HABERLER>POLİTİKA
2 Kasım 2015 Pazartesi - 14:12

İzmir'de 'eskilerden' yaylım ateşi

CHP İzmir'in emektarları seçim sonuçlarını değerlendirdi. Egedesonsöz’e konuşan eski milletvekilleri ve başkanlar CHP kadrolarının değişmesi gerektiğini ifade ettiler. En sert görüş ise CHP İzmir İl eski Başkanı Kemal Karataş'tan geldi. Karataş, "Cenaze evinde demeç olmaz, taziye olur. Yedisi bir çıksın" dedi.

İzmir de  eskilerden  yaylım ateşi

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ  - 1 Kasım seçim sonuçlarının ardından CHP İzmir'in emektar eski milletvekilleri ve başkanları seçim sonuçlarını Egedesonsöz'e değerlendirdi. CHP'nin durumunu eleştiren vekiller ve başkanlar kadroların değişmesi gerektiğini görüşünde birleşti.

CHP'DE İLK FİŞEĞİ BALBAY ATEŞLEDİ


 
AHMET ERSİN
7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki orana baktığımızda binde 35 artış görünüyor. İktidar partisi bütün yıpranmışlığına rağmen 10 puan oy artırdığını düşünürsek CHP'nin 1 Kasım seçiminde büyük bir hezimetle karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Şimdiye kadar partinin yürüttüğü politikaların seçmen nezdinde herhangi bir değerinin olmadığı ortaya çıktı. Türkiye'de iktidar sorunu değil, muhalefet sorunu olduğu ortaya çıktı. Onca vaatlere rağmen oyunu artıramamış olması güvenilirliği ile ilgili ciddi sorun olduğunu ortaya koyuyor. Bu seçimde CHP tek başına iktidar olmayı vaat edememiştir. Sadece koalisyon ortağı olabilme çabası içinde görüldü. Halk nezdinde itibar görmedi. Yapılacak olan şey CHP'yi yöneten kadroların kendilerini ciddi olarak değerlendirmeye almasıdır. Bu kadroların CHP'nin oy artırmasına bile yetmediği görüldü.4 seçim yapıldı. Hepsi hüsranla sonuçlandı. Artık CHP'yi yöneten kadroların üst yönetiminin değişmesi gerekir. Genel Başkan binde 35'lik oy artışını başarı ve sorumluluğunun artması diye ifade etti. Bu kadronun CHP'ye vereceği bir şey kalmadı.
 


KEMAL ANADOL
Çıkan sonuç bütün ülke için sürpriz etkisi yarattı. Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticileri bile bu kadar oy alacaklarını tahmin etmediklerini medyaya yansıdığı kadarıyla görüyoruz. 7 Haziran'la 1 Kasım arasında çok büyük değişim oldu. Seçimin galibi şahsen arzulamamama rağmen AKP'dir. Mağlubu ise muhalefet partileridir. Dolayısıyla mensubu bulunduğum CHP ve diğer muhalefet partilerin liderlerinin ve kadrolarının yerlerini bırakmaları, istifa edip bu görevi yapacak yeni kadrolara yol açmaları gerekir. Avrupa Birliği'ni bütün partiler dillerinden düşürmüyorlar. Böyle bir sonuç alıp da yerinde kalan hiçbir Avrupa ülkesi ve partisi görülmemiştir. En son Yunanistan'daki yapılan referandumda Yeni Demokrasi Partisi lideri hayır çıkınca genel başkanlıktan istifa etmiştir. Bir seçim kaybı olmamasına rağmen istifa etmiştir. Çağdaş demokrasinin oluşması için önce başarı sağlayamayan ve partisini birinci yapamayan parti başkanlarının istifa etmeleri gerekir. Çağdaş demokrasiye ulaşmanın önemli koşularından biri budur. 


 
KEMAL KARATAŞ
Cenaze evinde demeç verilmez. Cenaze evinde taziye olur. Cenazelerimizin yedisi bir çıksın. Ona göre kırkına bakarız.


 
CEVAT DURAK
Söyleyecek fazla bir şey yok. Beklediğimizi alamadığımız için üzüntülüyüz. Daha farklı sonuçlar olabilirdi. İzmir'de 8 artı 8 vekil çıkartabilirdik. Türkiye'de yüzde 28-30 bekliyorduk. Böyle durumlarda hemen kongre kurultay denmesi çözüm değil. Parti içerisindeki çalkantıyı önlemek adına süreci iteliyorlar. Bir durum değerlendirmesi yapılabilir. Bir danışma meclisi yapılarak öz eleştiri yapılması gerekir. Türkiye'de bu işte yıllardır koşan partinin çeşitli kademelerinde görev almış emektar isimlere danışılarak görüşleri alınabilir. Bir silkelenme olur belki. Fakat partinin en üst yönetiminde aşağıya doğru sıkıntılar var.


 
MUSTAFA MOROĞLU
Böyle bir sonuç çıkabileceğinin Türkiye siyasetini bilen değerlendiren birinin buna yakın sonuç çıkabileceğini bilmesi gerekir. Hatta anketlerde koalisyondan başka sonuç çıkmayacak denmesi bu sonucun olmasını kolaylaştırmıştır. Türkiye'de bir seçmen kitlesi var ki yüzde 12-20 arası değişiyor bu seçmen kitlesi konjonktürel oy kullanıyor. Bu seçmen AKP'nin tüm tehditleri, gazetelere, sanatçılara yapılan saldırıları tıpkı 92'deki Kenan Evren dönemi gibi oy dağılımı oldu. Bu oyu verelim bu bela başımızdan gitsin dediler. Her şey düzgün, ekonomi düzgün, terör bitti diyerek oy vermediler. Ben CHP'nin eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Seçmen eğilimlerin siyasal partilere yansıyışı devam ettiği sürece farklı sonuç beklemek mümkün değil. Türkiye'de temsil edilen sosyal demokrat bir partiyi her yere yaymak gerekir. Bunu yolunu bulmaları lazım. Büyük çaba göstermemiz lazım. Bu konuda CHP ve HDP'ye büyük görev düşüyor. Kurultay sürecimiz devam ediyor. Kişilerin değişmesi gerekir demek bence yanlış bir düşüncedir. Çalışma tarzımızın, siyaset biçimimizin değişmesi gerekir.


 
ALAATTİN YÜKSEL
1 Kasım'da oluşan iradeye hepimizin saygı göstermesi lazım. Birilerinin de şunu anlaması lazım. Bu seçimlere nasıl saygı gösteriyorsak, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarına da saygı göstertmek gerekiyordu. 7 Haziran seçimlerini beğenmeyenler sonuçları kendi lehlerine değiştirmek için millete seçimi iade ettiler. Ülkeyi ateş çemberi içine düşürdüler. Ölüm tehditleri, yoksulluk tehditleri, açlık tehditleri, ekonomik kriz tehditleri altında bir seçim yaşandı. Bu sonucun yaşanmasının en büyük sebebi MHP ve Bahçeli'dir. Bahçeli uzlaşmaz tavrıyla seçmende muhalefet partiler adına bir umutsuzluk yaratmıştır. Seçmende ben niye umutsuz partilere oy vereyim ki diye düşünmüştür. CHP olarak yüzde 25 bandına takılmaktan kendimizi kurtarmamız gerekiyor. Yeni söylemler geliştirerek kendimizi daha açık ifade etmemiz gerekir. Barışı sağlayabilecek tek parti'nin CHP olduğunu daha iyi anlatmamız gerekir. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran parti olduğumuzu hatırlatarak Türkiye partisi olduğumuzu anlatmamız gerekiyor. Bugün ne yazık ki kıyılara sıkışmış bir parti durumundayız. Buradan kendimizi kurtarmamız gerekiyor. Ben üst yöneticilerimize cumhurbaşkanlığı seçimlerinde beri anlatmaya çalışıyorum. Örgütler yorgun, çok seçim geçirdi. Süreç çok uzadı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri biter bitmez yapılması gerekiyordu. Parti yönetimi bunu salladı. Bu görüşümüze itibar etmediler. Şimdi artık yapacak bir şey yok. Parti içinde yaşanacak kongrelerle aşağıdan yukarıya doğru yenilenme içine gireceğiz.
 

 
‘Koca’ dehşet: Eşini, kayınvalidesi ve kayınbiraderini öldürdü!
 
Davutoğlu, Erdoğan'ın tweetine yanıt verdi!
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gerçek 3 Kasım 2015 Salı 19:00

Bucada evet CHP nin oyu 6000 kadar artmıştır.Ama AKP nin oyu da 19.000 artmıştır.Yani CHP ye göre üç katı.Gerçek nedir biliyormusunuz.AKP tek başına iktidar.CHP,HDP,MHP BAŞARISIZ olmuştur.

Yorumu oyla      18      5  
dejavu 3 Kasım 2015 Salı 12:58

YAYLACIKLI HÜSNİYE ABLA buca daki oy artmasının sebebi MİMAR İSMAİL BEKİROĞLUDUR..

Yorumu oyla      12      14  
muhalif 3 Kasım 2015 Salı 12:55

eskiler olsaydı, CHP. bu oyu bile alamazdı beyler....

Yorumu oyla      11      13  
Selim 3 Kasım 2015 Salı 12:23

Bu sonucun çıkmasının en önemli sebebi MHPdir ve kendisiyle beraber herkesi aşağı çekti. Halk miliyetçiliğe ulusalcılığa oy vermedi. Kürt miliyetçiliğinide türk miliyetciliğinide istemedi. Liderin gitmesiyle herşey çözülmez. Davutoğlu bir haftada 6 tane çok büyük falso kelimeler kullandı ama yinede yüzde 49 aldı. siyaset algı yönetimidir siyaset halkı inandırmaır. Genelbaşkan samimi sıcak peki ya diğerleri nasıl . Çoğu halktan kopuk çoğu siyaseti çıkar ve rant ve torpil için yapıyor ama halk yemiyor. Hata olarak ararsak deniz baykal o görüşmeyi yaptığı gün partiden ihraç edilmeliydi. Çünkü halk bu ikilemli pozisyonu meclis başkanlığındaki baykalın pozisyonunu beğenmedi. mhp ile birlikte baykalada ceza kesti. Bunları görmeyenler kalkıp demogoji yapıp eleştiri yolu seçiyorlar. Unutmayalım ki AKP 6 ayda 10 puanı aynı düştüğü genelbaşkanıyla artırdı ve kargaşalı ortamda artırdı. Genelbaşkanın kadrosu doğru değil sıcak değil ve kopuk.

Yorumu oyla      14      6  
Lombak 3 Kasım 2015 Salı 12:11

Buyurun bir de Ali Nesin'den yakın. Bunun TÜBİTAK yardımının neden kesildiğini şimdi daha iyi anlıyorum.

Yorumu oyla      12      5  
yaylacıklı Hüsniye Abla 3 Kasım 2015 Salı 09:35

Buca oy kaybı değil oy artışı var 6000 kadar. Artık Ercan Başkan yok anlayın gari.

Yorumu oyla      13      14  
ozlakc 3 Kasım 2015 Salı 09:00

kadroların değişmesi fikrine canı gönülden katılıyorum ama bu konuda yukarıda yorum yapan büyüklerimiz ile değil...para ile yönlenmeyen,bu işi menfaat için değil ilkeleri için yapanlarla,yeni insanlarla...büyüklerimizde onlara görüşlerini, tecrübelerini aktarsınlar

Yorumu oyla      14      5  
kaf_kaf 3 Kasım 2015 Salı 07:14

ulusalcılıktan koptukca partinin genleriyle oynanıyor biz bu ülkeyi cumhuriyeti kuran partiyiz rejim tehlikede olduğunu anlatamadık izmir dışına birde siyasete izmirden değil anadoludan bakmak lazım kendimize çekidüzen kadrolarda gençleşmek lazım hala eski eskiye ragbet olsa bit pazarına nur yağardı yeni yüzler gelmeli baştan aşşağı ve üst yönetimler mahalle deleğe seçimlerine bile müdahil çekin elinizi ülkede siyaset yapamayanlar mahalllelerde siyaset yapıyor

Yorumu oyla      16      6  
2 Kasım 2015 Pazartesi 23:48

CHP li vekillerin yarısı ithal,kalanların yarısı da eğitimsiz.İzmiri temsil etmiyorlar.Kılıçdaroğlu partiyi asla iktidar yapamaz.

Yorumu oyla      15      6  
fully gibiler.. 2 Kasım 2015 Pazartesi 22:39

secim öncesi bunları gören oldumu,,

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK açıkladı: Geçersiz oylarda büyük değişim
YSK Başkanı Sadi Güven'in verdiği bilgiye göre, 1 Kasım milletvekili seçimine ...
MHP’de 2 Kasım bombası: Oğan geri döndü
MHP Disiplin Kurulu'nun ağustos ayında partiden ihraç ettiği, eski Iğdır ...
İzmir iktisatçıları seçti!
İzmir’den TBMM'ye en çok iktisatçı milletvekili gönderdi. 6 iktisatçıdan ...
 
Kürkçü’den İzmir analizi: Oylarımız AKP’ye gitti!
İzmir’de 7 Haziran'a göre oyları 1.5 puan düşen HDP, 2 olan milletvekili ...
Kazananları ve kaybedenleriyle 1 Kasım sürprizleri
1 Kasım seçim sonuçları birçok sürprizi de beraberinde getirdi.
MHP İzmir sessizliğini bozdu: Vural ve Kılıç ne dedi?
MHP'nin genel seçimlerde yaşadığı oy kaybının İzmir'e de yansımasıyla ...
 
MHP İzmir’de liste şoku yaşayan 2 isimden sitem!
1 Kasım listesinde 3.sıraya kaydırılan Koç ve Savaşan İzmir’de yaşanan ...
Bilal Erdoğan: Bu sonucu kimse beklemiyordu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, "İnşallah bu ...
MHP'ye Manisa'dan kötü haber: Vekil sayısı...
Manisa'da MHP'nin dünkü genel seçimde kazandığı 2 milletvekilinden 1'i ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva