HABERLER>GÜNCEL
8 Mart 2023 Çarşamba - 13:45

İzmir Barosu’ndan 8 Mart eylemi: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!

İzmir Barosu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen basın açıklamasında konuşan avukatlar, “Asla bu düzene alışmayacağız! Bu düzene karşı durmaktan, şiddete uğrayan tek bir kadın kalmayana dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı

İzmir Barosu’ndan 8 Mart eylemi: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!

EGEDESONSÖZ - İzmir Barosu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

İlk olarak İzmir Barosu önünden yürüyüşe başlayan avukatlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi Üzerinden, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Düzenlenen basın açıklamasını katılımcılar adına Av. Büşra Marangozoğlu ve Av. Gözde Önal okudu.

YAŞAMA HAKKI ELİNDEN ALINDI
Günün önemini, tarihsel süreci üzerinden anlatan avukatlar, “1857 yılında eşit işe eşit ücret sloganıyla yola çıkan kadınlar bir anda kül oldu. O andan önce ve sonra her gün, her dakika bu eşitsizlik başka kadınları yaktı. Kimimiz harladık ateşi, kimimiz kül olduk; ama her seferinde belki daha sesli gülebilmek, belki hak ettiği ücreti alabilmek, belki sadece yasayabilmek için, daha güçlü şekilde küllerimizden doğduk. Bugün 8 Mart. Bu ülkede Aslı Engin üç çocuğunu polis eşliğinde görmeye gittiğinde boşandığı eşi tarafından bıçaklanarak katledileli bir hafta bile olmadı. Yani bu ülkede bir kadının daha yaşama hakkı elinden alındı. Hem de polis eşliğinde… Bu ülkede birçok kez uzaklaştırma kararı verilmiş olmasına rağmen tazyik hapsi kararı, Hülya Şellavcı iş yerinde eşi tarafından başından vurularak katledildikten sonra verildi. Yani bu ülkede bir kadının daha yaşama hakkı elinden alındı. Hem de adli makamlar ön görebileceği halde. Bu ülkede zamanın en büyük yıkımlarından biri oldu, 11 ilde birden yaşanan deprem… Depremden sağ çıkabilen kadınlar, canlarının sağ olduğuna sevinemedi. Çünkü çadırda bile, depremzede olan kadınlara karşı bile, deprem bölgesinde bile erkek şiddeti devam ediyor. Tehditten cinsel saldırıya, ısrarlı takipten kasten yaralamaya, kadına karşı fiziksel, psikolojik, cinsel şiddet devam ediyor. Bu ülkede depremzede Alev Altun, barınma ihtiyacı devlet tarafından karşılanmadığı için şiddet gördüğü eşinin evine yerleşmek zorunda kaldı, üzerine kaynar su döküldü.  Bu ülkede Pınar Gültekin vahşice katledileli 3 yıl oldu. Yakıldığında henüz yaşıyor olduğuna dair raporlar dosyasında yer almasına rağmen ilk derece mahkemesi sanık hakkında haksız tahrik indirimi uyguladı ve katiline sadece 23 yıl hapis cezası verdi” ifadeleri kullanıldı” denildi.

Metnin devamında ise şu ifadelere yer verildi;
“Savaş çıksa kadınlara cinsel saldırı, doğal afet olsa kadınlara karşı şiddetin her türü, hiçbir şey olmasa giydiğinden, gezdiğinden, güldüğünden suçlanan kadın… Bu ülkede hiçbir şeye ses çıkmadı da kadınların yaşamına, haklarına gelince herkes hep bir ağızdan konuştu.  Bu ülkede kadınlara nafaka verilmesine karar verildiğinde gösterilen tepki, kadınlar katledildiğinde gösterilmedi. Erkeklerin bitmeyen istekleri konuşuldu da sıra kadına gelince, erkeklerin yorumlarından kadınlara söz sırası gelmedi. Biz, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Pınar Gültekin, Ceyda Yüksel,   Hülya Şellavcı ve daha adını sayamadığımız tüm kadınların davalarının da takipçisi olacağız. 10 Mart tarihinde, Pınar Gültekin davasının duruşmasına müdahale talebimizin reddine karar verilmiş olmasına rağmen katılmaya, sözümüz var demeye devam edeceğiz. Failin gözaltına alınmasıyla yetinmeyeceğiz. Aslı Engin’in katledilmesine ilişkin yargılama sürecinin takipçisi olacağız. Şu an deprem bölgesinde bulunan, temel ihtiyaçları dahi karşılanmayan, şiddet gören kadınlarla dayanışmamızı yükseltmeye devam edeceğiz.

Asla bu düzene alışmayacağız! Bu düzene karşı durmaktan, şiddete uğrayan tek bir kadın kalmayana dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.  Aileyi dağıtan şey kadınlara yönelik şiddet olmasına rağmen, kadının eğitimini, kadının çalışmasını, kadının adil muamele görme isteğini aile birliğinin sonlanmasının nedeni olarak gören, İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan zihniyet var oldukça “İstanbul Sözleşmesi yaşatır.” demekten vazgeçmeyeceğiz.  Bugün 8 Mart, dünya kadınlar günü. Coşkuyla, dirençle, umutla kutlamamız gereken bir gün. Ancak biz kadınlar, sadece şiddetsiz yaşayabilmek, çalışabilmek, barınabilmek, gülebilmek için bile mücadele vermek zorunda bırakılıyoruz. Bir kez daha tekrar ediyoruz ki bu zihniyete teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz, bu zihniyetle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.  Hep birlikte bir kez daha “Bizi susturamayacaksınız.” demek için 8 Mart gece yürüyüşünde elele kol kola omuz omuza olalım. Tüm kadınları bu akşam gerçekleşecek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gece yürüyüşüne katılmaya davet ediyoruz.”

 
Kadın Kooperatifleri'nde İZTO'da zirve... Yol haritası belirlendi
 
Karafırtınalar'ın hedefi 1'inci Lig
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 Mart'ta utanç! 3 kadın katledildi
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü... Bugün de farklı şehirlerden kadın ...
'İlk Evim İlk İş Yerim'de kura zamanı!
İzmir'de "İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi" kapsamında inşa edilecek 12 ...
'İmkanım yok' diyen öğrenciyle dalga geçti!
Düzce Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yapan bir kişinin ...
 
İzmir'de ayak üstü tokat... 'Hızır Aleyhisselâm'ım dedi, parayı kaptı!
İzmir'in Konak ilçesinde kendisini Hızır Aleyhisselâm (A.S.) olarak tanıtan ...
Ender ALDANMAZ yazdı... İzmir Masası kurulabilir mi?
Ender ALDANMAZ yazdı... İzmir Masası kurulabilir mi?
Depremzedelere adres değişikliğinde kolaylık
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, afetzede vatandaşların adres ...
 
ÖSYM duyurdu: YKS için başvurular başladı!
17-18 Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oturumları için ...
8 ilde FETÖ operasyonu: 25 gözaltı
İstanbul merkezli 8 ilde FETÖ/PDY mensuplarına yönelik operasyon düzenlendi. ...
Eğlenceyi zehir edeceklerdi... İzmir'de 8 ilçede baskın!
İzmir'de, ürettikleri sahte içkileri sahil şeridindeki eğlence mekanlarına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva