HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
29 Mayıs 2017 Pazartesi - 08:54

İzmir'de tarihi mirasa genç tasarım

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, Alsancak’taki yıkılmaya yüz tutan tarihi İzmir Elektrik Fabrikasını, mimarlık mirası olarak korunarak gelecek nesillere aktarılması için yeniden tasarladı.

İzmir de tarihi mirasa genç tasarım

Alsancak Limanının hemen arkasında yer alan ve yıkılmaya yüz tutsa da kırmızı tuğla yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan kentin simgelerinden 89 yaşındaki eski İzmir Elektrik Fabrikası, gelecek nesillere korunarak ulaşabilmesi için Yaşar Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından yeniden işlevlendirilerek tasarlandı.

Üçüncü sınıf öğrencileri, İntegral İç Mimarlık Stüdyosu dersinde, tarihsel yapının restore edilerek korunması ve yeniden işlevlendirilmesi konusunda projeler üretti. Ders, Öğretim Görevlisi Sergio Taddonio koordinatörlüğünde, Yrd. Doç. Dr. Ebru Karabağ Aydeniz, öğretim görevlileri Fulya Ballı, Cengiz Ultav, Nazlı İpek Mavuşoğlu Çakman, Metehan Özcan ve Zeynep Ünal ile Araştırma Görevlisi Yarkın Üstünes tarafından yürütüldü. Öğrenciler, dönem boyunca, Elektrik Fabrikasının, müze, performans sanatları merkezi, ortak çalışma ve üretim mekanları ile kamusal alanlardan oluşan bir programla dönüşümü konusunda çalıştı.

KENTİN SİMGESİ HALİNE GELEN KÜLTÜR MİRASI YAPILAR YAŞAMALI
Yrd. Doç. Dr. Ebru Karabağ Aydeniz, “Alsancak bölgesindeki zengin endüstri mirası yapılar çevresindeki tesislerle birlikte nitelikli bir bütün oluşturuyor. Ancak günümüzde Elektrik Fabrikasında olduğu gibi yapıların bir kısmı, çeşitli sebeplerle işlevlerini kaybederek terk ediliyor, kimi zaman da yıkılarak yok ediliyor. Oysa ülkemizde de özgün işlevini kaybettikten sonra başarılı müdahalelerle yeniden işlevlendirilen yapılar, kimliklerini koruyarak varlıklarını sürdürebileceğini gösteriyor. Tarihi Havagazı Fabrikası bu güzel örneklerden biri. Elektrik Fabrikası da kent kimliğinin önemli bir bileşeni ve mimarlık mirası olarak korunması gerekli. Bu amaçla, öğrencilerden, binanın gelecek nesillere aktarılması için tasarımlar yapmalarını istedik” dedi.

BOMONTİADA, SANTRAL İSTANBUL VE ANKARA CERMODEN ÖRNEKLERİ
Öğretim Görevlisi Sergio Taddonio da “Türkiye’deki kent ölçekli ilk elektrik santrali olan Silahtarağa Elektrik Santrali, 1983’te kapanmasının ardından uzun süre atıl durumda kalmış, ancak 2007’de Santral İstanbul adıyla içinde enerji müzesi, sanat merkezi gibi unsurları barındıran bir üniversite kampüsü olarak açıldı. İstanbul’da Bomonti Bira Fabrikasından dönüştürülerek yapılan Bomontiada ile Ankara’daki Cermodern binaları da diğer başarılı örneklerden” diye konuştu.

SERGİ ELEKTRİK FABRİKASINDA YAPILDI
Yapıların işlevsel dönüşümü kapsamında yaklaşık 5 ay boyunca proje üstünde çalışan öğrenciler, final projelerini, tarihi binanın yanındaki alanda sergiledi. Final sergisini inceleyen isimler arasında akademisyenlerin yanı sıra 1964’te İzmir Elektrik Fabrikası’nda müdürlük yapan Süha Tarman da yer aldı. Projeleri inceleyen Tarman, “Belçikalılar tarafından yapılan bu santral İzmir’in bir nevi beyniydi. Şimdi önünden geçerken bu yıkık dökük haline bakmaya kıyamıyorum. Santral İstanbul’daki müzeyi gezdim. Yalnız bir müze olarak değil, aynı zamanda yeni teknolojiyi de gösteren, bazı deneyler ve diğer konularla ilgili, yani bilimsel bir müze olarak buranın açılmasını canı gönülden isterim. Bunun için elimden gelen her şeyi yaparım. Elimdeki belgeleri, fabrikanın eski fotoğraflarından tutun da eğitimle ilgili projeleri, APİKAM’a verdim. Öğrencilerin, tasarımlarını görünce çok mutlu oldum ve gelecek adına umutlandım” dedi.

İZMİR ELEKTRİK FABRİKASI
İzmir Elektrik Fabrikası’nın yapımına, Havagazı Fabrikası’nın hemen yanında, 1926’da başlandı. Belçikalı Traction-Elektricite Şirketi tarafından 1928’de hizmete açıldı. 61 yıl aralıksız hizmet verdi. Türkiye’nin linyit kömürü kullanan ilk enerji üretim tesisiydi. Yarattığı çevre kirliliği ve artık verimli olmaması nedeniyle 1989’da kapatıldı. Bina o günden bu yana atıl durumda kaldı. Yıllardır kaderine terk edilen tescilli eski Elektrik Fabrikası alanının mülkiyeti Özelleştirme İdaresi'nde bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduğu ve müze yapmak için alanın tahsilini istediği biliniyor.

 
Güzelbahçe türkülerle 'Yaza Merhaba' dedi
 
Balçova'da spor okullarına muhteşem kapanış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ firarisi iş adamının İzmir'deki malları için karar: O arsa satışta!
Darbe girişiminin ardından şirketlerine kayyım atanan Denizli İşadamları ...
İzmir'de yeni yaşamın merkezi Larissa Göl Evleri için dev start!
ERDN İnşaat, Türkiye'nin ve İzmir’in en yeni Genç Yaşam konsepti Larissa ...
İzmir'in o turistik ilçesine deniz manzaralı cami
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Foça İlçesi’ne bağlı Yeni Foça Sahili’nde ...
 
'İzmir'in kalbi'ndeki arazi için jet hızıyla dev satış!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’in merkezinde Tariş’e ait alanları ...
Kayyum atanan inşaat devleri için flaş açıklama
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, terör örgütü FETÖ ile ilişkili olduğu ...
Folkart'tan İzmir'e 475 milyonluk dev yatırım: Yeni proje yola çıktı!
İzmir'de önemli projelere imza atan Folkart'ın yeni projesi Incity yola ...
 
İzmir'in o ilçesine TOKİ müjdesi
Torbalı Belediye Başkanı Görmez’in göreve gelmeden önce vaatleri arasında ...
Mimaride şık tasarımların adresi: Bİ Mimarlık
Yola “Mutlu ekip, güzel projeler, mutlu müşteriler” sloganı ile çıkan ...
TOKİ'den İzmir'in iki ilçesinde dev satış
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 14 ilde toplam 411 bin 151,65 ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva