Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda 22 Temmuz’dan itibaren başlattığı 90 dakika uygulaması, kentin ulaşımdaki bir başka önemli unsuru minibüsçüleri sıkıntıya soktu. 11 günlük süreçte taşıdıkları yolcu sayısının yüzde 30 dolayında azaldığına dikkat çeken İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, para kazanamayan, hatta zarar eden esnafın kontak kapatmaya başladığını söyledi.
TOPLU ULAŞIMDA TAM BİLET 17,5 LİRA
Toplu ulaşımda tam biletin 17,5 lira, 90 dakika içinde ikinci, üçüncü binişlerin ücretsiz olduğunu hatırlatan Başkan Kayışdikici, “Minibüste indi-bindi 20 lira. Daha sonra mesafelerine göre 25, 30, 35 lira şeklinde gidiyor. Bu tarifeyi Ocak ayında aldık, Haziran ayında uygulamaya başladık. 90 dakika uygulaması bizi geriye götürdü” dedi. Kayışdikici, minibüsçü esnafının yaşadıklarını Egedesonsöz’e anlattı:
MİNİBÜSE EL KALDIRAN YOLCU, OTOBÜSÜ GÖRÜNCE MİNİBÜSE BİNMEKTEN VAZGEÇİYOR
“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 90 dakika uygulaması, bizim yolcu kapasitemizi bir hayli düşürdü. Sabah saat 06.00 ile 07.00 arasında yüzde 50 indirim var, toplu ulaşım araçlarında. İnsanlar o saatlerde minibüse zaten binmiyor. 8,75 liraya otobüsle gidiyor. O yolcu, neden minibüse binsin, 20 lira ödesin ki… Üstüne üstlük, daha sonrasında 90 dakika uygulaması başlıyor. Bu uygulama nedeniyle yüzde 30’luk bir kaybımız var. Gerçi şehirde kimse yok, okullar açıldığında tablo daha da netleşir ama uygulama başladığından bu yana insanlar minibüse binmez oldu. İki gün önce, direksiyonunda olduğum minibüse el kaldıran farklı noktalardaki iki yolcu, arkadan otobüsün geldiğini görünce minibüse binmekten vazgeçti, otobüse bindi. Bu durum, tüm minibüsçü arkadaşlarım için de geçerli. Ortalama yüzde 30 dolayında yolcu kaybımız oldu. 14 koltuklu minibüsle 3-4 yolcuyla hareket ettiğimiz, son durağa kadar hiç yolcu almadan gittiğimiz oluyor. Hal böyle olunca da minibüsçüler, kontak kapatmaya başladı. Yaklaşık 1192 minibüsümüz sefer yapıyor ve yaklaşık 120 kadar aracımız kontak kapattı. Hem para kazanmıyor, üstelik zarar ediyor, neden çalışsın ki…”