HABERLER>SAĞLIK
6 Mart 2014 Perşembe - 11:39

İzmir'de ötanazi tartışması!

İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAHUM) ve Avrupa Genç Hukukçular Derneği (ELSA) işbirliğiyle, 'Ötanazide Güncel Gelişmeler ve Yasal Durum' konulu panel düzenlendi.

İzmir de ötanazi tartışması!

İZMİR - Oturum başkanlığını Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Petek'in yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) Bordo Salonu'ndaki panele, SAHUM Müdürü Prof. Dr. Erdem Özkara, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız, Gazeteci Banu Şen, Hukuk Fakültesi Öğrencisi İlayda Koyuncu konuşmacı olarak katıldı.
 
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, toplumda her işin başının sağlık olarak bilindiğini, ancak adaletin olmadığı bir toplumda sağlığın hiçbir öneminin olmadığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Füzün, Türkiye Cumhuriyeti yasalarının, memuruna sahtekar ve hırsız, vatandaşına da potansiyel düşman gözüyle bakılarak hazırlandığını öne sürerek, "Birey çok önemlidir. Bireyin, devlete karşı haklarının korunması gerekir. Bu haklar içinde, ötanaziyi bir cerrah olarak tasvip ediyorum. Izdırap içinde ölen hastalarımız var. Buna hakkımız olmadığını düşünüyorum. Bilinci yerinde olan insan iyileşme umudu yoksa, yaşamını sonlandırma hakkı olmalıdır. Doğan insan, ölüm gerçeği ile birlikte dünyaya gelir, ölümü de rahat bir şekilde olmadır" diye konuştu.
 
SAHUM Müdürü Prof. Dr. Erdem Özkara, ötanazinin iyileşemeyeceği ve dayanılmaz acıları ölümüne kadar süreceği tıbbi olarak kabul edilmiş olan, durumu kendi ve yakınlarınca bilinen, zihinsel yeterliliğe sahip bir kişinin kendi özgür iradesiyle yaşamını sonlandırma isteği olarak ifade edildiğini söyledi. Prof. Dr. Özkara, ötanazi çalışmalarının eski Roma uygarlığı döneminde bile tartışıldığını belirterek, şöyle konuştu:
 
"Dünyada güncel yaklaşımlara bakıldığında Hollanda, Belçika ve Uruguay'da istemli ötanazi uygulanıyor. Son olarak Hollanda'da ağır anomalili yeni doğanlara da ötanazi yasalaştı. ABD'de ise pasif ötanaziye tüm eyaletlerde genel olarak göz yumulurken, yardımlı intihar 23 eyalette suç olarak tanımlandı. Belçika, aktif ötanaziyi yasallaştıran ikinci AB üyesi ülke oldu. Ülkemizde ise ötanazi yasada açıkça belirtilmemiştir. Ancak öldürme başlığı altında değerlendirilmektedir. Ötanazi konusunda ülkemize özgü koşulların araştırılması ve buna uygun yaklaşım geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlık ve sigorta sisteminin de, ötanaziyle yakından ilgilendiği gerçeği göz ardı edilmemelidir."
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız ise ötanazi konusunda ülkemize uygun çözümler getirilmesi gerektiğini belirtirken, gazeteci Banu Şen ise ötanazinin medyadaki yansımaları konulu bir sunum gerçekleştirdi.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasif içicilik çocukların damarlarını bozuyor
Avustralya ve Finlandiya’da yapılan araştırmalar, pasif sigara içiciliğinin, ...
Ege’nin yorgun melekleri: 16 saat nöbetten sonra…
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 16 saat nöbet tutan hemşireler ...
30 bin yıldır uyuyan virüs uyandı
Sibirya'da donmuş kara parçalarının derinlerinde bulunan bir virüs, yeniden ...
 
'Dijital hastane' sistemi geliyor
Sağlık Bakanlığının "dijital hastane" projesiyle hasta bilgileri artık ...
Öfke kalp krizini tetikliyor
Amerikalı araştırmacılara göre öfke, kalp krizi ve felç geçirme riskini ...
Kemiklerinizi genç yaşlardan itibaren koruyun
50 yaşın üzerinde her üç kadından birini etkileyen kemik erimesi (osteoporoz), ...
 
Bahar hastalıklarına dikkat
Bahar aylarında hava sıcaklıklarındaki değişkenlikle birlikte hastalıklar ...
İzmir’de asistan hekimler greve son verdi, direniş sürücek!
Talepleri kabul edilen Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Eğitim ve ...
Ameliyat sonrası ölüme hemşire engeli
ANKARA - Avrupalı ve Amerikalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva