HABERLER>EKONOMİ
6 Nisan 2017 Perşembe - 12:56

İzmir’de Özhakesi’yle inşaat sektörü buluştu… O zirvede neler konuşuldu?

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır toplantıya yeni dönüşüm yasasından beklentilerini ilettiklerini açıklarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Planlı İmar Yönetmeliği Taslağı”nın belediyelere gönderildiğini ve Bakanlığın belediyelerden görüş beklediğini söyledi.

İzmir’de Özhakesi’yle inşaat sektörü buluştu… O zirvede neler konuşuldu?

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "İnşaat Sektörünün Anayasası" olarak tanımlanan "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı"nın belediyelere ve sivil toplum kuruluşlarına gönderildi.

Taslak ile ilgili görüşler için 15 günün kaldığı ve sürenin uzatılmayacağı öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile İzmir ziyareti çerçevesinde bir toplantı yaptıklarını belirten Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, görüş ve taleplerini Bakan Özhaseki’ye ilettiklerini söyledi.



Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak Mayıs ayında yapılması planlanan yasal değişiklikler ile çift başlılığın ortadan kalkacağını söyleyen Nasır, “5393 sayılı yasada belli yetkiler var ama 6306 sayılı yasada daha farklı yetkiler var. Bu çift başlılığa yol açıyor. Yeni yasa ile bunun önüne geçilecek. Kentsel dönüşüm ile daha hızlı hareket sağlanacak” dedi.

İZMİR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Bakanlık tarafından hazırlanan "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı” her il ve ilçe için ayrı olarak değerlendirileceğini ve bu konu ile ilgili olarak STK’lar ve belediyelerden görüş beklendiğini belirten Nasır, şunları söyledi: “Her ilden kendi imar ve lejant notları ile ilgili görüş ve öneriler bekleniyor. Gelecek olan önerilere göre taslakta düzenlemeler yapılacak. Görüşler için 15 günlük süre kaldı. Sonucunda kentsel mimari açısından köklü değişiklikler beraberinde gelecek. Büyükşehir ve belediyelerden 15 günlük süreci iyi değerlendirmeli ve görüşlerini mutlaka Bakanlığa sunmalı. Yetiştiremezlerse, Bakanlık kendi çıkardığı yönetmeliği doğrudan uygulayacak. İzmir’de kentsel dönüşümü bekleyen alanlar için belediyeler ve Bakanlık nezdinde atılacak adımlar ön açıcı ve çok önemli bir adım olacak”

TASLAKTA NELER VAR?
- Yeni yönetmelikle birlikte artık stüdyo daire yapılamayacak. "Kullanım amacı"nın dışına çıkılan stüdyo daireler yerine en küçük dairenin minimum 28.5 metrekare büyüklüğünde 1+1 daire şeklinde yapılabilecek.

- Belediyeler, mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Daha önce yapılmış olan yapılar için de söz konusu yetkilerini kullanabilecek.

- Mimari proje müelleflerinin ve mirasçılarının sonsuz müelliflik hakkına sınırlama geliyor: Bu yönetmelik kapsamında müellif ile akdedilen proje sözleşmesinde fikir ve sanat eseri telif hakkının devrine ilişkin hüküm yer almak zorunda. Sözleşme olmadığı veya sözleşmede herhangi bir hükmün yer almadığı takdirde, müellifin fikir ve sanat eseri telif hakkından feragat ettiği varsayılacak.

- Paratoner konulması yaygınlaştırılıyor: Umumi binalar, sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereği paratoner konulması mecbur olacak.

- Kamu binaları hariç, avan proje (öncü proje) mecburiyeti olmayacak.

- Teraslar bahçe olarak kullanılabilecek, teraslara havuz dahi yapılabilecek.

-  Yönetmelikte yapılacak değişikliğe göre artık hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek. İksa ve hafriyat ruhsatları, yapı ruhsatından önce verilebilecek. Böylelikle süreler kısalacak.

 
İzmirli stajyer avukatlardan Çanakkale'ye anlamlı ziyaret
 
Egeli firmalara İnovaLİG 2017'ye başvurma çağrısı 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin yıldızı kuzey Ege olacak
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet ...
Fed tutanakları açıklandı
ABD Merkez Bankasının son toplantısına ait tutanaklar, Fed'in bu yıl içinde ...
Dolar kritik eşiği aştı
Gelişmekte olan ülkelerdeki satış baskısıyla dolar/TL, 15 Mart'tan beri ...
 
ASELSAN ile BMC arasında 37 milyon avroluk sözleşme
ASELSAN ile BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ arasında toplam bedeli 37 ...
Rusya'dan çok önemli 'domates' açıklaması
Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) ...
Yaşar Üniversitesi'nde Nurem imzası
Nurem İnşaat, Yaşar Üniversitesi’nin kapasitesini 2 bin kişi daha da arttıran ...
 
Merkez Bankası'nda sürpriz istifa
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyesi Ahmet Faruk Aysan akademik ...
Gelir İdaresi 2 bin uzman yardımcısı alacak
Gelir İdaresi Başkanlığı 2 bin gelir uzman yardımcısı alacak. 10 Nisan'da ...
Altın fiyatları son bir ayın zirvesinde
Altının gram fiyatı, gün içinde 147,9 liraya kadar yükselerek son bir ayın zirvesini gördü.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva