HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Eylül 2024 Çarşamba - 08:25

İzmir'de çöpün yolculuğu... İki günde dünya turu!

Kentlerde artan tüketimle birlikte evsel atıkların miktarı da günden güne yükseliyor. Evsel atıkların toplanıp, düzenli depolama alanlarına ulaştırılması, bertaraf edilmesi ciddi maliyetleri buluyor. İzmir’de günde 5 bin ton atık, 22 bin kilometre kat ederek evsel atıkları entegre katı atık yönetim tesislerine aktarıyor. Araçların iki günde kat ettiği yol dünyanın etrafında bir tura denk geliyor.

İzmir de çöpün yolculuğu... İki günde dünya turu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, daha temiz bir şehir için yoğun mesai harcıyor. Nüfus artışı ile birlikte artan evsel atıkların toplanması, bertaraf edilerek, yeniden ekonomiye kazandırılması süreçleri ciddi maliyetleri buluyor. Cadde ve sokaklardan toplanan atıkların yanı sıra ilçe belediyelerinin getirdiği atıklar, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Transfer Şube Müdürlüğü’ne bağlı 20 ilçedeki atık transfer merkezinde, tırlara dolduruluyor. Buradan alınan atıklar, 88 atık transfer aracıyla, Harmandalı, Ödemiş ve Bergama’da bulunan merkezlere gönderiliyor.

Günlük 4 bin 500 ile 6 bin ton arasında atık toplanıyor
İzmir’de çöpün yolculuğunu anlatan Atık Transfer Şube Müdürü Cumhur Ağcahan, atık transfer sürecinin 7 gün 24 saat boyunca aralıksız devam ettiğini söyledi. İzmir’de atık miktarının yaz ve kış döneminde değiştiğini, günlük 4 bin 500 ile 6 bin ton arasında atık çıktığını belirten Cumhur Ağcahan, şunları söyledi: “Transfer istasyonundan, bertaraf tesislerine günde 22 bin kilometre yol kat edilerek, 200 sefer yapılarak ortalama 5 bin ton atık ulaştırılıyor. Günlük 22 bin kilometre yol üzerinden gidersek, araçlarımız 2 günde dünyanın etrafında bir tur atacak kadar yol yapıyor. Bu oran 1 ayda Dünya’dan Ay’a gidip gelecek mesafede yol kat ettikleri anlamına geliyor. Yani aylık 600 bin kilometreyi geçiyoruz. Yine kilometre bazında kıyaslarsak, araçlarımız günde 22 bin kilometre yol yapıyor. Bu da İzmir- İstanbul arası günde 22 defa gidip gelmek anlamına geliyor” dedi. 

'Sürdürülebilir bir yaşam için bireysel önlem alınabilir'
Atıkların çok ciddi maliyetlerle toplanıp transfer edildiğini vurgulayan Ağcahan, “Günlük yaklaşık 2-3 milyon lira arası transfer maliyetimiz oluyor. Bu maliyet içerisinde bertaraf bedelleri bulunmuyor” dedi. Maliyetlerin bir nebze de olsa düşmesi için bireysel olarak yapılabilecek eylemlerin de bulunduğunu ifade eden Atık Transfer Şube Müdürü Cumhur Ağcahan, şunları söyledi: “Hepimizin üzerine düşen sorumluluklar bulunuyor. Sıfır atık yaklaşımına uygun olarak davranmamız gerekiyor. Dünyadaki kaynakların azaldığı, iklim krizinin zirveye çıktığı bu dönemde, hepimizin yapması gereken mümkün olduğunca sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçerek atık miktarımızı azaltmak olabilir. Evlerimizde çöplerimizi türüne göre ayırarak uygun geri dönüşüm konteynerlerine atmak önemli. Gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir kent bırakmak için alınabilecek en basit tedbirler bunlar. İzmirliler geri dönüşüm için uygun olan ambalaj atıkları ayrı toplayabilir. Organik atıkları ve ambalaj atıklarını ayırabilir. Bu sayede bize gelecek atık miktarı ciddi oranda azalabilir. Mümkün olduğu kadar tek kullanımlık plastik gibi malzemeleri kullanmamalıyız. Daha sürdürülebilir yöntemler tercih etmemiz gerekiyor. Geri dönüşümü mümkün olan malzemeleri kullanmak, daha sağlıklı olacak. Daha yaşanılabilir bir İzmir ve dünya için yurttaşlarımızdan da bu sürece bireysel önlemlerle katkı sunmalarını bekliyoruz.”

Kurallara uyulması kirliliği büyük ölçüde önlüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım da 900 personel ile 7 gün 24 saat boyunca sahada olduklarını vurguladı. 30 ilçede Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında bulunan ana cadde ve bulvarlarda çalışma yürüttüklerini anlatan Ercan Yıldırım, “Temizlemek nasıl bizim görevimiz ise kent sakinlerinin de şehri kirletmemesi önemli. Ayrıca örnek uygulama olarak Alsancak semtinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Kordon’da çöp çıkarma saatleri belirledik. Diğer türlü görüntü ve çevre kirliliğini önleyemeyiz. Vatandaşlarımızın sosyal aktivitelerin ardından, çöplerini yere bırakıp gitmemesi de çok önemli” dedi. 

'İzmir’in sokakları bizim evimiz'
Ercan Yıldırım, “Kirletmemek her yurttaşın görevi. Geleceğimiz, çocuklarımız ve doğamız için bunu yapmak zorundayız. Çöp, dünyada da ülkemizde de ciddi bir sorun. Biz çöpü temizlemek ile başa çıkamayız. Kirletmemek gerek kirletmemeyi öğrenmek zorundayız. Temiz bir kentte yaşamak istiyorsak, bunu ancak hep birlikte başarabiliriz. İzmir'imizin sokaklarını, caddelerini, meydanlarını evimiz olarak kabul ediyoruz. Evimize gösterdiğimiz hassasiyeti lütfen sokaklarımıza, caddelerimize, meydanlarımıza da gösterelim” diye konuştu.

 
Rusya'dan Meta'ya sert tepki!
 
Kordon esnafı ikna oldu: Berlin duvarı gibi değilmiş!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdal FINDIKLI 20 Eylül 2024 Cuma 10:05

İzmirin bütün çöp dolu tırları yerlerinden alınıp preslenip pis suları aka aka zaten içinden çıkılmaz bir trafiği olan yolları bir güzel kokutuyor, trafiği yoğunlaştırması ayrıca bir sorun olarak harmandalı katı atık tesisine getiriyor. Aklı başında bir yönetim bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını anlar. Çözümü bulmak ve engelleri aşmakta yine seçilen yerel yöneticilere ve merkezi yönetime düşer. İzmir bunu haketmiyor.

Yorumu oyla      1      1  
18 Eylül 2024 Çarşamba 13:16

Arabalar eski ve yenilenmemiş. Personel maaşları mütemadiyen by Kemal in okkalı desteği il güncellenince çöpçüler bir de havalara girmeye başladı ki sorma. En sonunda da kendilerine vasıf kazandırdılar içinde ne olduğunu kendileri biliyor. Babadan oğula da artık beled. makamları miras gibi bunlara devretmeye hazırlanıyor. Olan İzmir halkına ve güzelim şehre oluyor. Bütçe gelirlerinin % 80 vasıfsız elemanlara gidiyorsa oradan hayır beklemeyin.

Yorumu oyla      2      1  
özge akbulut 18 Eylül 2024 Çarşamba 10:19

mavişehir sokaklar çöp yığını yalı mahallesi yollar çöplük içinde karşıyaka belediyesi acil önlem almalı 2024 yılında belediyenin temel görevlerinden biri olan en temel temizlik sorunu her mahallenin temizlik ekibi olmalı bu kadar çalışan var belediyenin temizlik işlerinden sorumlu olan kişileri acil göreve davet ediyorum

Yorumu oyla      5      1  
NUSRET ALI DOGAN 18 Eylül 2024 Çarşamba 09:36

çöp kamyonları sehrimizde 1 numaralı çevre tehdidir,preslenen çöplerin suları yollara akmaktadır. bu bir temizlik değil kirletmedir.sokakları gezin göreceksiniz.

Yorumu oyla      9      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kış spor okulları zamanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin spor okullarında kış dönemi 23 Eylül’de ...
Manisa'da su sorununa çözüm!
Bir Damla Su, Geleceğin Umudu’ sloganıyla Manisa’da ilk kez yapılan ‘Manisa ...
Başkan Tugay'dan sağlıklı şehirler vurgusu: Akılcı çözümler üreteceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Avrupa Hareketlilik ...
 
Avrupa Hareketlilik Haftası Çiğli’de başladı
Çiğli Belediyesi, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Avrupa ...
Özfatura'dan Tugay'a 'Basmane Çukuru' desteği: Ben de aynısını yapardım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın, Basmane Çukuru’ndaki ...
Urla'da temizlik seferberliği!
Urla Belediyesi Temizlik İşleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ...
 
Aydın'da Adnan Menderes anısına lokma hayrı yapıldı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın'ın yetiştirdiği en önemli siyasi isimlerden ...
Aydın'da uçak batığı turizme can suyu oluyor
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından 2016 yılında ...
Başkan Çerçioğlu'ndan imar yönetmeliği açıklaması!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, geçtiğimiz günlerde ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva