HABERLER>SAĞLIK
1 Nisan 2019 Pazartesi - 15:59

İzmir'de 'sağlıkta şiddete' protesto

İzmir'in Bornova ilçesindeki Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezi'nde önünde toplanan yaklaşık 200 doktor geçtiğimiz cuma günü 10 kişilik bir grubun doktor Nuri Ersoy Yoğurtçuoğlu ile mesai arkadaşı doktor Elif Çağlayan Türk'ün eşi sosyal bilgiler öğretmeni Ali Türk'e saldırısını protesto etti. Hekimler, 'Sağlıkta şiddet son bulsun' sloganı attı.

İzmir de  sağlıkta şiddete  protesto

Olay, geçen cuma günü saat 16.00 sıralarında, Mevlana Mahallesi 29 No'lu Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezi'nde meydana geldi. İddiaya göre, Doktor Nuri Ersoy Yoğurtçuoğlu'na gelen B.K. isimli kadın, hasta olduğunu söylediği eşi için ilaç yazdırmak istedi. Ancak Yoğurtçuoğlu, hastayı görmeden ilaç yazmasının hukuken mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine kadın hakaretler yağdırarak, odadan çıktı. Bir süre sonra sağlık merkezine gelen B.K.'nın kocası, doktora saldırarak vurmaya başladı. Araya girenlerin ayırmasıyla sağlık merkezinden ayrılan M.K. daha sonra beraberinde 9-10 kişilik grupla gelerek doktor Nuri Ersoy Yoğurtçuoğlu'na yeniden saldırdı. Yoğurtçuoğlu'nun burnu kırılırken bu sırada, doktor eşi Elif Çağlayan Türk'ün yanında bulunan sosyal bilgiler öğretmeni Ali Türk, kavgayı ayırmak istedi. Ancak öfkeli grup Türk'e de saldırdı. Başına darbe alan Türk'ün kafatasında zedelenme meydana geldi. Bu esnada çevredeki esnaf sağlık ocağına gelerek saldırgan grubu dağıttı.

SALDIRANLAR SERBEST KALDI
Olayın ardından, doktor Yoğurtçuoğlu ve öğretmen Ali Türk'ün şikayeti üzerine soruşturma başlatan polis, M.K. dahil 4 kişiyi gözaltına aldı. Emniyete götürülen 4 şüpheli, buradaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sevk edildikleri adliyede, savcılık tarafından serbest bırakıldı.

TEPKİ GÖSTERİLDİ
Bugün öğle saatlerinde de Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen, aralarında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği üyesi de olan yaklaşık 200 hekim, saldırıyı protesto etti. 'Sağlıkta şiddet son bulsun' ve 'Yaşamak, yaşatmak istiyoruz' sloganları atan hekimler, ellerinde 'Sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın' yazılı pankart ve dövizler tuttu. Eyleme, darp edilen Doktor Nuri Ersoy Yoğurtçuoğlu'nun yanı sıra, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman da katıldı.

Basın açıklaması yapan Adıyaman, sağlıkta şiddet olaylarının kitlesel saldırı şekline büründüğünü belirterek, "Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere sağlığı idare edenler, şiddeti yaratan koşullara tepki koymakta ve caydırıcı yasal düzenlemeler yapmakta isteksiz kalmayı sürdürüyor. Bu sorunlara ilgisiz kalan Sağlık Bakanı istifa etmelidir. Hekimlerin hastanın doğrudan başvurusu olmadan veya hastayı görüp muayene etmeden reçete düzenlemeleri hem mevzuata hem de hekimlik etiğine aykırıdır. Bu uygunsuz talepler nedeniyle hekimlerin sık sık güç durumda kalması Sağlık Bakanlığı'nın yurttaşları konu hakkında yeterince aydınlatmadığını ortaya koymaktadır. Bakanlık sorunun farkında olmalı, hasta muayene edilmeden reçete düzenleme talebinin yanlış olduğu konusunda bir an önce toplumu bilgilendirmelidir" dedi.

'SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN TTB'DEN UZAK DURMA LÜKSÜ YOKTUR'
Türk Tabipleri Birliği'nin defalarca şiddetin nedenlerini ortaya koyduğunu ve çözüm için Sağlık Bakanlığı'nı birlikte çalışmaya davet ettiğini belirten Prof. Dr. Sinan Adıyaman, "Demokratik olduğunu ileri süren hiçbir ülkede siyasal iktidar meslek kuruluşlarını görmezden gelerek hareket edemez. Sağlık Bakanlığı'nın, en can yakıcı sorunların başında gelen şiddet konusunda hekimlerden ve onların temsilcisi olan TTB'den uzak durma hakkı ve lüksü yoktur" diye konuştu.

OBUZ'DAN ÖNLEM VURGUSU
TTB'nin hazırladığı Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın dikkate alınmadığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Obuz ise "Hemen hemen her gün yaşanan bu şiddet olayları artık yok edici olmaya başlamıştır. Ancak açık olarak görünen bir başka gerçek, kamu otoritesinin sağlık personelinin güvenliğini sağlamak için alması gereken önlemleri almadığı, caydırıcı önlemleri yürürlüğe sokmayarak sağlıkta şiddeti körüklediğidir" dedi. (DHA)

 
İzmir'in o ilçesinde seçim kaybeden SP'li aday: Ben kazandım, halkım kaybetti!
 
Yerel seçimlerin farklı kazananları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadınlara hamilelikle ilgili kritik yaş uyarısı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selman Laçin, tüm organlarda ...
Vücudundaki yaralar hayatını kararttı
İzmir'de, vücudunda oluşan ve sebebi bilinmeyen yaralar nedeniyle 6 yıl ...
'Midem ağrıyor soda içerim geçer, demeyin'
Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oto, göğüs ağrısının ciddiye ...
 
GSS borçluları için sağlık hizmeti kararı
Prim borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan Bağ-Kur ile Genel Sağlık ...
Bakan açıkladı: Evlilik hazırlığı yapanlar dikkat!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Önceden bilindiğinde tedbir alınabilecek ...
Kadınlarda kanserden ölümlerde ilk sırada o var
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özen, "Meme kanseri, kadınlarda ...
 
'Nokta atışı enjeksiyonlar, yaşam kalitesini yükseltiyor'
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Yağcı, "Son yıllarda kas ...
Deniz Baykal'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili ...
Bergama'nın Papatya festivalinde Türk-Japon buluşması
İlaç biliminin kurucusu Galen'in doğduğu Bergama'da, Türk ve Japon derneklerinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva