HABERLER>OTOMOBİL
1 Temmuz 2021 Perşembe - 09:13

İzmir’de 1 günde 3 araç birden yandı… Uzmandan şoförlere hayati uyarı!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte trafikte kullanılan araçlar bakımlarının düzenli yapılmaması temelinde oluşan arızalar dolayısıyla tutuşuyor. Araçlarda meydana gelebilecek yangınların sebeplerin açıklayan Opel Mercanlar Firması Servis Müdürü Mehmet Uslu, özellikle dur-kalklı trafiklerin yoğun olduğu büyükşehirlerde bu tip olaylarla karşılaşıldığının altını çizdi. Uslu, “Dur-kalk esnasında klima kullanımıyla birlikte debriyaj ve motor sistemi aşırı ısınıyor. Araç bakımsızsa ve bir de kalitesiz yakıt kullanıyorsa yanması bir noktadan sonra kaçınılmaz oluyor” dedi.

İzmir’de 1 günde 3 araç birden yandı… Uzmandan şoförlere hayati uyarı!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Artan sıcaklıklar trafikte vatandaşların özel araçlarında klima kullanımını arttırdı. 29 Haziran tarihinde aynı saatlerde İzmir’de 3 araç, seyir halindeyken ani bir şekilde alev topuna döndü ve civardaki vatandaşlar endişeye kapıldı.

Opel Mercanlar Firması Servis Müdürü Mehmet Uslu, kavurucu sıcaklıkların yaşanmasıyla birlikte yoğun trafikte meydana gelebilecek araç yangınları hakkında bilgi verdi.

Seyir halindeki araçların yanma tarihlerine bakıldığında bu tip olayların genellikle yaz aylarında yaşandığının altını çizen Uslu, “Kışın bu tip sorunlarla pek karşılaşmıyoruz. Yazın; sıcaklık, klima kullanımı, yoğun dur-kalklı trafik araçlarda bir sorun varsa yanmayı da beraberinde getiriyor. Dikkat ederseniz bu tip sorunlar hep büyükşehirlerde yaşanıyor. Ben Anadolu’nun ücra bir köşesinde arabanın yandığını duymadım… Çünkü oralarda mesafeler kısa. İnsanlar gidebilecekleri yerlere kısa sürelerde varabiliyor ama büyükşehirlerde, şehir içi trafik şehirlerarası mesafe kadar sürebiliyor... Dur-kalk esnasında klima kullanımıyla birlikte debriyaj ve motor sistemi aşırı ısınıyor. Araç bakımsızsa ve bir de kalitesiz yakıt kullanıyorsa yanması bir noktadan sonra kaçınılmaz oluyor” dedi.

Yüksek hava sıcaklarında meydana gelebilecek araç yangınlarının önlenmesi için araç bakımlarının düzenli olarak, uzman servisler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Uslu, “Sıcaklarda araç uyarı verdiği zaman vatandaşların aracı zorlamaması gerekiyor. İnsanlar gideceği yere gitmek istiyor, yolda kalmak istemiyor ancak bu arabaya da kendilerine de zarar verebiliyor çıkan yangınlarla... Özellikle yeni araçlarda; araç mutlaka uyarı veriyor, uyarı vermese bile devirden düşüyor, sesi değişiyor... Bu anormallikler karşısında vatandaşların dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

LPG’Lİ ARAÇLARA DİKKAT!
Uslu, 25 yıllık meslek tecrübeleri dayanarak araçlarda çıkabilecek yangınların 4 ana temelde oluşabileceğini söyledi. Uslu, meydana gelebilecek yangın sebeplerini şu şekilde sıraladı:

“Yanan arabaların genelde LPG’li araçlar olduğunu görüyoruz… Çoğunlukla LPG araca sonradan yapılan bir tesisatla çekiliyor ve herkes farklı bir teknik kullanıyor montajda. Bu montaj sırasında kullanılan izolasyon veya lehimlerde açılmalar, kısa devreler olabiliyor. Araç yıkandığı, suya temas ettiği veya kablolar birbirine değdiği zaman motor tesisatları tutuşuyor. Bu tutuşmayla beraber aracın içindeki yanıcı maddeler yanmaya başlıyor.

FAN VE KALORİFER MOTORU BİTEBİLİR…
Bunun dışında eski, bakımsız araçlarda bulunan fan motoru ve kalorifer motorunun kömürü bitebiliyor, kısa devre oluşabiliyor; bu da yangına sebebiyet veriyor. Aracın bakımı düzenli olarak yapıldığında, bu belirtiler kendini gösteriyor ve ona göre önlem servisler tarafından alınıyor.

KLİMA KULLANIMI TETİKLEYEBİLİR!
Yaz aylarında aşırı sıcaklardan kaynaklı, klima açıldığında fan motorları en son kademede dönmeye, araç yüksek devirlerde çalışmaya başlıyor. Bu durumda da araçtaki malzeme yorgunluğu, kısa devre ve kömürlerin bitmesinden kaynaklı kıvılcım atmasıyla alevlenme yaşanabiliyor. Bu aksamlardaki bağlantılar da genelde plastik olduğu için çabucak tutuşuyor.

KALİTESİZ YAKIT KULLANILMAMALI!
Yeni araçlar artık Avrupa standartlarında üretildiği için partikül filtreler bulunuyor. Bu filtrelerin bulunduğu araçlarda kaçak, kalitesiz yakıt kullanmak veya yakıtın içindeki kükürt oranının yüksek olmasından kaynaklı filtreler aşırı şekilde doluyor... Sistem tıkandığında araç uyarı veriyor ancak yasak olmasına rağmen bazıları yazılımla bu uyarıları iptal ediyor… Bu tıkanıklık aracın egzozdan hava almasına engel oluyor. Bu esnada da egzozdaki artan sıcaklık aracın yanmasına sebep oluyor.

Ayrıca araç bakımsız ve yağ kaçakları varsa yazın sıcaklıklarla beraber; egzoz ve motorun aşırı ısınmasından dolayı egzozun üzerine damlayan yağlar tutuşabiliyor.” 

 
12 Dev Adam 2'de 2 ile yarı finalde
 
Güzelbahçe’de Kabotaj Bayramı kutlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomotiv sektörü ÖTV'de değişiklik talep ediyor
Otomobil fiyatlarının giderek yükselmesi gözleri ÖTV matrahı düzenlemesine ...
Uzmanlar uyarıyor: Ekspertize göstermeden araç almayın!
Bilirkişilik de yapan Dr. Bülent Demir, 2. el araç satışlarında yaşanan ...
Taksicilerden aşı teşekkürü ÖTV talebi
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, taksicilerin ...
 
Araç muayene gecikme bedellerinde güncelleme
9 Haziran'a kadar muayene süresi geçtiği halde araç muayenelerini yaptırmamış ...
Benzinli otomobil tercihleri arttı!
Türkiye otomobil pazarında yılın 5 aylık döneminde en fazla tercih edilen ...
Muayene gecikme bedellerine yeni düzenleme!
Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle ...
 
Çip krizinde yeni gelişme: Bosch otomobil çipi üretecek
Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçisi Bosch Almanya’da otomobiller için ...
EnTaksi İzmir örnek oldu
Ulaşım sektöründe gözler, esnaf-kamu işbirliği eseri ‘EnTaksi İzmir’in ...
'Çip kıtlığı birkaç yıl daha sürebilir'
Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel'den krize ilişkin yeni bir ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva