HABERLER>SAĞLIK
14 Eylül 2022 Çarşamba - 12:33

İzmir’de ameliyathaneler S.O.S. veriyor: Hasta parasıyla ameliyat malzemesi!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, ameliyathanelerde malzeme yetersizlikleri yaşandığını belirterek “Tüm hastanelerdeki ameliyathanelerde malzeme eksikliği sorunu var. Özellikle üniversite hastanelerinde durum daha kötü… Ameliyathanelerde kullanılacak malzemeler hasta yakınlarına aldırılıyor. Bazı hastanelerde de malzeme eksikliğinden dolayı önemli ameliyatlar ertelenebiliyor” dedi.

İzmir’de ameliyathaneler S.O.S. veriyor: Hasta parasıyla ameliyat malzemesi!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Gerek kur fiyatlarındaki yükseliş gerekse sağlığa ayrılan bütçede yetersizlik iddiasıyla bazı ameliyathanelerde malzeme yetersizliği yaşandığı hatta önemli ameliyatların ertelendiği belirtiliyor.

MALZEME KALİTESİ DÜŞTÜ
İzmir’deki hastanelerin durumunu Egedesonsöz’e değerlendiren İzmir SES Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz,”Tüm hastanelerdeki ameliyathanelerde malzeme kalitesi düştü. Tüm ülkede olduğu gibi İzmir’deki hastanelerde de peçete ve tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaçlar yok.  Kur etkisi dolayısıyla malzeme sıkıntısı yaşanıyor. Üyelerimiz aracılığıyla duyduğumuz bir sıkıntı da Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanıyor. Ameliyatta kullanılacak tüm malzemelerin hasta ya da yakınına aldırılıyor” dedi.

AMELİYATLAR ERTELENİYOR, PEÇETİMİZİ KENDİMİZ GÖTÜRÜYORUZ
Hastanelerin bütçe yetersizliği yaşadığını ve bu sebeple önemli ameliyatların ertelenmeye başladığını kaydeden Batmaz, “İzmir’de hastanelerin bütçesi yetersiz olduğu için ortopedi ve kalp damar gibi önemli ameliyatlar ya erteleniyor ya da malzemeler hasta yakınlarına aldırılıyor. Çalışanlar olarak kendi peçetemizi bile kendimiz götürüyoruz. Ameliyathanelerde muhakkak kullanılması gereken peçete olmazsa olmaz temel ihtiyaçlardan… Nemli ellerle yapılan iş enfeksiyona sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE SORUN DAHA BÜYÜK
Malzeme eksikliğinin ve kalitesizliğinin artık kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Batmaz, “Ameliyat malzemelerinin yanı sıra sarf malzemelerinin de olmaması işimizi zorlaştırıyor. Tamponlar bile yeterince kullanılamıyor. Malzeme eksikliği her hastanede var ancak üniversite hastanelerinde daha fazla. Var olan tüm malzemeler de bütçeden dolayı kıt kanaat kullanılıyor. Görüştüğümüz bazı hastaneler kur farkına bağlasa da tek sebebi bu değil. Bunlar bahane ediliyor. Bu çökmüş sağlık sisteminin altında vatandaşlar ve biz sağlık personelleri kaldık. Maliye Bakanlığı’nın bütçe ayırmaması dolayısıyla az personelle çok iş yapılıyor. 250 bine yakın atama bekleyen sağlıkçı var. Sağlıkçılara kadro açılmalı. Hastanelerde iş yükü var. Tüm bu sorunların temel sebebi kötü ekonomi ve Sağlık Bakanlığı’na ayrılmayan bütçedir. Tüm bu sorunlar domino taşı gibi”  dedi.

‘RADYOLOJİ SERVİSLERİ DE ÖZELLEŞİYOR’
Var olan kaynakların kamuya aktarılması gerektiğinin altını çizen Batmaz, radyoloji bölümlerinde özelleştirilmeye gidilmeye başlandığını kaydederek “Sağlıkta dönüşümün derhal durması gerekiyor. Özel hastanelere yüzde 25 kaynak aktarılıyor. SGK hastaneleri yetersiz kalıyor, hastalar özel hastanelere teşvik ediliyor. Tüm bu sorunlar varken  hastanelerdeki radyoloji bölümleri de özelleştirilerek dışarıdan teknik destek ile çalıştırılacak. Özelleştirilen bu sağlık hizmetleri sürdürülemez halde. Yeterli bütçe ayrılamıyor ancak hiç değilse var olan kaynaklar revize edilerek kullanılır, kaynak kamuya aktarılır, halk için bütçe oluşturulursa sorunlara bir nebze çözüm bulunabilir” şeklinde konuştu.

 
Plaj voleybolunda büyük heyecan başlıyor
 
İZSU'dan Tire'de içme suyu seferberliği
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 14 Eylül 2022 Çarşamba 12:51

Muhalefetin elindeki en önemli fırsattır sağlık alanı. 2023 yılında iktidar olmak istiyorlarsa; yapacakları şey çok basit ve nettir. Halkın huzuruna çıkıp; " sağlıkta hastanın müşteri olarak görüldüğü bu anlayışı değiştireceğiz" desinler yeter. NOKTA

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan randevular için 'kota' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, MHRS randevularına yönelik herhangi bir yeni düzenleme ...
BM uyardı: Suriye'den kolera salgınının yayılma riski var
Birleşmiş Milletler, Suriye'de geçen aydan bu yana etkisini gösteren kolera ...
Kadına yönelik şiddet ruh sağlığını olumsuz etkiliyor
Kadına yönelik şiddet haberleri gündemden düşmüyor. Şiddete maruz kalan ...
 
‘İndirimsiz raflar’ boşaldı, teşhis konuldu… İşte milyonların pençesindeki rahatsızlık!
İzmir’de geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatif  Marketleri’nde yapıldığı ...
Başkan Sayılkan’dan ‘sabit kur’ isyanı: Son çare eczaneleri kapatmak!
Devletin ilaçtaki sabit kur politikası ile eczacıların yaşadığı sorunları ...
Baba olan erkeklerin beyni küçülüyor!
Oxford University Press'in nörobilim alanında çıkardığı Cerebral Cortex ...
 
DEHB, okula uyumu zorlaştırıyor!
Çocuklar okul hayatına başladıklarında sıklıkla ortaya çıkan sorunların ...
Grip aşıları Eylül ayı içinde eczanelerde olacak
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 3,5 ...
Prof. Dr. Şener'den 'salgın' açıklaması: Sonbahar ve kışı rahat geçirecek ülkeler içindeyiz
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva