HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Nisan 2023 Perşembe - 08:10

İZELMAN'dan TİS düğümü çözüldü... İşte en düşük maaş!

İZELMAN’da devam eden yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasından dolayı bugün, ESHOT, Eşrefpaşa Hastanesi acil, anaokulları, aş evleri ve itfaiye hariç büyükşehir belediyesi işçileri iş bıraktı. Öte yandan ESHOT hattındaki 400’e yakın araç kontak kapattı. Başkan Soyer ise duruma el koyarak sendika temsilcileri ile görüştü. Görüşmede yüzde 54 zam ve ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de enflasyon farkı oranında zam talebinin kabul edildi. En düşük işçi maaşı 17 bin 800 TL oldu.

İZELMAN dan TİS düğümü çözüldü... İşte en düşük maaş!

Diren ÇELİK-Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN’da örgütlü Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve belediye bürokratları devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanması üzerine sendikalar iş bırakma kararı aldı. 

Alınan karara göre ESHOT, Eşrefpaşa Hastanesi acil, anaokulları, aş evleri ve itfaiye hariç diğer büyükşehir belediyesi birimlerinde çalışan işçileri bugün yarım gün iş bırakacak. Hizmetler vermeye öğle mesaisinin ardından başlayacaklar. 

Ayrıca toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bitene kadar, ESHOT hat şoförleri fazla mesai, parçalı çalışma yapmayacak ve hafta tatilinde çalışmayacak. Sendikanın aldığı karardan dolayı bugün yaklaşık bin 200 araçlık ESHOT hattındaki 400’e yakın araç trafiğe çıkmadı. Bu karar da toplu ulaşımda aksamalara neden oluyor.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Sendikanın iş bırakma kararını uygulamaya başlaması ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediye bürokratları sendika yönetimini olağanüstü görüşmeye çağırdı. Egemenlik Binası’nda yapılan oturuma Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

Öte yandan Genel İş önünde toplanan işçiler Egemenlik Binası önüne doğru yürüdü. İşçiler bu arada ‘IZELMAN işçisi direnişin simgesi’, ‘Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz’ sloganlarını attı.

UZLAŞMA TAMAM... EN DÜŞÜK MAAŞ 17 BİN 800 TL
Görüşme ile ilgili açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de enflasyon farkı oranında zam talebinin kabul edildiğini belirtti. Görüşmede yüzde 54'lük zammın kabul edildiği ve en düşük maaşın 17 bin 800 TL olarak belirlendiği kaydedildi.

 

SOYER: BEN ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM, SIRA SİZDE
Egemenlik Evi önünde toplanan işçilere seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün bir bayram yaşatıyor olmanın mutluluğunu taşıyorum. Çünkü bu yasal mevzuat bizi ne kadar patron gösterse de biz kendimizi asla size karşı patron olarak görmedik. Başından beri yoldaş, yol arkadaşı hissettik. Türkiye çok büyük bir değişimin eşiğinde. Türkiye büyük bir dönüşüm yaşayacak. Bunu görüyoruz. Ama bu sizin lokomotifi olmanız gereken bir dönüşümdür” dedi.

Yaklaşan genel seçimleri de hatırlatan Başkan Soyer, “14 Mayıs sabahı eğer sizler gibi örgütlü olmadığı için emeği sömürülecek, yine yoksulluk çekecek insanlar bu düzende devam ederse hepimizin ekmeği zehir olur. O nedenle bu hikayeyi değiştirmek, örgütsüz olan emekçinin de emeğinin hakkını almak için mücadele etmek sizin asli görevinizdir. Ben sizler için üzerime düşeni yaptım. Şimdi siz emekçi kardeşlerim üzerinize düşeni yapacaksınız. Bunun yapmanın yolu emeğinize sahip çıkmak. İşinizde en iyisini, en güzelini yapacaksınız. Sonuna kadar emeğinize de örgütlü olmayan işçiye de sahip çıkacaksınız. İşsize, yoksula da sahip çıkacaksınız. Değişimin öncüsü siz olacaksınız. Bunlar gibi daha çok bayram yaşayacağız” diye konuştu.

TOPLU SÖZLEŞMEDE DETAYLAR
Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral ise, “Bugüne kadar yapılan görüşmelerde, yemek yardımı 95 lira, yakacak yardımı 850 TL, birleştirilmiş sosyal yardım bin 250 TL, doğum yardımı 2 bin 500 TL, evlilik yardımı 3 bin 500 TL, çocuğunu evlendiren işçiye bin 100 TL, sünnet yaptıran 2 bin 500 TL, çocuğu engelli olan işçiye 250 TL, afet yardımı, evlat edinen işçiye 10 bin TL, çocuklarını okul öncesi eğitime gönderen işçiye 4 bin TL, engelli olan çocuklara bin 250 TL, diğer eğitim yardımlarına 4 bin 507 TL, prim ortalamasına yüzde 51, ekap primine yüzde 108 oranla, geçici görev yardımına yüzde 100 oranında, asker yardımına 500 TL civarında anlaşmaya varılmıştır” diyerek, maddelerin içeriğine dair bilgi verdi.

Taban ücretine yüzde 54 zam yapıldığını söyleyen Saral, “İlk defa İZELMAN toplu iş sözleşmelerinde yer alan 1 Temmuz 2023’te verilecek üçüncü enflasyonda anlaşma sağlanıldı. Ayrıca direksiyon primi de toplu sözleşmemize girmiştir. İki tane enflasyonu enflasyon altı bir şekilde yeni bir kazanım elde ettik” dedi.

DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “Toplu sözleşme hayırlı uğurlu olsun. Önümüzde çok zor süreçler var. Biz aynı zamanda emeğimizin karşılığını isterken sokaklarında, otobüslerinde, hastanelerinde, alın teri döktüğümüz yerlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve Tunç başkanı temsil ediyoruz. Ona layık olmak için emeğimize layık olmak için aldığımız paranın anamızın ak sütü gibi helal olması için çok çalışacağız. Karanlıktan aydınlığa giden yolda önümüzde bir seçim var. Yerel yönetimler nasıl yönetilirse iktidar da öyle yönetilir diyoruz. O yüzden 1 Mayıs, 14 Mayıs seçimlerinden önceki; birlik, mücadele ve dayanışma günü… Yani iktidarın değişme günü… 13 Mayıs da Sayın Başkanımızın doğum günü, 14 Mayıs’ı doğum günü hediyesi olarak biz vereceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 
Fed tutanaklarında 'hafif resesyon' tahmini!
 
Mehmet KARABEL yazdı... 'Başkan'a 'zamane' öpücüğü!'
YORUMLAR
Toplam 27 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 15 Nisan 2023 Cumartesi 07:04

Bu kadar işsizin olduğu bukadar okumuş gencin ve bukadar asgari ücret alan insanın olduğu bir ülkede iş bırakmak ve bukadar zam almak nasıl bir duygu anlam veremiyorum.Cok yazık çok.Hani adalet hani aynı gemi.Hepsi hikaye

Yorumu oyla      4      4  
eskiizmir 14 Nisan 2023 Cuma 18:37

bunun sonucunu belediyenin halkın sırtına yükleyeceği zamlarla en ağır şekilde hissedeceğiz ,,suya,ulaşıma,emlâk vergilerine yapılacak astronomik artışlar yolda hadi bakalım kolay gelsin gâvur lâkablı izmir,bende bir izmirli gâvurum

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet aydın 14 Nisan 2023 Cuma 08:16

Bulmuşunuz yumuşak başkan veriyor sizde mucadele ettik aldik yapmayin chp''e belediyeler sizlerin işinizi kolaylaştıriyorlar.elinizi soğuk sudan sıcak suya değdirmeden hazır alip yiyorsunuz emekçiyız deyip emek üretmeden göruyoruz bizler nasıl hizmet verildiğinizi yinede başkanin demokrat olmasindan dolayı sa?tlar ve koşulara baktiğinda cok iyi bir zam inşallah laik olursunuz calişmalarınizla üretimle gösterirsiniz

Yorumu oyla      3      4  
Konuşursun böyle 14 Nisan 2023 Cuma 00:04

İşçinin aldığı parada gözü olanın gözü çıksın çekemeyenler çatlasın.azla yetinmek isteyen ağzını açmasın gitsin asgari ücrete şükretsin.ben çoluğumu çocuğumu rahat yaşatmak ve yaşamak istiyorum.sizler gibi üç kuruşa şükretmek istemiyorum.allah hakedene daha çok versin çekemeyenede böyle çene yada kına

Yorumu oyla      5      3  
Veli KARAKAYA 13 Nisan 2023 Perşembe 23:22

Emekçi dostu Tunç SOYER başkanıma işçinin hakkını verdiği için teşekkürler.

Yorumu oyla      5      7  
Mert 13 Nisan 2023 Perşembe 23:00

Bu olumsuz yorum yapanlar siz evde sıcak yatağınızdan işemeye gitmeye bile üşenirken bu emekçiler sabahın 4 ünde işe gitmek için servise biner bu işlerin zorluğunu bilip bilmeden klavye delikanlılığı yapmak kolay. Vatandaş evde karısına çıt çıkaramaz gelir dayılığını şoföre yapar döver söver hakaret eder bakın bu şoförleri servis şoförleri ile falan kıyaslamayın bu otobüslere katili biner hapçısı biner sapığı biner anlayacağınız şehrin bütün pisliğini stresini çeker ama siz olumsuz yapan kişiler biliyorum davulun sesi uzaktan hoş gelir. Emekçilere verilen bu zam bile yetersiz çünkü gerçekten şehrin bütün yükünü çeken bu emekçi kardeşlerimizdir hayırlı olsun güle güle yesinler Allah herkesin gönlüne göre versin

Yorumu oyla      11      4  
İZMİRLİ 13 Nisan 2023 Perşembe 22:02

Bsk bol keseden dağtyor bir de ödese daha da iyi olacak...

Yorumu oyla      5      5  
Ahmet 13 Nisan 2023 Perşembe 20:36

İzelman emekçi lerine hayırlı ugurlu olsun

Yorumu oyla      6      5  
Fazıl ölçer 13 Nisan 2023 Perşembe 18:55

Alın teri ile çalışan işçiye bu maaş anasının ak sütü gibi helaldir .

Yorumu oyla      6      5  
TLG 13 Nisan 2023 Perşembe 17:44

Gelişmiş ülkelerde hiç bir baltaya sap olamayan insanlar kamuda çalışır ve ona göre maaş alır. Burada maşallah özel sektörün 2-3 katı maaş alıyorlar..

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'da geleneksel iftar sofraları sürüyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayında kentin birçok noktasında düzenlediği ...
Tunç Soyer ve Fazıl Say’dan mesaj: 100. Yıl Marşı yolda!
Ünlü piyanist Fazıl Say sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda ...
400 otobüs kontak kapatacak... ESHOT'ta iş bırakma!
İZELMAN’da tıkanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden dolayı yarın, ESHOT, ...
 
Büyükşehir'de 'otel' tartışması... CHP ve AK Parti arasında 'oy' değişimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin ikinci oturumuna ...
Çoksesli Korolar Festivali’ne büyük ilgi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok sesli koro müziğini özendirmek ve ...
Başkan Çerçioğlu Aydınlılara fide dağıttı
Ata Tohumlarının korunmasında ve gelecek nesillere aktarılmasında öncü ...
 
Ödemiş zirvesinde 'yatırım' tepkisi: İzmir 40'ta 1 almaktan kurtulacak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş'te Millet İttifakı'nın ...
Reyhan Abacıoğlu, Tekstil Park'ta sergi açtı!
Resmin caz ustası ressam Reyhan Abacıoğlu, yalnızca doğaçlama ritimleri ...
Kuşadası'nda yol yapım çalışmaları sürüyor
Kent genelinde vatandaşlar için daha güvenli ve konforlu yollar oluşturmaya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva