HABERLER>POLİTİKA
21 Eylül 2020 Pazartesi - 14:50

İzmir'de gündem Hilton'un kapatılması... Eski başkanlar ne dedi?

Avukat Senih Özay, 16 Ekim'de kapanacak dev otelle ilgili hukuki araştırma başlattı. Burhan Özfatura, anlaşmanın uluslararası ihaleyle yapıldığını ve her şeyin hukuk kuralları çerçevesinde olduğunu söyledi. Yüksel Çakmur ise "Hilton, Basmane Çukuru gibi, İzmir halkına yapılmış en büyük kötülüktür" dedi.

İzmir de gündem Hilton un kapatılması... Eski başkanlar ne dedi?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir'in kalbinde yer alan Hilton İzmir, 16 Ekim'de son müşterilerini uğurladıktan sonra kapısına kilit vuracak. İzmir'in tanınmış avukatlarından Senih Özay, Hilton İzmir'in 30 yıllık dosyasını açmaya hazırlanıyor. Sayıştay Başkanlığı'na, Maliye Bakanlığı'na, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Baro'ya dilekçeler göndererek 1984'ten 2020 yılına kadar olan sürece ait belgelerin incelenmesini ve birer örneklerinin kendilerine verilmesini talep etti. İzmir'in eski Belediye Başkanları Burhan Özfatura ve Yüksel Çakmur, Hilton İzmir ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Özfatura, hukuksuz herhangi bir durum olmadığına vurgu yaparken, Çakmur, Hilton İzmir'in, İzmir halkına yapılmış en büyük kötülük olduğunu ifade etti.

ÖZFATURA: O ARAZİYİ BİZE ADETA HEDİYE ETTİLER
İki dönem Başkanlık yapan Burhan Özfatura, ilk döneminde, o zamanlar Amerikalara, NATO'ya ait olan arazinin, dönemin Ege Ordu Komutanı Org. Kemal Yamak'ın aracı olmasıyla kendilerine adeta hediye edildiğini, makul bir fiyata aldıklarını söyledi. Hilton projesinin, uluslararası ihaleyle, uluslararası kurallar çerçevesinde gerçekleştiğine vurgu yapan Özfatura, "Bizim yüzde 23 hissemiz vardır. Sermaye artırımında da sorumluluğumuz, bu orandadır. Herhangi bir hukuksuzluk söz konusu değil" dedi.

Özfatura, şunları söyledi:

"Hilton Oteli, benden sonra, Yüksel Çakmur döneminde açıldı. Belediye olarak orada bizim herhangi bir sorumluluğumuz yok. Yüzde 23'lük hissemiz bakidir. Otopark gelirlerinin yüzde 50'si bize verilmesi de karara işlendi. Prensip olarak, Hilton'da denetim ve yönetim kurullarında belediyenin üyeleri vardır. Onlar, olup biteni takip eder. Başkan, tüm detayları bilemez. Bildiğim bir şey var ki, orada hukuka aykırılık olmadığı. Aksine, belediye bir yerde, tek kuruş harcamadan, yüzde 23 hisseye sahip olmuştur. Otopark gelirinin yüzde 50'sine hak kazanmıştır. Benim ikinci dönemimde otoparktan gelir elde etmedik. Çünkü şirketin çok ciddi borçları vardı. Hissemiz oranında oraya, otopark gelirlerinden para aktardık. Yönetim ve denetim kurullarında görev yapan arkadaşlar, görevlerini layıkıyla yapmışlardır."

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİZ HER ŞEYİ DENETLEDİ
"Aradan 30 yıldan fazla zaman geçmiş.  Her iki dönemimde de tüm şirketler, yeminli mali müşavirler tarafından inceleniyordu. Onların da sorumluluğu vardır elbette. Onlar kesinlikle, hukuksuz bir duruma göz yummazlar. Belediye şirketlerinde 30'dan fazla yeminli mali müşavirle anlaşma yapılmıştı. Hilton hariç, tüm şirketlerimiz kar etti o dönemde. Hiçbir şaibeye izin vermedik. İkinci dönemimde Meclis'te 4 partinin temsilcileri vardı. Her partiden denetim ve yönetimlerde üyeler vardı. Çok şükür, yüz kızartıcı herhangi bir şaibeye bulaşmadık."

ÇAKMUR: BÜYÜKŞEHİR'İN HİSSESİ BUHAR OLDU
1989-94 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Yüksel Çakmur ise Hilton İzmir için "Hilton, Basmane Çukuru gibi, İzmir halkına yapılmış en büyük kötülüktür" ifadesini kullandı. "Bence bir yönetici, kendi malı ne kadar kıymetliyse, halkın malını iki kat kıymetli saymalıdır. Sorumluluk içinde davranmalıdır. Hayatında, sosyal adaleti, sosyal devleti, toplum çıkarına temel yapmalıdır" diyen Çakmur, isim vermeden Burhan Özfatura'yı sert dille eleştirdi:

"Hilton İzmir'de çok büyük zarar edildi. Topluma karşı sorumsuzluk ve haksızlıkla karşı karşıyayız. Elmas değerindeki bir alan, gereksiz ve işi yaramaz bir toprak fiyatına sunulmuştur, birilerine peşkeş çekilmiştir. Sözleşmeyi açıp bakmak lazım. Ben hata yaptım, demek gerekirdi. Özür dilemek, yeter mi bilmem ama İzmir halkı, çok büyük zarara uğratıldı. O dönemde İzmir Belediyesi'nin hissesi, yüzde 19.5 olsun istemişler. Meclis'te tartışmalar olunca, lütfedip bu oranı yüzde 23'e çıkarmışlar. Amerikan tarafı , sermayeyi yükselttikçe Büyükşehir'in hissesi kısım kısım buhar olmuş, bugün itibariyle sıfıra gelmiştir."

O YÜZDE 23'LÜK HİSSEDEN, ESER KALMADI
Sözleşmede, Hilton yönetim ve denetleme kurullarında belediyeden üyelerin olacağına yer verildiğini, ancak zaman içinde belediyenin temsilcilerinin de kurullardan kovulduğunu iddia eden Yüksel Çakmur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'in Hilton'da uğradığı zararı görmek için he hukukçu olmaya gerek var, ne de maliyeci olmaya... Hilton İzmir, İzmir halkına yapılan en büyük kötülüktür. Bunu neden yaptın, diye soruyoruz. Turizm için yaptım, cevabını alıyoruz. Cahil bir insan bunu yapmaz. Göreve geldiğimde yapacak bir şey kalmamıştı. Şimdi nerede o baki olan yüzde 23'lük hissemiz? Kalmadı! O hisse, buharlaştı. Hilton İzmir, aynen Basmane arazisinde olduğu gibi İzmir'e yapılan haksızlıktır, İzmir'in kalbinde açılan yaradır.  O dönemde Hilton dosyasını Belediye Başkanı olarak açmıştım. Hukukçularımız her detayı araştırdı. Ne yazık ki anlaşmalar yapılmış, tazminat durumları doğmuş ve biz doğal olarak işin içinden çıkamadık. Bir hukukçu arkadaşımız, dosyayı yeniden açmış.Senih Özay Bey'in girişimini saygıyla karşılıyorum. Keşke dosyayı bizler açtığımızda yanımızda olsalardı."

ÖZAY: SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ
Avukat Senih Özay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Hilton'da yüzde 23 hissesi olduğunu, otopark gelirlerinin yarısını alma hakkı bulunduğunu belirterek, "16 Nisan 1987'de, Amerika Delaware Eyaleti Hukukuna bağlı olan Hilton International Co. ve yine Delaware Eyalet Hukukuna bağlı olan General Dynamic Corparation, Büyük Lüksemburg Dükalığına bağlı Shaker Holding, yanlarına Mehmet Nazif Günal beyefendiyi ve ayrıca onun şirketi olan Günal İnşaat Sanayi Ticaret AŞ.’yi alarak Büyükşehir Belediyesi’ne kapısından girmiştir. Sen Alsancak’ta 1919 Ada ve 6 parseldeki 6605,75 metrekarelik arsanın mülkiyet hakkını bize verirsen, biz de Günal İnşaat’la binayı yapar, Hilton’u işletir, İzmir’de de turizmi geliştiririz, demişler. Otopark gelirinin yüzde 50’sini de Büyükşehir Belediyesi’ne vereceklerini belirtmişler. Otel, otopark gelirinin yarısını veririm, onunla idare et demiş, ama öğrendiğime göre tek kuruş vermemiş. Şimdi bu duyumumuzu, belgelendirmeye çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

Avukat Özay ayrıca, İzmir'in, Hilton nedeniyle büyük zarar gördüğünü iddia etti. Avukat Özay, bir İzmirli olarak, bu konuyu araştırıp gerçekleri ortaya çıkarmak için çalışacaklarını bildirdi, "Tüm sorumlulardan hesap sorulmalı. Amerika'ya kadar hesap sorulmalı. Hilton İzmir, giderayak borç takarak mı gidiyor? Büyükşehir dosyalarında neler var? Bugünkü Belediye Başkanı Tunç Soyer olsun, geçmiş dönem başkanları Aziz Kocaoğlu, rahmetli Ahmet Piriştina, Yüksel Çakmur, Burhan Özfatura olsun, bu arkadaşların ne kadar sorumluluğu var? Tüm bunları araştırıp İzmir halkının önüne koyacağız" diye konuştu.

 
Haber alınamıyordu... Vahşet 13 gün sonra ortaya çıktı!
 
Soyer açıkladı: İzmir'de eğitime 15 milyonluk dev pay!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent ışık 22 Eylül 2020 Salı 20:50

Sezarın hakkı Çakmur olmasaydı şimdi ulaşımda özel halk otobüsleri çalışıyor olurdu. Konak ve Çankaya 'da kalkan minibüs dudaklarını unutmayalım. Tansaş 'ı kim sattı? Metro projesini hazırlayan ve kredisini çıkaran kimdi ? Üstelik en az 2 sene iktidar tarafından engellenmişken.

Yorumu oyla      3      3  
sezarın hakkı sezara 22 Eylül 2020 Salı 10:47

İzmiri yiyip bitiren . bugünkü iğrenç mimariye sahip olmasını sağlayan iki adam. Hatta birisi öyleki Kordonu az daha git gel 6 şerit otoban haline getirecekti. Sanırım anne ve babalarımız akıl tutulması yaşamış olacaklarki bide bunları 2 kez falan seçtiler.

Yorumu oyla      3      4  
ÇAMUR Çakmur 22 Eylül 2020 Salı 09:09

Sayın Çakmur SİZİN İzmir'e nasıl bir faydanız olmuş ki her çamur un altından siz çıkıyorsunuz. Size kalsaydık şimdi Konak meydanında Galleria AVM de geziyor olurduk. Sizin yüzünüzden o utanç çukuru Basmane'de haala duruyor... Bi gidin artık bu şehirden. Bırakın bu şehrin yakasını...

Yorumu oyla      5      4  
Ahmet 21 Eylül 2020 Pazartesi 21:20

Sayın Yüksel Çakmur tekrar belediye başkanı olmalı senin gibi yöneticiye ihtiyacımız var sayın Çakmur

Yorumu oyla      7      11  
Bülent ışık 21 Eylül 2020 Pazartesi 20:34

Yüzde 23 lük hisse olsa bile çok düşük. Şu anda arsa sahipleri yüzde 50 'nin altında muteahhitlerle anlaşma yapmıyor.

Yorumu oyla      3      4  
yeter artık 21 Eylül 2020 Pazartesi 19:17

Şu şehri artık bir salın

Yorumu oyla      4      5  
altan koralttan 21 Eylül 2020 Pazartesi 18:52

yüksel çakmur konak meydanına galleria izni vermiş adamsın..utanmadan izmir'in kalbinde açılan yaralardan söz ediyorsun..

Yorumu oyla      6      7  
Vatandaş 21 Eylül 2020 Pazartesi 17:28

Sayın Çakmur, derdiniz ne? Ancak sizden izin alarak çadır falan mı kurup yaşayalım İzmir’de? Çadırın rengi, modeli ve yerini de size onaylatmalıyız tabii...

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun'dan çarpıcı 'kurultay' yorumu: İYİ Parti, MHP'lileşiyor!
İYİ Parti Kurultayı’nda Aytun Çıray ve Ümit Özay gibi isimlerin tasfiyesini ...
MHP İl Başkanı Şahin’den kongre değerlendirmesi… Tunç Soyer'e salvo!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanlığı dün yapılan kongreleriyle ...
CHP’li Beko orman işçilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı
Yaz aylarında artan orman yangınlarına müdahalenin çok hayati bir öneme ...
 
Gelecek Partisi İl Başkanı Şener’den ‘üslup’ çıkışı: Soyer’e destek vermeye hazırız!
Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Serhat Mustafa Şener, kent siyaseti ile ...
Erdoğan'dan Yunan gazetesine suç duyurusu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine yönelik ağır hakaret ve ...
MHP İzmir'de kongre süreci tamam! Kimler başkan seçildi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Teşkilatı'nda kongre süreci ...
 
Mesut Yılmaz'ın ailesini üzen haber!
Önce akciğer ardından beyin ameliyatı geçiren eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın ...
CHP'li Serter İzmirli esnafı Kılıçdaroğlu ile buluşturdu
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, Ahilik Haftası ...
CHP'li Öztrak: Çok şükür hastalığı atlattım!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 2'nci Covid-19 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva