HABERLER>GÜNCEL
3 Kasım 2015 Salı - 07:30

İzmir'de 'kumpas' bombası: Üst düzey isimlere gözaltı

İzmir merkezli 18 ilde 'Paralel yapı' operasyonunda, 44 üst düzey emniyet görevlisi ve bürokrat gözaltına alındı. Fethullah Gülen'in bir numarada yer aldığı soruşturmada, şüpheliler 'Askeri Casusluk Davası' olarak bilinen 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası'nda yargılanan sanıklar hakkında sahte delil üretmekle suçlanıyor.

İzmir de  kumpas  bombası: Üst düzey isimlere gözaltı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin gerçekleştirdiği operasyonda 18 ilde toplam 44 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sayısının ise 57'ye çıkacağı açıklandı.


 
GÖZALTINA ALINANLAR
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün 'Paralel yapı' operasyonunda gözaltına alınanlar arasında geçmişte görev yapmış üst düzey bürokratların da bulunması dikkati çekti. Gözaltına alınanlar arasında Merkez Valileri Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altunkaynak, halen görevde olan Eskişehir Vali yardımcısı Mesut Keser, Mülkiye Başmüfettişi Ferda İleri, İzmir'de 10 Kasım 2011-12 Şubat 2014 tarihleri arasında Emniyet Müdürlüğü yapan Ali Bilkay, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İzmir eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlar Müdür eski Yardımcısı Taner Aydın da bulunuyor.
 
BİR NUMARASI FETHULLAH GÜLEN
Bir numaralı şüphelinin Fethullah Gülen soruşturma dosyasında, şüphelilerin yalan deliller üretmelerinin yanı sıra Merkez Valisi Mehmet Oduncu ile halen Eskişehir Vali Yardımcılığı görevini yürüten Mesut Keser'in ise, o zaman İçişleri Bakanlığı bilgi işleri Daire Başkanlığı'nda görev yaptıkları ve gizli kişisel verileri, örgüte aktardıkları da ileri sürüldü.
 
Gözaltına alınanlar Emniyet Müdürlüğü'ne kelepçesiz getirildi.
 
LOJMANINDA GÖZALTINA ALINDI
Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen de Eskişehir'deki lojmanında gözaltına alındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden Eskişehir'e gelen polis ekipleri, lojmanda kalan Vali Yardımcısı Kesen'i sabah erken saatlerde gözaltına aldı. Polisler evde arama yaptıktan sonra Kesen'i İzmir'e götürdü.
 
Vali Yardımcısı Mesut Kesen'in Eskişehir'de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İl AB Daimi Temas Noktası, AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlardan sorumlu olduğu belirtildi.
 
GEÇEN YIL GELMİŞTİ?
Gözaltına alınan Kesen'in 3 Eylül 2014 tarihinde, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili iken, Eskişehir'e Vali yardımcısı olarak atandığı öğrenildi.
 
SAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Medya İletişim Bürosu'ndan da açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: "Kamuoyunda FETÖ/PDY (Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel devlet yapılanması) olarak bilinen örgüte mensup olduğu ileri sürülen kişilerin, kamuoyunda İzmir Askeri Casusluk Davası olarak bilenen davaya esasa teşkil eden soruşturma sürecinde, terör örgütünün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlükler, yaptıkları ve bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırarak, devlet bürokrasisinden ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları ve bu yönündeki ciddi bulgular elde edilmesi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığımız, terör ve örgütlü suçlar soruşturma bürosunca, başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan deliler doğrultusunda haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında üst düzey kamu görevlilerinin de bulunduğu toplam 57 kişiye yönelik olarak 03.11.2015 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiştir. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla sunulur." 

MAĞDURLAR EMNİYET BİNASINA GELDİ
Operasyon haberini alan çok sayıda, 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası'nda yargılanan kişiler de İzmir Emniyet Müdürlüğü önüne geldi.
 
Ellerinde Türk bayraklarıyla gelen davanın sanıkları ile yakınları İzmir Marşı, Harbiye Marşı'nı çalıp, gözaltındakilerden suçlu olanların adil yargılanmasını istedi. Bu kişilerden emekli albay Coşkun Başbuğ, "Beni sahte delillerde, 19 müebbet, 5 bin yıl hapis cezası istemiyle yargılıyorlardı. O zaman 'bunların hesabını vereceksiniz' dediğimizde hem polisler hem de yargı mensupları, yüzümüze bakıp gülüyorlardı. Şimdi yaptıkları usulsüzlüklerini hesabını verecekler" dedi.
 
İzmir Cumhuriyet Savcılığı'nın 2013 yılında birçok ilde çoğunluğu muvazzaf askerlere yönelik başlattığı 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası' operasyonunda 357 kişi hakkında dava açılmış, birçok subay tutuklanmış, dava sürecinde de tutuklu kalmamıştı.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_11/2015_11_03/19bc8e88693935bb2931b05f64ddf4e5.jpg

MAĞDURLARIN AVUKATINDAN AÇIKLAMA
Mağdur avukatlarından Murat Ergün de Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne geldi. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ergün, "İzmir emniyeti operasyon yaptı. Sebebi de İzmir'de yargılaması devam eden sözde İzmir casusluk davasını kurgulayan, kurguladığı iddia eden bir çeşit çetenin bulunması. Bu yapıyla mücadele. Polis operasyonu için önce şunu söyleyeyim. Casusluk davasındaki bizim müvekkillerimiz namuslu şerefli insanlardır. Biz de avukatları olarak hukuk namusumuzu, şerefimizi ezdirmedik ve ödün vermedik. Bunun bir gereği olarak aynı duruşumuzu burada da göstermemiz lazım. Biz herkesin Anayasa'dan kaynaklanan masumiyet karinesine saygılıyız. Bu bizim için uygulanmadı ancak biz en önde hukukun herkese için eşit uygulanması gerektiğini, adil bir yargılamayla, mahkumiyet çıkana kadar herkesin masum olduğunu vurgulayalım. İçerde olan ya da ileride içeride olacağı varsayılanlar hakkında yakalama, tutuklama kararı bulunan kişileri peşinen mahkum etmiyoruz, onların da adil bir yargılamaya tabi tutulmalarını en başta söylüyoruz. Bu davanın özü kumpastır. Yıllar önce ilk başta söylediğimiz buydu ama o günkü koşullarda, savunma olarak sözümüzü dinletemiyorduk. Yargılama boyunca pek çok insan mağdur oldu, cezaevinde kaldı" dedi.

OPERASYON TSK VE YARGIYA DA TAŞINMALI
İzmir casusluk davasının askeri davalar içerisinde en ahlaksız olanı olduğunu da vurgulayan Murat Ergün, "Bu kumpas davası içerisinde en ahlaksız olanı bu İzmir casusluk davasıdır. İnsanların onuruyla, namusuyla, şerefiyle itham ettiler. O günlerde söylediğimiz bir çete iddiasının arkasındayız. Mensubu kimler biz bilmiyoruz. Binanın içindekiler mi dışarıdakiler mi bilmiyoruz. Ama şunu biliyoruz bu çete çökertilmeden memleketin huzura kavuşması mümkün değildir. İnanıyoruz ki emniyette bugün başlatılan operasyonun konusu İzmir casusluk kumpasını sadece emniyette görev almış bir kaç kişinin kotarması mümkün değildir. Bunun muhakkak yargı ve TSK içinde de bağlantıları vardır. Eğer samimi bir mücadele söz konusu ise, bu mücadelenin gereği olarak yarım kalmaması ve başarıya ulaşması için soruşturmaların, genişletilmesi, TSK ve yargı içerisindeki ayakların ortaya çıkması lazım. Emniyet içindeki bir grupla sınırlı operasyonun başarı şansı yoktur. Her şey açık. Firariler var" dedi.

ASKERİ LİSELİ İTİRAFÇI BİLGİSİ
Soruşturmanın genişlediğini ve genişledikçe de yeni bir takım gözaltıların diğer kurumlarda operasyonunu da söz konusu olacağını söyleyen Avukat Murat Ergün, "Bu operasyon, yeni mağdurlar ortaya çıkarmamalıdır. Hukuksuzluğu yapan kumpas yapan çete üyeleri, yarın toplum içinde mağdur sıfatıyla dönmemelidir. Suçlu insanlar olarak kalmalıdır. Görevlilerin emniyet ve yargı başta olmak üzere hassas davranmaması lazım. Bunun siyasi bir mücadelenin parçası olmaması gerekir" dedi.

Operasyon gözaltına alınanların kim olduğunu bilmediklerini ama konusunun ne olduğunu bildiklerini de anlatan Murat Ergün, önemli bir bilgi de paylaştı. Murat Ergün, "Operasyonun arkasındayız. Bu haklı operasyonun geç kaldığını düşünüyoruz. Elimizdeki bilgi ve belgeleri de paylaşmaya hazırız. Soruşturmada gizlilik olduğu için bizim tüm bildiklerimizin doğru olduğunu söyleyemeyiz. Soruşturma kapsamında itirafçılar var. Bir takım itirafçıların beyanlarından hareketle bu operasyon düzenlenmiş. Ayakları yere basan bir operasyon olduğu söyleniyor. İtirafçılardan bir tanesi bir askeri lise öğrencisi. Askeri lise döneminde sözde terör örgütünün mensubu olarak eğitildiği iddiası var. İtiraflarda bulunduğu duyumu var. Bu itirafların çok önemli olacağı kanaatindeyim. Sadece İzmir casusluk değil, bütünün diğer parçaları olan Balyoz, Ergenekon, İstanbul casusluk, Kafes, Poyrazköy gibi diğer askeri davaların çete ayaklarının tek tek çözüleceği kaanatindeyim. Hep beraber takip edeceğiz. Müşteki tarafız. Şikayetçi olan müvekkillerimiz var. Ben uzun yıllara Ergenekon terör örgütünün mağduru sanıklarına avukatlık yaptık. Şimdi de FETÖ Fethullahçı terör örgütü, hakkında çok geniş bir kanaat olmasına rağmen hukukçu olarak 'iddia edilen terör örgütü' diyorum" dedi. (dha)

 
Başkan Gönenç'ten tuhaf paylaşım!
 
Hakemlerden Hacıosmanoğlu eylemi hazırlığı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YORm 3 Kasım 2015 Salı 13:32

devlet kendi içinde bir paralel oluşuma asla izin vermez. bu olay ne olur yargı bilir. ancak yargıda emniyette bürokraside bir paralel yapı kuranlar var mı var. buradaki olay için yapılan yorumları doğru bulmam. çünkü yargı süreci yeni başlamıştır.

Yorumu oyla      14      6  
3 Kasım 2015 Salı 12:10

devlet içinde devlet olamaz, aksini düşünenler cezasını çeker

Yorumu oyla      17      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Tarihi Büyükşehir davası 2016’ya sarktı!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile 129 sanığın yargılandığı davada ...
İzmir’de dehşet: Mezarlıkta…
İzmir'in Bayraklı İlçesi'nde mezarlıkta bir cenin bulundu. Savcı, erkek ...
Flaş! Nokta'nın genel yayın yönetmenine gözaltı
Nokta dergisinin bu haftaki sayısına 'toplatma kararı' alındı.
 
Serap’ın ölümünde flaş gelişme: İntihar etmemiş…
İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde, iki gündür kendisinden haber alınamayınca ...
En yakın tahminin sahibi konuştu: Herkesten farklı...
1 Kasım seçimlerinin ardından A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür’ün ...
Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü önünde hareketli dakikalar
Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü'nde hareketli dakikalar yaşandı. 20 yaşlarında ...
 
İzmir’de seçimin asayiş raporu!
İzmir’de 1 Kasım'da yapılan seçimlerde oy pusulasının fotoğrafını çekme, ...
İGC TRT çalışanlarına sahip çıktı!
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, muhalefetteki ...
İzmir'de büyük operasyon: Yüz binlerce paket kaçak sigara
İzmir'de, polisin kaçakçılık operasyonunda, son yılların rekoru kırıldı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva