HABERLER>EKONOMİ
12 Eylül 2023 Salı - 15:29

İzmir'de ekonomi zirvesi... Bakan Bolat'tan bir müjde de ihracatçılara!

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen İzmir İş Dünyası toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnaf ve sanatkarlar için verilen kredi müjdesinin ardından ihracatçılara da müjde verdi. Bolat açıklamasında" 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla arttırılacak. 20 milyar liranın üzerinde ihracat desteğini sizlere sunacağız. Tek yol ihracat, döviz gelirlerimizi arttırmak diyoruz" dedi.

İzmir de ekonomi zirvesi... Bakan Bolat tan bir müjde de ihracatçılara!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ -Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, İZTO'da düzenlenen İzmir İş Dünyası toplantısında açıklamalarda bulundu.

-BOLAT’TAN KREDİ MÜJDESİ

Konuşmasına iki müjde ile başlayan Bakan Bolat, “Başarıya giden yol ortak akıldan geçiyor. Soru cevap kısmında da sorulara cevap vereceğiz. Sizin yanınızdayız, görüşlerinize açığım. Önce müjdeleri açıklayalım. Sonra Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerimiz ve bakanlık olarak yaptıklarımızı aktaracağız. Yarın itibariyle İzmir’de esnaf ve sanatkarlar için 100 milyon liralık uygun şartlarda tahsisat müjdesiyle sözlerime başlıyorum. Bu finansman yüzde 15 yıllık maliyetli olacak, 6 aylık taksitlerle geri ödemesi olacak, 5 yıl da vadesi olacak. Enflasyon muhasebesi 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek” dedi.

VİZE KONUSUNDA TEKNİK ÇALIŞMA KOMİTESİ TOPLANTILARI ÖNÜMÜZDEKİ AY BAŞLAYACAK
Gelen önerilere yanıt veren Bakan Bolat, vize konusunda adımlar atıldığını kaydederek “İhracatçılarımız ve iş dünyamız finansmana erişim sıkıntısı çektiklerini ifade ettiler. Hükümetimiz kurulduktan sonra 25 Temmuz tarihinde Merkez Bankamız ihracat için kredi limitini 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye çıkarmıştı. Bugün itibariyle yayınlanan tebliğ işle ihracat için 3 milyar TL’ye çıkarmış oluyor. Bunun 2 milyar TL’sini EximBank tahsil edecek. Borsa başkanımız Işınsu Hanım’ın bir talebi vardı. Aromatik bitkiler için URGE başvurunuz var. 20 katılımcı firma ile gerçekleşen projenin onay yazısı 15 Eylül’de tarafınıza gönderilecek. Vize konusunda haklı talepler ortaya konuldu. AB Komisyon Başkan Yardımcısı ile 2 defa görüşme fırsatı buldum. Bu konuları dile getirdik. En başta vize konusundan başlayarak teknik çalışma komitesi toplantıları önümüzdeki ay başlayacak. Brüksel’e giderek Gümrük Birliği ile ilgili sıkıntıları ve Gümrük Birliği’nin genişletilerek hizmet ve tarım sektörünü kapsama konusunu ele alacağız” açıklamasını yaptı.

EKONOMİMİZ BÜYÜDÜ
Bolat kentle ilgili önemli mesajlar vererek, “İzmir gerçekten büyüleyici bir büyüklüğe sahip. Sadece sanayi ya da turizm şehri değil, tarımın da çok güçlü olduğu bir ihracat şehri. 31 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştiren ve cumhuriyetin kuruluşunda ilk liman kapımız. İnşallah bu çerçevede İzmir’deki toplantımız güzel bir istişareye vesile olacaktır. İzmir gerçekten serbest ticaret, organize sanayi bölgeleri ile kabuğunu yıktı. Türkiye için önemli katma değer üreten bir bölgemiz. İzmir limanının geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu açıdan toplam ihracatımızdan yüzde 7 pay alan İzmir’i tebrik ediyoruz. İzmir’de 136 bin esnafımız var. 2023 yılının ilk 8 ayında yaklaşık 9 milyar liralık indirimli finansman imkanı sağlamıştık. Bugün açıkladığımız müjdemizi de buna ekstra olarak vereceğiz” şeklinde konuştu.

104 MİLYAR DOLARLIK FATURAYI BİRLİKTE KARŞILAYACAĞIZ
Dünya ekonomisindeki rekabete dikkat çeken Bakan Bolat, üretimin önemini anlattı. Bolat ayrıca pandemi ve depremlerden yaşanan olumsuzluklara da değinerek “Dünya ile rekabet edebilecek ekonomik güce ulaşmak yenilikçi bir ekonomi ile mümkün olacaktır. Ağırlaşan rekabet şartlarında katma değerli üretim yapamayan ekonominin rekabet şansı yoktur. Yatırımla birlikte üretim arttığında ticaret artmaktadır. Son 4 yıla bakalım… 100 yılda bir olan bir salgın ile karşı karşıya kaldık. 20 milyondan fazla insan vefat etti. Bunun ekonomide, istihdam piyasasında yarattığı olumsuzlukları düşünelim. İki komşu ülkemiz 1,5 yıldır süren savaşı ve bunun enerji ve gıda piyasasındaki etkilerini düşünelim. 6 Şubat’ta yaşadığımız asrın felaketini hatırlayalım. Milletçe depremzede kardeşlerimiz dayanışma içinde olduk ama 11 şehrin ayağa kaldırılması, ekonomisinin sosyal hayatının üretiminin ayağa kaldırılması, büyük bir maddi yük oluşturuyor. 104 milyar dolarlık faturayı birlikte karşılayacağız. Bunlara rağmen ekonomimiz 2021 yılında yüzde 11, 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdü. Bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise 3,5 büyüme meydana getirdi. 4 milyon vatandaşımız istihdam imkanı buldu” ifadelerini kullandı.

İHRACAT DESTEKLERİ ARTACAK
Bolat sözlerine şöyle devam etti:

Temmuz ve ağustos aylarında son 10 yılın en büyük ihracat rakamlarına ulaşıldığı kaydeden Bolat, “Temmuz ayında yüzde 7,4 sanayi üretim artışı kaydedildi. Özellik AB bu yıl ilk yarıda yüzde 0 büyüdü. Bizim ihracatımızın yarısı Avrupa’ya gidiyor. Temmuz ve ağustos aylarında son 100 yılın en yüksek rakamlarını elde ettik. Ocak-Ağustos döneminde 165 milyarlık ihracat… Bütçemizin yarısından çoğunu ihracata ayırıyoruz. 17 milyarlık bütçemizin, 10 milyar lirası ihracatçılarımıza verdiğimiz hibe destekler. Bir müjde daha vermek istiyorum. 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla arttırılacak. 20 milyar liranın üzerinde ihracat desteğini sizlere sunacağız. Tek yol ihracat, döviz gelirlerimizi arttırmak diyoruz. Son 3 aylık görev süremde gittiğimiz ülkelerde Türkiye olarak güçlü ekonomimiz ile çok iyi bir şekilde karşılanıp dikkate alındığımızı görmekten iftihar ediyorum. Türkiye adeta pilot ülke olarak rol model alınıyor. Herkes bizimle iş yapmak istiyor. Yatırım düşünüyorlar” diye konuştu.

VATANDAŞLARIN MAĞDUR EDİLMEMESİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Bakan Bolat şunları söyledi: “Pandemi belası geldiğinden bu yana çeşitli sektörlerde piyasa bozucu, haksız ticaret uygulamaları görüyoruz. Bu da enflasyonun artmasında önemli bir olumsuzluk getirdi. Bakanlık olarak haksız piyasa düzenleme kurulu marifetiyle vatandaşların mağdur edilmemesi için mücadele ediyoruz. Gıda ve marketleri sektöründe de yoğun denetimler yapıyoruz. Stokçuluk yoluyla fahiş fiyat ile para kazanmak isteyenlere karşı acımasızca mücadelemizi arttırdık. Amacımız 2028’e kadar yüksek teknolojili ürünlerde ihracatı yüzde 50’ye yükseltmek. Serbest bölgelerimizin sayısını 25’e yükselteceğiz. İhtiyaç duyduğunuz iş gücü noktasında meslek lisesi, çıraklık okulu eğitimine önem veriyoruz, sayısını iki kat arttırma hedefimiz var. Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Cumhuriyet’imizin 100. yılında ülkemizin ekonomisi, eğitimden, sağlığa, tarımdan ticarete her alanda yükseltip dünyadaki en gelişmiş 10 ülke arasına girmek için var gücümüzle çalışacağız. Türkiye yüzyılı hedefimiz, şiarımız olacak. Eleştiri en doğal haktır, ‘Türkiye’de sanayi kalmadı’ diye eleştiriler duyuyoruz. Bunlar sizlere büyük haksızlık. Türkiye’de 355 tane organize sanayi bölgesi var, 2,5 milyon kişi çalışıyor. Son 20 yılda istihdam sayımız 19 milyondan 31,5 milyon kişiye yükseldi. Cumhuriyetimizin ekonomi politikalarına öncülük eden, iktisat kongresinin toplandığı, Egemizin incisi, İzmir’imizin Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmasında bizlere büyük destek vereceğine gönülden inanıyoruz.”

Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

 
Ermenistan'dan karar: Azerbaycan'ın egemenliğini tanıdı!
 
AB'den Yunanistan'a 2 milyar avroluk destek
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 13 Eylül 2023 Çarşamba 10:41

müjde müjde size parizyenden müjde size..

Yorumu oyla      4      3  
SOKAK 13 Eylül 2023 Çarşamba 08:26

Sayın BOLAT bir de şu mazotun 40 olmasını da müjde olarak açıklasanız...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan duyurdu: 54 bin denetim yapıldı!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, lokanta, restoran, kafe ve otel ...
AK Partili Kasapoğlu: İzmir iş dünyasının derdi bizim derdimiz!
AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, İzmir İş Dünyası buluşmasında ...
Ekonomi zirvesinde söz Soyer’de… Toplumsal mutabakat çağrısı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bakan Ömer Bolat'ın İzmir ...
 
Üç önemli isim ayakta kaldı… İZTO’da protokol krizi!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın iş dünyası ziyaretinde protokol krizi yaşandı. ...
Bakan Bolat İzmir’e müjde ile geldi… Esnafa kredi desteği!
Bir dizi programa katılmak amacıyla İzmir’e gelen Ticaret Bakanı Ömer ...
Türkiye Aile Destek Programı ödemeleri bugün yapılacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek ...
 
Açlıktan bayılanlar, parasızlıktan okula gidemeyenler… İzmir’in arka sokaklarında dram var!
Tüm Öğrenci Veliler Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, ...
Fitch Ratings'ten Türkiye'ye yakın takip!
Morales, yerel seçimlere doğru giderken makroekonomik istikrar risklerinin ...
Şimşek: Kredi büyümesini düşüreceğiz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kredi kartları, bireysel kredi, ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva