HABERLER>YAŞAM
28 Kasım 2021 Pazar - 11:22

İzmir bir değerini daha kaybetti!

İzmir’de binlerce öğrenci yetiştiren ünlü ressam Güven Zeyrek hayatını kaybetti.

İzmir bir değerini daha kaybetti!

EGEDESONSÖZ- Bireysel ve özgün çalışmalarıyla dünya sanatına önemli katkılarda bulunan, İzmir’in önde gelen ressamlarından Güven Zeyrek, vefat etti.

Binlerce öğrenciye resim yapmayı sevdiren Zeyrek’in cenazesi Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nde öğle namazına müteakip olarak kaldırılarak Dikili’deki aile kabristanına defnedileceği öğrenildi.

GÜVEN ZEYREK KİMDİR?
1935 yılında Ayvalık'da doğdu. Okuma ve sanata derin ilgisi, ortam bulduğu aile ocağında başladı.

Orta Öğrenim döneminde tanıdığı; değerli hocası Ressam Prof. Adnan Turani ile beraberliği, sanata olan ilgisini giderek tutkuya dönüştürdü.

1957 yılında Ankara G.E.E. Resim Bölümünü bitirirerek İzmir'e yerleşti. Devlet kadrolarında hiç çalışmadı.

1957-1987 yılları arasında, İzmir Özel Türk Kolejinde; Resim, Sanat Tarihi Öğretmenliği yaptı. Bu yıllar içinde, İzmir, İstanbul, Ankara'da açmış olduğu sergileriyle tanındı. İzmir'in Sanat Yaşamının gelişmesinde, resim-heykel müzesinin açılmasında, aktif çalışmalarının büyük etkileri oldu. Sanat yaşamının ilk yıllarında katılıp daha sonraki yıllarında hiç katılmadığı yarışmalı, DYO, VAKKO, Devlet sergileri gibi sergilerin bazılarının ilk jürilerinde bulundu. Ödüller aldı.

1983 yılında, Türk Resminde, ilk kez felsefi bildirge, manifesto sunan, "AKATÜNVEL" topluluğu ve bu topluluğun başında bulunan, Prof. Dr. Ressam Süleyman Velioğlu ile tanışarak gruba katılım kararı aldı. Prof. Velioğlu, yıllar önce dünyamızdan göçtüler. Üzerine nurlar yağsın. Eserleri ise, ölüme karşı duran büyük özgünlükleri ile yaşıyorlar.

Akatünvel; halen İzmirde yaşayan, Ressam-Mimar Nafi Çil ve Güven Zeyrek, İstanbulda yaşamakta olan Ressam - İç Mimar Tamer Akakıncı ile Ressam Tangüt Akakıncı'lar ile varlık ve birliğini sürdürmektedir.

Grup, 1985-2000 yılları arasında, Roma, Floransa, Venedik, Paris, Nis, Madrit, Barselona, Viyana, Odessa, Budapeşte ve Prag müzelerinde incelemeler yaptı.

2007 yılına gelindiğinde, Güven Zeyrek sanat yaşamının ellinci yılını idrak etti. Geçirdiği uzun sanat yaşamında açmış olduğu sergileri ile, Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisinde; "Güven Zeyrek - 1957-2007 - Retrospektif" büyük sergisini açma şerefine kavuşturuldu. İkibuçuk ay devam eden bu sergi nedeniyle banka, serginin ismini taşıyan bir büyük kitap da yayınladı.

2008 yılında yeni hazırlanan bir katalog ile Özel Türk Kolejinin himayelerinde; Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde, daha önce İstanbul Kibele İş Bankası Sanat Galerisinde açılan "50. Yıl Retrospektif" sergisi İzmir'de tekrarlandı.

Yine 2007 yılı içerisinde, Dışişleri Bakanlığının daveti ve himayelerinde; Bosna Hersek, Sarayovo'da, Türk Kültür Merkezinde büyük bir sergisi oluşturuldu.

Güven Zeyrek; halen mensubu olduğu Akatünvel Grubu'nun manifestosu ve felsefi bütünlük doğrultusundaki bireysel ve özgün çalışmalarını, Dikili ve İzmir'deki özel atölyelerinde sürdürmektedir.

Sanatçının ellibeş yılına ulaşan, sanat serüveninden ve açılmış sergilerinden alınan yapıtları, Devlet arşivleri, İstanbul, Ankara, İzmir Resim Heykel Müzelerinde, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ekspres Bank, Başak Sigorta Koleksiyonları ile Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi, İzmir Belediyesi, Özel Türk Koleji, Vakko koleksiyonları gibi kurumlarda, Yurtdışında, Hollanda, Paris, New York gibi ülke ve şehirler ile Yurtiçinde önemli koleksiyonlar ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Sanatçının Abdülkair Günyaz tarafından kaleme alınmış, özel Türk Kolejinin sponsorluğunu üstlendiği "Resim her şeydir. Güven Zeyrek" isimli ikinci büyük kitabı yayınlanmış bulunmaktadır. Prof. Dr. Mümtaz Sağlam'ın yazmış olduğu "Güven Zeyrek - Sanatta 50. Yıl Retrospektif" büyük kitabı ile bütünleşmekte ve Güven Zeyrek'in Türk Sanatındaki özgün yerini betimlemektedir.

 
Tutulma öncesi sessizlik...
 
Kovid hastası anne, yapay organlarla doğum yaptı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Esin Kurt 29 Kasım 2021 Pazartesi 00:43

Arkadaşımın dayısı, çok sevgili öğretmenimiz Nurten Zeyrek''in Esin Güven Bey''in ölümüne çok üzüldüm. Sergilerini gezer kendine özgü eserlerini seyrederidim.Allah rahmet eylesin....

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Karanlık dünyanın iki hayat savaşçısı!
Mehmet KARABEL yazdı... Karanlık dünyanın iki hayat savaşçısı!
Kadir İnanır yoğun bakımdan çıktı
Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisi süren oyuncu Kadir İnanır, ...
Ünlü oyuncunun anne acısı
Ünlü oyuncu Çetin Altay'ın annesi Sadiye Altay hayatını kaybetti. Büyük ...
 
Can Bonomo'dan mutlu aile pozu!
Şarkıcı Can Bonomo, zaman zaman paylaştığı mutlu aile pozlarına bir yenisini ...
Ercan Turgut hayatını kaybetti!
Bir süredir kanser ile mücadele eden ünlü sanatçı Ercan Turgut, bugün ...
Ünlü sanatçı Kadir İnanır ameliyat edildi
Pamukkale Üniversitesi Hastanesi nöroloji servisinde gözetim altında tutulan ...
 
Bluetooth kulaklıklar masum mu?
Kullanım pratikliği nedeniyle tercih edilen bluetooth kulaklıklar sandığınız ...
Ünlü sanatçı Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı
Muğla'nın Ortaca ilçesinde aniden rahatsızlanan ünlü sanatçı Kadir İnanır, ...
Aysun Kayacı'nın babası vefat etti
Eski manken Aysun Kayacı’nın babası Selahattin Kayacı, bir süredir tedavi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva