HABERLER>EKONOMİ
20 Mayıs 2014 Salı - 14:19

İZKA’da trajikomik hata: Serbest bölgeleri...

İZKA'nın 12 milyon liralık mali destek programında İzmir'deki 2 serbest bölgeyi unuttuğu ortaya çıktı. İzmir Serbest Bölgesi ve Ege Serbest Bölgesi'nin sanayi bölgesi olduğunu aklına getirmeyen İZKA uzmanları, destek programın en az 3 ay gecikmesine neden oldu. Sanayiciler iptale tepki gösterirken, İZKA'nın yeni program için yeniden çağrıya çıkacağı belirtildi.

İZKA’da trajikomik hata: Serbest bölgeleri...

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA)  4 Nisan'da açıkladığı 12 milyon liralık organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerini bölgelerine mali destek programını iptal etmesinin altındaki sır ortaya çıktı. İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İZKA'nın uzmanları mali destek programına serbest bölgeleri koymayı unutmuş.

Yapılan büyük hata, İzmir Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi ve Menemen'deki İzmir Serbest Bölgesi'nin itirazı üzerine ortaya çıktı. Hatanın farkedilmesi üzerine Kalkınma Bakanlığı'na programın değiştirilmesi için başvuruldu. Ancak Bakanlığın değişiklik başvurusunu kabul etmemesi üzerine program iptal edildi.

10 BAŞVURU
İZKA yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmazken, özellikle sanayi bölgelerindeki arıtma ve çevre yatırımlarını destekleyecek program için önümüzdeki günlerde yeniden çağrıya çıkılması bekleniyor.  Ancak  son başvuru tarihi haziran ayı olan program en az 3 ay gecikmiş olacak. Nisanda çıkılan programa başvuran İzmir'deki 10 organize sanayi bölgesinin yetkilileri ise gecikmenin mevcut yatırımları olumsuz etkileyeceğini ifade ederken, destek için ayrılan 12 milyon liralık tutarın yetersiz olduğunu savunuyor.

'BİZİ UNUTMUŞLAR'
İzmir Serbest Bölgesi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, İzmir'de 2 serbest bölgenin olduğunu belirterek, buraların da sanayi bölgesi olduğunu ve İZKA desteğini hak ettiğini söyledi. Sevimli, "Mademki sanayi bölgeleri çevre ve altyapı yatırımları açısından teşvik edilecek, bunların içinde serbest bölgelerini unutmak yanlış. Biz 2 bölgenin de programa ilave edilmesini istedik" dedi.

Sanayi bölgelerine ayrılan bütçenin çok az olduğunu dile getiren Sevimli, altyapı ile ilgili bir yatırım söz konusu olduğunda 12 milyon liranın hiçbir organize sanayi bölgesine ilaç olmayacağını savundu. Sevimli, "Gerçek destekten bahsediliyorsa bütçe daha fazla olmalı. Bu programa en az 12 bölge başvuracak. O zaman 12 milyon lira kime yetecek?" diye konuştu.

'GECİKME OLMASIN'
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk ise iptal edilen mali destek programına bir an önce yeniden çıkılmasını istedi. Porsuk, "Proje çok güzel. Organize sanayi bölgeleri imkansızlıktan dolayı arıtma tesislerini geç yapıyor. Arıtmada ikinci bölge ile ilgili ciddi sıkıntımız var. Hem kaynak hem yeni parselizasyon açısından sıkıntılıyız. Diğer organizeler de çevreye duyarlılık açısından bu projenin gerçekleşmesini istiyor. Gecikmeden bir an önce çağrıya çıkılmalı" dedi. Kaynağın yetersiz olduğunu dile getiren Porsuk, artırılmasını istediklerini vurguladı.



PARA BİR YERE GİTMEDİ!
Öte yandan destek şokuyla ilgili Vali Mustafa Toprak’tan da açıklama geldi.

Toprak, “O desteğin içinde organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi kuruluşlarına destek vardı. Ama serbest bölge yoktu. Kalkınma bakanlığına yeniden düzenleme talebini ilettik. Desteğin tamamen kaldırılması söz konusu değil. Onay gelir gelmez desteği vereceğiz. Para bir yere gitmedi” açıklaması yaptı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altına talep dibe vurdu!
Altın fiyatlarında yaşanan belirsizlik altın talebini son 4 yılın dibine ...
Moody's'ten Türkiye’ye enflasyon uyarısı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ve Rusya'da ...
İTB'den İtalya'ya meyve-sebze çıkarması
İTB Heyeti, işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Roma’da İtalya’nın tek ...
 
Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına son
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun akaryakıtta tavan fiyat uygulaması ...
İZKA’dan sanayiciye şok: 12 milyonluk can suyu iptal!
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), 4 Nisan'da açıkladığı organize sanayi bölgeleri ...
İzmir’deki kuyumcular Soma için kepenk kapattı!
İzmir’deki 1200 kuyumcu esnafı, bugün işyerlerini açmayarak Soma'daki ...
 
Bayraktar: Ölen madencilerin çoğu eski çiftçilerimizdir
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımdan ...
İsviçre ile Slovakya’dan İzmir atağı
İsviçre ekonomik açıdan İzmir’deki etkinliğini artırmak istiyor. Slovakya’da ...
TÜSİAD Eski Başkanı sütte havlu attı!
Tekstil sektörünün devi Söke'deki Söktaş'ın sahibi olan Kayhan ailesi, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva