HABERLER>GÜNCEL
25 Kasım 2021 Perşembe - 14:32

İzmir Barosu'ndan 25 Kasım açıklaması: Kazanımlarımıza sahip çıkacağız!

Kadın Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü ile ilgili açıklama yapan İzmir Barosu üyesi avukatlar yasalara ve kazanımlara sahip çıkmaya devam edeceklerini ve hak ihlaline maruz kalan kadınların yanlarında olmaya devam edeceklerini vurguladılar.

İzmir Barosu ndan 25 Kasım açıklaması: Kazanımlarımıza sahip çıkacağız!

EGEDESONSÖZ - İzmir Barosu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı. Baro binası önünde bir araya gelen avukatlar Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’ni önüne kadar yürüdü.

Basın metnini okuyan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı ve Kadın Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, hükümetin kadına yönelik şiddeti engellemeye dönük hiçbir adım atmadığını dile getirerek “AKP hükümeti iktidara geldiği günden bu yana, kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini önlemek için hiç bir samimi politika üretmediği gibi, önce Kadın bakanlığının adını değiştirmekle başlayarak, sonrasında da kadını Bakanlığın adından tamamen kaldıran hükümet adeta kadına yönelik şiddetle mücadele etmeme iradesini her fırsatta ortaya koyuyor.” dedi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine değinen Kayadelen şunları söyledi “İktidarın 2022 yılındaki en çarpıcı icraatı kuşkusuz ki; 2012 yılında kadınlara hediye ettiği ve şiddetle mücadele kararlılığını açıkladığı İstanbul Sözleşmesi’nden nefret söylemi içeren beyanlarla çekilmesi oldu. Sözleşmeyi imzaladığı ilk günden bu yana deyim yerindeyse İstanbul sözleşmesini etkin bir şekilde uygulamamak için bahaneler üreten ve ipe un seren iktidar, uygulamadığı sözleşmenin kadına yönelik şiddeti arttırdığını ve aile yapısını bozduğunu iddia ederek sözleşmeden Taliban ile düşünsel bir farkımız yok diyen tek adamın iradesiyle çekildi.”.

Kayadelen açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bizler, sözleşmeye yönelik iktidar iddialarının ve bu söylemlerin gerçek olmadığını, iktidarın sözleşmeden çıkmaktaki asıl niyetin, Aynı çizgide olduklarını beyan ettikleri Taliban gibi kadını eve hapsetmek ve kadını birey olarak kabul etmemek olduğunu gayet iyi biliyoruz.

Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı geri çekilmeli ceza kanunlarında kadınlara yönelik suçlara ilişkin ayrı bir suç ve ceza politikası tanımlanmalıdır.

Ülkemizde 2020 yılında 410 kadın, 2021 yılında ise şu ana kadar toplam 350 kadın öldürüldü.

Türkiye’de her 10 kadından 4’ü yaşamı boyunca erkek arkadaşı, sevgilisi, nişanlısı ya da eşi tarafından en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmakta, gebe kalmış her 10 kadından 1’i gebe iken fiziksel şiddete uğramaktadır.

Türkiye’de her 3 kadından biri en az bir kez ısrarlı takip davranışına maruz kalmakta, 20-24 yaş grubundaki kadınların %15’i 18 yaşından önce, yani çocuk yaşta iken evlendirilmektedir.

Fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalan kadınlardan kurumsal başvuruda bulunma cesaretini gösterebilenler ise %11’dir.

Tüm bu veriler de bize gösteriyor ki, kadınların kadın olmaktan kaynaklı olarak maruz kaldıkları bir şiddet vardır. Bu ölüme ve cinsel saldırıya varan ağır sonuçlarla sistematik olarak sürekli yaşanan bir şiddettir. Bu sebeple de önlenmesi için konuya bütünlüklü politik yaklaşıma sahip bir mücadele ve araçlar gereklidir.

İstanbul Sözleşmesi gereklidir; Çünkü, Türkiye nüfusu için en az 399 sığınmaevi gerekirken, halen mevcut sığınmaevi sayısı 145’tir.

Türkiye’de halen sadece şiddete maruz kalanların başvuru yapabileceği 7/24 hizmet sunan bir telefon hattı yoktur.

Türkiye’de halen cinsel saldırı kriz merkezi yoktur.

Başvuru mekanizmalarındaki ve önleyici tedbirlerdeki eksiklikler, davalarda verilen “erkeklik indirimi” diyebileceğimiz usuli indirimler, cezaları cezasızlığa vardıran infaz sistemi, şiddeti katmerlendirerek artırmaktadır. Tüm bunlar göstermektedir ki “kadınlara yönelik işlenen bu suçlarda” ayrı bir gerekçelendirme ve ceza değerlendirmesinin yapılması gereklidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonuçlarını görmezden gelmek ve ayrımcılık adaletsizliğe neden olmaktadır.

İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Yasaları uygulayın! Bizler kadına yönelik şiddeti her yönüyle değerlendirerek tüm bunlara önlemler ve yükümlülükler düzenleyen İstanbul Sözleşmesi’nden usulsüz çıkma kararı verilmesini kabul etmiyoruz.

Bir de üstüne sözleşmeyi reklam olarak kullandığımızı söylemekten çekinmeyen, her politik gerilimde kadınları aşağılayan, erkeklerle eşit görmeyen zihniyete karşı İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz.

Kadınları ve LGBTİ+ bireyleri her durumda politik tartışmalarınızın malzemesi yapmayın. Nefret söylemleri imzaladığınız tüm sözleşmelere göre ayrımcılık içerir ve yasaktır. Bizler kadınların sayı, yüzdelik, istatistik olmadığını; hayatın yarısı olduğumuzu biliyoruz.

Yalnızca fiziksel şiddetin değil; cinsel, psikolojik/duygusal, ekonomik, dijital her türlü şiddetin, flört şiddetinin, tek taraflı ısrarlı takibin, kadın ticaretinin, erken yasta evliliğin, zorla evliliğin, ensestin, gelenekler yoluyla kadınların maruz kaldığı bütün şiddet biçimlerinin ve nefret söylemlerinin karşısındayız.

Yasalara ve kazanımlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. İzmir Barosu Kadın Hakları merkezi ve tüm birimlerimizle; merkezimize yapılan tüm başvurularda kadınların yanında olmaya, yasaların uygulanmasında hak ihlallerini engellemeye ve haklarımız için mücadeleye ortak olmayı sürdüreceğiz. Şiddet gören, güçlü olmak zorunda bırakılan, mutsuz edilen tek bir kadın kalmayana dek isyan etmeye, itiraz etmeye ve yan yana olmaya devam edeceğiz.

 
Karşıyaka kritik seride
 
Türk-İş'ten asgari ücret önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genco Erkal hakim karşısına çıktı
Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla ...
İndirim günlerinde sahte kargo SMS'lerine dikkat
Online alışverişlerin büyük artış gösterdiği Kasım ve Aralık aylarındaki ...
Interpol Başkanlığı'na BAE'den Al Raisi seçildi
Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) Başkanlığına Birleşik Arap Emirlikleri'nden ...
 
Zayıflama ameliyatı sonrası ölüm... Doktorun cezası belli oldu!
İzmir'de Özge Mitoğlu’nun (28) mide küçültme ameliyatı olduktan bir süre ...
Depremzedeler yuvalarına kavuşuyor... Bakan Kurum'dan davet var!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçen yıl İzmir'de ...
Hotar: Değerlerimize bağlı öğretmenler yetiştiriyoruz
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi’nde 24 Kasım Öğretmenler ...
 
Binlerce ölü balık kıyıya vurdu
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki Hacıhıdır Barajı Gölü'nde binlerce balık, ...
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak mazbatasını aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ege Üniversitesi Rektörlüğü ...
Kadın Cinayetleri Raporu’nda dikkat çeken rakamlar: İzmir’in utanç haritası
Medyaya yansıyan kadın cinayetlerini haritalama çalışmasına göre İzmir, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva