGEDESONSÖZ -  Ankara’da yapılacak barış mitingi öncesi tren garı kavşağında gerçekleşen 2 canlı bombanın patlamasıyla 97 kişi yaşamını yitirirken, Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısıyla yasa boğuldu.

Ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Mitingi organize eden DİSK ve KESK yas süresi boyunca genel grev ilan etti.

Grevin ilk gününde sendikalar ve STK’lar saldırıyı protesto ve yitiren canları anmak için alana indi.

- FOTO GALERİ: İZMİR'DE YAS GÜNÜ...

İzmir’de toplanma Basmane Meydanı’ydı… DİSK, TMMOB, KESK, Türk Tabipler Birliği, HDP İl Yönetimi, CHP İzmir Milletvekilleri, belediye başkanları ve yöneticileri ve on binlerce İzmirli meydanda bir araya geldi.



Kitle kadınların taşıdığı ‘Katili biliyoruz, inadına barış istiyoruz’ pankartı önünde Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. ‘Faşizme karşı omuz omuza, AKP halka hesap verecek’ sloganlarıyla kol kola Lozan yönünden alana yürüdü.

“KENDİ GÜVENLİĞİMİZİ KENDİMİZ SAĞLAYACAĞIZ”
Bu arada kortej önünde bir açıklama yapan DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı önemli mesajlar verdi. Sarı, “Biz bundan sonra devletin güvenlik güçlerini güvenmiyoruz. Kendi önlemlerimizi kendimiz alacağız. Gördüğünüz gibi görevli arkadaşlarımız kol kola girerek zincir oluşturuyor. Bütün gruplar kendi içlerinde güvenliği sağlıyor. Tanımadığımız bir insan görürsek üst araması yapıyoruz. Eğer MİT binasına 2 kilometre mesafede yüzlerce insanımız katlediliyorsa bundan sonra kendi güvenliğimiz kendimiz sağlayacağız” dedi.


"AKP, İKTİDARINI ANKARA KATLİAMI İLE TAÇLANDIRMIŞTIR"
Meydanda DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve diğer sendikalar adına ortak açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın yaptı.



10 Ekim'de Ankara'da yapılana bombalı saldırının barış isteyen kitlelere yönelik en kanlı saldırı olduğunun altını çizen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, saldırının yapılan en alçak saldırı olarak yerini alacağını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin de bu olayın doğrudan ya da dolaylı faili olarak bilineceğini söyledi. Yalçın, "Cumartesi günü, Türkiye'nin her yerinden on binlerce kişi daha fazla canın yitirilmemesi, AKP'nin 7 Haziran seçimlerinin ardından sonlandırdığı çatışmasızlığın yeniden tesis edilmesi temel talebiyle Ankara'da buluştu. Ancak emek ve demokrasi güçlerinin, onlara omuz veren yurttaşların bu talebi, kaybettikleri iktidarı savaş ve kaos ile geri almaya çalışanları rahatsız etti. Savaş politikalarına karşı geniş kitlelerin bir arada görülmesini, gür sesinin duyulmasını engellemek isteyenler daha mitingimiz başlamadan ortalığı kan gölüne çevirdiler. Barış talebiyle beraber yola çıktığımız 100’ün üzerinde canımızı Ankara’da bıraktık. Açık olan şudur: AKP, 13 yıllık baskı ve zulüm iktidarını Ankara katliamı ile taçlandırmıştır" ifadelerini kullandı.

KATİLLERİ TANIYORUZ
Katilleri tanıdıklarını söyleyen Yalçın, katillerin, katliamın yapıldığı alana 5-6 kilometre mesafe olduklarını söyledi. Yalçın, "Katiller, sandıkta mutlak hâkimiyetini "400 vekil verin, bu iş huzur içinde çözülsün" tehdidiyle sağlamaya çalışan ve bu tehdide destek verenlerdir. Katiller, 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarını hazmedemeyen, 1 Kasım'da hezimete uğramamak yolunda yüzlerce gencimizin ölümüne yol açan, şehirleri tanklarla, toplarla, keskin nişancılarla kuşattıran, çocuk yaşlı demeden sivil katliamı yapanlardır. Katiller, yalana, talana, hırsızlığa karşı sesini çıkaran Türkiye halklarına, temel demokratik haklarını talep eden Kürt halkına karşı savaş ilan edenlerdir. Katiller, yüzlerce insan yerlerde paramparça yatarken, vatandaşına yardım etmeyen, aksine onlara yardım etmeye çalışanlara copla biber gazıyla saldıran emniyet görevlileridir. Katiller “güvenlik zafiyeti yok” diyenler, “istifa edecek misiniz” sorusuna gülen Bakanlardır. Katiller, sarayda oturup 400 milletvekili hesabıyla entrikalar kuran, savaşlar, katliamlar tezgâhlayanlardır. Evet; katili tanıyoruz, unutmayacak, affetmeyecek, hesap soracağız. Hesap sorma gücünü örgütlendikçe arttıracak, bu topraklarda barışı hâkim kılana kadar bedeli her ne olursa olsun mücadele edeceğiz" dedi.

YOLDAŞLARIMIZI KATLEDENLERİN SONU DİĞER DİKTATÖRLER GİBİ OLACAK
Ankara'da gerçekleştirilen saldırıda yitirilenler için yasta olduklarını söyleyen Yalçın, "Korkmuyoruz, yılmıyoruz, öfkemizi diri tutuyor ve uyarıyoruz: Yoldaşlarımızı katledenlere talimatı verenin, bunun yolunu açanın sonu tarihteki diğer diktatörler gibi olacak. İsyanımızı dayanışmayla ve örgütlülüğümüzle büyüteceğiz. Daha fazla dostumuzun, yoldaşımızın hayatını gasp edemeyecek, padişahlık hevesi kursağında kalacak, yaptıklarının bedelini ödeyecek" diye konuştu.

SARAYA BAŞ KALDIRALIM
Son olarak yurttaşlara çağrıda bulunan Yalçın, "9 yaşındaki Veysel’in gözlerini, Şebnem’in gülüşünü, Meryem ananın barış özlemiyle verdiği emeği, sınıf mücadelesinin en ön saflarındaki kardeşlerimizin çalışkanlığını, tüm yitirdiklerimizin insanlığa sevdasını unutmayalım, bu sevdaya var gücümüzle sahip çıkalım. Bize bu büyük acıyı yaşatanlara karşı öfkemizi diri tutalım. Unutmayalım, affetmeyelim. Geleceğimizi, bir avuç hırsızın, yalan ve talan iktidarından beslenenlerin elinden alalım. Halklar arası barış için saraya karşı baş kaldıralım! Katili biliyoruz, inadına barış istiyoruz" dedi.



GAZETELERİ FIRLATTI
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ortak açıklamadan önce hükümete yakın gazetelerin manşetlerini okuyarak kürsüden aşağıya fırlattı. Sarı'nın bu hareketi alanda bulunan insanlardan tarafından alkış ve ıslıklarla destek verildi.



Gündoğdu’daki açıklamaların ardından kitle Ankara’da yitirilen canlar için İzmir sularına karanfil bıraktı.

 


ŞOFÖRLERDEN SİYAH ARA!
Öte yandan belediye otobüs şoförleri de kanlı saldırı için sabah saatlerinde yas tuttu. Sabah 06.00-08.00 arası iş bırakan şoförler siyah kıyafetlerle mesaiye başladı. Kamu kurumları, hastane çalışanları ve avukatlar grev kararı süresince iş bırakacak.



İLK ANMA BELEDİYE ÖNÜNDE
İşçi ve memur sendikaları yürüyüş öncesi İzmir’de ilk anma etkinliğini İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde düzenledi.

Terör saldırısının yaşandığı 10:04 saatinde İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan yüzlerce emekçiye, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı bedri Serter, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri de destek verirken, İzmirliler belediye sarayı önüne karanfiller bırakarak terörü kınadı.
 
KOCAOĞLU: TEK ÇARE DEMOKRASİ
Türk milletine başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Başkan Kocaoğlu, “Ankara’da barış için miting yapan kardeşlerimize bombalarla saldırıda bulunuldu. 97 canımız katledildi. 200’ü aşkın yaralımız var. 48 kardeşimizin hayati tehlikesi sürüyor. Çok büyük bir olayla karşı karşıyayız” diye konuştu. Atatürk’ün 90 yıl boyunca Ortadoğu bataklığına girmeden “Yurtta Barış, Dünyada Barış” prensibiyle ülkemizi koruduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, konuşmasına şöyle devam etti: “Ne zaman dış politikada Ortadoğu’da, İslam aleminde bizim yöneticilerimiz oyun kurmaya kalktı; başımıza bu olaylar geldi. O tarihten itibaren, her gün bir problemle karşı karşıyayız. AKP’nin sürdürdüğü dış politika iflas etti. Ülkenin her tarafında katliamlar yaşanıyor. Biz bu ülkenin sahipleriyiz. Başka gidecek yerimiz yok. 78 milyon insan aynı gemideyiz. Ülkenin iktidar uğruna, kişisel menfaatler uğruna ötekileştirilerek, etnik köken, mezhep ayrılıkları körüklenerek bu hale geldiği malum. Biz bunlara alet mi olacağız? Güvenlik tedbirlerini almayan iktidar karşısında ne yapacağız? Terörün istediği yollara mı sürükleneceğiz? Yoksa dimdik mi duracağız? Demokratik yoldan hakkımızı aramaktan başka yol yoktur.”
 
En büyük tehlikenin provokasyon olduğunu belirten ve vatandaşları provokasyona karşı uyaran Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Büyük topluluklarda bir provokatör, insanları belli yerlere sürükler. Hiç beklemediğiniz olaylar yaşanır. Provokasyon,  mücadele verenlerin yalnız kalmasını sağlar, terör belasına bulaşmış kişilerin ekmeğine yağ sürer. Korkmayacağız. Demokratik yoldan mücadelemize devam edeceğiz. Ne olur provokasyona gelmeyelim! Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin yeniden tesis edilmesi görevi, bu ülkenin aydınlık insanlarına düşüyor; bunu unutmayalım. Barış şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Nur içinde yatsınlar”. 


BİNALARDA YAS
Öte yandan Konak ve Buca Belediyeleri binalarına birer yas pankart astı. ‘Yastayız, barış kazanacak’ mesajıyla kanlı saldırı protesto edildi.


 
İzmir Ticaret Borsası binasıda dev bir pankartla siyaha büründü. Pankartta katliam protesto edilirken, "Yok başkan ülkemiz, birlikte Türkiyeyiz" mesajı yer aldı.



CHP İZMİR GENÇLİK KOLLARI MALATYA'YA GİTTİ

10 Ekim günü Ankara'da düzenlenecek olan barış mitingine katılmak için Malatya'dan yola çıkan 11 CHP Malatya Gençlik Kolları üyesi genç gerçekleştirilen bombalı saldırı da hayatını kaybetti. Bunun üzerine cenaze törenlerine katılmak için CHP İzmir İl Gençlik Kolları Malatya'ya gitti. Gençlik Kolları üyeleri ve Başkan Mustafa Evsen, Malatyalı olan İl Saymanı Ali Karabay'ın organizasyonuyla dün saat 18:00'de Malatya'ya hareket etti.

 
Bornova'da kadınlara sağlık eğitimi
 
Moskova’da terör saldırısı planlayan 3 kişi yakalandı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Ekim 2015 Salı 08:31

abuk sabuk yorum kasmayın troller.Yok türk bayrağı yokmuş.Nasıl yok! İnsanlar balkonlarından türk bayrakları salladı herkes alkış tuttu o güzel insanlara..Elinde bayrağı olan vatandaşlar korteje katıldı.Yürüyüş flamasız ve yek vücut olarak düzenlendi.Herkes işinden çıkıp gelerek katıldı. Kusura bakma Park bahçelerde çapa yaparken cebimizde bayrak taşımıyoruz.Çok rahatsız olduysan gelip katılsaydın aramıza şanlı bayrağımızla neden gelmedin de burdan yorum kasıyorsun?

Yorumu oyla      13      11  
izmirli 12 Ekim 2015 Pazartesi 21:28

her şehit haberi geldiğinde bu millet infial yaşıyor, ve gerekli tepkiyi her defasında gösteriyor. Neyle neyi kıyaslıyorsunuz ki. vatandaş.

Yorumu oyla      13      5  
Vatandaş 12 Ekim 2015 Pazartesi 20:17

Bu günkü yapilan miting niye 125 şehit verdiğimizde yapılmadi artı bir tane ulusumuzu temsil eden Ay Yıldız bayrağımız nerde yapılan miting resmen HDP te destek ti ULU önder Atatürk bu günleri görse kim bilir ne derdi ama bir vatandaş olarak yapılan miting gereksiz ve AKP ekmeğine tereyağı ve bal sürüldü

Yorumu oyla      26      18  
Serdar kuçhan 12 Ekim 2015 Pazartesi 15:31

bir ülkede bir mafya lideri miting yapıp “Oluk oluk kan akıtacağız” dediğinde o ülkeyi yönetenler bunu görmezden gelir mi? Dahası var: Eğer bir dış odaklı saldırıyla karşı karşıyaysak ülkeyi yönetenlerin birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirecek, iç barışımızı kuvvetlendirecek söz ve politikalara yönelmesi gerekmezmi..

Yorumu oyla      28      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de Suriyeli işçinin korkunç ölümü
İzmir’in Bayraklı İlçesi'nde, demir kesmede kullanılan spiral makinesi ...
İzmir’deki eylemde gözaltına alınan 66 kişi serbest
İzmir’de, Ankara'daki bombalı terör saldırısını protesto eden gruptakilerden ...
İzmir'de zincirleme facia: 2 ölü, 7 yaralı
Menderes'te iki otomobil ve bir hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.
 
Katliamın en küçük kurbanı Veysel…
9 yaşındaydı Veysel Atılgan. 10 Ekim günü sabah erkenden uyandı, kahvaltısını ...
Katliamın sembol karesinin yürek yakan öyküsü
Şanlıurfa'da öğretmenlik yapan İzzettin Çevik, eşi Hatice ve kız kardeşi ...
Flaş! Diyarbakır’dan acı haber: 1 polis şehit
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bölge trafik noktasında zırhlı araca bir ...
 
İzmir’de polise ateş açıldı!
İzmir’in Menemen İlçesi'nde, Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı ...
Şırnak'ta yüzlerce kiloluk patlayıcı bulundu
Şırnak'ta arazide gizlenmiş halde bulunan yaklaşık bin kilogram amonyum ...
Ankara'daki katliamda ölü sayısı 97'ye yükseldi
Ankara'da cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısı gerçekleştirildi. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva